nikola011":11cgf2yf je napisao(la):
Пантограф":11cgf2yf je napisao(la):
Извини, Вучко, што ћу да моралишем - јер то иначе не волим да чиним - али зашто се, као модератор на форуму о градским темама, тј. човек са мало већим правима, не суздржиш од јавног изрицања намере да ћеш се "шверцовати", заправо - чинити прекршај којим ћеш оштетити град за око 300 евра годишње?
Zato sto cu i ja da kazem da od juna necu uplacivati BusPlus.
Godine su prosle, sam znas koliko su samo osteceni oni koji su cutali i placali prevoz, i sad ispadamo budale, iz meseca u mesec pada prodaja, izbori zavrseni, neka firma uzima debele pare i opet nikom nista. Saljes apele televiziji, gradu, svi te ignorisu i kazu ako hoces placaj, ako neces, nikom nista, dodace Djilas iz budzeta.
Jedino je ostalo da masovnim bojkotom placanja zaista nekog malo mrdnes sa mrtve tacke.
To bi sad trebali i druge jos vise javne licnosti da kazu, a ne voditeljka sa studija B da izjavi kako i ona vidi da nikad niko nije dobio kaznu i da se pola njih svercuje i izjavi: STA JE, TU JE!
Pa dokle?!
Па, добро; не кажем да није уопште логички заснован такав став, али, знамо од Сократових времена да су многа мишљења која изгледају логички заснована уствари - софизам.
Не бих да понављам оно Фридмановско: "Нема бесплатног ручка", али ту лекцију никако да научимо на (Сократовом) Балкану. Ево Грци - деда им био сиротиња, чувао овце; отац им био као ми сада; они одједном добили веће плате од Немаца, тј. постали богати; и сад им је тако страшно да буду мало мање богати, крај света! А неће људи да плаћају порез, па то ти је. Опљачка их држава, прво конзервативци, па социјалисти (јер Папандреу је амерички човек), па Немци, а ето појавио нам се социјалиста Оланд као нада - а да, то је онај што иде возом у Брисел, а председнички авион истовремено лети тамо без њега, празан...
Мислим, мени је мука од левичарске демагогије, исувише, иако ни капитализам не обожавам. А ми смо као баждарени на све то, још од несрећног Пашића, преко Броза, Слобе, радикала, жутих, црвених, иних...
"ХОЋЕМО редован превоз"; "ХОЋЕМО чисте аутобусе"; "ХОЋЕМО Метро", "МИ то плаћамо" (sic!), "Ми смо метропола" (Охо!), али ако би могла да кошта карта 25 динара, ма не дам им ни то, ђубрад лоповска, ионако све покраду, а комшијина тетка се шверцује... (по тој логици се и вере ратосиљасмо: "Знам ја једног попа што мрси на Велики петак"...) Мислим, стварно. докле?!
Надасве је то неплаћање вожње - тј. коришћење права без испуњавања сопствених обавеза - неморално, и ту мислим на Кантов категорички императив. А то је зли Шваба, а тамо јавни превоз, као што сви знамо, ништа не ваља...