Napravili su potpuni kolaps oko KV. Izgleda da se presvlači deo magistralnog puta KV-VB, pa je onda dosta saobraćaja usmereno preko Vitanovca i puta koji izlazi blizu kružnog toka kod VB, koji lično koristim i za uštedu vremena, da ne idem na KV, a i iz ličnog zadovoljstva, prelep je, baš uživam. Ne znam da li postoji alternativa, preko Goča možda, ali gde tu šleperi. Dakle gomila šlepera itd na putu gde se negde jedva mimoiđu 2 auta. Onda naravno pređeš Moravu, dođeš do tog dela gde treba da prođe auto-put i zabodeš 1h, jer se eto zaglavio šleper sa prikolicom koji je nosio gotov betonski element (pilon ako sam dobro video). Onda lepo nazad, pa preko Lozne i TS u VB. Naravno, kako ni to nisu lepo obeležili i zatvorili, desi se da izađeš na zemljani put, jer su zatvorili stari most kod TS, pa moraš opet okolo kroz centar i dolaziš
u minut do 12. Tako idem možda 2, 3x godišnje tim putem 20 godina i naravno, po starom dobrom Marfiju, baš onda kada imaš nešto jako bitno da završiš i vreme je fiksirano, desi se tako nešto.
Srećom, pa sam dao sebi marginu od 1h. Ne znam kako svi ti ljudi svakodnevno funkcionišu tu!
Strahovito sve to neorganizovano deluje i cela ta koordinacija sa lokalnim vlastima, no kako sam zbog svega toga morao alternativnom deonicom od nekih 20 km gde praktično ideš paralelno sa auto-putem i imaš vizuelni kontakt skoro const, mora se priznati da rade
punom parom. Mašine, ljudstvo, kiperi, dobavljači, samo pršti.
Svakako, auto-put je dobra stvar, ali posebna priča je ta eksproprijacija i baš me žalosti to što sam pročitao! Stricu su isto na toj deonici prešli preko imanja, tačno po sredini i otkupili samo taj deo gde ide put i malo pored. Raspolutili mu to, a nisu čak hteli da otkupe sve. Nije da se koristi, ali opet, sad ti moraš da praviš krug 10 km da bi došao do drugog dela imanja koje je 50 m vazdušnom linijom od tebe. A to ulaženje na privatan posed i štetu koju prave je posebna priča. Beležite sve to i najbolje bi bilo da zovete nadležne službe, neka oni naprave zapisnik lepo, to moraju, zbog eventualne tužbe! Pravda bi bila da ih ogulite! A za te ulaske na privatnu svojinu i neka izmišljanja, mora da postoji i lična odgovornost nadležnih! Neka vam daju sve te papire, pa ako imate vremena, živaca i novca, polako! Oni računaju da će 99% odustati! Nešto slično kao i sa restitucijom, samo su legalizovali zločine. 15% od procenjene vrednosti (a procena bila pre 7 godina kad je sve bilo duplo jeftinije), pa još na rate i obveznice 12 godina. Pa da prodam sve to, toliko bih dobijao na kamatu godišnje, pa bi to ostalo posle! Mi smo familijarno uspeli da vratimo većinu, doduše devastirano i kroz decenijska suđenja i ogromnu volju i to u granicama države, a nešto će morati da ide i preko! Želim Vam da uspete u tome!