Šta je novo?

Moravski koridor E-761 (Pojate - Preljina)

Е, да се ја и Радовић у нечему сложимо. Плус за овај план. Наравно, плус и за Жику.

Ја сам мислио да ће код Краљева ићи левом, а оно ипак десном обалом Мораве.
 
Вучић: Краљеву државна наменска, ако не нађем инвеститора; Моравским аутопутем од Бање до Крушевца за 20 минута


Премијер Србије Александар Вучић присуствовао је данас свечаном отварању реконструисаног амфитеатра летње позорнице "Бата Стојковић" у Врњачкој бањи и рекао да су на крају преговори и расписивање процедуре за изградњу Моравског аутопута.

Он је, обраћајући се грађанима, рекао да ће од Врњачке бање до Крушевца бити потребно свега 20-так минута, као и до Чачка, а и Београд ће бити неупоредиво ближи.

"То значи да ће долазити нови инвеститори и бити више запосених.Наш посао је да урадимо нешто пре свега за младе, уз сву захвалност за пензионере који увек разумеју и воле своју државу", поручио је Вучић.

Пренео је да је данас са америчким НЦР-ом потписао уговор о запослењу 1.500 људи, који ће имати веће плате од просечних у Србији.

"Следи период повећавања плата и пензија да би људи на својој кожи могли да осете резулатте реформи које смо спровели", рекао је Вучић.

Казао је и да пред изборе не воли да говори о успесима и да тиме покушава да купи бирачку вољу, али је додао да се после избора приближава крај аранжмана са ММФ што ће направити доста простора за деловање.

Захвалио је грађанима што су подржали реформе и рекао да је срећан јер иза себе оставља велике резултате.

"О томе ће се причати као што се данас прича о резултатима које је оставрио Герхард Шредер у Немачкој. Он није ефекте дочекао на власти, а не знам ни да ли ћу и ја", приметио је, те додао да без подршке грађана ништа не би могло да се направи.

Подсетио је и на углед који Србија сигурно враћа у свету, упитавши када је раније наша земља имала толико поштовање великих сила, уз опаску да то није заслужио он, већ грађани.

Најавио је да ће се за неколико дана по десети пут срести са председником Русије Владимиром Путином током радне посете тој земљи.

Што се Врњачке бање тиче казао је да је много новца уложено у ову општину, и да никада није било толико у историји.

"Ти базени су ужасно скупи, само летња позорница коштала је 30 милиона. Али све што смо плаћали много вреди, доводи људе. Још већи број људи ће долазити када се заврши још пет хотела. Зато мора Бања да буде ближа аеродрому и коридорима 11 и 10", закључио је Вучић.


АКО НЕ НАЂЕМ ИНВЕСТИТОРА,КРАЉЕВО ЋЕ ДОБИТИ ДРЖАВНУ НАМЕНСКУ

Премијер и председнички кандидат Александар Вучић изјавио је данас да ће држава финансирати фабрику наменске индустрије у Краљеву уколико не буде успео да нађе стране инвеститоре за оживљавање привреде у том граду.

Он је, говорећи на митингу у Краљеву, рекао да су вођени разговори са два потенцијална инвеститора за Краљево, али су они одустали.

"Али, ја се не предајем. Радим на томе да нађем и доведем друге. Наставићу да се борим, а ако не успемо у томе, довешћу овде фабрику наменске у државном власништву", рекао је Вучић.

"Већ сам дао налог да се цео пројекат ради", поручио је.


Извор:
http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%8 ... 1%82%D0%B0
 
РТС, 20.6.2017.
http://www.rts.rs/page/stories/ci/story ... idoru.html

Михајловићева са "Бехтелом" о Моравском коридору

Моравски коридор је за Владу Србије један од најважнијих пројеката и убрзано се припремамо за почетак радова, поручује министарка Зорана Михајловић.

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, разговарала је са делегацијом компаније "Бехтел" о реализацији пројекта изградње ауто-пута Појате–Прељина.

"Моравски коридор је за Владу Србије један од најважнијих пројеката и убрзано се припремамо за почетак радова, за који верујемо да је могућ током 2018. године. Расписан је јавни позив за израду планске документације и у току је припрема идејног пројекта", рекла је Михајловићева и додала да је намера да се пројекат реализује фазно, по деоницама, у складу са завршетком израде пројеката и спровођењем експропријације.

Напоменула је да је измена постојеће планске документације за Моравски коридор била неопходна због промена на терену после великих поплава у мају 2014. и потребе да се уради нова хидролошка студија, наводи се у саопштењу Кабинета потпредседнице Владе.

Представници "Бехтела" изразили су заинтересованост за учешће у реализацији овог пројекта, а своје предлоге изнеће након пуног упознавања са свим детаљима постојеће и временским оквиром за завршетак преостале планске и пројектне документације.

