Šta je novo?

Naplata karata i kontrola - [ Beograd Plus,... ]

Prekršajna kazna i 6.000 dinara za putnike bez karte

Putnik koga kontrola zatekne u prevozu bez karte biće kažnjen prekršajno sa 6.000 dinara.

Odbornici Skupštine Beograda usvojili su danas izmene odluke o javnom gradskom prevozu kojima se predviđa obavezno validiranje putničkih legitimacija i strože kazne za putnike bez karata.

Prema odluci, ukoliko kontrolor utvrdi da putnik nije validirao svoju mesečnu legitimaciju, ta isprava će biti blokirana, a putnik će dobiti uputstvo o tome kako može da je deblokira.

Odluka predviđa i da kontrolor može zatražiti pomoć policijske uprave, odnosno komunalne policije.

Prekršajno će sa 6.000 dinara biti kažnjen putnik zatečen u gradskom prevozu bez karte.

Covek da poludi sa takvim genijalnim odlukama. Cemu onda ono brojanje? Niko ni sada ne kuca mesecnu, mozda 1 u 100 mesecnih. Bravo, svaka cast, samo napred, a mi cemo nazad.

http://rs.n1info.com/a29147/Vesti/Kazne ... karte.html

Evo ja sam sada usvojio odluku da ako mi blokiraju uredno dopunjenu mesecnu lomim je pred njima, dobijaju srednji prst i ni dinara od mene ubuduce. Manje stresa kad se svercujes, drzis plasticnu u dzepu, izadjes kad vidis kontrolu i to je to.. Ovako se nerviras sto te vozi raspadnut autobus, sto nije dosao na vreme, sto vozac prica telefonom dok vozi, sto pale nove autobuse koje smo mi platili i sve to po ceni skoro kao u Becu gde je prevoz besprekoran. Ne pada mi na pamet da se validiram! Mogu slobodno da objave i moju odluku u novinama :blah:

veb983":1opk581v je napisao(la):
i sve to po ceni skoro kao u Becu gde je prevoz besprekoran. Ne pada mi na pamet da se validiram! Mogu slobodno da objave i moju odluku u novinama :blah:

da, da. važi... :roll:

U ja postvih clanak za beci i postvih sta ce bec uvesti i koje popuste sve ima da li da postvim ponovo nego ovi se predomislise

Neće blokirati nevalidirane karte
IZVOR: BETA, TANJUG
Beograd -- Direktor Direkcije za javni prevoz Uglješa Mitrović izjavio je da neće biti blokirane mesečne karte onima koji ih ne budu validirali u prevozu.

On je dodao da gradske vlasti danas nisu donele nikakvu novu odluku o tome.

"Obaveza oko blokade karte u slučaju nevalidiranja je još tada bila predviđena i osim preuzimanja tog člana, ništa novo u odluci nije usvojeno. Mi nećemo raditi nikakvu blokadu ni za zaposlene, niti za druge kategorije koji imaju unapred plaćene karte i smatram da je potrebno izbeći nesporazume u tom pogledu", rekao je Mitrović.

On je dodao da je validiranje karata predviđeno prvim ugovorom sa Apeksom, saopštila je Direkcija za javni prevoz.

Prethodno je objavljeno da je Skupština grada odlučila da će putnici u beogradskom prevozu morati da validiraju karticu pri ulasku u vozilo jer će im inače kontrolor blokirati putnu ispravu. Deblokada kartice se obavlja na šalterima na kojima se izdaju karte sistema Bus-plus, a odluka se, prema rečima članice Gradskog veća Jasmine Milošević, donosi da bi građani shvatili da je validacija karte neophodna.

Direkcija za javni prevoz, prema njenim rečima, predvidela je određenu kaznu ako je putniku kartica nekoliko puta blokirana.

"Građanima je najjeftinije da budu ispravni putnici, da uredno plaćaju karte i da se validiraju", rekla je Miloševićeva.

Šef odborničke grupe DS Balša Božović kritikovao je predloženu odluku, tvrdeći da se osim kažnjavanja ne predlaže nijedna mera kojom bi se podstakla naplata karata.

On je rekao da je tarifni sistem neprilagođen i postavio pitanje ko je i na osnovu kojih parametara utvrdio mrežu linija, zašto rezultati ankete i brojanja nisu javni i kako je GSP u gubicima, dok su privatni prevoznici na dobitku.

Božović je podsetio da je naplata karata dok je DS bila na čelu grada bila 80 odsto, dok je danas nešto više od 30 odsto, jer je građane “neko pozvao da ne plaćaju kartu”.

Šef odborničke grupe SNS Aleksandar Jovičić replicirao je Božoviću da je moguće da je GSP u gubicima “jer privatnike nije vodio DS”, koji je GSP ostavio u minusu.

