Šta je novo?

Metro

Koji biser, zbog geografije. I za tramvaj i za metro se generalno izbegava preko 6% uspon, ali takvih kritičnih padina sa takvim padom je jako malo. Jedna od njih je Terazijska terasa, druga padina između Zvezdare i Mirijeva, treća između Rakovice i Ceraka, recimo. Ali baš zbog toga je i u Beltras (premetro iz 1980-tih) i u metro planovima bila predviđena podzemna stanica Terazije i nadzemna Ekonomski fakultet. Ne ulazeći u detalj da li produžiti tramvaj južno od Banovog brda ili praviti metro, u oba slučaja bi bila logična nadzemna brza varijanta kojoj ni slobodan prostor ni padine ne smetaju. Severno i istočno od Pančevačkog mosta nije problem širiti tramvaj (vezano za nekakav novi most preko Dunava), ali baš jugoistočno je gornja Karaburma, slepa ulica kretanja. Ako o Dragoslava Srejovića, bolje je tranzit javnim prevozom za Mirijevo usmeravati na BKA ili Višnjička - Mirijevski bulevar, naravno sa tunelskim rešenjem Zvezdara - Mirijevo. A to može da bude i kružni tramvaj Vuk - BKA - Cvetko - Mirijevo - Rospi Ćuprija - Oml.Stadion - Vuk, istovremeno fider za metro na Vuku, sa samo jednom podzemnom deonicom Radio industrija - Mirijevo. Naravno, da to ne bude jedina linija za Mirijevo. U unutrašnjosti kruga trajno ograničiti novogradnju, umesto da se lupa za metro za polugusto naseljenu zonu.
Zašto bi uspon bio problem za podzemni metro? Mnogi bliskoistočni metroi su kopani u gradovima na velikoj nadmorskoj visini i sa strmim terenom, i većinom su podzemni. Ankara je na srednjoj visini preko 900 m, Teheran je na 1200 metara visine i strmo se spušta od planine Alborz na severu prema jugu, građen je u velikoj planinskoj udolini praktično kao Nova Varoš, Rožaje ili Majdanpek, jedino što ima 10 miliona stanovnika, a ne 10 hiljada. A prva linija njegovog metroa je sagrađena upravo na pravcu sever-jug pod nagibom od 13%, i ona je podzemna. Slično je i u drugim iranskim gradovima sa metroom, Mašhad, Isfahan, Tabriz, Širaz, svi se nalaze usred planine ili na visoravni, i većinom imaju podzemne sisteme. Ravničarski je jedino metro u Ahvazu, koji je trenutno u fazi izgradnje.
Najkritičnije je prvih 10 kilometara, zato što je to minimum za uspešan početak. Vezano za političko-ekonomske uslove, Rumunija je taj početak krenula sa Čaušeskom, likom kome su se 1989. lepo zahvalili za ekonomsko-političko nagle poteze. U Bugarskoj su se u projkat ukopali u istirijskom periodu slabe ekonomije, tek su sa EU fondovima uspeli da se dokrpe da to bude funkcionalan sistem. Grčka je u metro priču ušla sa konverzijom železnice u metro. Turska, mnogo veći gradovi, mnogo jača industrijska ekonomija, pa su opet više išli na nadzemni metro, pri čemu su ulagali u nekoliko velikih gradova. U smislu političkog uređenja policijska država, jako centralizovana sa malom verovatnoćom da se neko zameri centralnoj vlasti.
Bukurešt je prvu liniju otvorio 10 godina pre pada Čaušeskua, a i drugu je dobio sredinom osamdesetih. Mnogo luđi projekat od metroa je bila njegova palata parlamenta, druga najveća zgrada na svetu posle Pentagona, koja se bukvalno izgradila kulučenjem.
Bugarska jeste prvu fazu prve linije kilavila dosta dugo, počela je sa izgradnjom pre pada komunizma, početkom devedesetih je bila privremeno obustavljena, pa nastavljena, prvih 5 stanica je otvoreno početkom 1998. godine. Ali 2 linije metroa je sagradila pre ulaska u EU preko reda, tako da nije to glavni razlog zašto danas ima 52 kilometara metroa, 4 linije i preko 40 stanica, a mi još uvek 0 milimetara, 0 stanica i 0 linija.
Grčka je prugu Pirej-Tisio konvertovala u metro još pre Prvog Svetskog Rata kada je Atina imala samo 100.000 stanovnika. Mi smo isto tako početkom sedamdesetih mogli konvertovati ukinutu zemunsku prugu i krak prema Novom Gradu, ali komunjarama nije štimalo da im vozovi stalno kloparaju par desetina metara od palate SIV dok u njoj sastanče.
Metroi u Turskoj su većinom podzemni, samo manje deonice u Istanbulu i Ankari su građene iznad zemlje.
U Srbiji je jedini način na koji se vuče novac provincije za najskuplji i najnekorisniji metro u Evropi, to što se ta provincija drži na nivou kmetova u srednjem veku. Ako bi stvrili iole zdravije političko okruženje, itekako bi bila jaka opozicija provincije da se iz republičke kase pokriva makar i deo troškova metroa u Beogradu na obaj način. Ali, tu može da se napravi jedna jako dobra politička igra, na koju bi mogli da zainteresujemo i provinciju: "Republički fond za razvoj električnog javnog prevoza". Iz tog fonda bi se moglo pomoći Nišu i Novom Sadu da naprave tramvaj. Ako Zrenjanin ili Novi Pazar hoće elektrobus ili trolejbus takođe. I kada daš jednom, drugom, trećem, imaš izgovor, "evo i vama dajemo, šta se bunite".

