Šta je novo?

Naplata karata i kontrola - [ Beograd Plus,... ]

Potpis od rijeci do rijeci svaka ti je ka u nejgosa ali tako evropa diktira ,a mi plesemo , kako sviraju , bez razmisljanja ,
 
Putnica: Platila sam kartu, a od vozača autobusa dobila - ižvrljani papirić!

M. T. | 25. 07. 2014. - 19:11h | Foto: Čitateljka Milica P. | Komentara: 0
Putnica u autobusu „Laste” na liniji 83 Milica P. začudila se juče kada je vozaču dala 150 dinara za kartu, a dobila - ižvrljani papirić
497437_lasta_ff.jpg

Ušla sam u autobus kod Hrama svetog Save i pošto nisam imala kartu, otišla sam kod vozača. Pružila sam mu novac, a on mi je dao papirić. Pitala sam “šta je ovo”, a on mi je lakonski odgovorio “pa, karta” - čudi se Milica.

Ona je u neverici i fotografisala papirić i zatražila objašnjenje od nadležnih kako je moguće da se tako naplaćuje prevoz, a sa istim pitanjem obratila se i "Blicu".

U “Lasti” ističu da će sprovesti istragu i da će, ako bude utvrđeno da je to zaista učinio, kazniti vozača.

U ovom preduzeću navode i da u svakom njihovom vozilu na gradskim linijama postoji aparat za izdavanje karata.

http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/48...-od-vozaca-autobusa-dobila--izvrljani-papiric
 
sta li je to nazvrljao Mozda je turio njegov potpis :twisted: :lool:
 
Molim da mi neko odgovori, kome se zalba na doplatnu kartu odnoono na protivzakonito ponasanje kontrolora moze uputiti? Naime danas na liniji 17, kontrolor koji ulazi na zadnja vrata trazi kartu na uvid. Nakon sto sam dala kartu , tvrdi da karta nije ponistena i trazi mi da platim 1000 din ili da pozove komunalnu policiju i policiju , pa da biram sta cu. S obzirom da se ne vozim GSPom vec uglavnom koristim auto, ne poznajem nista od procedure u takvim slucajevima. Da napomenem da je sa mnom bila moja cerka od 15 godina, koja se uznemirila i pocela da se trese na pomen policije. Verujem , odnosno ubedjena sam da je to doticni balavac zloupotrebio , jer se jako drsko i ponasao, pa da ne bih dete izlagala daljim neprijatnostima i ako sam pokusaval da objasnim da sam kartu prevukla preko aparata , ali da od guzve u autobusu(vracali smo se sa Ade)a, nisam to primetil, nije vredelo. Na karti je bilo kredita, sto znaci da je mogao da je ponisti, ali umesto toga odlucio je da se izivljava. Nakon toga sam ja trazila da izadjemo na sledecoj stanici i da ako hoce moze sa mnom do bankomata, jer ja nemam novca kod sebe. U tom se pojavljuje jos jedan lesinar, koga on predstavlja kao sefa(nikakva komunalna policja nije dosla), a zatim jos tri balvca koja staju na 2 metra od mene i jedan zapocinje caskanje o tome kako je vruce i pita koliko ljudi ima na Adi. Tu sam zaista poludela, jer mi je ocigledno bilo da su uhvatili plen i zaradili dnevnicu, pa se jos ponasaju kao je to najnormalnija stavr. Reci cu samo da se retko vozim busom, kad se vozim platim, ali posle ovoga cu dobro razmisliti. Jos da kazem da sam zivela 8 godina u inostranstvu, proputovala pola Evrope , a da sam najskuplje placala kartu u Beogradu. Tarifni sistem je napravljen tako da se naplati svaka voznja, a podela grada na zone ta kao ni dnevna karti ne postoje. da li mi obicni gradjani imamo mogucnosti da stanemo na put ovoj pljacki?
 
