Šta je novo?

Naplata karata i kontrola - [ Beograd Plus,... ]

Privedena je po zakonu, ali po tom da se utvrdi identitet. Barem tako oni to zele da predstave, jer su joj najpre trazili licnu kartu kako bi kontrolori mogli da joj daju kaznu, sto ne smeju da rade. A onda su joj "samo" trazili licnu kartu, pa su onda predstavili celu pricu da su je priveli samo zbog toga. Mislim ono, i jeste tako, ako neko razume uopste sta hocu da kazem. Zalosno je sto komunalna policija bavi tim stvarima, kada im za to uopste nije ime.
 
marrecar":2ytfx0cu je napisao(la):
Privedena je po zakonu, ali po tom da se utvrdi identitet. Barem tako oni to zele da predstave, jer su joj najpre trazili licnu kartu kako bi kontrolori mogli da joj daju kaznu, sto ne smeju da rade. A onda su joj "samo" trazili licnu kartu, pa su onda predstavili celu pricu da su je priveli samo zbog toga. Mislim ono, i jeste tako, ako neko razume uopste sta hocu da kazem. Zalosno je sto komunalna policija bavi tim stvarima, kada im za to uopste nije ime.
Znaci mislis da putnik uvek ima nacin da opstruise postupak dokazivanja njegovog identiteta pokrenut po osnovu svercovanja? Zasto su je priveli u MUP , zasto policija nije dosla po pozivu komunalaca?
 
Ne, osoba je duzna da dokaze svoj identitet, ali samo radi toga, ne kako bi komunalni policajac predao podatke kontroli ili dao licnu kartu (video sam da kontrolor jednoj devojci stampa kaznu tako sto je ubacio njenu lk u aparat). Zakonski jeste svaka osoba duzna da na zahtev policajca pokaze svoju lk.
Sad ce na kraju da nastrada i onaj sto je napravio snimak jer je to "nezakonito i javno objavljivanje je krsenje zakona".
 
Ne znam kako je po zakonu, da li policajac (pravi ili komunalni) mora da ima razlog da bi tražio dokumenta na uvid?... ali uvek postoji onaj "instinkt" ("hunch")...
A tu su i čuveni "savesni građani" koji iz čiste pakosti prijavljuju druge. Tako može da se ponaša i BusPlus kontrola, bez nekog posebnog dogovora sa Komunalnom: "gradom se šeta osoba, navodno bez dokumenata, mislimo da bi trebalo da znate...".
 
Samo bahato...

Krivična prijava protiv osobe koja je snimila hapšenje putnice bez karte
M.T. | 25. 01. 2015. - 16:36h | Komentara: 28

Sindikat komunalne policije oglasio se danas saopštenjem za javnost u vezi sa incidentom koji se juče popodne dogodio u Zemunu kada su komunalni policajci stavili lisice na ruke putnici bez karte A.S. (30) i odvezli je u policijsku stanicu.


Saopštenje Sindikata komunalne policije prenosimo u celosti:


"U vezi Vašeg teksta u novinama vezano za intervenciju komunalnih policajaca u Zemunu prema licu u prekršaju koje je pružalo aktivan otpor i nije postupilo po naređenjima komunalnih policajaca, koje je pokidalo metalnu pločicu sa prezimenom i pocepalo jaknu i dugmad na košulji komunalnom policajcu obaveštavamo Vas sledeće:

Sindikat Komunalne Policije osuđuje svaku vrstu neprimerenog nasilja, a naručito onu koja se iskazuje u nasilju nad istinom i u cilju krivljenja istine.

Ovih dana svedoci smo orkestrirane kampanje, koja lik i delo komunalnih policajaca bespomučno provlači kroz blato, tendenciozno prezentujući samo jednu stranu medalje, iako je poznato da svaka priča ima dve strane. Naša strana, kao po običaju, ostaje uskraćena za svoju istinu, i možda će biti objavljena u nekom demantiju, u nekom mediju, kada već pregori.

Obaveštavamo Vas da su komunalni policajci prilikom asistencije kontrolorima bus-plus sistema kontrole karata, koju su izvršavali po službenom nalogu prema putnici koja je zatečena u prekršaju ‘’vožnja bez važeće i ispravne vozne isprave’’, čl.36, stav3 Odluke o javnom linijskom prevozu putnika na teritoriji grada Beograda, za koji je propisana kazna u iznosu od 6.000 dinara u vidu prekršajnog naloga, u svemu postupili u skladu sa Zakonom datim ovlašćenjima i postupno.