I to je za neku dalju fazu razvoja. Sada nam treba domaća kadrovsko tehnička operativa sposobna da pravi tunele, estakade, podzemne stanice, za početak na nekim podzemni tramvaj ili BG:VOZ projektima, a što i bez pomoći republike Beograd može da pokrije. Metro je ekonomski preveliki projekat da bi tek tako u celini ili većinom dali stranim firmama. A naša baza je za sada slaba.
Planirani metro neće sigurno biti najnekorisniji u Evropi, potraži po internetu kakvi su metroi u Jerevanu, Dnjepropetrovsku, Glazgovu, Njukaslu, Varšavi, i koliki im je dnevni promet? A da će biti najskuplji, svaki naprdnjački projekat je takav, od obične šahte do autoputa.
Naša provincija je na nivou srednjeg veka već decenijama, iako ni metar metroa za svo to vreme ne iskopasmo. Ali rešenje neravnomernog razvoja nije u tome da se i kvalitet života u BG uništi do kraja, već da se sprovede decentralizacija na nivou današnjih okruga.
BG Voz u Beogradu postoji od 2010. godine, zašto je danas u nikad gorem stanju, iako jedan ašov od metroa nije još zakopan? Tramvaj postoji od 1892. godine, zašto on nije najbolji na Balkanu, kada je Grad Beograd imao preko 130 da se brine o njemu bez izdvajanja ijednog dinara za metro?
 
Poslednja izmena:
Зато што је физика иста и у тунелу и на отвореном.
Zato i postoje varijacije u dubini tunela i stanica čak i u okviru jedne linije. Podzemni metro se može probijati i ispod brdovitog terena Čukarice, Karaburme i Mirijeva, širenje tramvaja u tim naseljima je tehnički nemoguće.
 
