Pozdrav svima!
Danasnji dan sam proveo citajuci Vase postove
i drago mi je da sam naisao na mesto gde, po procitanom, ima kompetentnih ljudi koji imaju svoja misljenja i mesto gde ih mogu podeliti.
Medjutim, glavni razlog zasto sam se registrovao je taj, sto sam u previse postova naisao na "degradaciju" starog dela Mirijeva, gde ja zivim-pored starog, sada srusenog mosta u V.K.Zvezde.
Iako je Mirijevo do, koliko je meni poznato,70-ih ili 80-ih godina bilo seosko naselje, nepotrebno je reci da ono to vise nije,izuzev nekoliko starih domacinstava kojima je to nacin zivota.
Dakle,nema septickih jama koje se prelivaju,kako je to neko napisao, nema divlje gradnje u starom delu mirijeva-barem sto se tice "ruralnih " delova, kao sto je neko napisao, a ,iskreno, u mojoj okolini i nema divljaka. Zeleo bih da napomenem, da mozda 200 metara nakon VKZ,otprilike kod VII beogradske, vec pocinje karaburma,cak i mirijevski cvet, mislim da se tako zove, pripada karaburmi, te da su slike ocajnog stanja M. potoka, slike udzerica slikane fakticki na teritoriji karaburme. Romsko naselje u Mirijevu, tzv. Orlovsko naselje, je jedno od retkih uredjenih romskih naselja u Srbiji, sa starim porodicama. Na slikama se vide slamovi doseljenih Roma, koji svakako tu ne bi bili da imaju negde bolje uslove za zivot-pride, i to je na karaburmi.
Izvinjavam se sto mozda previse kritikujem u prvom postu, ali smatram da kao osoba cija je porodica preko 300 godina na zvezdari,od toga preko 180 godina u mirijevu, kao osoba ciji su preci izgubili sve sto su imali da bi se izgradile zgrade u "urbanim" krajevima mirijeva u kojima i vi zivite i koje velicate, kao osoba koja ima 26 godina i magistarturu dva fakulteta-cime se ne hvalim, vec samo zelim da ilustrujem da u starom delu mirijeva nisu divljaci-smatram da imam koliko toliko prava da Vam odgovorim na postove koji su me pogodili. Daleko od toga da je stari deo mirijeva tako lep kao noviji delovi-mada se pomalo radi na tome-jedna od najstarijih crkvi u Beogradu iz 1834. godine je obnovljena, prelepo sredjena,sa prelepom portom, pa eto predloga i za neku setnju vikendom, a zapoceta je obnova prve skole nakon oslobodjenja od Turaka iz 1833. godine, u kojoj ce biti priredjivane izlozbe i sl.. A prekoputa je i jedan od najzanimljivijih restorana u Beogradu, kao kod kuce,u kojem imaju najbolju dunju na zvezdari
Sto se tice M potoka, moje misljenje, iako nisam planer, arhitekta i sl, je da je prilika za isticanje njegovih benefita propustena poodavno,sa ekspanzijom gradnje u Mirijevu.
Da sumiram, Nadam se da nisam nikoga uvredio, ako jesam, to mi nije bila namera-mislim na ljude koji stanuju na karaburmi, samo sam zeleo da istaknem da stereotipi i banalizacije nisu na mestu,
Hvala Vam na odlicnim predlozima koje ste izneli ovde,
i veliki poz svim Mirijevcima,a i onima koji se tako osecaju