Šta je novo?

Naplata karata i kontrola - [ Beograd Plus,... ]

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=582421#p582421:3ghzlq3i je napisao(la):
paradox polje » 19 Nov 2018 10:30 am[/url]":3ghzlq3i]С
Што се тиче цене, једино се слажем да треба у повлашћене категорије (поред студената, ученика, пензионера) додати и неке за основу социјалне карте (ако ове буду икад уведене). Ова повлашћена треба да буду дотирана из буџета.

Naravno, a jednako ne vidim zašto bi, recimo, primaoci mesečnih penzija od 80.000 dinara bili među povlašćenima (a kasirka u Amanu ne).

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=581643#p581643:2hsu0rf3 je napisao(la):
nestorBK » Čet Nov 15, 2018 4:02 pm[/url]":2hsu0rf3]Vesićeva reakcija na to je "a ko plaća prevoz", onda je upravo putnike koji plaćaju napravio budalama, jer i taj što je platio prevoz čeka 40 minuta. On ispada bu****, a za ovog što ne plaća sasvim je svejedno, dobija uslugu džabe, kad god dođe, u plusu je. I tako se priča svela na nacionalni prosek, najgore prođe onaj ko redovno izmiruje obaveze.
Pa upravo tako. Generalno sve funkcioniše po principu, napraviš dobru uslugu pa prodaješ... ako imaš lošu uslugu u i ponudu nema ni kupaca.
E sad, očekuju da neko plati uslugu po toj ceni za krš uslugu... ko plati ispadne ovca.... ošišali ga, gurao se u autobusu, čekao 40 minuta, kasnio gde god da je krenuo itd...Trenutno, prevoz usluga u ovakvom haosu ne treba da košta više od 10-15rsd

jovancvet":2dzoje6y je napisao(la):
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=581643#p581643:2dzoje6y je napisao(la):
nestorBK » Čet Nov 15, 2018 4:02 pm[/url]":2dzoje6y]Vesićeva reakcija na to je "a ko plaća prevoz", onda je upravo putnike koji plaćaju napravio budalama, jer i taj što je platio prevoz čeka 40 minuta. On ispada bu****, a za ovog što ne plaća sasvim je svejedno, dobija uslugu džabe, kad god dođe, u plusu je. I tako se priča svela na nacionalni prosek, najgore prođe onaj ko redovno izmiruje obaveze.
Pa upravo tako. Generalno sve funkcioniše po principu, napraviš dobru uslugu pa prodaješ... ako imaš lošu uslugu u i ponudu nema ni kupaca.
E sad, očekuju da neko plati uslugu po toj ceni za krš uslugu... ko plati ispadne ovca.... ošišali ga, gurao se u autobusu, čekao 40 minuta, kasnio gde god da je krenuo itd...Trenutno, prevoz usluga u ovakvom haosu ne treba da košta više od 10-15rsd

Potpisujem oba ova posta.

One koji plaćaju njihove krš usluge javno prave budalama... :evil:

Problem je sto nema konkurencije, tj. Voznja privatnog automobila je konkurencija.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Problem je što ima konkurencije, što su plate male, što se GSP koristi za krađu, i što kao sve ostale javne usluge se čerupa radi profita političara. Jer to je funkcija političara u nas - kreiranje povoljne situacije za što veće ostvarivanje profita, dal domaćih tajkuna dal stranih kompanija.

Preporučujem članak: http://www.masina.rs/?p=7517

Ako je konkurencija nešto što je silom i nezakonito nametnuto (kao što kod nas jeste), to se onda nikako ne može nazvati konkurencijom, već zloupotrebom službenog položaja od strane politikanata koji su takvu "konkurenciju" omogućili.

Има ли неко одговор на питање зашто када немате довољно кредита госпођа са разгласа то јавно обзнани да цео аутобус чује ту срамоту?
Припрема за фашистоидно једноумље где појединац треба да се стиди ако нешто није урадио по правилу?

Odlično zapažanje i slažem se da je potpuno nepimereo da deo autobusa sluša obaveštenje kako putnik nema kredita na kartici.

Stvarno kao da je pravljeno da posrami, kad ima kredita i validacija prođe kako treba, obaveštenje je samo vizuelno, kada nema kredita, crveni ekran i gospođa se razgalami. Samo još što ne iskače prst iz validatora da se uperi u lice "neprilagođenom članu društva".

