Šta je novo?

Metro

Kakav steam punk u Parizu sa ovom stanicom.Kol´ko je ovo mocno :shok:

vucko":3q9fqcgk je napisao(la):
Kao sto rekoh Sofija je primer kakav bi nama trebao biti metro.I po velicini grada,skorijoj izgradnji,finansijskim uslovima i.t.d.
Ја све време причам да је то град за поређење са Београдом (не само што се метроа тиче), а не Беч. Од Беча смо светлосним годинама далеко.

2012":3m687or3 je napisao(la):
Bogme malo je ostalo pa da zajašem.. :)
Nego ljudi dajte predloge
stanica maršala tita. mogli bi na njoj da izlože jedan od onih mercedesa pulmana u kojem se vozio. takođe i razne poklone koje je dobijao širom sveta. takoše fotografije i neke table sa osnovnim podacima o njemu.

Kako smo laki na strane pare, pre ce biti stanica Kemala Ataturka ili nekog bliskoistochnog sheika (ili opet Hejdara Alijeva) nego stanica Marsala Tita :) :bash: :lol:

Uh ova u Parizu je Vrh!...pogađa moje želje... :kk:
@mradulovic, Primamo donacije,poklone i ostale stvari... :kafa: u tom slučaju "Kosovske bitke"pa sledeća"Osmanlijska" bi bila na mestu ,ipak Turci kampovali ovde poprilično.. ;) ali bi naredna bila "Karađorđeva" " :kk:,a s obzirom da garde Francuzi "Šarla de Gola" nam negine ili "Napoleonova"

zidar":1lhmve2y je napisao(la):
Stoholm:
stockholm-metro-01550x366.jpg

9edfbdd8-3b47-11df-b622-00144feabdc0.jpg
Ухх...као су моћне ове станице у Стокхолму, а и возови су им лепи. Само погледајте ово, жалосно шта урадише возу у сред станице! :shok:
http://www.youtube.com/watch?v=WdLPEyPF6s4&feature=player_detailpage

Iako Pariz ima prilicno standardizovane stanice, pojedine ipak odskacu, evo jos par primera:

Cité, jednostavno ima lep oblik, elipsoidni luk.
091113-cite2.jpg

Concorde, na zidovima je ispisana deklaracija covekovih prava iz 1789. a na trgu iznad stanice je tada stajala giljotina.
m4952406358_7ebe6816d5_b.jpg

Bonne Nouvelle, ponekad je samo mala promena dovoljna za smek
Metro_Paris_-_Ligne_8_-_Station_Bonne_Nouvelle_%281%29.jpg

Cluny-La Sorbonne:
cluny-sarbonne-metro-station-paris.jpg

Louvre-Rivoli, samo za @2012, Luvr u metrou
800px-Station-louvre-rivoli.jpg

100_0016.JPG

Više mi se sviđaju stanice sa ostrvom od ovih sa strane...

Ove iz Stokholma me podsećaju na Karađorđev park xD

Uzgred, kako to da očekujete da će se pri kopanju bilo šta pronaći ako postoji ta krtica koja po svoj prilici melje i uništava sve ispred sebe? Pri kopanju stanica? Kako se kopaju stanice? I da li mislite da bi "pažljivije kopanje" usled pronalaženja svakakvih gadosti moglo da oteža ili poskupi razvitak metroa? Case-studies?

Pa sve zavisi, i od dubine bušenja,kada se ide na 16m dubine pa 25,35,42m dubine kao Vukov spomenik,manja je verovatnoća da bi se našli neki arheološki slojevi,tada je pronađen Turski bunar odmah do tunela i ostavili su ga pomoćni ventilacioni otvor,ali ako se kopa cut&cover metoda onda je bliže Kalemedanu moguće,uostalom nađeni su ostaci objekata ispod tramvajske pruge kada je rekonstruisana oko Kalemegdana.Ipak ne verujem da će bušenjem na 16m. i dublje sa tbm pronaći značajnije arh.slojeve,s obzirom da već imamo uzbušenih 30km duplih tunela ž.čvora ispod šireg centra i dobrog dela Beograda..a i da podssetim na tbm koja već buši ispod Višnjice,Karaburme za Interceptor prema Nbg.Za sada nisu naišli na nešto...