Bilo kome da se zalis, obicnim smrtnicima nikada nece verovati u pricu i naci ce nacin da jos nekako naplate nesto.
Doplatnu kartu ne moze da izda ukoliko nema podatke iz licne karte koju oni nemaju prava da traze. Zbog toga se u pricu uvodi komunalna policija koja moze da legitimise, a time omogucava pisanje doplatne karte. E sad, nisam siguran, ali doplatna karta se pise samo ukoliko putnik nema karticu ili nema kredita na istoj. Ako je tako, neka me neko ispravi, onda ne moze da ti pise doplatnu kartu jer si ti, na kraju krajeva, uplatom kredita "vec platila" kartu tim preostalim na kartici, ako ga ima dovoljno za jednu ili dve voznje/osobe, bez obzira da li je kartica otkucana pre ili posle ulaska kontrole. Drugi nacin je da izadjes iz autobusa i da se prosetas, jer isto tako nemaju prava da zadrzavaju gradjane.

Siguran sam da ce neko da da bolji savet od mene, ovo je samo iz mog ugla i mojeg logickog razmisljanja, sto znaci da ovo sto sam napisao moze, a i ne mora biti tacno.
 
Ako si proputovala pola Evrope zasto onda ne kazes kolike si kazne kad se vozis bez karte i kako se momentalno placaju?
 
Hvala na odgovoru. Ukoliko jos neko moze da da korisnu informaciju, molim da ostavi komentar. Na predhodni komentar necu odgovoriti, jer je tendenciozno pakostan i zlonameran.
 
Uhvaćena u prevozu bez kartu i žališ se na kontrolu? Stvarno ne razumem, pa to je njihov posao. Ja odavno ne placam kartu, al mi nikad ne bi palo na pamet da svoj gnev i frustraciju usmerim na kontrolore-ljutu sirotinju.
 
Kao prvo nismo na ti! Kao drugo, da sam se ljutila i bila necivilozovana ne bih mu tutnula u dzep 1000RSD, da mu bar od tih para neka crkvica pripadne posto tajkunima napuni dzepove. Pod tri-imala sam kartu, na kojoj je bio kredit za jos par voznji, pa i posto sam se u medjuvremenu informisla sve sto su imali pravo da urade da poniste tu kartu, ili me izbace iz vozila. Ovako su pod pretnjom sile, unosenjem u lice, ponizavajucim i neprofesionalnim ponasanjem zastrasili i napalatili dodatnu kartu bez da su se legitimisali,niti mi uzeli podatke( nije bilo komunalnog), bukvalno kao drumski razbojnici uz krsenje svojih ovlascenja zaradili na mojoj neobavestenosti i strahu. Igleda da osim sto moram da poznajem posao lekara, banakarskog zluzbenika, poreznika, moracu da se detaljno upoiznam i sa ovlascenjima kontrolra koji rade za Apex , a ne za grad u ciji budzet udje od mog poreza i novac za gradski prevoz.
Mare hvala na odgovoru, ostalim neozbiljnim komentatorima zelim laku noc.
 
Ne može ti kontrolor apsolutno ništa. Oni su u suštini samo pokretna strašila za građane, i to je sve, a kartu plaćamo ili ne plaćamo na sopstvenu savest, i to je jedina tačna činjenica.
Ko želi da plaća kartu, treba da mu bude jasno da to radi zato što smatra da je tako ispravno, i samim tim nema pravo da se ljuti zašto kontrolor nije naplatio kaznu onom koji nema kartu, i da pita- da li sam ja sad bu**** što plaćam?
Nisi bu****, plaćaš jer smatraš da tako treba, ali za slučaj da promeniš stav, imaš i ti iste mogućnosti kao i tvoj sugrađanin koji ne plaća.

Oni koji smatraju da kartu ne treba plaćati, mogu bez problema da se švercuju do mile volje, jer kontrolor može da napiše kaznu samo ako mu vi dobrovoljno date ličnu kartu. Ako to ne uradite, on nema pravo da vas legitimiše protiv vaše volje. Ako pozove komunalca da to uradi umesto njega, taj isti komunalac ne sme vaše podatke da da kontroloru.

