Šta je novo?

Nacionalni stadion

Veoma lepo izgleda, ali da se ne lažemo, ovo bez 500 miliona ne može da se izvede na toj lokaciji.

Odakle pare i kako će se to isplatiti, nije mi jasno.

Ovo drveće je potpuno nepraktično. Ko će to da održava, kako će da izgleda zimi.. A i čini mi se da služi samo da sakrije činjenicu da nikakve fasade i nema, vide se cevi i konstrukcija, ništa posebno spolja. Enterijer mi je solidan, klasika.

E, sad protraćite malo vremena, pa pročitajte tekst uvaženog novinara i grobara Žikice Babovića za portal mog dalekog rođaka Vese Simonovića, pa da vidite zašto je 'Projekat Vučić' u Srbiji živ. Mislim, pored ovakve kritike, svako može da vlada večno:

https://nova.rs/sport/fudbal/da-li-nam-je-aleksandar-vucic-zaista-nasusna-potreba/

Možemo li mi, naša javnost, opozicija, da formulišemo jedan normalan, racionalan stav po bilo kojem pitanju, a ne da stalno kukamo što na trgu nema zelenila, što će spomenik Nemanji biti osvetljen (?!), Ili da jednostavno ne znamo šta želimo da kažemo, jer su nam se poyebale misli (sukobili se antivučićizam, hospitals first demagogija sa jedne i zavist zbog stadiona u zemlji arnautskoj sa druge strane)?

Očekujem da će da nazovu stadion nešto tipa: Car Dušan, Knez Mihajlo, Vojvoda Mišić, pa će na negodovanja da odgovaraju sa:
Aha, vama ne smeta preskup nepotreban stadion, vama smeta Živojin Mišić, vi ste autošovinisti, drugosrbijanci, komunjare, vi mrzite Srbiju :laugh:

Normalno. Kao i za sve do sad.

Nećeš to i to? Aha, znači ti si za ovo i ono?!
Smeta ti tako i tako? Aaaa, znači ti si jedan od onih izdajnika što bi ovako i onako?!
Nisi za nas? Pa ti onda mora da si protiv nas!

Ljubi ih onaj brkati čika iz Austrije. I on je voleo tako da govori i deli ljude. :kafa:

Znaš kako Relja, lepo zvuče u sofijskom metrou najave stanica 'Stadion Vasil Levski', 'Sofijski univerzitet Sv. Kliment Ohridski'... (te su baš jedna do druge). Sa druge strane, mi nismo ovladali magijom imenovanja, pa bi ovde moglo da se izrodi neko mnogo glupo ime, iz predratnog fudbala, Nacionalni stadion Montevideo, ili Miloš Crnjanski (bio fudbaler, osmislio Kantridu), a može i Miloš Obilić, ako zapnu pregovori sa Prištinom i sl.

"Stadion dr. Milutin Ivković"...

"Dobro veče prijatelji fudbala, sa našeg najlepšeg stadiona, popularnog - Milutinca..."

"Stadion Željko Ražnatović Arkan" - u skladu sa istaknutim fudbalskim i sportskim radnikom. A na svecanom otvaranju njegov spawn da se lema sa par ustasa i siptara u stilu Marka Aurelija Komoda.

Ako vec prave tako nesto, onda nek uloze pare u neki klub (Partizan ili Zvezda) da dovedu skupe igrace i da igraju Evroligu pa da taj stadion ima smisla i da nekako vrati novac. Bez toga ce biti neupotrebljiv. A sto se izgleda tice, stvarno je lep.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=769490#p769490:1s20vavu je napisao(la):
relja » 26 Aug 2020 09:50 pm[/url]":1s20vavu]"Stadion dr. Milutin Ivković"...

"Dobro veče prijatelji fudbala, sa našeg najlepšeg stadiona, popularnog - Milutinca..."
Звучи као Пеђа Страјнић :lol:

Реално би најбоље било да овај пројекат резултује стадионом Моша, тј. мошом од стадиона, али не верујем, градиће то сигурно.

FSS vec nekoliko godina deli besplatno karte po osnovnim i srednjim skolama i opet nema sanse da napune stadione u centru grada. Sta onda ocekivati za stadion na nekoj njivi bogu iza nogu ?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=769470#p769470:3qfjn41i je napisao(la):
Пантограф » Yesterday, 21:58[/url]":3qfjn41i]
Možemo li mi, naša javnost, opozicija, da formulišemo jedan normalan, racionalan stav po bilo kojem pitanju, a ne da stalno kukamo što na trgu nema zelenila, što će spomenik Nemanji biti osvetljen (?!), Ili da jednostavno ne znamo šta želimo da kažemo, jer su nam se poyebale misli (sukobili se antivučićizam, hospitals first demagogija sa jedne i zavist zbog stadiona u zemlji arnautskoj sa druge strane)?