svidja mi se ova ideja da stanice budu tematski oblikovane u skladu sa znamenitostima "gore" u njihovoj neposrednoj blizini. kakva bi tek mogla da izgleda stanica u blizini trga republike? muzej, pozoriste...
mogucnosti za su zaiste neogranicene.

za jedan grad kao sto je beograd ne bi bilo nista neobicno da se pri kopanju pronadje bilo sta ispod zemlje. misljenja sam da sve sto pronadju - tu treba i da ostane. kao u nekom muzeju.
u bechu su np. neke ostatke od starih zidina postavili u metro stanici kao eksponate.

ako je legenda o straim podzemnim prolazima ispod beograda iole tacna, onda se tu otvara jedna potpuno nova perspektiva.

Hej caos svima,
super je ovo sajt i bas mi je drago da postaje sve popularniji.
Sto se tice BG metroa evo i ja cu dati svoj predlog.
Zasto nebi imali World ili Europe Line gde bi stanice nosile imena pojedinih gradova u svetu i evropi. Eto ja bi uradio ono sto su uradili sa Francuzima koji finansiraju studiju izvodljivosti pod uvetom da oni dobiju posao. Zasto nebi ponudili pojedinim drzavama da recimo ako su finansiraju izgradnju pojedinih stanica, ta ista bude uredjena u fazonu te drzave ili grad i da nosi njeno ime.Mialim da bi ovo izazvalo ogroomno interesovanje a moglo bi se i malo ustedeti a da pritome dobijemo fasinantne stanice i metro linije. Pa tako na primer Zasto da ne da nam neka stanica se zove Rio ili Paris ili NY.....
Mislim da sa ovim fasinantnim mostom na adi Beograd izlazi iz "lokalnog" okvira i postaje sve primetniji grad u svetskim okvirima. Mislim da je doslo vreme da nam se mostovi, metro stanice ili bilo sta drugo dobijaju nazive po lokalnim politicarima, crkvenjacima itd.

To bi biloo dobro, i da recimo stanica NY ima znamenitosti i prikazuje NY, ali teže će se ljudi snalaziti po tome, ako se ovako stanica zove VUKov spomenik onda znaš gde si a ako ti kaži idi do Berlina :))

to si u pravu...ma nebi naravno trebalo menjati stanice ali eto moze recimo "Vukov spomenik / Paris" ili recimo "Merkator / stanica NY"...

Meni se to ne svidja... Tako bih zamisljo metro stanice u nekoj zaostaloj zemlji, npr. Albaniji. A i mislim da stranci vise vole da vide nesto autenticno u zemlji u kojoj dodju, a ne nekakvu copy-kicericu.

rokitansky":3a32u4tc je napisao(la):
Meni se to ne svidja... Tako bih zamisljo metro stanice u nekoj zaostaloj zemlji, npr. Albaniji. A i mislim da stranci vise vole da vide nesto autenticno u zemlji u kojoj dodju, a ne nekakvu copy-kicericu.
Слажем се са тобом!Зар није боље да постоје станице нпр Нови Сад,Ниш,Крагујевац... Има Србија доста знаменитости и лепоте.

Ma trebaju biti nazivi ulica gde se nalazi stanica ili trgova

NewWorld":22h8hqvk je napisao(la):
Zasto nebi imali World ili Europe Line gde bi stanice nosile imena pojedinih gradova u svetu i evropi.

Dobro dosao na forum

Princip imenovanja metro stanica je da se zovu po onome sto je na povrsini iznad njih, raskrsnica dve ulice, trg, kraj ili znamenitost kako bi ljudi mogli da se orijentisu sto je posebno bitno pod zemljom gde drugih repera nema. Cak stovise to ime treba biti sto preciznije, nije dovoljno "Vozdovac" sto je previse sirok pojam vec "Trosarina", jasno definisano mesto.