Usvojenim izmenama odluke o javnom prevozu preciznije se definišu pojmovi putnik, putne isprave i tarifni sistem, kao i predviđene kazne.

Odbornik DS Zoran Alimpić rekao je da je blokada kartica "maltretiranje putnika" i upitao kako će se naplaćivati kazne maloletnicima koji se voze bez isprave, jer se maloletnicima ne može izdati prekršajni nalog.

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php ... _id=949278

Mora da je "spasilac Vučić" opet reagovao za ovo za validiranje.

laki72":1d620wwv je napisao(la):
veb983":1d620wwv je napisao(la):
i sve to po ceni skoro kao u Becu gde je prevoz besprekoran. Ne pada mi na pamet da se validiram! Mogu slobodno da objave i moju odluku u novinama :blah:

da, da. važi... :roll:
Godišnja u Beču je 365€
Busplus godinu dana je 322€ (ili 295€, ne znam dal važi ono ako uzemeš godinu dana dobiješ mesec džabe)

Bolje razmisljanje bi bilo u kom procentu ljudi placaju kartu u Becu i ovde tu godisnju. Moze bus blus da bude i 1500 za zaposlene ako svi redom placaju karte

Ali najbolji procenat je taj koliko godisnja karta uzima od prosecne mesecne plate u Beogradu, a koliko u Becu. Ili pak godisnji prosek, mada to nema veze jer se karta placa odjednom.

Bečlija: 377 € za sve
Izvor: B92, ComPRess

Beč -- Zamislite situaciju: Krenete kolima na struju, parkirate se i ostavite auto da se puni, nastavljate metroom i biciklom ili taksijem i to platite jednom karticom

173047878154b143dccc085317916970_640x473.jpg

http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?y ... _id=945347

Sve mi se čini da ću prestati da se švercujem u prevozu kad se preselim u Beč. I to ne zato što su im kontrole bolje, nego zato što tamo zaslužuju da im se usluga plati.

Hahahahaa :D
Dosledno, nema sta
Zaboravio si samo da spomenes 'fekalije' i 'septicku jamu' ;) :p

Sindikat lekara i farmaceuta: Ne ugrožavajte naša prava "Bus plus" karticom

Blic | 22. 01. 2015. - 13:11h | Komentara: 9
Sindikat lekara i farmaceuta Srbije uputio je danas otvoreno pismo gradonačelniku Beograda Siniši Malom povodom preporuke direktorima zdravstvenih ustanova da svi zaposleni moraju da dobiju “BusPlus” kartice, navodeći da gradonačelnik time ugrožava prava zaposlenih.

U pisanom saopštenju se navodi da pomenuta preporuka izazvala veliko uznemirenje među zdravstvenim radnicima, iako, kako se navodi, zaposleni po Zakonu o radu imaju pravo na plaćanje “BusPlus” kartice, ali nisu obavezni da to i urade, već mogu sami izabrati kako će im se nadoknaditi troškovi za prevoz.

“Nigde u Zakonu ne stoji da se osporava izbor zaposlenog. Nigde ne stoji da mora uzeti “Bus Plus” karticu, a da nema pravo na nadoknadu troškova. Ovo je već treći pokušaj da se zaposlenima nametne nepravno i protivzakonito tumačenje, odnosno primena njihovog prava.”, navodi se u saopštenju.

Lekari i farmaceuti ne spore dobru nameru gradonačelnika da se pomogne GSP, ali tvrde da se ovim potezom “generiše novo i nepotrebno nezadovoljstvo za poslenih u zdravstvu”.

“U tom smislu smatram da bi bilo znatno bolje zadržati način koji je funkcionisao već desetinama godina do sada, a GSP Beograd da iznađe druge mogućnosti da privuče što veći broj putnika.”, navodi se u saopštenju koje potpisuje Dragana Cvetić, predsednica Sindikata.

http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/528563 ... s-karticom

direktor":3kkbqxng je napisao(la):
Sindikat lekara i farmaceuta: Ne ugrožavajte naša prava "Bus plus" karticom

Blic | 22. 01. 2015. - 13:11h | Komentara: 9
Sindikat lekara i farmaceuta Srbije uputio je danas otvoreno pismo gradonačelniku Beograda Siniši Malom povodom preporuke direktorima zdravstvenih ustanova da svi zaposleni moraju da dobiju “BusPlus” kartice, navodeći da gradonačelnik time ugrožava prava zaposlenih.

U pisanom saopštenju se navodi da pomenuta preporuka izazvala veliko uznemirenje među zdravstvenim radnicima, iako, kako se navodi, zaposleni po Zakonu o radu imaju pravo na plaćanje “BusPlus” kartice, ali nisu obavezni da to i urade, već mogu sami izabrati kako će im se nadoknaditi troškovi za prevoz.