To je veliki problem. Sa ovakvim kritičarima koji ne umeju da skrenu pažnju na najvažnije stvari, svaku kritiku će da ismeje.

Ja bih prvo napadao finansijsku pozadinu. Upoređivao projekte sa sličnim u svetu, pokazivao slike i jasno isticao cene.

Pročitah na Tviteru da je komentaror na RTS-u rekao da je stadion u Tirani koštao 85 000 000 evra (evo sad "proverih" na Vikipediji).

Cena ovog našeg samo raste i raste.

Treba isticati slične primere, kao što je Arena. Onda imamo firme gubitaše koje su u državnom vlasništvu, pa objasniti da to ne može tako da funkcioniše.

Onda uporediti sve te ogromne sume sa već izgrađenim objektima od javnog značaja - bolnice, škole, vrtići, domovi zdravlja pa da vidimo na šta se pare bacaju dok deca u školi koriste sapun koji sami donose u školu.

Ако већ желе да уложе у фудбал и спорт, боље да се паре бачене за стадион иза Сурчина потроше на финансирање омладинских и дечијих тренинга свих спортова, да буду бесплатни. Ко зна колико би се скривених талената тако открило међу популацијом деце која нису у могућности да тренирају због финансија. Видели смо широм света олимпијске терене са коровом и жабокречином, такво бацање пара нам није потребно.

To je čista potrošnja, i nema nikiakve veze sa novcem koji moraš da potrošiš za investicije da bi ti privreda rasla.
Mislim, hajde da se setimo koji je prvi veliki javni objekat podignut u Beogradu posle Drugog svetskog rata.

Apsurdna je svaka diskusija na temu da li Beograd treba da ima savremen stadion - treba, bar dva, ali ovaj ne treba. Ali ovde postoje tri dominantna kritička pristupa: "Ukinite fudbal" (da, sigurno će to da bude), "Neće to nikad ni početi" (kao što, dabome, nije ni BnV) i "Prvo pare u bolnice" (a upravo se ulaže u bolnice svuda po Srbiji). Svaki od ta tri pristupa je infantilan, nezreo i ide naruku vlasti da ostari sve što želi.

Došli smo u situaciju da smo toliko jadni, da gledamo kad Bugari naprave metro i Albanci fudbalski stadion, da onda hoćemo i mi. Pravi "lideri u regionu" :blah:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=769616#p769616:2i2rbdd6 je napisao(la):
Дошљак » Čet Avg 27, 2020 11:13 am[/url]":2i2rbdd6]Ако већ желе да уложе у фудбал и спорт, боље да се паре бачене за стадион иза Сурчина потроше на финансирање омладинских и дечијих тренинга свих спортова, да буду бесплатни. Ко зна колико би се скривених талената тако открило међу популацијом деце која нису у могућности да тренирају због финансија. Видели смо широм света олимпијске терене са коровом и жабокречином, такво бацање пара нам није потребно.

Delimicno se slazem,ali ne potpuno. Ne svidja mi se ovo "Ко зна колико би се скривених талената тако открило међу популацијом деце која нису у могућности да тренирају због финансија."
Umesto toga ja bih rekao "Ко зна колико би се скривених талената тако открило међу популацијом деце која нису у могућности да тренирају због тога што живе у малим местима где уопште нема базена, спортских терена, тренера."

Dakle pare ne treba uloziti u besplatno bavljenje sportom, vec u sportsku infrastrukturu i trenere koji bi radili daleko od Beograda, Novog Sada, NIsa i jos nekih drugih vecih mesta.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=769618#p769618:21zlj8h3 je napisao(la):
Пантограф » 27 Aug 2020 09:24 am[/url]":21zlj8h3]To je čista potrošnja, i nema nikiakve veze sa novcem koji moraš da potrošiš za investicije da bi ti privreda rasla.
Mislim, hajde da se setimo koji je prvi veliki javni objekat podignut u Beogradu posle Drugog svetskog rata.

Apsurdna je svaka diskusija na temu da li Beograd treba da ima savremen stadion - treba, bar dva, ali ovaj ne treba. Ali ovde postoje tri dominantna kritička pristupa: "Ukinite fudbal" (da, sigurno će to da bude), "Neće to nikad ni početi" (kao što, dabome, nije ni BnV) i "Prvo pare u bolnice" (a upravo se ulaže u bolnice svuda po Srbiji). Svaki od ta tri pristupa je infantilan, nezreo i ide naruku vlasti da ostari sve što želi.