Ovako se random ubacujem u priču. Ali teško da će biti od ovog metroa nešto. Iskreno bolje da BG voz poboljšalju što više po mogućstvu produže neke linije, stave više stanica. Bilo bi dobro kad mi barem onu prvu trasu od Makiša do Mirijeva, odradili i to je to. Možda ne na sledećem popisu, ali onom tamo očekujem pad broja stanovnika i u Beogradu. Ali da naši iskopaju tunel za metro ispod Save ili ovaj Terazijski drumski tunel, mislim ne bi naši kopali, ali to su ozbiljna finansijska ulaganja a faktori rizika u izgradnji veliki.
Na kraju krajeva siromašna smo zemlja sa brdo problema u celoj Srbiji i ove megalomanske projekte zaista treba ostaviti za neku bolju budućnost, koja će nadam se biti. 😁
 
Čukarice, Karaburme i Mirijeva, širenje tramvaja u tim naseljima je tehnički nemoguće.
Čukarica imala tramvaj, kao i Senjak (trasom 44 i delom Teodora Drajzera), još pre II svetskog rata. Karaburma bez problema može od Omladinskog stadiona da produži tramvaj ulicama Dragoslava Srejovića i Marijane Gregoran, plus što može Karaburma da dobije tramvaj i trasom linija 25P i 74 do Mirijeva, odnosno Višnjičkom i Mirijevskim bulevarom, čime se i samo Mirijevo povezuje.​
 
Čukarica imala tramvaj, kao i Senjak (trasom 44 i delom Teodora Drajzera), još pre II svetskog rata. Karaburma bez problema može od Omladinskog stadiona da produži tramvaj ulicama Dragoslava Srejovića i Marijane Gregoran, plus što može Karaburma da dobije tramvaj i trasom linija 25P i 74 do Mirijeva, odnosno Višnjičkom i Mirijevskim bulevarom, čime se i samo Mirijevo povezuje.​
Tada je mogao po celom gradu biti tramvaj bez baštice, jer je automobila bilo najviše 5-6 hiljada, a ne blizu milion kao danas, i to samo onih koji su u Beogradu registrovani. Denivelisani tramvaj u senjačkim i čukaričkim uličicama nije moguć bio ni tada ni sada, a danas je čisto ludilo i pomišljati da se tramvaj širi bilo kuda gde izdvojena trasa nije izvodljiva.
Dragoslava Srejovića je zakržljali automobilizovani sokak bez ljudskog trotoara kojim se danas jedva provlače i drumska vozila, a gde bi ti tu uglavio još i tramvaj? Marijane Gregoran je dosta strma i opet preuska za bašticu. Mirijevski Bulevar je "bulevar" samo u nazivu. Ako tramvaj treba širiti igde u tom pravcu, on može najdalje od Bogoslovije Višnjičkom do Rospi Ćuprije i tu da mu bude okretnica, da bi ta linija iole funkcionisala.
 
Kakav si komentar napisao, takav odgovor si i dobio. Obzirom da si se u komentaru osvrnuo na nagib terena i moja konstatacija je bila vezana za to.
 
Nagib terena je za tramvaj vrlo nezgodan, a širina saobraćajnica u većem delu Beograda istočno od Save je takva da je njegova denivelacija apsolutno nemoguća. Ali moguće je graditi metro i sa enormnim nagibima od preko 10%, Ankara, Santjago, Meksiko Siti, Madrid, Teheran, Mašhad su primeri.
 
Moguće je u starom delu Beograda graditi i metro i širiti tramvaj. Naravno ne svuda, što niko nije ni rekao. Ali ako pogledamo ovaj aktuelni plan metroa, vidimo da on u dobroj meri prati trase predviđene za tramvaj, ili trase koje su pogodne za tramvaj.​
 
Ако трамвај може да се пење око Калемегдана, на Баново брдо, у Војводе Степе, уз Немањину, уз Београдску и уз Булевар ослобођења, могао би и уз Миријевски булевар и уз војводе Мицка (мада је Маријане Грегоран погоднија).
Иде трамвај и кроз горе џаде, и где су тротоари ужи.
 
Трамвај може скоро свуда и баш та омражена Ресавска и Београдска су доказ. Нису нужно потребне чак ни засебне траке за аутомобиле а нагиб 99% улица Београда је лако савладив за трамвај. Ужице упорно базира свој став на нетачној претпоставци.

