Lepo - stavili su statue reprezentarivana na fasadu. Svidža mi se
)) Drveni krov i drveće po fasadi za iste takve fudbalere. Simbolika je jasna, koncept su pogodili ko prstom u.... Bravo, bar nešto dobro da urade.
Pretpostavljam da se iza izgradnje nacionalnog stadiona krije nešto više od "nasušne potrebe".
Realno je očekivati da je krajnji cilj iseljenje Crvene zvezde i Partizana sa sadašnjih lokacija i njihovo pomeranje na zajednički, to jest nacionalni stadion.
Obzirom da nisu ludi (u stvari jesu, ali to sad nije tema), da taj plan javno objave, jer sa druge strane imaju prilično radikalne stavove navijačkih grupacija, verovatno će ideju sprovesti na neki prikriven način. Na primer, "Rajko Mitić i JNA" ne zadovoljavaju uslove za Evropu, te će klubovi biti prisiljeni da evropske utakmice igraju na nacionalnom stadionu ili utakmica neće biti. Kada odigraju par evropskih sezona i postojeći stadioni se jako zapušte, navijači bo lakše progutali priču o trajnom iseljenju, a time se otvaraju dve izuzetno atraktivne lokacije za dalje pljačkanje. "Vođe" su svakako već na platnom spisku države, te neće biti problem da se ideja sprovede u delo.
Sam koncept izgradnje stadiona van urbanog jezgra inače nije loš. ALI, da bi to funkcionisalo kako je zamišljeno, trebalo bi da se uradi puno više od samog stadiona. Pre svega njegovo efektivno povezivanje sa gradom i to isključivo metroom ili vozom. Ovaj objekat na drugačiji način ne funkcioniše.
Izgradnja te prateće infrastrukture je trošak o kome se u ovom slučaju ne priča, što je jako pogrešno, jer infrastruktura je mnogostrugo veći trošak od 250 Miliona koliko bi koštao sam stadion i tu se otvara široki spektar pitanja vezanih za isplativost, samoizdrživost, funkcionalnost, opravdanost celog projekta.
Inače, moj lično stav u vezi predstavljenog rešenja nije preterano pozitivan. Za ideju eko fasade smatram da je ok - bravo! ali nije za nas, zbog stare priče vezane za održavanje objekata nakon njihove izgradnje u čemu nismo baš najbolji, a takva fasada je izuzetno zahtevna. Osim toga, koliko vidim u sklopu stadiona nije planiran nikakav prateći sadržaj. Prstenovi sa drvećem su tu samo zbog estetike (i simbolike), te popunjavaju prostor koji bi se dosta racionalnije mogao koristiti. Ako sam u pravu, ovaj stadion bi bio živ samo za vreme utakmica, a ostalim danima pod ključem bi propadao.
Ukoliko nisam u pravu, te krajnji cilj nije iseljenje Crvene zvezde i Partizana na ovu lokaciju, te je nacionalni stadion rezervisan isključivo za reprezentaciju, onda je čitava ova priča potpuno ludilo i apsurd. Praktično će posaditi šumu drveća na tri nivoa za 260 miliona evra za pet utakmica godišnje.
U svakom slučaju, igrači će se u toj šumi osećati kao međ' svojima. Bar će im biti ugodno.