Unapred se izvinjavam zbog offtopic-a, ali moram da prokomentarisem: bavim se fotografijom, amaterski, i ne bi verovali koliki broj ljudi je umislio da su neki faktor, pa kao ne smete da ih slikate ili sta ti ja znam... Zbog neprijatnosti koje sam imao u pocetku zbog toga, raspitivah se kod pravnika i zakoni kazu: na javnom mestu, smem da fotografisem sta hocu, koga hocu, kad hocu, koliko hocu, ukoliko ne postoji vidno istaknuta zabrana. Uglavnom prilaze radnici obezbedjenja pitaju sta i za koga slikam(kad im kazem za sebe, kao da ne znaju da postoji hobi koji se zove fotografija), uglavnom su ljubazni i na tome se prica i zavrsi, ili jos pitaju nesto sto ih zanima.
Kod onih nedokazanih (nekoliko puta mi se desilo, jednom i sa komunalcem na z.vencu), kazem da zovu policiju ako misle da krsim zakon, ako oni nece, ja cu ih zvati zbog uznemiravanja i tad ucute.
Druga je stvar oko objavljivanja fotografija, e sad i tu zavisi u kom kontekstu je objavljenja (da li u komercijalne svhre,da li je neko pojedinacno istaknut i u kom kontekstu, da li ima elemanta klevete i sl. inace bi mnogi svetski fotografi odavno ostali bez posla).
U konkternom slucaju, ovaj nije trebao da se unosi u telefonom u lice judima (nepristojno je, ako nista drugo, i zbog takvih mi ostali i imamo problema), dok sa druge strane kontrolor je vise nego umisljen da je neki bitan faktor (neka pokrije svoje lice,to ima pravo svakako,ne sme da pipne ikoga, ja sam za moj aparat spreman da grizem).
Ovde je nevaspitasnot sa obe strane dosla do izrazaja.
Izvinjavam se jos jednom na offtopic-u.