Šta je novo?

Muzeji grada Beograda

Oktobarski salon u muzeju grada beograda izlozbu je na konkursu dobio da organizuje neki austrijanac tj on je birao koja djela i kako ce biti izlozena njega je izabrala mija david , to se svodi da nigdje nema objasnjenja , engleski latinica , neka sutura objasnjenja na flajeru , a opet bez brojeva prostorija slike
Prvo apsolutni hit drvo raste nikom nista :bash:
dsc01741.jpg

dsc01742.jpg

dsc01743.jpg

dsc01746.jpg

dsc01747.jpg

dsc01748.jpg

dsc01749.jpg

dsc01750.jpg

dsc01751.jpg

dsc01752.jpg

dsc01757.jpg

dsc01786.jpg

dsc01785.jpg

dsc01784.jpg

dsc01758.jpg

dsc01753.jpg

maketa porusenih szgrada kako bi to izgeldalo kad bi se sve skupile sirom svjeta i cinile novi grad

dsc01754.jpg

dsc01755.jpg

dsc01756.jpg

drvo na prozoru se uklapa u koncept izlozbe :laugh:

hoces da kazes da nigde nema nikakvih informacija o izlozbi?

Ima neki flajer sa objasnjenima i brojevima prostorija , a prostorije nisu obiuljezene ime izlgaca je naapsano sitno na 10 cm od poda ja bi rekoa zali boze para

Ново „лице” Музеја науке и технике
Почиње обнова фасаде некадашње термоцентрале на Дорћолу, подигнуте пре безмало девет деценија, у којој је већ осам година смештено научно-техничко благо Србије. – Из касе Министарства културе за ревитализацију издвојено око 9,5 милиона динара
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Muyej-fasada.jpg

Фото Д. Ћирков

Фасада некадашње термоцентрале на Дорћолу, подигнуте пре безмало девет деценија, у којој су већ осам година смештене просторије Музеја науке и технике, ускоро ће засијати. На трошне спољашње зидове здања у Скендербеговој улици, са којих већ деценијама натенане отпада малтер, ових дана постављају се скеле.

Али, гвоздена скаламерија није само весник колосалних радова. Она је уједно и најава да ће раскошни фонд за који месец постати сигурнији дом за више од 10.000 предмета. За регулацију релативне влажности ваздуха као важног услова очувања музејског блага потребан је и систем за овлаживање. Његова набавка је у плану и биће постављен у галеријском простору.

У Министарству културе и информисања напомињу да је за прву фазу санације Музеја науке и технике планирано 20 милиона динара, док је нешто мање од половине ове суме одвојено за прву етапу рестаурације и ревитализације фасаде. Посао је предат фирми „АД Стандард” из Лесковца.

Под кровом здања које је подигнуто 1927. и тек делимично обновљено с пристизањем музејских драгоцености налазе се и нови депои. Они су у одличном стању, напомиње Иван Станић, кустос музејског одсека аутоматике и роботике, али нису једини. Надомак зграде су још два, „зрела” за реконструкцију.

– За сада је приоритет фасада чије би сређивање требало да се заврши за око два месеца, али на дужину радова могу да утичу и временске прилике. У следећој етапи могли би да се нађу и депои о чијем реновирању постоје најаве из министарства – истиче Станић.

На 2.500 квадрата, недовољних за потребе музеја, у неколико целина изложено је више од 400 експоната из богатих збирки које су прикупљане 25 година. Предмети су углавном поклон дародаваца, а најзначајнији међу њима је Владимир Арадски, заљубљеник у фототехнику. Музеју је поклонио чак 879 фотоапарата.

– Фото-техника је збирка са највише предмета, има их око 1.500. Поносни смо на фото и кино опрему, која датира од средине 19. века па наовамо. Најстарији су француски објективи „мон џамин дарлот” из 1860, поклон Ирене Лазић, кћерке Селимира Лончаревића, власника атељеа који је радио 30-их година. Од ње смо добили и немачки уређај за аутоматско фотографисање „фотоматон” из 1928 – набраја Душан Петровић, начелник одељења заштите.

На питање да ли у музеју можда има и угрожених предмета, Петровић напомиње да постоји благо које би свакако требало да се рестаурира, али да ниједан предмет није сасвим угрожен.

