Šta je novo?

Nacionalni stadion

Podržavate li izgradnju Nacionalnog stadiona?

 • 1. Da, apsolutno!

  Glasovi: 137 20,6%
 • 2. Ne! Treba rekonstruisati stadione CZ i PFC

  Glasovi: 158 23,8%
 • 3. Ne! Ima prečih stvari od stadiona

  Glasovi: 345 52,0%
 • 4. Baš me briga! Neka ga Toletu ako ima para

  Glasovi: 24 3,6%

 • Ukupno glasača
  664

Homer Jay

Expert
Učlanjen(a)
03.01.2007.
Poruke
8.233
Pohvaljen
9.672
Lokacija
Boleč
Pošto smo već vodili veliku raspravu o Nacionalnom stadionu, a ove nedelje su se pojavile neke nove vesti, reših da otvorim novu temu.

Pa, da krenemo sa tim novostima:

Novo pojačanje domaćeg tima - Britanci pomažu izgradnju srpskog nacionalnog stadiona za EURO 2020
Sreda, 27. 02. 2013.|15:30 | Izvor: eKapija
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
fudbal_lopta_1_270213.jpg


Srbija na putu do nacionalnog stadiona u timu ima igrača više. Fudbalskom savezu Srbije, u realizaciji ovog projekta, asistiraće jedan od najboljih svetskih "golgetera" - britanski "Mace", vodeća kompanija u oblasti rukovođenja razvojem sportskih projekata.

Ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svetu od nedavno imaju razlog više da se nadaju izradnji nacionalnog fudbalskog stadiona. Odluka UEFA da se Evropsko prvenstvo 2020. odigra u čak 13 zemalja, dodatno je podstakla čelnike srpskog fudbala da "ubrzaju napad". Naime, da bi se i naša zemlja našla u konkurenciji za domaćina, neophodno je da dobijemo objekat koji bi ispunjavao stroge kriterijume.

Kako je u pitanju izuzetno vredan projekat, za koji država nema sredstava, FSS je odlučio da potraži privatnog partnera koji bi bio spreman da investira u nacionalni stadion. Tako bi Srbija konačno mogla dobiti savremeni kompleks, po evropskom modelu, koji bi osim fudbalu bio namenjen i drugim sportovima, ali i kulturnim manifestacijama i koncertima, i mogao da živi 365 dana u godini.

FSS i "Mace" potpisali su juče u Beogradu ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji na razvoju projekta "Nacionalni stadion Srbije", a podršku u tom poslu pruža i Ambasada Velike Britanije. Predstavljanju projekta nacionalnog stadiona potencijalnim investitorima, prethodiće tako izbor mogućih lokacija, izrada studije izvodljivosti i idejnog rešenja.

Kompanija "Mace" bila je i projekt menadžer Olimpijskih igara u Londonu. U FSS ne kriju zadovoljstvo zbog ovog partnerstva, a portparol Aleksandar Bošković kaže za "eKapiju" da javnost može da očekuje više detalja o projektu nacionalnog stadiona, nakon skupštine Saveza 7. marta.

Dobra vest je i što Fudbalski savez Srbije ima dovoljno vremena da se dogovori sa investitorima i državom. Rok za kandidovanje za EURO 2020 je 20. april 2014, do kada bi FSS trebalo da dostavi UEFA usvojenu studiju izvodljivosti, koncept projekta i dokaz o obezbeđenim finansijskim sredstvima.

Direktor beogradske kompanije "Solidity Real Estate" Jovica Jakovac kaže za "eKapiju" da je ideja o uključivanju privatnog investitora u ovaj projekat odlična, jer će tako Srbija dobiti multifunkcionalan, a samim tim i ekonomski održiv objekat.

- Osim fudbala, tamo bi se mogle održavati i druge sportske priredbe, kao što su i moto trke ili ragbi utakmice, ali i koncerti i slične manifestacije – kaže naš sagovornik.

- Takođe, pored samog stadiona, investitor bi sigurno gradio i komercijalne sadržaje – poput šoping centra, ugostiteljskih objekata, stambenog bloka... Kompleks bi tako bio isplativ i dugoročno održiv, što je imperativ u 21. veku – objašnjava naš sagovornik.

