Матеја Бељан":1e9uegjm je napisao(la):
Retkost je, vozim se svakim danom. Drugo su percepcije nezadovoljnih putnika i standardne priče kkoje prate JGPP. Nekad deluje da je vozilo puno, ali ipak je moguće prolaziti kroz njega.
Nisu to price, vozim se i ja. Kad izadju skolarci na Banovom Brdu popodne, cikam te da udjes u autobus narednih pola sata dok se oni ne prevezu, jer njima ne pada na pamet da propuste vozilo, pa taman jahali jedni druge.
Meni je lepo kad krenem do Zemuna pa udjem u bilo koji na Zelenom vencu, uvek ima mesta i uvek se prilicno isprazni u Glavnoj i ima mesta za dalje.
Sou ce biti vikend, Vidikovacka pijaca, uvek na stanici 20-30 bakica za Dzambo torbama koje cekaju po nedeljnom redu voznje buseve da se prevezu izmedju 1 i 5 stanica. Za taj sou cu i kameru da nabavim da vidim kako ce to da izgleda sa ovom setnjom kroz bus. Jedva se uz neciju pomoc popnu do one sipke da se otklackaju do odredista. A tek 89 u koji ulaze samo bolesni da odu do doma zdravlja ili put Idea-e kad se prime penzije. Pocetne stanice ni meni nisu problem.
NIsam od onih koji podrzavaju tezu da ukoliko se u autobusu nalazi N putnika, uvek ima mesta za (N+1)-og, koliki god bio prirodan broj N.
Ovo sada je naravno jos jedna sarena laza za septembar da koliko-toliko opet povecaju broj prodatih markica. Setite se samo oprastanja dugovanja za 3.000 dinara, pa posle godinu dana jos jedno oprastanje dugovanja. I opet se brdo njih nije javilo jer je shvatilo da ce proci dobro i bez 3.000 dinara i prosli su, sve je zaboravljeno u GSP-u. Uvodi se BusPlus, obavezna validacija, gase se automati, BlaBla, i opet isto stanje kao nekada.
Sad opet ovo. Na ulici je sigurno bar 300 kontrolora, ako ne i puno vise jer sam danas bas isao gradom i bilo ih je svuda, a opet sam se vozio za DZ.
Neka rade 8 sati, po 150 dinara, to je za jednog dnevni trosak 1200 dinara. Pretpostavljam da nikakve doprinose ne uplacuju. Ako hocemo da u nekim vozilima budu kondukteri, a da na udarnim mestima pokriju vecinu polazaka da narod ne bi presedao iz jednog u drugi, treba ih bar 500. To je dnevno 1.200x500=600.000 dinara. Cak je i moja trenutna procenjena suma od polovine tog iznosa 300.000 dinara dnevno mnogo, to je 9.000.000 mesecno za kontrolu, a kad bude ta druga faza bice 18.000.000 + majice i neki dodaci. Uz pretpostavku da su na ulici samo 8 sati dnevno sto opet nema smisla, mora ih biti vise i duze.
I dalje smatram da je moja kontrola od 20 ekipa neprimetnih sa saradnjom policije mnogo efikasnija. Samo kratka dzeva dok ljudi ne kupe markice i onda sve po starom dok cifra ne padne ispod kriticne mase.
A naravno, neki Djikijev ce da se uvali u tender sa majicama. Osecam da ce zbog neverovatnih vrucina zene dobiti i neke suknjice, a muskarci bermude.