Došli smo u situaciju da smo toliko jadni, da gledamo kad Bugari naprave metro i Albanci fudbalski stadion, da onda hoćemo i mi. Pravi "lideri u regionu" :blah:

Boldovano nije ocena bazirana na nekakvim ličnim htenjima, već na višedecenijskom iskustvu. Kao što rekoh više puta, poslednji veliki javni objekat izgrađen u Beogradu je "Arena", čija je izgradnja započeta u poslednjim izdisajima SFRJ, i koja verovatno nikada ne bi bila završena da se ludi Đinđić nije toliko laktao da dobijemo organizaciju Evrobasketa (čak su i tada pojedini istaknuti DS-ovci na nivou grada, javno govorili da je to neracionalan projekat i da bi za Beograd bila idealna upola manja i dosta jeftinija dvorana).

A nagledali smo se od tada rendera za silne sportske objekte, nadogradnje i reizgradnje stadiona JNA i Marakane, pričane su nam bajke uoči Univerzijade, pa smo na kraju jedini u istoriji tog takmičenja ceremoniju otvaranja održali u zatvorenoj dvorani jerbo nam centralni stadion nije ispunjavao uslove. Tada je najavljivana i moderna dvorana u Pančevu od koje nije bilo ništa, dok hala koja se za potrebe Univerzijade gradila u Inđiji, ako se ne varam, još nije privedena nameni.

I hajde da idemo šire od sporta, pa da se setimo svih muzeja, galerija, pozorišta itd. Da ne idemo dalje u prošlost i prisećamo se novog Zvezdara teatra, Galerije na Trgu ili Centra za promociju nauke, fokusirajmo se samo na "Vučićevu eru" i najave izgradnje Muzeja grada Beograda u Resavskoj i gradske čitaonice prekoputa, Memorijalnog centra na Starom sajmištu, Opere na Trgu, Filharmonije kraj SIV-a, Gradske galerije, Muzeja SPC i zgrade ansambla Kolo na Kosančićevom vencu, zgrade Univerziteta umetnosti na Novom Beogradu, selidbe Muzeja Nikole Tesle... Nijedan od tih projekata nije došao ni do građevinske dozvole i tendera za izvođača radova, a kamoli početka izgradnje.

Čak se i sam Naci stadion valja u najavama od 2013. godine, punih sedam godina (!!!) sa maglovitom perspektivom izgradnje, jer Plan detaljne regulacije još nije usvojen (bio je samo rani javni uvid), a tender za izbor projektanta je otkazan usled nedostatka novca.

S druge strane, Beograd na vodi, ma koliko i meni samom nerealno izgledao na samom početku, ipak je druga priča, a i Beograd ima višegodišnje iskustvo uspešne realizacije privatnih projekata na poklonjenom zemljištu (Belvil, Ušće Shopping Center...). Očigledno je da kada iza priče stane privatni investitor, ma koliko netransparetna bila priča iza njega, stvari počiju da se odvijaju brže.

Živi bili, pa videli...

Добро, тачно за најаве и обећања, мада си заборавио ЈДП и Горицу Мојовић/Ненада Богдановића, као и да се управо дефакто гради читав Клинички центар Србије.

Превише је Вучића у овоме, превише је помињано, да га тек тако не би изградили, рекао бих. У сваком случају, није ни за једну државу не знам какав проблем да подигне један стадион, ако има воље - која је, мислим, код нереализованих пројеката изостала, а овде ми се чини да не изостаје.

Такође, не занемари ни повезаност са приватним инвеститорима, јер је намера да се подручје око стадиона као, што би Американци рекли "пивоталног" објекта, урбанизује, тј. да се на њему гради.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=769450#p769450:1lfewi93 je napisao(la):
elcamino » 26 Aug 2020, 20:57[/url]":1lfewi93]Izasli su renderi.
file.php

file.php

Zelenila kao na renderu neće biti, izgleda da je to u modi zadnjih 5-6 godina da se svaki render kljuka zelenilom da bi sakrili fasadu / gole tribine koje vire iza nosećih greda. Uostalom to treba održavati a zelenilo na zgradama je jako teško i nezahvalno pop tom pitanju.

Na drugom renderu vidimo ogromne, monumentalne popločane površine. Iako se slažem s tim, da prilazi stadionu trebaju da budu popločani ovo deluje nehumano. Nadam se da je u pitanju samo render a ne i završni prikaz, ako ipak žele da odrade to tako bojim se da to za 20 godina neće ličiti ni na šta - korov, popucale ploče itd. - pošto u održavanju se nismo baš proslavili.

Pa posto se nismo proslavili u odrzavanju, onda ajde do postavimo asfalt umesto ploca. Eto resenja.

