Nije zabranjeno pročitati sve napisano više puta. Ono, baaaaš nije zabranjeno. :wink:
Kako kažeš ''privođenje na identifikaciju'' nema veze sa ograničavanjem slobode kretanja. Ti si pogrešno stavio znak jednakosti između te dve stvari.
Isto tako‚ ako već hoćeš da pričaš o ovome, pročitaj sve. Imaš broj SG, imaš naveden pravni osnov, sve imaš....pročitaj.
'Ajmo još jednom:
ZAKON O KOMUNALNOJ POLICIJI
“Službeni glasnik Republike Srbije”, br. 51/2009
Ovlašćenja komunalne Policije
Vrste ovlašćenja
Član 16.
U obavljanju poslova komunalne policije, komunalni policajac ima sledeća ovlašćenja:
3) provera identiteta;
4) dovođenje;
Provera identiteta
Član 19
Komunalni policajac izvršiće proveru identiteta lica čije ponašanje ili delovanje predstavlja kršenje propisa iz delokruga komunalne policije.
Pod uslovima iz stava 1. ovog člana, komunalni policajac proveriće na licu mesta identitet lica i na opravdan usmeni zahtev službenog lica nadležnog organa grada, odnosno ovlašćene organizacije.
Pre provere identiteta komunalni policajac dužan je da upozna lice sa razlozima provere njegovog identiteta.
Provera identiteta vrši se uvidom u ličnu ispravu ili na osnovu izjave lica čiji je identitet proveren.
Dovođenje
Član 20
Ako komunalni policajac ne može da utvrdi identitet lica proverom iz člana 19. ovog zakona, to lice će bez odlaganja dovesti nadležnom organu radi utvrđivanja identiteta.
========================
U autobusu sam. Dolazi kontrolor. Traži da mu pokažem kartu za prevoz. Nemam je. Napuštam vozilo.
Ako mi kontrolor traži ličnu kartu, nisam dužan da mu je dam.
Ako mi kontrolor ne dozvoljava da se krećem napolju (jer su izašli zajedno sa mnom, okružili me na stanici ili šta već, i imaju nameru da sačekaju da stigne komunalna policija), na javnoj površini, zovem Policiju na 192 i protiv kontrolora će patrola koja dođe podneti krivičnu prijavu za protivpravno lišavanje slobode kretanja.
ZAKON O KOMUNALNOJ POLICIJI
“Službeni glasnik Republike Srbije”, br. 51/2009
POSLOVI KOMUNALNE POLICIJE
Pojam i obavljanje poslova
Član 9
Poslovi komunalne policije, u smislu ovog zakona, jesu:
3) ostvarivanje nadzora u javnom gradskom, prigradskom i drugom lokalnom saobraćaju, u skladu sa zakonom i propisima grada;
======================
Ja sam izašao iz vozila GSP-a. Nisam više u javnom gradskom, prigradskom i drugom lokalnom saobraćaju, već stojim na javnoj površini. Mojim izlaskom iz vozila smo izašli iz delokruga poslova koji spadaju pod ''ostvarivanje nadzora u javnom gradskom, prigradskom i drugom lokalnom saobraćaju''.
Mojim izlaskom iz vozila sam potpao pod preostali delokrug njihovih poslova, tj. pod:
1) održavanje komunalnog i drugog zakonom uređenog reda od značaja za komunalnu delatnost;
2) vršenje kontrole nad primenom zakona i drugih propisa i opštih akata iz oblasti komunalne i drugih delatnosti iz nadležnosti grada;
4) zaštita životne sredine, kulturnih dobara, lokalnih puteva, ulica i drugih javnih objekata od značaja za grad;
5) podrška sprovođenju propisa kojima se obezbeđuje nesmetano odvijanje života u gradu, očuvanje gradskih dobara i izvršavanje drugih zadataka iz nadležnosti grada (u daljem tekstu: održavanje gradskog reda).
Ako pljunem, bacim papir, krenem da prodajem čarape na ulici i vičem ''tri za 100, tri za 100''
, itd, itd...opet sam pod njihovom nadležnošću. Može da mi traži L.K., kako bi mi izdao kaznu za to moje protivpravno ponašanje, ili da me odvede u stanicu policije na utvrđivanje identiteta ukoliko nemam kod sebe L.K.
