Dogovor o dinamici radova na Gazeli »
10. Jun. 2010 | 13:04, Izvor : Studio B, Komentari: 0
Kako Studio B saznaje blizu je dogovor izmedju rada i Puteva Srbije o dinamici radova na mostu Gazela.
Po tom dogovoru radovi će se na prilaznim delovima i na samom mostu, kada god vremenske prilike to dozvole, obavljati 24 sata što je ujedno bio i jedan od glavnih zahteva gradonačelnika.
Tim tempom će se obnova auto puta izmedju Sava centra i Genexa, odnosno izmedju mostarske petlje I autokamnde završiti u periodu od 20. juna do 25. avgusta. Radovi na prilaznim rampama Gazeli počeće prvog jula, a na glavnom pravcu mosta 1.avgusta, iako je grad trazio da takodje pocnu 1. jula. Naime, izvođači radova Štrabag, tj. Mostogradnja nisu u mogucnosti da radove na samom mostu zapocnu pre tog roka. Radovi na pristupnim rampama bice zavrseni do 5.oktobra.
I pored insistiranja grada da i ti radovi pocnu 1.jula I zavrse se do 5.septembra, umesto 5.oktobra tu dinamiku radova izvodjač nije mogao da obezbedi. Vikendima bi se po planu zatvarala cela jedna strana mosta, a Grad insistira na tome da se u dane vikedna obezbedi saobraćaj u cetiri trake sa jedne strane gazele. Za sada oko toga nije postignut konacan dogovor.
U slučaju velikih zastoja u saobraćaju aktivirace se plan postavljanaj pontona, za koji ce Beogard ovih dana podneti dozvolu savskoj komisiji sa sedistem u Zagrebu, koja je nadlezna za davanje dozvole.
Kako Studio B saznaje ideje o uvodjenju specijalne takse za ulzak u centar grada koje su pominajen u nekim medijima proteklih dana, nije opcija o kojoj gradska vlast razmislja, ni sada, a ni u narednom periodu. ``
http://studiob.rs/info/vest.php?id=52539
Do jaja,ponton dobijamo...
Pомима пресељеним из нехигијенских насеља град Београд обезбедио све потребне услове
– Веома сам разочаран и тужан. Када чујем овакав извештај, због чега сам данас и присуствовао овој конференцији за новинаре, могу и сам рећи да се треба борити за људска права и права сваког појединца, али и да треба бити реалан и видети шта је неко урадио, а шта је само нечија декларативна прича – изјавио је након конференције за новинаре организације „Amnesty international” посвећене расељавању Рома испод моста „Газела”, градоначелник Београдa Драган Ђилас.
– Људи који су живели у овим насељима су две године пре тога већ били у нашој евиденцији и знали су да ће бити пресељени, са њима су се разматрале локације и свако од њих је имао могућност да, у одређеној мери, бира на коју би од понуђених локација хтео да се пресели. Обезбеђен је превоз и за њих и за њихове ствари, а град Београд је обезбедио смештај који је, у поређењу са било којим садашњим нехигијенским насељем, далеко бољи од услова у којима су дотада живели, при чему ја не кажем да је тај смештај најбољи на свету, али јесте много бољи од онога какав је био. Тамо су добили и намештај, који је већина одмах продала, али је њихов и они могу с њим да раде шта год хоће, тамо имају кров над главом, услове за канализацију, личну хигијену и струју, коју не узимају са бандера ризикујући да погину, као и грејање, а све то плаћају Београђани из свог буџета. Више од 80 одсто деце до тада није ишло у школу, сада смо успели да их иде више од 60 одсто и заврше разред и 28. јуна ћемо видети срећу те деце што сада знају да читају и пишу. Њима је обезбеђен и превоз до школе, подршка у настави у поподневним сатима, јер они немају маме и тате који знају српски, математику или географију и неко мора у томе да им помогне. Ми ћемо све то радити и даље, нећемо се бавити декларативним причама, штампањем публикација, већ ћемо радити на томе да та деца заврше неку школу, да их прихвате њихови вршњаци, да се запосле кад заврше школе, буду пуноправни чланови друштва и никад не пожеле да живе као њихови родитељи. Мислим да смо на добром путу да у томе успемо – рекао је градоначелник Драган Ђилас.
http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1397024