Vremeplov: onda kada nas je vozio Leyland a kontrolisao Ridgway, postojala je 'patosara'. To je bila karta u gradskom prevozu koju bi putnik bacio i koju kondukter ponovo prodaje. :) Malo su se pravili Englezi, takoreći.

Zabeleženo u Rečniku savremenog beogradskog žargona (Gerzić).

Meni se čini da to nije sramotno, više da je isključivo ličan osećaj osobe kojoj se desi da se aparat razglasi da nema dovoljno kredita. Srećom, meni se to nije desilo, ali kada čujem da se to nekome desi, ili ne obratim pažnju jer me iskreno ne zanima, ili pomislim da osoba nije stigla da uplati, da je zaboravila da nema dovoljno, ali nikada nisam pomislio nešto negativno i slično. Ali kada dođe neko pa vadi arsenal kartica pa pokušava pomoću svake da otkuca, a na svakoj reaguje da nema kredita, onda tada već imam loše mišljenje.
Doduše slažem se da je potpuno bespotrebno to glasovno obaveštenje, dovoljno je samo na ekranu. Mada znajući neke ljudi, pokušali bi da se izvuku tako što bi rekli da nisu videli obaveštenje i da su mislili da su otkucali.

Slažem se sa Maretom. Ne mislim da je to namerno napravljeno tako da sramoti putnike. Prvo, većina kad se očitava, radi to u letu ili tako što pruža ruku do validatora i ne obraća pažnju šta piše dok ne čuje zvuk. Tako da je ovo stavljeno da se čuje u slučaju da osoba ne vidi šta se događa na ekranu. A drugo što mi pada na pamet je da u slučaju kada osoba ulazi a pored je kontrola, da kontrolor može da čuje to i da putniku da izbor da izađe ako nema kredita. Da ne bude posle ''znali ste; nisam znao; dokažite...''

Uostalom, ne vidim drugi način. Ako se ne bi emitovao zvuk, onda osoba ako ne gleda direktno u ekran ne bi znala šta se dešava. Ako bi se pak stavio neki drugi pišteći zvuk, opet bi se onda čulo u ostatku vozila kad nema kredita. Obrni okreni, nešto od toga mora tako.

Jedino ostaje za raspravu da li je taj zvuk ''nemate dovoljno kredita'' mogao da bude nešto tiši. Ali kapiram da kad su pravili validatore da nisu razmišljali o tome, nego su natrpali sve zvučne fajlove ''Nemate dovoljno'',''Stanica ova'',''Stanica ona'' u mašine i ostavili ih na istoj jačini.

U svakom slučaju ne mislim da je cilj sramoćenje. Nego prosto ljudski je da u tom momentu čoveka bude malo stid i da misli da svi gledaju samo u njega, iako zapravo nikog za to nije briga. Na kraju krajeva, kapiraju ljudi da se svima ponekad desi da ne stignu da uplate ili da su potrošili kredite a da nisu znali. :) Čak i oni koji primećuju to, ne polaze od premise ''uuu vidi ga ovaj švercer, sram ga bilo!'' Nego pogledaju, konstatuju i zaborave posle 10 sekundi.

Zašto bi bilo koji sistem pa i ovaj javno saopštavao stanje na računu tj kartici bila ona i bus plus. Dobro pa ne izgovori koliko je preostalo novca na kartici. Eventualno da se glasovna poruka zameni nekim dvostrukim ili trostrukim pištanjem.

To je za mene pitanje elementarne kulture kao što u bankama radnici na šalteru u 95% slučajeva klijentu naglas saopšte stanje na računu pored ostalih klijenata koji čekaju u redu ili su na susednom šalteru.

Mislim da bi trebalo da se zameni sa porukom "Neuspešno očitavanje" ili nečim takoreći neutralnim. Ako je neuspešno, može da znači da je kartica istekla, da nema kredita ili da je neka tehnička greška. Ali opet stojim pri tome da nije sramotno uopšte, jer je to krajnje trivijalna stvar, u odnosu, eto na primer, da službenici u banci izgovaraju stanje računa na glas.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=584601#p584601:7yudhvf9 je napisao(la):
marrecar » Sre Nov 28, 2018 6:01 pm[/url]":7yudhvf9]Mislim da bi trebalo da se zameni sa porukom "Neuspešno očitavanje" ili nečim takoreći neutralnim.
Odličan predlog ;)

Baš i nije nešto odličan predlog. Zato što kada bi prosečnom korisniku , koji i dalje "šmirgla" po celom ekranu , prikazao poruku da je očitavanje neuspešno , on bi pokušao još koji put na istom to aparatu , a onda prešao na sledeći. :)

Onda uz to dodati objašnjenje na ekranu razlog neuspešnog očitavanja. A to da bi neko išao na drugi aparat, ja u životu nisam video nekoga da to radi.

