Delija":2ya78njh je napisao(la):
Стварно не знам одакле ти те информације а видим да си уверен да су то управо једини прави разлози. па бих волео да то подкрепиш неким чињеницама.
По предвиђеној динамици тих 200 милиона је било довољно за 3 године градње метроа.
Ако није политичка одлука не знам шта је пошто се у овој држави одувек све градило по политичкој директиви а овај мост је најочигледнији промер.
@Delija,
Pretrazio sam net u nadi da pronadjem nesto sto bi moglo da ide u pravac onog sto sam rekao ali nisam nasao niti verujem da postoji jer ta odluka o obustavljenju metro-a je prikrivena drugim najavama.
Elem, moje tvrdnje da je, mozda ne jedini razlog, vracanje ruskog duga osnova da se odustalo od izgradnje metro-a jer su se ostale republike bunile da sve pare idu u Beograd je zasnovama na tvrdnjama kolega, strucnjaka, arhitekata iz tog doba sa kojima sam pricao o tome a i slicne informacije sam procitao i po forumima.
Ipak nisu jasne neke stvari:
Skupljeno je 200 000 000 dolara od beogradjana, ok.
Tvrdis da je to bilo dovoljno da se krene sa radovima i da bi mogli da pokriju bar 3 godine (sto da ne, Bec je zapoceo metro sa 100 000 000 dolara)
-Zasto onda nisu poceli radovi, kroz 3 godine bi mogli da nadju ostatak sredstava?
-Zasto je isprojektovana mreza metro-a i gradskog metro-a u vrednosti od 5-10 Milijardi dollara?
Jel ti nije cudno da jedna socijalisticka drzava 70tih godina planira da izgradi kompletan sistem (9 linija ukupno vecinom podzemnih) za 24 godina? U to vreme ni Pariz ni London nisu mogli sebi da priuste ono sto je Beograd planirao za svoje potrebe.
-Takodje je cudna cinjenica da vrednost celog metro sistema je od prilike u visini kliriskog duga valjda 5 ili 8 milijardi dolara koliko su nam rusi dugovali.
-Zasto se cekalo 6 godina da se odustane od metro projekta? (1976-1982)
-200 000 000 prebacene 1982 na projekat tramvajem u 21vi vek, ajde beogradjani da vas utesimo, federacija se nije slozila da Beogradu izgradimo ceo metro sistem od ruskog duga, bar da vas utesimo i potrosimo pare u prosirenje tramvajske mreze... Republike mirne, a Beogradu tramvaj.
Ispade politicka odluka da su se opredelili za tramvaj kao koncept razvoja za Beograd, zapravo pravi razlog vise lici da se sacuva bratsvo i jedinstvo u federaciji. Ali dzabe i onako je pukla 1991, bolje da su izgradili metro, makar se Hrvati i Slovenci ljutili...
Ovako je puk'o i metro i SFRJ kasnije, propustili smo priliku... zaje*******ale nas ostale republike