Kad mi u stanici utvrde identitet ću em dobiti prekršajnu prijavu od klasične policije jer nisam imao L.K. sa sobom, em će oni moje podatke proslediti komunalnoj policiji, pa ću od njih dobiti i posebnu ''čestitku'' jer sam pljuvao, bacao đubre na javnoj površini, ili šta sam već uradio, a što spada u njihov gore naveden delokrug poslova pod 1,2, 4, 5..
Ali, za onaj njihov posao pod:
3) ostvarivanje nadzora u javnom gradskom, prigradskom i drugom lokalnom saobraćaju, u skladu sa zakonom i propisima grada;
...moram fizički da budem u javnom gradskom, prigradskom i drugom lokalnom saobraćaju, a ne na ulici, trotoaru, ili gde već.
Suština je da se razume gde prestaje jedna pravna situacija i počinje druga.
Mojim izlaskom iz vozila javnog prevoza naknadno pristigli komunalni policajac nema ovlašćenje ''ostvarivanje nadzora u javnom gradskom, prigradskom i drugom lokalnom saobraćaju'' nada mnom jer ja više fizički nisam u sredstvu javnog prevoza, već sam na ulici, trotoaru. Nastupila je nova pravna situacija.
U protivnom, onda bi mogli da priđu bilo kom pešaku (licu van javnog gradskog, prigradskog i drugog lokalnog saobraćaja), traže mu LK, ovaj im da...i oni mu napišu ''čestitku'' jer nije imao kartu u autobusu. :roll: :roll: :roll:
Kao što piše u Zakonu, komunalni policajac će vršiti svoja ovlašćenja prema licu čije ponašanje ili delovanje predstavlja kršenje propisa iz delokruga komunalne policije. Izašao sam iz vozila, fizički više nisam u sredstvu javnog prevoza, i tu se završio njegov delokrug
ostvarivanje nadzora u javnom gradskom, prigradskom i drugom lokalnom saobraćaju, u skladu sa zakonom i propisima grada;
Ako žele da pišu kaznu za neposedovanje karte u prevozu licu koje nema ličnu kartu kod sebe (jer time računa da neće znati na koje ime da pišu kaznu jer eto nema L.K. kod sebe), to može da se uradi i legalno je.
Procedura bi bila sledeća:
- Kontrolor i komunalni policajac su u autobusu.
- Kontrolor traži kartu za prevoz na uvid.
- Putnik nema kartu.
- Kontrolor traži lične podatke kako bi izdao doplatnu kartu (kaznu).
- Putnik ne želi da kaže svoje lične podatke.
- Kontrolor zove već prisutnog komunalnog policajca na asistenciju.
- Komunalni policajac upoznaje putnika sa razlozima zbog čega mu traži L.K.
- Puntik kaže da nema L.K. kod sebe.
- Komunalni policajac u skladu sa svojim ovlašćenjem ostvarivanja nadzora u javnom gradskom, prigradskom i drugom lokalnom saobraćaju, a zbog nemogućnosti utvrđivanja identiteta, saopštava licu da će biti odvedeno u policijsku stanicu na utvrđivanje identiteta.
- Ako putnik nakon toga pokuša da pobegne iz autobusa, ili krene da se otima, komunalni policajac ima pravo da koristi fizičku silu, palicu ili sredstva za vezivanje.
- Nakon što je putnik odveden u policijsku stanicu gde mu je utvrđen identitet, dobiće prekršajnu prijavu od klasične policije jer nije imao L.K., plus ''čestitku'' od komunalca jer nije imao kartu za prevoz.
Oni ovu proceduru žele da izbegnu jer to traži dosta komunalaca na terenu, pa onda pokušavaju ''na mišiće''...ono kao...
mi ćemo da stojimo negde na sredini trase npr. linije 15, pa kad uhvatite nekoga bez karte ko neće da kaže svoje podatke, onda nas zovite da dođemo...do tad ga zadržite.
E, to ''do tad ga zadržite'' nije dozvoljeno jer se to zove protivpravno lišivanje slobode kretanja, dobija se krivična prijava i solidna kazna.
Sve se menja ako komunalca nema uz kontrolora, nego nakon što izađem iz vozila javnog gradskog ili prigradskog prevoza, kontrolor mi ne dozvoljava da nastavim sa kretanjem, ili komunalac (koji je došao minut nakon mog izlaska iz vozila) mi ne dozvoljava da se udaljim, itd, itd...