Takođe Vas obaveštavamo da lice ženskog pola koje je zatečeno u prekršaju nije vezano sredstvima za vezivanje zbog bus plus kartice već što nakon učinjenog prekršaja a prilikom postupanja komunalnih policajaca je prvo odbilo svaku taktičku komunikaciju, sva upozorenja i naređenja da omogući ličnu kartu ili drugi dokument sa slikom radi sačinjavanja prekršajnog naloga za učinjeni prekršaj a zatim je odbilo naređenje da bez upotrebe sredstava za vezivanje bude dovedeno u PS Zemun radi utvrđivanja identiteta, sve vreme pružajući aktivan otpor ovlašćenim službenim licima komunalnim policajcima i pokušavajući da pobegne i udalji se sa lica mesta.

Nakon što su iscrpljena sva blaža ovlašćenja koja nisu dala rezultat jer je žensko lice u činilac prekršaja bilo agresivno, pružalo otpor i pokidalo pločicu sa prezimenom komunalnom policajcu, pocepavši mu deo uniforme, i dugmad na košulji, tek tada je lice vezano sredstvima za vezivanje i privedeno u stanicu policije.

Obaveštavamo Vas da komunalni policajci ne postupaju selektivno i da prema svim prekršiocima propisa iz naše nadležnosti postupamo po zakonu isto, bez obzira na boju kože, versku pripadnost, narodnost ili pol, mi ne vršimo diskriminaciju prilikom postupanja vodeći računa prema određenim grupama kao i drugim okolnostima po zakonu.


Pitamo javnost koja ovo osuđuje da li su ostala lica ženskog pola koja su zatečena u prekršaju i dala ličnu kartu komunalnim policajcima postupila po zakonu i opšte prihvaćenim društvenim normama i standardima i da li za samo jedno žensko lice u prekršaju zakoni i drugi akti ove države i grada Beograda ne važe?

Šta bi se desilo kada bi se žensko lice u prekršaju tako ponašalo u nekoj od evropskih zemalja prema kojima i mi težimo da uredimo naš sistem vrednosti.
Zato apelujemo, ne ubijajte istinu unapred, ne tražite krivca na pogrešnom mestu, ne donosite presude unapred, već ostavite nadležnima da to rade. Svaka Vaša unapred doneta osuda, za nas u plavim uniformama, znači nove napade, a bilo ih je do sada na desetine, i o tome niko ne piše, to nikoga ne zanima, jer mi smo valjda dežurni krivci za sve, obični službenici koji ne mogu da se mere sa građanima "zvezdama". Sve navode o dogadjaju možete čuti i od ovlašćenih lica u komunalnoj policiji kao i Načelnika komunalne policije ili predstavnika Sindikata Komunalne policije Beograd, koji je spreman da ispriča pravu istinu o dogadjaju.( tel.poznat samo vasoj redakciji i Vama).

Sindikat oštro osuđuje nezakonito snimanje od strane N.N. lica kao i stavljanje takvog snimka dostupnim javnosti što predstavlja krivično delo i za šta ćemo podneti krivičnu prijavu protiv N.N. izvršioca.

U nadi da cete objaviti objektivno o svemu sto se zaista i dogodilo kao novina u koju mi imamo poverenje i dobru saradnju kao i do sada, srdačno Vas pozdravljamo!!!" - stoji u saopštenju Sindikata komunalne policije.

http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/529317 ... -bez-karte
 
Апсолутно не познајем закон али зашто би сада јурили неког ко је снимао деловање јавних службеника на улици...Па ако немају шта да крију и ако су све извели у складу са овлашћењима, чему онда пријава против НН лица које је снимило цео догађај...

Њихове колеге су пре пар година снимале извесне "приватније" радње код Арене - службеном камером,па то и објавиле...не знам да ли је неко одговарао за то...
 
Najbolje resenje je ukinuti tu parazitsku instituciju kojoj je protivno zdravom razumu a verovatno i protivno pravnim aktima nadenut naziv "policija". Pre postojanja tog organa bio je mnogo manji komunalni nered, pa cak i bolja naplata javnog prevoza.
 
Sindikat podnosi krivičnu prijavu?
:lool:
 
relja":3k5qviug je napisao(la):
Ja iz ove vesti ne vidim ono što piše u naslovu - to da je gradonačelnik osudio ponašanje komunalne. Citira se samo saopštenje u kojem se kaže da će se proveriti šta se dogodilo.
...

