[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=410262#p410262:17z5uxmt je napisao(la):marrecar » 12 Oct 2016 09:55 pm[/url]":17z5uxmt]Izvinjavam se za duplu poruku, ali vec je proslo nedelju dana od poslednje.
Hteo bih da podelim jedno neobicno, meni sokantno, iskustvo koje sam doziveo juce sa kontrolom.
Ulazim u tramvaj sa drugaricom kod vatrogasne komande u Mije Kovacevica i planiramo da idemo do Vuka, dakle 3 stanice. Sa nama ulazi i kontrola. Drugarica nema kartu, ja, kao sto sam vec gore napisao, imam, ali necu da je koristim zbog nje. I kako smo stali kod vrata, nama odmah prvima prilazi kontrola, zena je u pitanju, verovatno negde izmedju 30 i 40 godina. I krece kao "Dobar dan", a stoji kao neki batinas sa pokeraskom facom. Mi odgovaramo, a drugarica sva nasmejana nastavlja sa "Kako ste? Danas je bas lep dan." i naravno pokusava da je "sarmira" da bi je pustila bez karte. Ova odgovara, nekako nervozno, kao da je na kraju zivaca "Pa jeste, molim vase karte". A onda drugarica nastavlja i dalje sve pozitivno, sa osmehom na licu, pomalo u sali "Kako ste raspolozeni danas?" i tako neke stvari sto nikako nije imalo negativan kontekst. A onda kontrolorka odgovara, sto sam dobro zapamtio jer sam se iznenadio stavom, "Pa meni raspolozenje zavisi od okruzenja i od ljudi koje srecem a danas nesto nisam raspolozena". I dalje nastavlja neku pricu, sa istim polozajem tela kao da je spremna da nas oboje prebije, sa nekakvom besnom facom. I drugarica joj kaze da njeno raspolozenje zavisi samo od nje same i da ne treba niko drugi to da joj remeti, sto ova izgleda shvata kao neki napad i prica nesto u fazonu da to nije tacno da uopste nije raspolozena i tako neke gluposti. I onda nas pita je l' smo studenti, posto je studentski dom bio u blizini, i pita koja smo godina. Tacnije pita prvo drugaricu, a ja namerno ne odgovaram jer je valjda shvatila da je drugarica odgovorila za oboje s obzirom, gledam je i ona se okrene kao meni i gleda, gleda, i klimne mi glavom u fazonu "A ti?" i ne kaze ni rec. Ja znam sta hoce i odgovaram joj "Pa vidite valjda da smo zajedno, isto prva godina (naravno lazemo ali nebitno)" na sta mi ona kaze "Pa otkud ja to mogu da znam". Sto je mozda i u pravu, ali opet taj batinaski stav. I onda kao krece da nam objasnjava da uzmemo potvrde, da izvadimo, kao nije mnogo 1100 mesecno, i sve to i dalje sa nekakvim izrazima lica i pokretima tela kao da je spremna da nas prebije svakog trenutka.
Mozda ovako kako sam ja ispisao nije nesto sokantno, to treba doziveti. Potpuno mi je neshvatljivo da se osoba, kojoj je u opisu posla da radi sa nepoznatim ljudima, zauzima takav negativan i preteci stav. A onda se pitaju zasto ih tuku ljudi svaki drugi dan.
Koliko je bilo lakše umesto ovolikog natezanja jednostavno - kupiti kartu.
Inače, šta mislite o tome da se rampe uvedu na još nekim, pre svega tramvajskim stanicama? Na mnogim mestima bi to moglo da se izvede. Kod autobuskih početnih stanica mogle bi da se prave nadstrešnice zatvorenog tipa, sa klimom i rampama, a onda da se kroz njih ulazi u autobuse i trole.