bongo":eu0iuqv3 je napisao(la):
laki72":eu0iuqv3 je napisao(la):
Sarajlijama bila najbrža veza ka Turskoj što me navodi na pomisao da bi se tu mogla realizovati neka koncesija
Upravo tako, pravimo put za njihovu vezu sa turcima, bez pomoci, donacija i eventualno koncesije te dve strane ne trebali da radimo uopste.
Ovde je moja misao izvucena iz konteksta, pa se dolazi do zakljucka da sam ja protiv izgradnje ovog pravca.
zato pojedine kolege forumasi dolaze do ovakvog zakljucka:
spatiotecte":eu0iuqv3 je napisao(la):
Pravimo prvenstveno za nas, kakvi bre turci!
Hocete reci da smo tako napravili autoput Beograd Suboticu za Poljake?
I da raznasimo jednu stvar.
Putevi su javno i sveopste dobro. Kroz istoriju su ih gradili mnogi narodi, knezevine, kraljevine, drzave, imperije...
Koristili su ih svi putnici namernici, lokalni i oni koji su u karavanima isli od Dubrovnika za Pestu, od Beca za Stambol...
``Psi laju, karavani prolaze``
Koristi puteva, nadam se nije potrebno navoditi.
Prica kako se koridor 11 pravi da bi Crnogorci imali put ka Evropi, E761 da bi BiH imala najbrzu vezu sa Turcima i slicne, su samo podilazanje idiotskom mitoizmu da smo sami sebi dovoljni.
Ajmo malo da obrnemo stvari na jednom primeru:
- Dal je Autoput kroz Makedoniju u tom slucaju (delimicno) napravljen da bi mi mogli da odemo u Grcku na more?
po toj logici, to tako ispada.
- Koridor 5c kroz BiH po toj logici se gradi da bi Budimpesta imala najbrzu vezu sa lukom Metkovic, i da Osjecanin kad ide u Dubrovnik skrati put za 2/3 ???
A autoput Villach - Salzburg u Austriji je verovatno nepotreban Austriji jer sluzi da bi juznoslovenska plemena najbrze stigla do nemacke i kupila otpad od automobila ???
Po toj logici, ajmo porusiti i postojece puteve i imati putnu mrezu kao Albanija pre 30 godina.
Onda sigurno nece i strana (tudja - noga, cizma) vozila da se koriste njima.
Svi putevi , o kojima se prica u medijima su potreba prvenstveno ove zemlje, ali i blizeg i daljeg okruzenja.
Umesto da gradimo puteve kroz nasu zemlju, na zadovoljstvo i nas i drugih i iskoristimo moravsku dolinu kao prirodnu trasu i raskrsnicu puteva, izgleda ce se zbog nase nesloge, zajedljivosti i najvise zlobe, pre probiti neki autoputevi kroz karpate, dinaride premostiti dunav na izuzetno nepovoljnim lokacijama, jer nase okruzenje ne zili vise da ceka na nas, razmazene i zaludne dzabalebarose. Zato ce nas zaobici kako mi se cini.
Pa ce mozda, sarajlije imati brzu vezu sa Turskom, ali ce ona ici preko severa CG, Kosova, severa Makedonije i dalje kroz Bugarsku... Nema mejsta za bojazan gore citiranog clana da ce od pojata do preljine i dalje preko Pozege Uzica ici Turski ili BiH drzavljani...
Izvinjavam se na opsirnosti...