“Nigde u Zakonu ne stoji da se osporava izbor zaposlenog. Nigde ne stoji da mora uzeti “Bus Plus” karticu, a da nema pravo na nadoknadu troškova. Ovo je već treći pokušaj da se zaposlenima nametne nepravno i protivzakonito tumačenje, odnosno primena njihovog prava.”, navodi se u saopštenju.

Lekari i farmaceuti ne spore dobru nameru gradonačelnika da se pomogne GSP, ali tvrde da se ovim potezom “generiše novo i nepotrebno nezadovoljstvo za poslenih u zdravstvu”.

“U tom smislu smatram da bi bilo znatno bolje zadržati način koji je funkcionisao već desetinama godina do sada, a GSP Beograd da iznađe druge mogućnosti da privuče što veći broj putnika.”, navodi se u saopštenju koje potpisuje Dragana Cvetić, predsednica Sindikata.

http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/528563 ... s-karticom

Ma treba da se uvede zakon da ako neki zdravstveni radnik odbije da uzme "bus plus" , da odmah dobije otkaz. Imaju ogromne plate , i to im je malo , pa našli da zaje*******avaju sa bus plus karticama.

Treba napraviti softver koji ce ovakve komentare kao sto si ti napisao
Automatski brisati cim se objave!!!

Meni djeluje kao sarkastrican komentar i uopste nemaju velike plate za posao koji obavljaju recimo od ortaka otac na radiologiji pred penziom ima jedva 70 000 sa svim smanjenjima [a kao imaju neke dodatke zbog mjesta gdje rade i benevicije na staz ]

Sad je nesto mitrovic djp pricao oko karata na bg hronici :?:

Cini mi se da su penzioneri otvorili Pandorinu kutiju. Ovo sto hoce da urade sa nadoknadom za prevoz i bukvalno prisilnom naplatom, to je potpuno nenormalno i suludo. Posto su se penzioneri ustrucili i izborili za svoje pravo, sada ce svako da se buni. U Novostima sam procitao i da se prosvetari bune, pored lekara i farmaceuta. I treba.

laki72":3m0ssxpd je napisao(la):
Treba napraviti softver koji ce ovakve komentare kao sto si ti napisao
Automatski brisati cim se objave!!!

U tom slučaju bi softver crkao za dva dana , zbog preopterećenja.

direktor":3m0ssxpd je napisao(la):
Meni djeluje kao sarkastrican komentar i uopste nemaju velike plate za posao koji obavljaju recimo od ortaka otac na radiologiji pred penziom ima jedva 70 000 sa svim smanjenjima [a kao imaju neke dodatke zbog mjesta gdje rade i benevicije na staz ]

Sad je nesto mitrovic djp pricao oko karata na bg hronici :?:

Komentar je bio polusarkastičan. Pojedini dobijaju male plate , shodno poslu koji obavljaju , dok drugi hvataju "krivu Drinu" kad god mogu. Brat prijateljice moje majke radi kao ginekolog , i mama mi je pričala da kada on radi noćnu smenu , gotovo svaki put ima po 4 - 5 hitnih slučajeva , koje obavlja sam , zato što se ostali lekari zavuku u mišje rupe , legnu da spavaju i ne vidiš ih do jutra. A na kraju mewseca svi dobijaju isti iznos na račun.
Kako god okreneš , koliku god da imaju platu zdravstveni radnici , znatno veća je nego ona koju imaju radnici po megamarketima i privatnim firmama gde su plate do 25.000 , i svi imaju iste cene mesečnih. Kome je teže da izdvoji pare za mesečnu?

Danas je u bulevaru oslobodjenja bio Ridža Fest, masovno okupljanje kontrolora uz jake snage komunalne policije. U životu nisam video toliko pripadnika ove dve cenjene profesije.

Sledeci put slikaj gomilu vole i u vukovom spomeniku da prave okup

laki72":2qkrwptp je napisao(la):
Hahahahaa :D
Dosledno, nema sta
Zaboravio si samo da spomenes 'fekalije' i 'septicku jamu' ;) :p
Nije bilo u kontekstu! :lol:

direktor":1f00mgpt je napisao(la):
Sledeci put slikaj gomilu vole i u vukovom spomeniku da prave okup

I na okretnici Šumice i kod "5 solitera". Šta im to tačno znači , nije mi jasno. Koja je poenta toga da na par mesta u gradu nagrne dvadeset njih u autobus , a na drugim mestima se ljudi komotno voze bez karte. Vidi se da im je IQ2.

Па уопште није поента да путници буду што чешће контролисани, битно је да се смањи могућност да се неко извуче од контроле и онда је страх тај који тера на куповину карте.

Pa kontrolori najviše sami puštaju putnike bez karte da izadju. JAKO rekto vidjam da prikupljaju podatke, i prisustvo komunalne "policije" tu ništa ne menja.

Vrh