Može to nekom da se sviđa ili da se ne sviđa, ali, prosto je sada tako. Kartu plaćamo ili je ne plaćamo isključivo na svoju savest, i u zavisnosti od ličnih osobina, stavova, materijalnih mogućnosti i slično, a trenutni zakoni nemaju mogućnost da nas na to primoraju.

Osim zakona koji ne funkcioniše i zastrašivanja, koje samo delimično funkcioniše, postoje i brojne druge metode kojima se naplativost može povećati:
razne kampanje, podizanje svesti građana, promotivne akcije, kvalitetniji tarifni sistem, prilagođenije cene, popusti, stimulacije i nagrade za redovno plaćanje itd. itd.
 
Koristiš jezik ulice a sad nismo na ti? Priznas da si podmitila kontrola da ne bi platila doplatnu kartu od 1500 rsd. Dete se uplašilo jer je kontrolor hteo da pozove policiju da te legitimiše pošto nisi želela da ostaviš podatke. Mnogo grešaka napravljeno za jedan dan.
 
Nije podmitila, doplatna karta kosta 1000 rsd. Imala je potpuno pravo da odbije zahtev kontrolora da im da podatke, jer oni nemaju pravo da legitimisu putnike. Nazalost, sve je proslo, trebalo je da trazi na uvid njegovu karticu i da zapise podatke, jer je njihova obaveza da na vidljivo mesto drze svoju crvenu karticu. Sada je besmisleno da se ucini bilo sta jer nema dovoljno podataka pomocu kojih bi ulozila zalbu.
 
Kontrolori imaju pravo da legitimišu putnike i koriste te podatke. Nemaju samo način da te nateraju da im das ako nećeš. Znam da je ranije doplatna karta Koštala 1500,eto,razlog više i da im plati. Putnica ja doplatnu kartu morala i da uzme, kao što smo u obavezi da uzimamo i račune po radnjama i sl. Inace ovo hvaljenje inostdanstvom me podsetilo na jedan smesan klip
Luda baba na ulici: http://www.youtube.com/watch?v=C9MklWvs1Uo
 
Ne, nemaju pravo da traze licnu kartu ili bilo kakvu vrstu licne dokumentacije.
 
Da, imaju pravo. Da nemaju pravo, nijedna njihova prijava kod sudija ne bi prošla, čak bi i oni nadrljali. Ili možda misliš da kontrola ima telepatske i magijske moci pri prikupljanju podataka?
 
Imaju pravo da ti traze dokumenta a ti imas pravo da im nedas jer nisu komunalna policja i kraj price , uvjek trziiti da pokazu svoju legitimaciju i zapisati broj iste
 
O tome i pricam. A komunalna ne sme tvoje podatke da prosledi kontroli.
 
To mu dodje na isto, kada ti policija, obicna ili komunalna, trazi dokumentaciju, ti imas obavezu da im das. Kontrolori mogu da traze, ali ne smeju da te teraju ili prete bilo cime, ti ne moras da im das. Ako komunalna ne moze da prosledi podatke kontroli, koja je onda poenta da se oni zovu? Ne mogu oni da pisu doplatne karte i kazne.
 
Imam slip, na kome stoji iznos doplatne karte koji mi je trazio i njegov ID broj. Zapisala sam njegovo ime i prezime, i ako mi nije pokazao legitimaciju. Ucinicu sve sto je u zakonom predvidjeno, Zastrasivanjem se ne koristi ni jedna ozbiljna drzava. Jasno je ko koristi zastrasivanje, kad nema utemeljenja u zakonu. Eukaliptus , hvala na odgovoru.
 
Lična dokumenta niko ne sme da uzme. Može samo da traži na uvid samo službeno lice.
Olja bili ste neispravan putnik tj putnik bez vozne karte. Tu se svaka priča završava. Ako imate primedbu na osoblje dalje je prosleđujete.
 
A sta ako je prislonila kartu i nje htjelo da ocita a pritom ima dovljno para na kartici i prica se nezavrsava , ulaze u kafa neradi nijedan valdator oni idu i traze karte , na moju konstataciju da valdatori neradi i kog jdavola traze kate , kaze pa gledamo mjesecne bezobrazluk
 
Vrh