Šta je novo?

Linijski park od Beton hale do Pančevačkog mosta

Ne prizeljkujem niciji krah, vec samo malo vise razuma.
 
U svetlu Djikovice sportske pobede, razmisljamo iskljucivo o nemerljivoj steti koju njegova pohlepna porodica nanosi Beogradu.
Narocito Dorcolu.
 
Ja mislim da je red da preimenujemo park u "Park Novaka Djokovica" i da bi to bilo adekvatno velikanu kakvog imamo!
 
Prošlo je dva meseca od kako su prestali sa bilo kakvim istraživanjima na Vodenoj kapiji 1, ili bilo gde drugde. Iako na njoj ima još puno posla, iako su imali retko pogodnu godinu jer su vodostaji drastično ispod proseka još od marta, ne dešava se baš ništa. Da ne ponavljam šta je još tu potrebno ispitati da bi se napravila kvalitetna konzervacija i rekonstrukcija. A sve imaju pri ruci. I radnike, i mašine, i otkriveno zemljište. Ako su recimo jedni arheolozi zauzeti obradom materjala, valjda u Beogradu postoji bar još neko ko bi mogao paralelno da radi istraživanje onoga što je preostalo da se opkopa i istraži? Zbog čega se opet traći ovakva neponovljiva šansa? Posle propalih par godina otkako su šine bile skinute, sada opet imamo prazan hod dva meseca, ali sada sa otvorenom rupom i nezaštićenim arheološkim materjalom koji se polako uništava. Treba li da postavljam slike stanja cigli i kamenih blokova odmah pošto su iskopane i sad? Da li je ZAISTA toliko skupo platiti još dva radnika i povremeno mašinu koja je ionako tu? Ako neko kaže da jeste, KO je taj ko kaže da jeste? Možemo li saznati ime dotične osobe?

Vodostaj Save 2022.07.10.jpg


IMG_5383.JPG
 
Pošto znam da se ništa ne dešava, nisam bio neko vreme. Međutim nekih vesti ipak ima, iako ne onih koje bi bilo moguće pozdraviti.

Lepo su počeli da čiste donji deo od šikare i drveća. Naravno da smo ovde više puta spomenuli da se sa tim mora nastaviti jer, mora se izvadtiti korenje, poseći preostalo drveće za koje su privezane sajle, mora se od korenja oslobodti i sam bedem, on mora da se sredi bar da ga rastinje više ne uništava, itd.

I, gle čuda! Kao što nas obično iznenadi zima kad god padne sneg, sad nas iznenadilo proleće. Došlo odmah posle zime. A zatim došlo i leto. Vreme leti. I sad to što je "očišćeno" izgleda ovako:

IMG_5335.JPG


IMG_5339.JPG


Mnogo korisna ova ograda, dobro dođe kao oslonac.

IMG_5340.JPG


Posle vraćanja naše teritorije, prodiremo u neprijateljsku...

IMG_5523.JPG
 
Poslednja izmena:
Ko se ponadao zelenom pojasu do bedema, treba ga obavestiti da je širina tog pojasa taman za parking. Tu je i asvaltirana staza za pristup. Pa onaj divlji parking na brdu peska nizvodno od Beton hale sad lepo može značajno da se proširi. Što je, kao što vidite, već počelo.

IMG_5536.JPG
 
Зума, овде видим на дну зида од опеке испод као даске које придржавају неки свод, да није још нека капија у питању?
 
To je prolaz ispod puta, ozidani tunel, ostavljen prilikom njegove gradnje na mestu gde je do tada bio prolaz između bedema. Postoje dva takva.
 
I mada je ideja na prehodnoj slici vozačima možda očigledna, za ovu sledeću je već potrebna posebna vrsta talenta.

Lepo su poravnali prostor do bedema, i ugradili sistem za navodnjavanje.

IMG_5538.JPG


Ali su prskalice svega par cm od bedema.