– Такви предмети и сад могу да се изложе јер су очувани. У депоу се тако налази локомобила из 1910. која је купљена пре шест-седам година. Није незаштићена, али би за њено дотеривање требало највише новца, можда чак и више од онога што музеј добије годишње – додаје начелник.

Научно-техничка и културна баштина Србије представљена је сталном поставком „Други круг”. Музејска посебност – оргуље из 1926. раде и данас. Стигле су у Београд из Беча, у католичку Цркву Светог Петра.

– Пре четири године поклоњене су музеју, али је занимљиво да су оне једине оргуље у Србији које су у функцији, а налазе се ван цркве. Постоје једне и у Дому синдиката, али не раде – открива Станић.

Музејски простор украшава и „даљинар земаљске артиљерије”, који је пре 104 године конструисао Мика Алас и одмах га патентирао у Патентном заводу Француске.

– Дичимо се и домаћим рачунаром „цер 10” из 1956-1960, који нам је поклонио Институт „Михајло Пупин”. Посебан је што је тих година проглашен четвртим најбржим у свету. Ван фонда налази се збирка од шест експоната. Музеј је издао решење о утврђивању тих предмета за културна добра изван музејског фонда. Ту су прва роботска рука „Београдска шака” из 1963. Направљена је на институту и када се појавила тражила ју је Наса, јер је у том тренутку била напреднија од америчке. Под заштитом је и домаћи „егзоскелет” из 1972, иначе први такав у свету. Један се чува у институту, а други у Москви – истиче Станић.

Посебан понос музејских радника је и збирка писаћих машина коју, између осталог, чине и типови машина на каквим су своја дела стварали Данило Киш, Исидора Секулић, Милош Црњански...

Слободанка Шибалић, кустос одсека комуникације, каже да је музеј пре извесног времена добио и личну машину Ериха Коша, српског писца и преводиоца.

– Најстарија у збирци је „смит премијер” из 1908-1910. Када су почела такмичења у слепом куцању и измишљен „шифт бар” на тастатури, ова лепотица са две тастатуре отишла је и историју. Поносни смо и на домаћу машину „бисер” из 70-их година, а имамо их укупно десетак. Пре пет година једну смо рестаурирали, па сада може на њој да се куца текст – открива Шибалићева.

Крива соба, свемирска вага, самодрживи мост…

„Хајде, упадајте! Знате како је лудо, вртеће вам се само мало у глави, а чим седнете биће вам лакше”, охрабривали су Андрија и Петар своје мајке да уђу у „криву собу”. На вратима необичног кутка пише да особе склоне вртоглавици припазе, али их то ипак није одвратило од уласка. Чим су крочиле, соба је почела да им се окреће пред очима, па су се ипак вратиле на сигурно.

А деца ко деца, наставила су да истражују „Научни центар” који се налази у приземљу зграде, одмах поред одељења намењеног најмлађима. Посетиоце најпре дочекују модели осам планета Сунчевог система, умањени неколико стотина хиљада пута. Мало даље је свемирска вага која открива разлику између масе и тежине.

– На Земљи, као и на Јупитеру, имам исту масу – 75 килограма, али ми је на највећој планети тежина ипак два и по пута већа, тако да бих тамо имала 187,5 њутна. Звучи ужасно! – у неверици примећује Маја.

Та справа претерано не интересује малишане који застају покрај најзанимљивијег експоната – самодрживог моста који је могуће изградити без везивних елемената. Много смеха изазва и калеидоскоп, тространа призма са огледалима. Свака страна рефлектује слику на остале и око госта се формира безброј рефлексија у свим правцима.

Из „Научног центра” најмлађи посетиоци не излазе без сазнања шта је Питагорина теорема. Овде је објашњена уз помоћ малих базена. У централном простору доминира и модел ДНК висок шест метара, као и специјални бицикл којим возач производи струју окретањем педала.

Подрекина идеја још на чекању

Борис Подрека, европски архитекта, рођен у Београду, пре седам година добио је прву прилику да остави печат у родном граду и преуреди Музеј науке и технике. На позив Министарства културе требало је да догради зграду у Скендербеговој. Идејни пројекат представио је у Скупштини града у мају 2007.