Поред питања планске и пројектне документације, разговори о реализацији овог пројекта морају да обухвате и питања модела финансирања и модела уговора, водећи рачуна о законима и подзаконским актима који уређују ову област, укључујући и мере заштите будућег ауто-пута од изливања река, речено је на састанку.

Ауто-пут Појате-Прељина дужине 110 километара спојиће два ауто-пута, Коридор 10 и Коридор 11, повезујући Крушевац, Ћићевац, Трстеник, Краљево, као и Чачак, преко којег ће ова саобраћајница, наставком изградње Коридора 11 и градњом ауто-пута Београд-Сарајево, бити даље повезана са Пожегом, односно Ужицем.
 
Zasto ne bi Turcima "prodali" ovo kao deo Autoputa Sarajevo-Istanbul, sto ce realno postati ako se izgradi Vucicevom trasom Sarajevo-Beograd? Ako vec hoce jedan, mozda ce finansirati i drugi.
 
Pozdrav, zanima me da li postoji nešto ovako urađeno i za Moravički okrug tj. Čačak, ili ima samo Kraljevo? :?
 
Шта има само Краљево?

Па пут и почиње из Прељине, па иде на Мрчајевце (довде је Моравички округ), Лађевце, Краљево, Врњачку Бању (Рашки округ), Трстеник, Крушевац и, најзад, Појате (Расински округ).
 
Jes!!!! :D
Ipak se okrece ;)

Sent from my LG-D320 using Tapatalk
 
Koliko se vidi deo od Preljine do Adrana ispred Kraljeva je jednostavan gotivo bez mostova, a posle kreće igranka čas sa leve, čas sa desne strane Z. Morave. Generalno cela deonica može da se završi relativno brzo(3-4 godine) ako se obezbede pare. Ja bih uzeo Azerbejdžance i Kineze po pola da to odrade.
 
прво парче које треба урадити је Прељина-Краљево. мада бих ја дао да се одједном уради цео пут, није нека велика дужина, а ни грађевински захтеван. све је равно
 
Za par dana Vucic dolazi u Kv pa cemo videti sta ce reci, mislim da cemo jos par godina cekati do pocetka radova na ovom putu, izgleda da im je prioritet Nis-Pristina...ps. inace velika steta sto se ne napravi par km od Preljine do Adrana gde je i aerodrom "Morava"(inace skroz renoviran) ali posto je van ap niko ga nece
 
Sultan Erdogan dolazi u Beograd 10. oktobra. Možda će biti reči o aktiviranje aerodroma Morava i putu Preljina-Požega-Sarajevo. Verujem da tu Turci imaju velikog interesa.
 
Турци и даље нуде 10 милиона за завршетак Мораве, тако да очито имају неки интерес
 
Pa da, interesi su im političko-ekonomski. Podržaće oni verovatno i autoput Pojate-Požega-Sarajevo radi povezivanja sa Bosnom, a aerodrom Morava im je bitan pre svega zbog Novog Pazara i tog područja. Prva linija sa tog aerodroma će verovatno biti za Istanbul.
 
Ps. Ap do Sarajeva ce najverivatnije ici preko Tuzle, a ne preko Visegrada kako je logicnije jbg
 
auto put do SA ce 100% ici preko pozege i uzica ka sarajevu nema sanse da ide preko tuzle.
 
Stvarno nema nikakve logike preko Tuzle, ima smisla da preko Tuzle ide neki krak koji bi se odvajao od našeg koridora Ruma - Šabac - Loznica (ev. do Zvornika). Tu ima smisla da od Zvornika krene ka Tuzli, jer bi onda pored TZ aerodroma mogao da skrene ka koridoru koji je planiran da brzim putem spaja Tuzlu kraćom trasom ka Sarajevu. Ali to je sve na dugom štapu. A i nema nikakve logike za spajanje na naš pomoravski koridor. Pre će biti ovo spajanje preko Višegrada pa na Sarajevo.
 
Ма то траје расправа у БиХ куда треба да иде аутопут до Србије. Одржан је неки састанак на коме је Федерација изашла са предлогом Сарајево-Тузла-Брчко-Бијељина а Српска са предлогом Сарајево-Пале-Рогатица-Вишеград. Наравно, свако је на својој страни а упућени су рекли да ће се вероватно постићи компробмис о траси која би ишла преко Вишеграда али преко Горажда.

С друге стране, РС има намеру да се овај постојећи пут до Добоја споји преко Брчког и Бијељине са Србијом, па су ови из Федерације вероватно хтели да се надовежу на тај. Могуће је да ће у неком тренутку бити изграђена оба.
 
Sledece godine potpisivanje ugovora Pojate-Preljina, rekao Babić u SAT u danas.
 
Vrh