Ja sam više puta video da pokušavaju da očitaju kartu , ali bezuspešno , i da onda odu do sledećeg i da na kraju konstatuju kako su aparati neispravni. Naravno , ovo sam video samo na novim tipovima aparata da se dešava.

U jednoj 78 ne ocitava mastercard nikad, barem moju karticu posto imaju akcije sredom i subotom (1din je karta), to sam bas primetio jer se cesto vozim 78com. Skoro nije hteo da ocita ni u 83-ci. Pise neuspeseno ocitavanje ili verifikicija. Sta u tom slucaju ako nadje kontrola? Da li mogu da vas smaraju sto niste onda kupili kod vozaca? Ili niste koristili busplus karticu?

Kako kontrola proverava kartu otkucanu pomoću platne kartice? Izvinjavam se ako je bilo pitanje, zanima me aktuelna situacija :)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=585325#p585325:37g65bf0 je napisao(la):
krivakapa » 01 Dec 2018 02:24 pm[/url]":37g65bf0]U jednoj 78 ne ocitava mastercard nikad, barem moju karticu posto imaju akcije sredom i subotom (1din je karta), to sam bas primetio jer se cesto vozim 78com. Skoro nije hteo da ocita ni u 83-ci. Pise neuspeseno ocitavanje ili verifikicija. Sta u tom slucaju ako nadje kontrola? Da li mogu da vas smaraju sto niste onda kupili kod vozaca? Ili niste koristili busplus karticu?
Ako nema paypass oznaku, tj ako nije ta varijanta kartice, onda neće da očitava.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=585335#p585335:2f9bgcil je napisao(la):
marrecar » 01 Dec 2018 02:05 pm[/url]":2f9bgcil]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=585325#p585325:2f9bgcil je napisao(la):
krivakapa » 01 Dec 2018 02:24 pm[/url]":2f9bgcil]U jednoj 78 ne ocitava mastercard nikad, barem moju karticu posto imaju akcije sredom i subotom (1din je karta), to sam bas primetio jer se cesto vozim 78com. Skoro nije hteo da ocita ni u 83-ci. Pise neuspeseno ocitavanje ili verifikicija. Sta u tom slucaju ako nadje kontrola? Da li mogu da vas smaraju sto niste onda kupili kod vozaca? Ili niste koristili busplus karticu?
Ako nema paypass oznaku, tj ako nije ta varijanta kartice, onda neće da očitava.

Ne. Aparati su novi ali iz nekog razloga u tom busu nikad ne ocitava tj pise da je pogresna verifikacija. Mislio sam da je samo do tog busa ali nije videh to i u jednoj 83ci.

@Vitez Koja

Bez problema ocitavaju samo pritegnu dume na citacu pre nego sto prinesu platnu karticu.

Opet će da mrače sa ulaskom na prednja vrata :bash:

Возачи ће пратити очитавање карата у превозу

После јучерашње седнице Београђани би ускоро требало да рачунају на квалитетнији јавни превоз у коме ће се поштовати ред вожње, у ком ће сви возачи морати да носе униформе, да возила буду чиста и са добром „вај-фај” интернет везом.

У возилима, где за то постоји могућност, улазиће се на прва врата, а возачи ће морати да прате да ли сви путници валидирају карте. Јер ако то не буду радили следе велике новчане казне.

Ове новине требало би да заживе после усвајања три одлуке о анексима уговора са приватницима у јавном превозу.

http://www.politika.rs/scc/clanak/41706 ... -u-prevozu

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=585359#p585359:1vk58xmm je napisao(la):
krivakapa » 01 Dec 2018 04:00 pm[/url]":1vk58xmm]Bez problema ocitavaju samo pritegnu dume na citacu pre nego sto prinesu platnu karticu.

To implicira da treba da im dam platnu karticu... Šta se onda desi ako nije dobro validirana? Busplus kartice su ranije oduzimali, ne bi se dobro proveli kad bi pokušali slično... Pritom, nepisano pravilo je da se platna kartica ne daje drugima (pogotovu ne nepoznatim) ljudima u ruke već terminal mora biti na "neutralnoj teritoriji".

Vrh