IMG_5539.JPG


Ako se sećate crtao sam da je ovaj kameni prodor i u nadzemnom delu očuvani deo bastiona Sava kapije, a ispod nivoa nasipa bivše pruge (pa i ispod prskalice) je i ostali deo bastiona, zajedno sa fasadom.

IMG_5540.JPG


I tako su došli na genijalnu ideju da jakim mlazom vode zalivaju bedeme iz 1730. godine sa razdaljine od par cm! Ne bi li još malo porastao? Da ga više ne opterećuje malter? Ili vodom još uvek neisprana zemlja na kojoj je fundiran?

IMG_5542a.JPG
 
Pa onda, isto to navodnjavanje se pretvorilo u živahan izvor ...

IMG_5504.JPG


Crkao ventil? Crevo loše zaptiva? Nebitno, posledice su iste jer vikendom niko radi!

IMG_5433.JPG


Šta mislite, gde ova voda završava?

IMG_5503.JPG


IMG_5436.JPG


... preko pravog vodopada ...

IMG_5362.JPG


U arheološkom rovu, naravno. Nije li ovo Vodena kapija?

IMG_5346.JPG


Jedno što se zbog ove vode obrušilo pola neobezbeđenog zapadnog zida rupe.

IMG_5347.JPG


IMG_5369.JPG


IMG_5348.JPG


IMG_5441.JPG


IMG_5442.JPG
 
Zasto luka ne bi bila zelena zona?
Znam da vecina nema pameti, ali neka se svako zapita sta ce nam ti stanovi?
Ko ima korist od toga?
Bilo bi idealno da Luka bude zelena zona i preko potreban park kao Central Park u Njujorku. Na žalost u starom delu Beograda samo Konjarnik ima zelenilo. Čak se gradnjom napada i Zvezdarska šuma i Bežanijska Kosa. Apetiti investitora su previše veliki da bi se nešto ucinilo
 
Ne apetiti investitora, nego političara. Investitori tu nisu ništa krivi. Pošto je kapitalistički sistem tako naopako postavljen da je novac jedini kiterijum uspeha, onda biznis MORA da teži maksimalnom profitu jer će ga inače na tržištu istisnuti neko profitabilniji. To u mnogim situacijama ne valja, ali je tako. Zbog toga je ideja da političari postavljaju standarde i određuju šta je najbolje, tj dokle se u tome može ići a da se ne ugroze javni interesi koje oni tobože zastupaju u naše ime i kobajagi brane. Pa kritike treba uputiti na pravu adresu, inače izgleda kao da je to "sistem" i da se tu zato ništa ne može popraviti. Jer biznis ne možemo birati, ali naše "zastupnike" možemo. Pogotovo što su krivi ovi drugi, a ne oni prvi.
 
I jedni i drugi su odgovorni.
Kao što je npr i kod plaćenog smaknuća kriv i onaj ko je naručio ali i onaj koji je izvršio. Kao što je kod distribucije droge kriv i onaj koji je dilovao i onaj koji je napravio.

Na kraju krajeva, i kod korupcijskih krivičnih dela, nije kriva samo strana koja prima mito, nego i ona koja ga daje. Stoga je vreme da se obustavi ta praksa ''pranja'' investitora kad god se desi neko njesra (bilo tragedija a la Vidovdanska, bilo ovo sa Linijskim parkom, bilo neka nasumična divlja gradnja) i da se stvari nazivaju pravim imenom. Za tango je potrebno dvoje, odnosno dve strane. Samim tim treba uvek obe da odgovaraju i snose posledice.

Ali se slažemo da je kapitalistički sistem naopako postavljen.
 
Poslednja izmena:
Samo da dodam da u GUP 2041 piše da je neophodno da se omogući investitoru da dobije lakše sve potrebne papire, da se pojava nelegalne gradnje smanjuje tako što se legalizuju isti ti objekti, a da fakulteti, urgentni centar i sl. zauzimaju vredno građevinsko zemljište u ventru i da zato treba da se sele na periferiju periferije. GAK Narodni front je predviđen za selidbu.