Gde graditi?

Jedno od pitanja koje interesuje ljubitelje fudbala je i gde bi nacionalni stadion mogao biti izgrađen. Pitanje potencijalnih lokacija mora biti rešeno pre nego što projekat bude ponuđen investitorima, koji će imati poslednju reč.

Prema mišljenju direktora kompanije "Solidity Real Estate", najrealnije je da ovaj objekat bude smešten u glavnom gradu ili okolini, što je i tradicija evropskih zemalja.

- Jedna od lokacija je, najpre, Stara Pazova, gde se već nalazi "Kuća fudbala". Takođe, Stara Pazova ima dovoljno zemljišta, i urađeno je zoniranje za sportske objekte, pa dobijanje dozvola verovatno ne bi bilo problem.

Jakovac kaže da bi ova lokacija bila odlična da se uz stadion izgradi hotel ili zabavni park.

Kada je reč o samoj prestonici, Jovica Jakovac smatra da bi atraktivne mogle biti i lokacije u blizini beogradskog aerodroma ili budućeg mosta Zemun-Borča, ali i desna obala Dunava, odnosno prostor "Luke Beograd".

- To je, po mom mišljenju, najidealnija, ali i zbog zamršene vlasničke strukture, najteže ostvariva lokacija. Izgradnja fudbalskog stadiona oživela bi ovaj deo Beograda, baš kao što je, recimo, London uradio sa istočnim delom grada, gde je za Olimpijske igre stacionirao i olimpijski stadion, O2 Arenu i olimpijsko selo koje će biti pretvoreno u stambeni prostor, kao i najveći tržni centar u Velikoj Britaniji.

Jakovac dodaje da ne treba zaboraviti ni mogućnost rekonstrukcije stadiona "Partizana" ili "Zvezde", pa ni OFK "Beograd" ili "Rada". Ipak, i ovde se kao problem može javiti pitanje vlasništva.

No, konačnu reč svakako će imati potencijalni investitor. Jedan od kriterijuma koji mu može biti važan, jeste i – šta namerava da gradi pored stadiona.

- Logično je da će se investitor, ako bude želeo šoping centar ili veliki stambeni blok, pre odlučiti za Beograd nego za neki mali grad – smatra naš sagovornik.

Za finale stadion sa najmanje 70.000 mesta

Propozicije za organizovanje Evropskog prvenstva u fudbalu 2020, UEFA je definisala na zasedanju Izvršnog odbora krajem januara.

Predviđeno je da dvanaest zemalja-domaćina organizuje utakmice u grupi, kao i četvtfinalne utakmice, a trinaesta zemlja oba polufinalna meča i finale.

Svaki nacionalni fudbalski savez moći će da predstavi po dve ponude – jednu za utamice u grupi i četvrtfinale i jednu za polufinale i finale. Asocijacije mogu da kandiduju i jedan grad za oba "paketa".

Uslovi koje je UEFA propisala podrazumevaju stadione sa najmanje 70.000 mesta za polufinale i finale, sa 60.000 mesta za četvrtfinale i sa 50.000 mesta za utakmice u grupi. Predviđeno je da se u najviše dva slučaja može odstupiti od ovih pravila, i dozvoliti odigravanje utakmica u grupi na stadionima sa najmanje 30.000 mesta.

No, ovo nije jedini uslov za stadione na kojima će najbolji fudbaleri evrope juriti bubamare 2020. godine. Osim broja mesta za gledaoce, UEFA kriterijumi koje će zemlje-domaćini morati da ispune vrlo su strogi u pogledu kapaciteta za medije, tv studija, vip mesta i parkinga, zbog čega će čak i evropski stadioni koji su daleko ispred nas po kvalitetu, morati da rade prepravke i dopune.

Zemlje domaćini biće imenovane u septembru 2014.

M.S.

Izvor: eKapija

Pa, navalite!

