Zuma
Professional
- Učlanjen(a)
- 19.05.2009.
- Pohvaljen
- 25.854
Ne razumeju Vas džaba pišete. Evo ja ću da postavim video šta se sada radi u USA pa možda bude jasnija Vaša poenta.
Ja isto tako razmišljam i pokušavam ljudima u svojoj okolini da objasnim da samo gradovi koji svojim gradjanima budu nudili kvalitetan život imaju budućnost a da će ostali polako ali sigurno nestajati. Migracije su ogromne. Meni je samo zao sto Beograd nije iskoristio situaciju, odnosno (odsutsvo ubrzane urbanizacije ) i uhvatio trend ka održivom razvoju urbanih podrucja.Ali za to mora da postoji kod ljudi svest koje ovde nažalost nema. Ljudi su željni novih zgrada i uredjenih površina, makar bile i minimalne.Neko je čak napisao i da će cene stanova u starim zgradama na Dorćolu više vredeti jer će sa prozora gledati u nove zgrade. Tako da mi ni jednu prednost koju imamo nećemo iskoristiti. Ovo sto vi ovde pišete će u Bg biti aktuelno u najboljem slučaju za 10 godina, ali će tada biti kasno, jer mi nećemo imati para da rušimo.
Orlando demolishing building to create green space for Lake Eola Park
Orlando’s signature Lake Eola Park will expand after a building is demolished.www.clickorlando.com
Bravo. Tačno to. Mislim da su ovakva pogrešna, ili bolje da kažem sada već zastarela shvatanja, usud svih siromašnih i nerazvijenih sredina. Ljudi su oko sebe oduvek gledali đubre, haos i siromaštvo, pa su maltene po svaku cenu željni da vide nešto novo i "moderno", što ih potseća na mitologiju urbanog i slike bogatih gradova iz filmova. Nažalost ti filmovi su davno snimljeni i ono što se ne razume je da su se sada vrednosti radikalno promenile. Ambijent gusto napakovanih ulica punih automobila gde se ljudi sudaraju prolazeći pored šljaštećih pokretnih izloga tipa Blade Runner, ili gde se izlozi ogledaju u vodi, više nije ono što se traži, što se razume kao dobro, pa čak ni kao efikasno, a pogotovo ne kao "održivo". ON LINE rad je posle kovida postao standard, pa je pokretljivost ljudi još daleko veća nego ranije. A tek će to biti. Zbog toga će konkurencija između gradova postati zaista žestoka, a najvažniji kriterijum će biti udobnost života i kvalitet koji se nudi čitavoj porodici tog radnika. A ne da li je ON dok radi blizu drugih. Budući da mogu da rade odakle hoće, stare priče o radnoj i ekonomskoj efikasnosti gusto napakovanih radnika u "centru grada" ili u fabričkim četvrtima polako gube smisao. Taj proces doduše ide polako, ali ide, a ovo su urbanističke odluke koje će decenijama i stolećima imati svoje posledice. Užasno se osećam kad vidim kako nepotrebno traćimo sasvim slučajnu prednost koju imamo zbog nerazvijenosti, stalnih bombardovanja koje je oslobodilo na zapadu redovno zauzeti prostor i bivše kolektivističke komunističke ideologije u oblasti urbanizma gde je uvek ostavljano dovoljno prostora za zajedničke (tj javne) potrebe, za budući razvoj i "za radnike". Umesto da odmah preskočimo jedan stepen razvoja, mi nepotrebno ponavljamo na zapadu već preživelo, uz sve greške te faze.
Poslednja izmena: