2012":2s0lw6bm je napisao(la):Ha,čitajući neke postove,što se bre plašite validacije pa skoro svi već imaju biometrijske l.k,saobraćajne,mob tel,nalepnice na autu,uskoro i zdravsvene.Ili ste u sistemu ili u problemu Ko to ne prihvati,jedina opcija je odlazak u divljinu. :kafa:
c.s.i.":27sskr9y je napisao(la):Ipak takav sistem bi imao smisla kada bi npr. obaveza validacije važila godinu dana, a kada bi mesečne kartice mogle da se kupe na svakom kiosku, bez ostavljanja bilo kakvih ličnih podataka. Verujem da bi uz nešto striktniju kontrolu takav sistem bio logičniji nego trenutni.
Ipak bi više postigli da preduzmemo nešto konkretno. Posle bezbroj prijava razne prevoznike (najviše GSP) imam oko 10 puta na sudu, što je ipak bolje nego da sam samo sedeo i piskarao na forumu kako sistem ne valja.
milanche":190co3nz je napisao(la):2.uvodjenje vremenske, dnevne, nedeljne i mesecne nepresonalizovane karte za neogranicen broj voznji u datom vremenskom okviru
3.uvodjenje aplikacija u optimalnom roku, za mobilne telefone radi pracenja autobusa, kao i pracenje preko interneta
milanche":190co3nz je napisao(la):1.ogranicavanje vremenskog trajanja obaveznog validiranja personalizovanih (mesecnih) karti na napr 6 meseci
Famozni "validator" za elektronske mesečne markice je obrnut primer: on od nas traži suštinski više smaranja nego ranije, a za uzvrat nam ne nudi ništa suvislo. Samim tim, nametanje "obaveze validiranja" za ovu vrstu putnika je čista, besmislena represija bez inteligentnog objašnjenja i vidljive protivusluge, dakle vrsta iživljavanja na koju slobodan građanin naprosto ne želi i ne može i neće da pristane. Zato sam se, pravo da vam kažem, ovih dana nosio mišlju da pozovem građane-markičare na građansku neposlušnost; preduhitrila me je, međutim, slobodna građanka gospođa Nada Korać svojim izvanrednim tekstom u Danasu od 9. 2. 2012. koji je ujedno i otvoren poziv na "bojkotovanje" validatora. Tom pozivu se, naravno, pridružujem.
Nisam "švercer" ni utopijski anarhista koji veruje u postojanje "besplatnog ručka": BusPlus karticu sam uredno izvadio i uplatio predviđen mesečni iznos za vožnju (2680 dinara), što nameravam i ubuduće da činim. Kartu, međutim, ne "validiram", niti ću to činiti ubuduće, a pretnje "blokiranjima kartice", globama, bacanjima u zindan gde akrepe memla davi i ne-znam-već-čime uopšte me ne uzbuđuju: radite vi svoj posao, a ja ću svoj! Isto to preporučujem i svim prijateljima i poznanicima, među kojima agitujem za istu vrstu građanske neposlušnosti, u ime elementarnog samopoštovanja.
TP
Upravo zato. Smatraju da ce time imati uvid koje su linije najopterecenije, kuda i kad je najveci tok putnika i da ce to pomoci unapredjenju saobracaja, ok vazi, za prikupljanje tih podataka treba im odredjen vremenski period za koji mogu da skupe relevantne podatke, pa ajde da vidimo sa njima koji je taj period, jel to 6,8 ili 12 meseci. Ali onda da se ukine validiranje personalizovanih karata iz razloga kao sto si ti rekao gubljenje vremena, kasnije nepotrebno maltretiranje putnika... Dakle sa ovim 'rokom' validiranja ispostovali bi i direkciju i njihove zahteve, a kasnije omogucili bespotrebno maltretiranje putnika. Potpunim ignorisanjem zahteva i potreba Direkcije mislim da ne bi stigli nikud.zidar":2lr10g8t je napisao(la):Ovde nemamo konsenzus, neko je za validiranje neko protiv.
Obavezno validiranje je obrazlozeno od strane Direkcije potrebom da se prati broj putnika u prevozu.
Na forumu je vec pokazano zbog cega ce to imati veoma mali uticaj na sastavljanje korisne statistike za unapredjenje sistema (nema validiranja na izlasku). Strucnjaci za saobracaj se sa time slazu
Nova, nemoj se ljutiti nije tebi licno upoceno, ali sam primetio da se u Srbiji lako ljudi udruzuju protiv necega, ali tesko za nesta. Generano sa moje tacke gledanja, vrlo destruktivan pristup. Ja sam zeleo da budem makar malo konstuktivan, da vidim na koji nacin se sistem naplate moze unaprediti sagledavajuci i njihove potrebe, pa uputiti dopis Direkciji, kao gradjanin, kao sto c.s.i radi vec koliko. Ja cu to poslat u ponodeljak, prvog radnog dana, pa ako dobije neki odgovor javicu vamnova":2lr10g8t je napisao(la):Dakle, prvo građanska neposlušnost, jer nisu uspeli ni da elementarno pristojnom komunikacijom objasne kako će tretiranje nevalidiranih mesečnih kao švercera ikome pomoći.
milanche":1p4ytvnu je napisao(la):Nova, nemoj se ljutiti nije tebi licno upoceno, ali sam primetio da se u Srbiji lako ljudi udruzuju protiv necega, ali tesko za nesta. Generano sa moje tacke gledanja, vrlo destruktivan pristup. Ja sam zeleo da budem makar malo konstuktivan, da vidim na koji nacin se sistem naplate moze unaprediti sagledavajuci i njihove potrebe, pa uputiti dopis Direkciji, kao gradjanin, kao sto c.s.i radi vec koliko. Ja cu to poslat u ponodeljak, prvog radnog dana, pa ako dobije neki odgovor javicu vam