I zamolio bih neku dobru moderatorsku dušu da eventualno postove o Nacionalnom stadionu iz teme 3. Beograd, prebaci ovde. Hvala ;)
 
Ово ће бити мој први и надам се последњи пост на овој теми.

"Национални стадион" долази у обзир ако и само ако буде изграђен на локацији ЈНА или Маракане.Свака друга опција је последњи ексер у ковчегу пројеката та два клуба па и било какве могућности за економски опоравак Звезде и Партизана који је могућ једино кроз комерцијализацију припадајућих локација и улагање у инфраструктуру.

Тренутно у Београду имамо три оронуле рупе без дна у виду великих квази-фудбалских квази-атлетских стадиона.Ако кренемо да градимо четврти три постојећа стадиона као и три спортска друштва која их користе су осуђени на државну милостињу , пуко преживљавање и на крају пропаст.
 
Ako je sa privatnim parama, nemam ništa protiv.
 
Gradnja stadiona sa 70 000 mesta kada u proseku imamo po ispod 10 000 na postojećim stadionima je prvorazredni skandal.

Ako budu 100% privatne pare (a neće) onda ok.
 
Delija":2b9rr5du je napisao(la):
Ово ће бити мој први и надам се последњи пост на овој теми.

"Национални стадион" долази у обзир ако и само ако буде изграђен на локацији ЈНА или Маракане.Свака друга опција је последњи ексер у ковчегу пројеката та два клуба па и било какве могућности за економски опоравак Звезде и Партизана који је могућ једино кроз комерцијализацију припадајућих локација и улагање у инфраструктуру.

Тренутно у Београду имамо три оронуле рупе без дна у виду великих квази-фудбалских квази-атлетских стадиона.Ако кренемо да градимо четврти три постојећа стадиона као и три спортска друштва која их користе су осуђени на државну милостињу , пуко преживљавање и на крају пропаст.


Потписујем.
 
Tole briljira :D

PETAK 1.03.2013. | 11:22
"Večitima stadion i 300 miliona €"
IZVOR. B92, ZURNAL.RS
Predsednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić kaže da bi na nacionalnom stadionu trebalo da igraju i Partizan i Crvena zvezda.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1141835652513082459835c880186389_orig.jpg


Karadžić je pre dva dana potpisao ugovor sa kopmanijom Mejs o izgradnji novog stadionu.

Njime bi Srbija mogla da konkuriše za jednog od domaćina Evropskog prvenstva 2020. godine. Karadžić kaže da bi trebalo prodati i Zvezdin i Partizanov stadion.

"Postoji više alternativa za takav projekat. Jedna od ideja jeste i da se postojeći objekti Zvezde i Partizana prodaju zainteresovanim stranim kompanijama i da se na tim lokacijama izgradi određeni sadržaji koji bi poboljšali infrastrukturu Beograda. Lično mislim da te dve lokacije vrede najmanje 600 miliona evra. Bilo bi možda pametno razmišljati da se polovina tih sredstava vrati Zvezdi i Partizanu, proporcionalno vrednostima njihovih objekata, i da pet godina ne razmišljaju o finansijskoj konsolidaciji i radu. Da njihov posao bude okretanje svojim školama, a da ne prodaju igrače nego da prave timove za Evropu. A da polovina tih sredstava, što je oko 300 miliona, uz sredstva koja bi stigla kroz određene aranžmane te kompanije koja bi gradila stadion bude dovoljno da napravimo nacionalni stadion koji bi se reciomo zvao 'Nacionalni stadion Beograd' ili 'Nacionalni stadion Srbija', po najboljim evropskim standardima sa svim mogućim sadržajima koji takvi objekti imaju", rekao je Karadžić za Sportski žurnal.

Da li to znači da bi umesto ova dva stadiona postojao samo jedan?

"Možda na nekoj drugoj lokaciji, ili jednoj od te dve lokacije...", kaže Karadžić.

To znači da bi se oba stadiona srušila?