Baš u tom delu gde linijski park treba da ide preko Dorćola, jedan je od zelenijih. Iako je mnogo decenija unazad izgrađeno naselje uz obalu Dunava, ono uopšte ne izgleda očajno, u smislu da narušava priobalje. Ovo što predviđa Luka BG, čisto je iživljavanje sa zgradom na zgradu, gde se tačno vidi da preselenje muzeja Nikole Tesle gubi svaki smisao. Muzej treba da bude urađen po projektu gde je okolina park, i gde je jedan deo posvećen Đorđu Stanojeviću, koji je prema Teslinim nacrtima započeo elektrifikaciju Beograda.
 
Sačuvaj me bože njihove pohlepe i bolesti. Najbolje da se ceo grad u stvari iseli po periferijama i predgrađima, pa da sve u krugu od 5 km od Trga postane investitorska prćija.

Samo čekaj, kako Urgentni centar da se isteruje kada je on upravo preseljen u Polikliniku tj. novi KCS? Ili se misli na njegovu staru zgradu?
Doduše, šta se i ja čudim, pa i sam sam na temi o KCS pre par godina pričao da će verovatno u budućnosti pikirati na zemljište Bolničkog kruga, da i tu nasade svoje stambene kocketine i kontejnere. Ali me malo iznenadilo da tako sirovinski uvrste to i u sam GUP, očekivao sam da će to da sprovode mic po mic, ispod radara. Očigledno su sve pohlepniji i bolesniji, verovatno još sa ovim krizama - profit smanjen, a pohlepa uvećana, i onda šta ćemo gde ćemo, hade da čerečimo šta možemo.
 
Poslednja izmena:
Sve ono što smo kritikovali kao loše, u velikoj meri je uvršteno u plan GUP-a. Najbolje govori to što grade linijski park, a prostor gde je predviđen isti, GUP - om nije uopšte predviđen kao zelena površina.

I da je samo 5km, pa ni po jada. Maltene sve od Pupinovog mosta pa do Lešća predeviđa građevinsko zemljište.​
 
Evo nepobitnog dokaza da je rov između spoljnog i unutrašnjeg priobanog bedema bio ispunjen vodom i daleko dublji od nivoa poda prolaza kroz Vodenu kapiju 1, kao i da su OBA bedema oko tog rova bili projektovani za to, i veoma duboki. Ovo je presek kroz priobalne bedeme na čuvenoj suteren mapi iz 1790. godine. Presek je daleko uzvodnije od otvora ka reci Vodene kapije, i nalazi se odmah pored isturenog dela bedema kod bivše Sava kapije, tj kod restorana Bella Vista. Vidite da su na preseku ucrtana tri standardna nivoa vode u rovu. Nizak, srednji i visok. Pošto je ovaj presek znatno uzvodnije od otvora u spoljnom bedemu kod Vodene kapije kroz koji je tada najlakše ulazila Savska voda, očigledno je i CEO priobalni rov između bedema bio pod vodom, a ne samo deo oko kapije. Takođe, uzevši u obzir da su nivoi reke Save pre izgradnje Đedapske akumulacije bili daleko niži nego danas (manji vodostaji su verovatno oko 2 metra niži), a da je u odnosu na takve vodostaje (pa čak i na visinu sadašnje obale reke) nivo kaldrme u prolazu Vodene kapije 1 dosta visoko, očigledno je da je pretpostavka koju sam ranije izneo tačna. Ispred prolaza kroz bedem Vodene kapije 1 je bio dubok rov uglavnom ispunjen vodom (kad je vodostaj bio iole viši), pa je preko rova MORAO da postoji i drveni most za prelaz (koji se inače i vidi na planovima).

