Da, bolje je da se prvo uradi šta god se može bez njih, pa onda da se prijavljuje. Eh, da je to ovde jedini javašluk...
Još jedan primer.
Kad su otkopali Vodenu kapiju bio sam oduševljen što su otkrili netaknute metalne šarke i metalno postolje osovine vrata sa ručno rađenim polukružnim metalnim udubljenjem oko koga su vrata rotirala. To između ostalog omogućuje da se tačno pozicioniraju vrata pri rekonstrukciji, kao i da se vidi tačan položaj polomljenih, pomerenih ili napuklih kamenih blokova.
Posle dosta vremena i izvesnog broja prolećnih i letnjih kiša shvatim da je udubljenje metalnog postolja osovine vrata posle kiše uvek puno vode, kao neki mini bazen od par cm, ali i da čitav metal počinje da poprima nešto crveniju boju nego što je bio kad su ga otkopali. Drugim rečima, da rđa počinje da ga jede većom brzinom nego do tada pošto je metal bukvalno uvek u vodi kao padne imalo kiše. Videvši da niko ništa ne preduzima, na kraju sam našao čvrstu plastičnu kesu i stavio je preko metalnog postolja. To neće ukloniti vlagu iz vazduha ili kondenzaciju, ali bar da nema stajaće vode direktno na metalu.
Posle sam par puta zaticao bačenu kesu i nezaštićen metal, verovatno zbog klinaca i Instagram fotografa, pa je onda ja vratim uz još malo VIŠE cigala postavljenih preko nje. I tako se to neko vreme ponavljalo. Na kraju se kesa nekako ustalila, valjda su se svi navikli da je tamo, ili su kapiju i šarke konačno slikali svi koji su bili zainteresovani, pa je niko više nije dirao.
Ta kesa tamo stoji i danas, dva meseca pošto sam je stavio. Naravno da
nikad više tamo nisam video ni jednog arheologa, ili nekog iz Zavoda, ili nadležnog iz Gradskog zelenila kao izvođača, ma ko da je od njih sada nadležan za to. Od kad su otišli, niko nikada, a nije da sam retko tuda prolazio. Recimo da nam se vremena ne slažu, mada ... sumnjam.
Zbog toga je bolje da se u vezi bazena na vrhu kapije i prolaska vode kroz njen svod PRVO stavi najlon, a ONDA da se piše.
Doduše ja bih stavio i strelice:
Idite ovuda ----> pošto je i to nedostižno komplikovana misao za sve nadležne koji sa ovim imaju veze (A4 papir u zavarenoj plastičnoj foliji, ukupno 15 dinara)