"Poenta je da se prodaju i pronađu modeli šta bi se radilo na tim lokacijama, normalno uz saglasnost države, a da se napravi nacionalni stadion na kome bi igrali Crvena zvezda, Partizan i reprezentacija. Prosto računato, reprezentacija sigurno godišnje ima... najmanje deset utakmica. Ako bi Zvezda i Partizan igrali u Evropi, svako od njih bi imao najmanje po desetak utakmica. To znači 30 fudbalskih manifestacija najvećeg nivoa moglo bi da se održi na tom stadionu", rekao je, između ostalog, predsednik saveza u intervjuu za "Sportski žurnal".

Izvor: B92.Sport
 
Па ако нам локације вреде по 300 милиона шта ће нам заједнички стадион? Глупости тешке.
 
Док год се оваквим глупостима и небулозама, а у ствари рекеташким пројектима у које неко треба да се угради, буде поклањала било каква пажња или, што је још горе, док год се такве гадости и глупости буду радиле овде нема шансе да буде боље.

Уместо да средимо универзитет, област културе и образовања, ајде да изградимо неки моронски "центар за као фол популаризацију науке" па ћемо тако нешто као да решимо!? Шио ми га Ђура, само је битно да се неки уграде и ухлебе а то што образовање, наука, и култура а са њима и земља тону у рупу без дна нема везе. Уместо да се уведе ред у грађевину, издавање дозвола итд., ајде да градимо једно сулудо насеље да се мало партијаши омасте продајући као фол "непрофитне станове" од 1200 евра по квадрату. Тако и ово, уместо да се спорт који је сада легло ужасног криминала и рекета најзад уреди и постави на здраве ноге, ајде мало да се играмо препродаје скупих плацева а није лоше и уградити се у један мултимилионски стадион.

Ма иди бежи. Само се надам да се овај блесави народ бар мало опаметио и да ће овим сподобама рећи једно велико ФАЈРОНТ! Пенетрирао их "национални стадион".
 
dzoni, ti toliko ne volis CZPN da ga vidis i gde ga nema :) tole busi ne bi li se ugradio ali ne kod nas i iz naseg dzepa (porez) nego kod nekog privatnog investitora.

meni je zao sto ce ljigavac da kompromituje u sustini jedinu logicnu ideju a to je ne nacionalni stadion nego multifukcionalni objekat koji ce moci da podmiri potrebe dvomilonskog grada i regiona u kome zivi desetak miliona ljudi. prica da je ovo kolac u srce vecitih rivala je prezvakana i svet ne moze da stane dok oni ne stanu na noge.. na kraju krajeva, ja ne znam ni ko bi imao vise koristi od ovoga nego oni.. u suprotnom za godinu dve sledi im sofija ili bukurest.. ali da ne davim sa parazitima, nama svima ovo treba.. kad dzoni bude trazio privatnog investitora za klinicki centar ili narodni muzej ja cu da podrzim, dotle moram ovog odvratnog gmaza.

plus za projekat, podrzavam ideju, ne verujem da ce ista biti ali eto...

ps; a anketa opet briljira.. ne, ima precih stvari od stadiona.. slazem se, ali ovo nije forum kurira ili nacionala i ne znam zasto mesamo lek protiv raka sa teranjem lopte. stadion se pravi zbog kesa koji ce da se pravi i to je cela mudrost. kad ga pravimo mi onda imamo jna, maru ili cair pa aj da vidimo sta rade oni s malo mozga
 
:laugh: :laugh: :laugh: jeli ovo mrkin lakost kafanski drug :roll: ovo je ozbiljan forum ne za tamo neke kvazi izjave i mastanja pojedinaca koji bas nisu u cvrastoj vezi sa realnoscu Delija +1
 