Ako bas hocete imena drugih gradova ili zemalja birajte lokalne toponime koji postoje, recimo "London" na raskrsnici Kneza Milosa i Kralja Milana ili "Lion" na Bulevaru.

A o stranim mecenama ni govora, vec imamo Tata Alijeva na Tasu, samo nam jos fale Terazije-Putinovo, Arena-Lukasenkova i Usce - KimIlSungKimJongIlKimJongUn

A i bas smo jadni kada tako nesto prihvatamo, bas me interesuje da li bi jedan Njujork dao metro stanicu ili park da se zove Beograd samo zato sto je neko iz Srbije iskesirao renoviranje, sto bi u sustini bio skroz dobar potez za ocajni imidz zemlje samo kada bi Ameri pristali :cool:

kopmania":1pynmorb je napisao(la):
Мени је ово са именима градова глупо и класично шлихтање Европи, али ако се тако нешто деси онда је боље да предност имају домаћи градови!

rokitansky":13vligsv je napisao(la):
А шта, ми као нисмо заостала земља? Спустите, људи, главе из облака на земљу... :(

Wile E. Coyote":fkku6qj9 je napisao(la):
rokitansky":fkku6qj9 je napisao(la):
А шта, ми као нисмо заостала земља? Спустите, људи, главе из облака на земљу... :(
Па видиш да нисмо, добићемо метро. :lol: :lol: :lol: :lol:

Podrzavam zidarov odgovor,ali ne bi to tako islo jer bi nasi iz cistog EUropejstva nazvali neke stanice po ovome i onome.

Elem,imamo bogatu istoriju i kulturu da nema potrebe za takvim cudima,pogotovo ne na prvoj liniji.Recimo da stanica na Trgu Republike bude umetnicka sa nekim izlozenim delima jer ce se moci iz nje bez izlaska na povrsinu uci u Narodni Muzej!To stoji u projektu rekonstrukcije muzeja.

@drug njile
Upravo tako,zato cu i pominjati bugare da su nam primer.Oni cak i grade sa jos manjim kamatama jer su u EU pa imaju tu povoljnost pa se ne izivljaju sa stanicama.Cak se ni Beclije nisu izivljavali sa stanicama,ali zato posteno sire mrezu svake godine.

Budzet za sirenje metro mreze Beca svake godine je 700 miliona eura koliko iznosi ukopan budzet grada Beograda!Jos jedna stavka koja ukazuje da je nase poredjenje sa Becom sa politikanska glupost.

Treba stremiti necem iznad svojih mogucnosti,ali se zadovoljiti realnoscu.

Somi303":3ebpxwe8 je napisao(la):
Wile E. Coyote":3ebpxwe8 je napisao(la):
rokitansky":3ebpxwe8 je napisao(la):
Па видиш да нисмо, добићемо метро. :lol: :lol: :lol: :lol:
Видим. :lol: :lol: :lol: :lol:
vucko":3ebpxwe8 je napisao(la):
@drug njile
Upravo tako,zato cu i pominjati bugare da su nam primer.Oni cak i grade sa jos manjim kamatama jer su u EU pa imaju tu povoljnost pa se ne izivljaju sa stanicama.Cak se ni Beclije nisu izivljavali sa stanicama,ali zato posteno sire mrezu svake godine.

Budzet za sirenje metro mreze Beca svake godine je 700 miliona eura koliko iznosi ukopan budzet grada Beograda!Jos jedna stavka koja ukazuje da je nase poredjenje sa Becom sa politikanska glupost.

Treba stremiti necem iznad svojih mogucnosti,ali se zadovoljiti realnoscu.
Све ти је на месту. Стално наглашавам да је Софија град за поређење са Београдом иако је за трећину мања, а не Беч. Плусчина к'о врата.

kopmania":3asmntvh je napisao(la):

и ја се слажем са тим. зашто измишљати гулпости када је најлакше назвати станицу по улици/тргу/делу града у ком' се налази

Vrh