Presek kroz priobalne bedeme i rov izmedju njih, 1790. godina.jpg


Pa, pošto se trenutno rade planovi prezentacije Vodene Kapije, eto šta se mora rekonstruisati, jer je upravo TO autentično stanje. Sve ostalo je samo izmišljanje, jedino način da se istorija stavi u funkciju isključivo savremenih potreba (prolaz pešaka sa šetališta kroz bedem za projekat Linijskog parka), umesto da to bude tek dodatak prezentaciji našeg istorijskog i kulturnog nasleđa. A TO bi moralo biti osnovni cilj. Tek ako je TO postignuto, tek onda se gleda kako da takva prezentacija istovremeno ima i savremenu uitilitarnu funkcionalnost. Ne može obrnuto. Da se zakonom zaštićeni objekat najvišeg značaja ispita i rekonstruiše samo do apsolutno minimalne mere koja je neophodna da zadovolji potrebe pretvaranja dela tvrđave u podzemni prolaz za pešake.
 
Voda je sada viša oko 2-3 m zbog Djerdapa. Rov u suštini mora da bude zatrpan inače će biti 6 meseci u godini pun vode, a ona ne moze da se ispumpava.
 
Пешачку стазу је у старту требало пребацити на обновљене зидине приобалног бедема.
 
Voda je sada viša oko 2-3 m zbog Djerdapa. Rov u suštini mora da bude zatrpan inače će biti 6 meseci u godini pun vode, a ona ne moze da se ispumpava.

Ne vidim zašto bi voda u rovu bila veliki problem. Ako je mogla tu da bude ranije, može i sad. Plus podzemna veza sa rekom postoji i sad pa je voda svakako već u rovu, samo je pitanje na kojoj dubini pošto to zavisi od vodostaja na Savi.

Đerdap je bitno izmenio samo niže vodostaje, a ne srednje ili visoke. Zbog toga je viši prosečan vodostaj, ali je njegov porast ipak manji od 2 - 3 metra. Drugim rečima, za zidine koje su i građene da budu pod vodom i koje su stolećima bile pod vodom, jedina razlika bi bili veći prosečni i pogotovo minimalni vodostaji. Pitanje većeg plavljenja, koje se javlja retko i samo pri višim vodostajima, bi bilo sasvim isto što se učestanosti i visina vode tiče, kao što je bilo i ranije.

Jedini problem koji vidim je ustajala voda u rovu. Međutim to je lako rešiti isto kao što se rešava na Adi Ciganliji, samo u drastično manjim razmerama. Na uzvodnom kraju rova je mala pumpa koja ubacuje vodu u rov između bedema, a na nizvodnom jedna koja izbacuje. Voda bi tako bila pokretna, isto kao i u Savi, a time je i taj problem rešen.
 
Poslednja izmena:
Одличне фотке (као и увек) Игоре. Неће ово бити готово ове сезоне. Невероватан гаф, кикс и безобразлук је лишавање људи овог пролаза. Не рачунајући део око водене капије, сви остали радови могли су да се одраде за 20-30 дана ударнички, или око 60 дана лагано. Могли само да имамо и шеталиште и бициклиште и зеленилиште до избора 3. априла, уз барем културно одрађен обилазак капије, јер простора до булевара има. Ово је срамота над срамотама. Па склепарела се још увек води као градилиште (и после 6 или 7 година), и користи се као диваљачки паркинг. Иста судбина је и са линијским парком - и остаће тако и наредних 6, 7 година.

Део код К дистрикта, и прелазак преко бивше трасе пруге је антицивилизацијски чин који траје већ 8 година, сада додатно уприличен дивљачким паркингом за стотине аутомобила у финој канцерогеној железничкој прашини. А што је најјаче - туристички аутобуси се сада масовно паркирају код СЦ МГМ, и следствено томе маса туриста одатле прелази ка "граду". Спектакл.
 
Vrh