Ако ће бити приватни инвеститори, зашто да продају постојеће стадионе? Интернационална муљачина чији ћемо расплет тек пратити, а када склоним дим. Видим да ће стадиона бити. Први мислим да није приоритет, али ако испадну клубови из шеме, и нађу паре са стране, нека граде. Присталице клубова сигурно неће дозволити петљање својих објеката, па нека кинту онда дају острвљани.
Ако га буде, нека га буде у северном делу града па можда Б.С.К. заигра на њему, можда чак и да га направе на његовом месту, између моста је Земун - Борча и хотела Президент. Па да се запослим као тапкарош 8)
 
razgradjevinar":24c95mgn je napisao(la):
ps; a anketa opet briljira.. ne, ima precih stvari od stadiona.. slazem se, ali ovo nije forum kurira ili nacionala i ne znam zasto mesamo lek protiv raka sa teranjem lopte. stadion se pravi zbog kesa koji ce da se pravi i to je cela mudrost. kad ga pravimo mi onda imamo jna, maru ili cair pa aj da vidimo sta rade oni s malo mozga

Ne znam šta ti nije jasno u vezi sa anketom, pa imaš četiri ponuđena odogovora!? "Ne, ima prečih stvari od stadiona" je samo jedna od opcija. Ja se lično ne slažem sa tom opcijom, ali ima onih koji tako misle i zato sam je i stavio. Poenta ankete i jeste da čuješ mišljenje onih sa kojima se ne slažeš, zar ne?

Uostalom, možda sam ja naivan, ali ne vidim kako je moguće izgraditi stadion ili organizovati EURO 2020 bez podrške države!?
 
Odakle početi, a ne zanemariti nešto važrno?
- u sport se ulaže tako što se ulaže u klince, u bazu
- ovo je ulaganje u infrastrukturu za održavanje utakmica vrhunskog ranga...a mi nismo u tom rangu. Moderan stadion ne znači da će se na njemu igradi kvalitetan fudbal koji donosi novac
- Zvezdin i Partizanov stadion su, blago rečeno, prevaziđeni i zastareli, i da imaju para ili pristup parama, morali bi da izgrade nove.
- kupovna moć nam je takva da klubovi ne mogu da zarađuju na kartama, a kvalitet lige nam je takav da Zvezda pušta gledaoce za džabe ili naplaćuje simboličan ulaz da bi tribine bile koliko toliko popunjene
- dati pare skupljene od poreza na novi stadion je ludost. Više nije patetično spominjati lekare, učitelje, patetično je koliko dugo se ništa značajno ne menja

- finansijska konstrukcija i plan: ako postoji jasan i realan plan kako će taj novi stadion da povrati uloženo, naći će se i Arapa koji traže mudre investicije, zar ne? Doduše, oni za uzvrat traže i kontrolu nad tokovima (svog) novca...
- centar u Pazovi radi sa gubicima (koliko sam ja čuo, prihodi ne mogu da pokriju održavanje), Karadžić ne zna kako se prave pare, zna samo da "izvuče" od države i sponzora. Ne vrejum mu ni 1% i mislim da i Zvezda i Partizan ne treba da mu veruju. "Mi će mo da gradimo stadion, a vi se odreknite vaših stadiona i zemljišta"...ma važi.

Samo sa privatnim parama, nikako iz budžeta.
 
Караџић је мафијаш и хоштаплер и то је ваљда до сада довољно пута показао да нам је свима јасно, али то не значи да је идеја грозна.

Лично мислим да је постојање два највећа стадиона у држави на растојању од 500 метара један од другог тешка глупост. Никада Партизан и Звезда не играју истог дана на својим стадионима те не видим нити један технички разлог против идеје да имају један заједнички.

Ако узмемо у обзир да је стадион непрофитан и веома скуп објекат за издржавање, и да је једини излаз у мултифункционалном комплексу, не видим оправданост инвестиције у два мултивункционална комплекса један до другог. Ако се изгради Делта планет на Аутокоманди, комлекс који укључује шопинг мол у старту отпада. Два хотела један до другог нису финансијки оправдана, нарочито што ће потребе бити потпуно задовољене за дуг низ година изградњом најављених хотела. Дакле, и хотел отпада.

Пословни простор једини остаје у игри или станови....

На крају бих рекао да два стадиона различите намене тако близу су остварива идеја, али два стадиона идентичне намене су небулоза...Реални модел је један заједнички стадион а уместо другог направити чисто атлетски стадион и то би онда био национални атлетски центар.
 