У простору лоцираном између дорћолске марине и луке требало је да буде смештено више од 11.000 квадрата, од чега је 4.000 резервисано за сталну поставку, а део за галерије, депое, библиотеку, архиву, кафиће и сувенирнице. Због недостатка новца стопирана је разрада главног пројекта.

– Као архитекту боли ме што се на обнову толико чека јер сам радио са великом снагом и имагинацијом и осећао већу одговорност него да стварам у Монтреалу. Тај музеј за мене има посебан значај – каже Подрека за „Политику”.

Д. М.

Марија Бракочевић

објављено: 19/10/2014

Izvor: Politika

I da se podsetimo Podrekinog projekta:

0612_ext_cam03_velika.jpg

Biće valjda jednog dana!

2470ac34bcf8123ce59e777bf3dbffc6.jpg

53c18598be822699ac6509e18a841ae1.jpg

Прошао сам вечерас Скендербеговом. Постављене су скеле око будућег Музеја науке и технике. Био сам убеђен да је била посебна тема о МНиТ

Uskoro rekonstrukcija Muzeja Jovana Cvijića u Beogradu
http://www.ekapija.com/website/sr/page/ ... u-Beogradu

muzejjovanacvijica181114.jpg

Muzej Jovana Cvijića u Beogradu biće uskoro obnovljen. Ova ustanova smeštena je u kući koju je svetski poznati naučnik podigao 1905, i u njoj potom živeo i radio. Rok za javnu nabavku radova na sanaciji i adaptaciji objekta je produžen do 26. novembra 2014. godine.

Muzeološkom postavkom, u Ulici Jelene Ćetković 5 u Beogradu, predstavljen je reprezentativni deo legata Jovana Cvijića koji obuhvata rukopise, prepisku, fotografije, knjige, predmete primenjene umetnosti, umetničke slike, lične predmete, dokumenta i nameštaj.

На аутобуском стајалишту линија 65. и 71. у Булевару Милутина Миланковића, реклама за изложбу "Рат и Плакат 1914-1918" која се одржава у Музеју примењене уметности. Траје до краја јануара 2015. године.

Obaveštam sve zainteresovane da od 24. novembra 2014. godine Vojni muzej više ne postoji kao institucija kulture. Od tog dana postoji vojni depo starog naoružanja i vojne opreme koji određene voline iz ministarstva odbrane lažno predstavljaju kao Vojni muzej.

Dakle mi više pravno formalno nemamo vojni muzej. Oni što nisu uspeli ni Franju Josif ni Hitler ni Gering uspeo je trio: Bratislav Gašić, Miloš Jovanović i "volina" Slađan Ristić. Ova trojica su najveće štetočine srpske kulture u poslednjih vek i po.

Da ne pričam napamet u Službenom vojnom listu je zvanično izašlo da se svi muzejski eksponati iz bivšeg vojnog muzeja prebacuju u materijalno tehnička sredstva. Dakle mogu da se prodaju. Jedina je sreća što su i pored ovakvog kretenizma zaštićena međunarodnim konvencijama pa niko ne sme da ih kupi jer je takva prodaja tj kupovina pravno nevažeća.

Inače po našim zakonima ovoj trojici štetočina sleduje od 8 do 12 godina zatvora jer ono što su oni uradili je po zakonu veći kriminal nego da su pokrali ne znam šta iz muzeja.

Ništa ne pomaže što mi je vićana članova glavnog odbora SNS rekla da se stide Bratislava Gašića i što je on član te stranke. Što se mene tiče stidim se što smo iz istog grada Kruševca. Ovu drugu dvojicu neću ni da spominjem. Mogu smao da kažem "Bem ti vojsku u kojoj volina kao Slađan Ristić može da bude pukovnik."

Molio bih da se ovo ne briše jer nema nikakve veze sa politikom već sa uništavanjem kulturnog dobra. Ako neko od prozvanih smatra da je uvređen neka me slobodno tuži za klevetu.
http://www.mycity-military.com/Opste...om-muzeju.html

I tako odose muzeji blago nama sad ce i muzej vazduhoplovstva da postane recimo hotel , pa onda redom cujem da se sprema privatizacija muzeja samo polako to je teret za drzavu mamlazi jedni

Био сам на овој последњој изложби у Завичајном Музеју Земуна, рекоше да је врло могуће да ускоро видимо сталну поставку..