Hteo sam da proverim još jednom da ne bude zabune:
sa sajta grada
http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1647983

Насловна > Беоинфо вести >
Беоинфо вести

Субота, 24. jануар 2015.

Синиша Мали: Преиспитивање одговорности Комуналне полиције

Градоначелник Београда Синиша Мали најоштрије осуђује понашање Комуналне полиције током привођења путнице која је одбила да се легитимише у ГСП.

У ток‎у је преиспитивање околности које су довеле до овог догађаја и одговорности Комуналне полиције. Уколико се установи да је било неправилности у поступању, против њих ће бити покренут дисциплински поступак.
 
Dajte ime i prezime te sline od coveka koji se krije iza nekog sindikata, da vidimo tu junacinu i partijskog bota!
 
Prijavu protiv onog ko je snimao dogadjaj covjek da ne povjeruje ,kako ih nije sramota [sindikat da se pokrije usima ]
 
Mislim da bi trebalo da organizujemo ponovo jedan skup (na prošlom sam na žalost bio sprečen da prisustvujem, kada se radilo o Filipu Vukši i Imamo plan) i da održimo jednu tribinu ispred zgrade u 27. marta, na kojoj bismo, osim ponovnog ukazivanja nadležnima na njihove propuste, organizovali skupljanje novca za gospođu koja je ovako svirepo hapšena i izvrgnuta ruglu, kao i za čoveka koji je snimao. Naravno, sve uplatnice bi morale da budu napisane na njihova imena, a time bismo ovu gradsku gamad ponovo verbalno razorili i potpuno uništili.
 
To po ugledu na GSP, pokusaji zataskavanja i ulivanja straha da vise ne procuruju snimci sramote i bahatosti.
 
Reagovanje pravnika: Otvoriti pitanje kvalifikacije načelnika Komunalne policije

| 25. 01. 2015. - 15:03h | Komentara: 15
Povodom izjave načelnika komunalne policije, otvoreno pismo uputio je i Marko Mišić, diplomirani pravnik, na radu u pravosuđu 15 godina.

Povodom zadržavanja od strane komunalne policije sugrađanke A.S. bez vozne karte, kao i izjava povodom tog slučaja načelnika KP Beograda Nikole Ristića, želim da se zna sledeće:


Ristić je rekao da u "slučajevima kada građani odbiju da se legitimišu, policija uvek sumnja da su razlozi za to što već imaju problema sa zakonom, da su možda na poternici i da za njima policija već traga".
Moram istaći da ista nije zasnovana na pozitivno pravnim propisima koji regulišu nadležnost KP, jer KP niti načelnik nisu ovlašćeni da razmatraju pitanja krivično pravne prirode, posebno bez uputstva organa koji za to jesu nadležni.

Povodom izjave da je A.S. privedena od strane sluzbenika KP - radi njene lične bezbednosti, ističem da je stepen cinizma sramotan do te mere da se postavlja pitanje kvalifikacije načelnika za obavljanje poslova koji su mu povereni, posebno imajući u vidu činjenicu da će građani i javnost nakon ovog događaja KP postaviti na stub srama i prezira, sto je u suprotnosti sa ciljem sa kojim je ova delatnost uvedena u zakonodavstvo RS.

Smatram da nakon ovakvih izjava i stavova, u zemlji u kojoj se živi na rubu egzistencije, a imajući u vidu prekomernu upotrebu sile, sramoćenje sugrađanke, odnosno neznanja, neupućenosti u regulativu kojom se regulišu ovlašćenja komunalne policije, cinizma, sračunatih izjava - razmotre sve okolnosti slučaja, izreknu odgovarajuće disciplinske mere i podnesu krivične prijave protiv odgovornih, kao i da se dekriminalizuje odnosno izostavi kao prekršaj vožnja u gradskom prevozu bez odgovarajuće karte.

http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/529296 ... e-policije
 
Колика бахатаост. Ови су прешли игрицу. Сви добише посао преко везе а најчешће доректно преко партијске књижице. Од дана оснивања главни задатак им је да не раде ништа, одржавају комунални неред а вероватно у ту сврху и да примају ситни мито. Имају редовне и за ово ојађено друштво високе плате, одличне услове (не)рада, службена кола, доприносе, здравствено, пензионо и као да им то није довољно имају - СИНДИКАТ.

Алал вера мајстори.
 