Звезда функционише као удружење грађана у којем чланови одлучују о важним ставовима. То вероватно значи да неће бити укључена у ову причу, јер 95% чланова фанатично обожава свој стадион, тетовирају га по себи. Него да се убаце иза решетака Драган Стојковић, дантана, па и други актери у клубу и држави. Да се наплати од њих штета, презентована у постојећем дугу. Па за стадион ускоро не би морао нико да се секира. Против Јавора, Звезду је гледало скоро 17 000 људи, сигуран сам да је то минимум и да ће просек бити бар 20-30 000, прошлогодишњи је 20 000. А успеси ће доћи, сигурно, тада ни један стадион неће бити довољан. :D Посета је дакле међу већима у регину и доста шире!
Да се не претерује, вероватно нов стадион може да се направи за мање пара него петља радничка.
А колико би онда коштала реконструкција Маракане?
 
Futbal ovde odavno vise ne postoji a i ovaj jad sto kao postoji sveo se na derbi partizan - zvezda i to je jedino manje vise sto covek od futbala ovde moze da vidi...i sad nacionalni stadion, i recimo da se ovde odrzi euro 2020, sta posle? ko ce tu da dolazi i zbog cega? Po meni je bolje da se ova dva postojeca stadiona totalno rekonstruisu, pogotovu partizanov koji izgleda kao treceligaski u kalcu ili premijer ligi. Onaj lik karadzic se vec unapred ukalkulisao i jasan je ko suza tako da njega netreba ni komentarisati, kao i uvek.
 
ма 'ајде бре, какав национални стадион. фудбал нам је на нивоу афричких и азијских земаља и они хоће да праве национални стадион. за кога? да се Толе слика на отварању?
 
Koliko god nam fudbal bio loš, mora se imati jedan "ekstra" stadion.

STF-ova ideja mi se najviše sviđa: napraviti jedan samo fudbalski stadion i jedan atletski.
 
Da, ono sto je stf rekao je na mestu. I Tole je ljiga od coveka, ali ideja kao ideja je ok. Samo kada i ako se bude pravio da tribine idu do terena bez atletske staze, da moze stvarno da se uziva u fudbalu.
 
600 miliona za lokaciju?!?!?!?


pa postoji li taj biznis koji će povratiti tih 600 miliona uloženih u lokaciju.


ko je uopšte u srbiji spreman da podnese investiciju od nekoliko milijardi.


to su sve diletantske izjave zasnovane na lupetanju i da se uzme para treba.


i kad bi kojom ludom srećom uspeli da zaprodaju ova dva stadiona, i naprave hiljade stanova, poslovnih objekata i hotala, molova i gluposti, gde bi onda bio taj nacionalni stadion?

u kovilovu?fudbal je pao na tako niske grane, da je to gadno. pa krenimo recimo od bilo kog seoskog kluba iz ko zna koje lige. najveći broj tih klubova drže neki lokalni kriminalci. i kako se krećemo ka jačim klubovima, tako su veći kriminalci vlasnici-predsednici.

i onda dođemo do zvezde i partizana i tu su najveći kriminalci. samo pogledajmo ko sedi u raznoraznim odborima. to je sve prva linija raznih stranaka.

predsednik partizana dragan đurić, bivši taksista sada milioner. samo je pitanje dana kad će biti uhapšen.

a za čovića ne vredi trošiti reči.
 
JohnnyLee":38no8ax2 je napisao(la):
ма 'ајде бре, какав национални стадион. фудбал нам је на нивоу афричких и азијских земаља и они хоће да праве национални стадион. за кога? да се Толе слика на отварању?

Без увреде, молим те!
На ком су нам нивоу железнице? Да ли би градња нечег новог одмогла или побољшала исте?
Наравно да има пречих ствари од стадиона, али ако улази страни капитал, што да не!
Хајде да видимо шта се крије иза свега, ширу причу, па да донесемо ваљан суд. Само опрезно јер очекујем да Толе тек замути воду, до сад је изашао са више варијација, као да му није добро, али добиће то већи смисао, јаснији.
Није Толе луд толико!
 
Vrh