[NAJAVA] Akcija “Četke i metle za Muzej vazduhoplovstva”
Napisao: Petar Vojinović - April 12, 2015
BEOGRAD – Grupa vazduhoplovnih entuzijasta i ljubitelja avijacije (potekla sa nekada veoma popularnog foruma “Avijacija Bez Granica”) u utorak 14. aprila tačno u podne pokreće akciju pranja eksponata u Muzeju vazduhoplovstva. Prenosimo najavu koju su uputili beogradskim medijima.

http://tangosix.rs/2015/12/04/najava-ak ... oplovstva/

Eksponati jesu prašnjavi, ali ne može svako da u muzej unese šta hoće.
Većini eksponata u Muzeju vazduhoplovstva je zabranjen pristup (razapeto je uže). Mislim da je ovo samo način da se obevsti javnost o nemaru prema postavci.

Naslov treba poraviti zavrsena rekonstrukcija fasade , ta galerija je postojala i ranije , dobra stvka je to centralno grijanje i hladjenje

Izložbe u Konaku kneza Miloša posvećene Drugom srpskom ustanku
Tanjug | 22. 04. 2015. - 12:59h | Foto: R. Ristić | Komentara: 0

U Konaku kneza Miloša sutra će biti otvorene dve nove izložbe "Evo mene, eto vas... Sećanje kneza Miloša" i "Takovski krst i spomenica Drugog srpskog ustanka" povodom dvestote godišnjice Drugog srpskog ustanka, najavljeno je iz Istorijskog muzeja Srbije.

http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/552824 ... om-ustanku

Sta bi od donatorske veceri za muzej grada pojela maca

20150503153242.jpg

Можда је мало касно за овакву идеју, али мислим да би било паметно објединити музеј науке и технике и музеј Никол Тесле у музеј науке и технике Никола Тесла. Простор за тај музеј би могла бити бивша електрана Снага и светлост која би имала простора за све експонате оба музеја који би могли бити изложени на модеран начин, а ту би се могли придружити нпр. и бродови под заштитом музеја, усидрени у Дорћолској марини, као и многа моторна возила како домаће производње тако и значајнија сачувана возила. Наравно цео музеј са акцентом на Николу Теслу и електротехнику (има ли боље симболике од електране?).

Слажем се, а већ сам и писао о томе, за Музеј Науке и технике најадекватнији простор је електрана Снага и светлост, где би посебно место имале поставке о нашим највећим научницима Тесли, Пупину, Миланковићу.

Поодавно сам срео једног туристу од преко баре који је специјално дошао због Теслиног музеја и када сам га упитао за утиске, био је веома разочаран.

Уосталом, како је озбиљно чувано и презентовано Теслино наслеђе, говори и недавно објављени чланак у Новостима..

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/re ... rao-Teslu-

"Do polaska za Jugoslaviju 1951. godine Teslini sanduci su stajali u magacinu Biroa za imovinu stranaca, čime su sačuvani od krađe. Sanduci koji su potom stigli u Beograd predati su Opštini Zvezdara. U Opštini Zvezdara su celokupnu pošiljku smestili u jednu praznu sobicu i zaboravili na nju. Možda bi tu ta zaostavština srpskog genija propala, da nije slučajno došla u moje ruke - pita se i danas Sremac.

Naime, Opštini Zvezdari je bio neophodan poslovni prostor, pa je htela po svaku cenu da izbaci Tesline sanduke sa dokumentacijom. Pozvali su Institut "Nikola Tesla" da ih "negde skloni".

- Mi smo bili obradovani kad smo dobili Teslinu naučnu arhivu. Vozač Jovan je kamionom prebacio u institut, gde smo Branko Bijelić, Mika Mihajlović i ja odvajali list po list. Srećom, FBI nije pokrao dokumenta za Teslin transformator iz kog sevaju munje, pa smo došli na ideju da ga izradimo od originalnog materijala i predstavimo javnosti. Ostale eksponate smo uradili za 18 meseci. Kako sam se dosetio da otvorimo muzej sa delima Nikole Tesle, uselili smo se u praznu kuću bivšeg ministra Đorđa Genčića u Krunskoj ulici - seća se Sava Sremac, koji je četiri godine kasnije uzeo u ruke urnu sa pepelom slavnog naučnika, koja je stigla iz Njujorka."

Vrh