Ја баш живим у Маријане Грегоран, на њеном почетку, на углу са В. Мицка. Стан ми на једну страну гледа ка Звездарској шуми али на другој ка М. Грегоран и бука и загађење од 3 веома фреквентне аутобуске линије се граничи са неподношљивим. Да ми је у улици трамвај или тролејбус била би то једна од најбољих, приступачнијих локација у Београду. Чак је и микроклима због шуме врло повољна јер се послеподне баш у зони моје зграде спушта хладан, свеж ваздух из шуме али са друге стране семафор и турирање аутобуса због којих ако случајно оставим отворен прозор знам да се будим са првим јутарњим око 4. Имам и огромну, иначе врло добро пројектовану лођу али је неупотребљива јер је потребно само недељу дана да чађ прекрије све.

Људи једноставно нису свесни шта раде сами себи колима и шта нам власт ради овим примитивним видом јавног превоза. Угрубо, свима нам је живот у овом граду једно 30% гори само због катастрофалног јавног превоза и опште транспорта.
 
Poslednja izmena:
To će biti divno, između ostalog, jer je njegova zgrada je jedina koja se nalazi na putu metroa i gde bi prolazak voza mogao da izazove određene vrste vibracija, koje bi uticale na aparaturu, tako da izmeštanjem Narodnog fronta na Bežanijsku kosu, nijedna zdravstvena institucija nije u blizini, tako da su naši aparati bezbedni - navela je ministarka zdravlja na K1 televiziji.
:) :) :)
 
Link?

Drugo, oni opet na perfidan način provlače priču o GUP 2041, koji predviđa izmeštanje GAK Narodni front i kompleksa KCS, između ostalog (planirano još zdravstvenih ustanova da šibnu na periferiju) jer zauzimaju vredno građevinsko zemljište u centrealnom delu grada.​
 
Link?

Drugo, oni opet na perfidan način provlače priču o GUP 2041, koji predviđa izmeštanje GAK Narodni front i kompleksa KCS, između ostalog (planirano još zdravstvenih ustanova da šibnu na periferiju) jer zauzimaju vredno građevinsko zemljište u centrealnom delu grada.​
Uhh, GAK bi morao da se izmesti svakako, ono je apsolutno nehumana pozicija i objekat za takav tip bolnice.
 
Трамвај може скоро свуда и баш та омражена Ресавска и Београдска су доказ. Нису нужно потребне чак ни засебне траке за аутомобиле а нагиб 99% улица Београда је лако савладив за трамвај. Ужице упорно базира свој став на нетачној претпоставци.
Može tramvaj u svakom sokačetu, ni baštica nije obavezna, ali onda će biti spor kao usporen snimak i biće ga na pola sata + Resavska, Beogradska, Ruzveltova, 27. Marta, Cara Dušana, Požeška, Milentija Popovića, Bulevar Oslobođenja su dokaz da tramvaj u dvomilionskom gradu može biti funkcionalan samo ako je maksimalno denivelisan, i ako ima potpuno nezavisni metro kao dopunu.
 
Или ако има тунелске деонице као преметро кроз најужи центар и спорне тачке где губи првенство.
 
Што је уједно и најбоља формула брзог шинског система за Београд. Таман по мери Београда.
 
