Ovo drugo pitanje je šire, teže, pa ću odgovoriti prvo na njega i, ne slučajno, prilagoditi ga
Пaнтографу koji je u samo nekoliko rečenica natrunio toliko velikih imena, sve dobrano „začinio“ ideologijama, političkom ekonomijom, sociologijom, filosofijom, moralom, istorijom, verskim pitanjima..., a poentu, i pored svega, ne razabrah!
Elem, moj je utisak da
tvorci ove BusPlus-ijade, od začetka ideje, do današnjeg dana
nisu čitali pominjanog Kanta!
„Formula cilja po sebi“ kaže sledeće: „ Postupaj tako da čoveštvo kako u tvojoj ličnosti tako i u ličnosti svakog drugog, uvek uzimaš kao cilj,
a nikada samo kao sredstvo“.
Ova maksima zahteva poštovanje ličnosti; jer, upotrebiti drugog znači postupati prema njemu kao prema stvari ili alatki, a ne kao prema individui, čoveku.
Upotrebiti drugog nije samo učiniti nešto što drugi ne želi i na šta ne pristaje, nego učiniti nešto na šta drugi ne može da pristane.
Koliko je nas ovde napisalo (i dokazalo) da su “BusPlus ortaći” prema nama pokazali apsolutno nepoštovanje?
To, međutim, i uprkos njihovom nedostojnom ponašanju, ne menja moje mišljenje o švercu (bez navodnika), o čemu, u najkraćem, mislim sledeće:
Do sada sam plaćala i činiću to sve dok budem mogla, makar i po cenu nekih odricanja.
I još jednom - na validaciju ne pristajem! Jel` pošteno?
@Nikola011: i dalje očekujem tvoj odgovor - ko je bliži proceni godišnjeg prihoda "BusPlus ortaća", ti (sa 600.000 evra) ili ja (> 4 miliona evra)?