Svaki grad koji ima slicnu policiju je istu uveo kako bi se odrzao komunalni red, sto pored ostalog, podrazumeva kaznjavanje za bacanje otpada na ulicu i sa strane, unistavanje zelene povrsine, nelegalna prodaja i slicnog, sto spada u komunalna pitanja. Igrom slucaja tako je ova nasa policija dobila ime. Samo sto oni ne rade ono sto treba, nego su umislili da su pravi policajci pa batinaju i hapse koga god stignu.
 
Pa kako ne rade, parkiraju na zelenim povrsinama, bacuju djubre kroz prozore svojih sluzbenih automobila, prave brdo saobracajnih prekrsaja itd. Znate li vi koliko truda treba za tako nesto. To razjuriti po kratkom postupku sve do jednog...
 
Da li će vas kazniti ako slikate komunalne policajce?

DRUŠTVO00:00, 26.01.2015.Autor: Telegraf.rs

Pošalji e-mail
Odštampaj tekst
A
Sindikat Komunalne policije najavio je tužbu protiv N.N. lica koje je snimilo jučerašnji incident. Da li je snimanje zabranjeno zakonom?
komunalni policajci, nered, suzbijanje, Novi Beograd
Komunalna policija
BEOGRAD- Budući da je Sindikat Komunalne policije najavio tužbu protiv N.N. lica koje je snimilo incident hapšenja žene u Zemunu, što, kako kažu, predstavlja krivično delo, istražili smo da li je snimanje rada Komunalne policije zaista krivično delo.

- Sindikat oštro osuđuje nezakonito snimanje od strane N.N. lica kao i stavljanje takvog snimka dostupnim javnosti što predstavlja krivično delo i za šta ćemo podneti krivičnu prijavu protiv N.N. izvršioca – stoji u saopštenju Sindikata.

Na portalu za besplatnu pravnu pomoć građanima, međutim, piše da snimanje u tom slučaju nije zabranjeno nijednim zakonskim aktom:

- Nijednim pravnim aktom nije zabranjeno korišćenje opreme za audio-vizuelno snimanje u javnosti. Postoje određeni izuzeci od ovog slučaja kao što je zabrana snimanja na određenim lokacijama (poput ambasada, vojnih objekta i sl.), ali na tim lokacijama su jasno istaknuti znaci kojima se ovo zabranjuje.

Takođe, Zakonom o policiji je u čl. 65. st. 3. regulisano da policija ima pravo da zabrani snimanje mesta događaja radi zaštite žrtava krivičnog dela, oštećenih zbog prekršaja ili drugog događaja, kao i u cilju zaštite interesa postupka. Ovo pravo ne predstavlja i obavezu policije tako da će od njihove procene u svakom konkretnom slučaju zavisiti da li će snimanje biti dozvoljeno ili ne (npr. zarad zaštite žrtava silovanja, nasilja u porodici i sl. kao i kada su žrtve maloletna lica policija će po pravilu zabraniti snimanje).

- Kako Komunalna policija nije policija u smislu pomenutog Zakona ona ne raspolaže ovom vrstom ovlašćenja i ne može vam zabraniti snimanje njihovog rada u javnosti – istaknuto je na sajtu “ProBono”.

http://www.kurir.rs/vesti/drustvo/da-li ... ak-1666818
 
Неки су већ реаговали на хапшење жене од стране комуналне полиције, тако што су током дана лепили налепнице по њиховим колима. Хоће ли и против њих поднети "тужбу против НН лица" ?

Ево из Телеграфа чланка и слика о тим налепницама

HUMOR ILI VANDALIZAM: Evo kako su građani odgovorili Komunalnoj policiji posle sramnog hapšenja žene bez karte!

"BUSPLUS ILI HAPSIMO I BIJEMO SIROTINJU!!! Pažnja, u ovim kolima su đubretari sa značkom", piše na nalepnici zalepljenoj na vozilo komunalaca





http://www.telegraf.rs/vesti/beograd/14 ... -bez-karte
 
Da neće da podignu prijavu i protiv štamparije koja je odštampala ovo kao "terorističku aktivnost"? :lol: :lol: :lol:

Ova ekipa iz grada profesionalno srlja u opoziciju posle prvog mandata ...
 
Toliko sam pod dejstvom zavera da kad god mediji masovno objave nešto gde se kritikuje neki organ vlasti pomislim da je u pitanju opipavanje pulsa za nešto, tj za neku smenu ili ukidanje.
 
Vrh