Zašto bi uspon bio problem za podzemni metro? Mnogi bliskoistočni metroi su kopani u gradovima na velikoj nadmorskoj visini i sa strmim terenom, i većinom su podzemni. Ankara je na srednjoj visini preko 900 m, Teheran je na 1200 metara visine i strmo se spušta od planine Alborz na severu prema jugu, građen je u velikoj planinskoj udolini praktično kao Nova Varoš, Rožaje ili Majdanpek, jedino što ima 10 miliona stanovnika, a ne 10 hiljada. A prva linija njegovog metroa je sagrađena upravo na pravcu sever-jug pod nagibom od 13%, i ona je podzemna. Slično je i u drugim iranskim gradovima sa metroom, Mašhad, Isfahan, Tabriz, Širaz, svi se nalaze usred planine ili na visoravni, i većinom imaju podzemne sisteme. Ravničarski je jedino metro u Ahvazu, koji je trenutno u fazi izgradnje.
I tramvaj i metro se oslanjaju na fizički model čelični točak na čeličnu šinu, i ako se prave nepotrebni prejaki usponi ili će biti potrebno skuplje vozilo veće snage, ili će (što je mnogo češče slučaj iz praktičnih razloga), kraća strma deonica biti spora. Takođe, trenje čelik/čelik je manje od guma/beton, tako da mnogo strmih gradova primenjuje gumene točkove. Vezano za Iran ne znam, verovatno znaš farsi, pa nam možeš dati mnogo informacija, a ne ono malo šturo prevedeno na engleski. Mislim da misliš na to da se kod tramvaja ako se površinski tramvaj postavi kao fiks ideja, taj pad vidi a kod metroa ne, zato što u podnožju može biti stanica dubine 10 metara, a stanica vrh dubine 50 metara? Ako tako postaviš fiks ideju to da. Praktičniji i razumniji među planerima bi u tom slučaju napravili ili metro ili podzemni tramvaj tako da je u podnožju nadzemna stanica visine 15 metara, a na vrhu dubine 25 metara, a metro ulazi na padinu brda.

Bugarska jeste prvu fazu prve linije kilavila dosta dugo, počela je sa izgradnjom pre pada komunizma, početkom devedesetih je bila privremeno obustavljena, pa nastavljena, prvih 5 stanica je otvoreno početkom 1998. godine. Ali 2 linije metroa je sagradila pre ulaska u EU preko reda, tako da nije to glavni razlog zašto danas ima 52 kilometara metroa, 4 linije i preko 40 stanica, a mi još uvek 0 milimetara, 0 stanica i 0 linija.
U Sofiji je prošlo skoro 30 godina od početka ulaganja do 8 septembra 2009. kada je dobila celu funkcionalnu liniju. To je Pirova pobeda, promašena strategija u uslovima velikih problema sa finansiranjem. Ubrzano finansiranje/gradnja je počela tek sa dostupom pristupnih fondova EU. Vezano za smislenost ulaganja, mora se napomenuti da EU fondovi daju prednost najviše međunarodnim koridorima i železnici. U Metro Sofija se ulagalo najviše zbog nedostatka projekata za druge važne projekte. Posledično, brzi voz Sofija - Plovdiv je 2,5 sata za 145km, Sofija - Ruse 5 sati za 300 km... I to 16 godina od pristupanja EU. Slaba nacionalna infrastruktura je važan razlog zašto je Bugarska demografska crna rupa sa izuzetkom par većih gradova.