Kakva je tamo situacija zimi sa vetrovima? Pitam za komšiju nefrologa.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=769470#p769470:335lzx6i je napisao(la):
Пантограф » Sre Avg 26, 2020 10:58 pm[/url]":335lzx6i]E, sad protraćite malo vremena, pa pročitajte tekst uvaženog novinara i grobara Žikice Babovića za portal mog dalekog rođaka Vese Simonovića, pa da vidite zašto je 'Projekat Vučić' u Srbiji živ. Mislim, pored ovakve kritike, svako može da vlada večno:

https://nova.rs/sport/fudbal/da-li-nam-je-aleksandar-vucic-zaista-nasusna-potreba/

Pravo u centar. Ja bih dodao jos na te kritike prjekata kako ce na Slaviji ljudi da ginu jer ce voda sa fontane vozacima da prska na staklo, kako ce zgrade u BNV da se sruse zbog podzemnih voda, a na KV ce zene da lome noge kada upadnu stiklama u rupice izmedju kamena. :D

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=769662#p769662:3affwlqb je napisao(la):
DraganSt » 27 Aug 2020, 12:47[/url]":3affwlqb]Pa posto se nismo proslavili u odrzavanju, onda ajde do postavimo asfalt umesto ploca. Eto resenja.

Netačno, hteo sam da skrenem pažnju da nadležni organi prvo moraju da savladaju najosnovnije stvari (kao održavanje) pre nego što se bace na projekte koji će propasti bez održavanja - što ćemo duplo platiti.

Nemam ništa protiv nacionalog stadiona ali ne sada pošto ima dosta daleko prečih stvari.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=769645#p769645:xvflk5pg je napisao(la):
Пантограф » 27 Aug 2020 11:09 am[/url]":xvflk5pg]Добро, тачно за најаве и обећања, мада си заборавио ЈДП и Горицу Мојовић/Ненада Богдановића, као и да се управо дефакто гради читав Клинички центар Србије.

Превише је Вучића у овоме, превише је помињано, да га тек тако не би изградили, рекао бих. У сваком случају, није ни за једну државу не знам какав проблем да подигне један стадион, ако има воље - која је, мислим, код нереализованих пројеката изостала, а овде ми се чини да не изостаје.

Такође, не занемари ни повезаност са приватним инвеститорима, јер је намера да се подручје око стадиона као, што би Американци рекли "пивоталног" објекта, урбанизује, тј. да се на њему гради.

Ja ne sumnjam da Vučić balavi na ove rendere i mašta o tome kako preseca crvenu vrpcu na otvaranju Naci stadiona, dok 60.000 SNS botova skandira "Aco, Srbine!!!", ali jedno su njegove želje, a drugo njegove sposobnosti :D

Ako gledamo javne investicije, realizuju se samo one koje se finansiraju iz kredita. Ali lako je dobiti kredit za put, prugu, pa čak i Klinički centar (za koji je kredit EIB odobren još u vreme vlade Mirka Cvetkovića, a evo tek se sad realizuje), a ne tako lako za stadione, galerije i opere...

Ovo za privatnike si u pravu, i to je Vučićeva jedina nada - da će se pojaviti neki špekulanti, sa nekom firmom "Stadium development B.V" registrovanoj na Kipru, koji će biti voljni da oko stadiona grade stanove i tržne centre, a da se za troškove izgradnje stadiona nekako "prebiju".

No, tako su se nadali i za Muzej Nikole Tesle u staroj centrali na Dorćolu (hteli su da ga uvale u paketu sa Marinom Dorćol, ali im nije uspelo, pa sad kane da ga uguraju u pokojnu Železničku stanicu), tako su hteli da naprave i kombinaciju za Terazijsku terasu (nudeći komercijalni prostor u vezi sa podzemnim prolazom na Terazijama), pa im je prop'o pos'o, tako su hteli da finansiraju i Gradsku glaeriju nudeći obližnji plac na Kosančiću za stambenu zgradu, pa nije bilo ništa od toga, tako žele i da finansiraju Linijski park, ali su dosad uspeli samo da izmuzu novac od Čeha za projekat dok je realizacija i dalje upitna.

Inače, projekat samog stadiona jeste lep, i u nekom drugačijem scenariju bih voleo da ga vidim u Beogradu, a ovde se baš vidi da ga je radila ista ekipa kao i Savski trg (Fenwick Iribarren Architects).

file.php

red je bio da naprave neki novi render, ono mahanje deceniju starim renderima nikad napravljenog stdiona u banjaluci bilo je bas jadno, level dva ispod prosecne naprdne jadnoce.

glede novog rendera, koga zanima kako bi to izgledalo u realnosti evo ga stadion u volgogradu, to je to kad se u surcinu izbace cvece i drvece po tribinama. da je nesto preterano lep i nije a da kosta pola milke moze al u vicu

file.php

Volgograd-arena-stadium.jpg

Vrh