Varšava sa druge strane jako sporo gradi metro, ali je EU sredstva mnogo bolje raspodelila po celoj Poljskoj, a što jako utiče na to da sada teži ka najrazvijenijim zemljama EU. Sever-jug je stara linija, ali istok-zapad su dosta pokrile železnice istok-zapad sa 4 i više koloseka.
Metroi u Turskoj su većinom podzemni, samo manje deonice u Istanbulu i Ankari su građene iznad zemlje.
I Ankara i Istanbul su prvu liniju izgradili uglavnom nadzemno, kako bi po umerenoj ceni i u kratkom roku imali maksimalno funkvionalan metro sistem. Izmir, Adana, Bursa i sada imaju većinom nadzemno. Drugačiji je konflikt prostora u ogromnim Ankari i Istanbulu i na Novom Beogradu, zašto se sada tamo više gradi podzemno u daljim fazama. Ako bi, recimo, napredni M1 nazvali idealno trasiranim, on bi bio u razumnoj gradnji 60% nadzemno i sa samo 2 duboke stanice.
Planirani metro neće sigurno biti najnekorisniji u Evropi, potraži po internetu kakvi su metroi u Jerevanu, Dnjepropetrovsku, Glazgovu, Njukaslu, Varšavi, i koliki im je dnevni promet? A da će biti najskuplji, svaki naprdnjački projekat je takav, od obične šahte do autoputa.
Jerevan je ubio zemljotres i maršrutkizacija. Njukastl je BG:VOZ više nego metro. Dnjepropetrovsk je školski primer kako se ukopati sa metro projektom, ali je Varšava uspešna. Varšava ima jedan od boljih sistema javnog prevoza u Evropi, bez obzira što metro mreža nije mnogo razvijena. Ali svi ti osim Varšave imaju stratešku prednost, a što je izgleda tebi najvažnije, da se ku**če kako imaju metro iako su tu pravljeni sistemi strateških promašaja. U toj porodici se nalaze Šarlrua (Charleroix) Belgija, Majami, Baltimor SAD, Palma, Malaga Španija i još neki.
Naša provincija je na nivou srednjeg veka već decenijama, iako ni metar metroa za svo to vreme ne iskopasmo. Ali rešenje neravnomernog razvoja nije u tome da se i kvalitet života u BG uništi do kraja, već da se sprovede decentralizacija na nivou današnjih okruga.
BG Voz u Beogradu postoji od 2010. godine, zašto je danas u nikad gorem stanju, iako jedan ašov od metroa nije još zakopan? Tramvaj postoji od 1892. godine, zašto on nije najbolji na Balkanu, kada je Grad Beograd imao preko 130 da se brine o njemu bez izdvajanja ijednog dinara za metro?
Beograd je u ekonomski boljim vremenima imao dva megaprojekta, gradski autoput i Novi deo Beogradskog železničkog čvora. Prvi je prekorišćen drugi je u najbolje vreme koristio do 20% kapaciteta. U novijoj istoriji, od kapitalnih projekata je imao dva mosta, ali je osim Tirane imao i kapitalni gubitak: železničke stanice u centru sa prilaznim prugama.

U unutrašnjosti je možda i bilo siromaštva, koje se u mnogim mestima pojačalo posle transzicije i privatizacija. Ali im niko nije uslovljavao socijalnu pomoć, lečenje, poslovanje malog preduzetnika slepom pokornošću feudalnom vladaru, često i reketom istom. Nama koji smo slobodniji u Beogradu ili inostranstvu, minimum što bi trebalo je da se ne slažemo sa takvom politikom. Istina, po neki od projekata imaju smisao da se sufinansiraju od strane republike, ali više BG:VOZ nego metro. Recimo, vraćanje voza u centar Beograda, pruga za aerodrom, dodavanje više koloseka na prigradskim pravcima. Od metroa, ono što vezuje republičke univerzitetske i bolničke centre sa autobuskim i železničkim stanicama.

To je daleko manje od naprednih 90% državne finasijske garancije.
 
Jel krenula uopste realizacija ovog projekta ili je i dalje u fazi planiranja? Jer ako nije krenula jos uvek, da sada krenu - prva linija nece biti gotova za 5-10god
 
У старом градском језгру разумем потребу да се метро гради подземно али у рубним деловима града па и на новом Београду је могуће изградити трасу као у Дубају на стубовима а испод и даље функционише саобраћај. То би могло нпр. у пупиновом булевару или према Ади Циганлији. Веома једноставно и ефикасно!
 
У старом градском језгру разумем потребу да се метро гради подземно али у рубним деловима града па и на новом Београду је могуће изградити трасу као у Дубају на стубовима а испод и даље функционише саобраћај. То би могло нпр. у пупиновом булевару или према Ади Циганлији. Веома једноставно и ефикасно!
Daj ne budi smešan, onda će ti eksperti ovde na forumu objasniti kako metro na stubovima ili nivou nije metro nego kobajagi jači tramvaj :rolleyes: /sarkazam
 
Daj ne budi smešan, onda će ti eksperti ovde na forumu objasniti kako metro na stubovima ili nivou nije metro nego kobajagi jači tramvaj :rolleyes: /sarkazam
Што се мене тиче може да буде и сајла која вуче кочије или жичара или трамвај или класичан метро, само коначно да решимо овај саобраћајни колапс у граду!!!
 
Vrh