Šta je novo?

Linijski park od Beton hale do Pančevačkog mosta

Pogledao sam video sa prikazom rešenja za linijski park. Mora im se odati priznanje da deluje prilično lepo, raznovrsno i bogato.

Prosle površnog pregleda mi pada na pamet samo jedna bitna primedba. Mada nisam sasvim siguran u kojoj je meri opravdana budući da se može raspravljati o tome šta je važnije i koliko bi alternativno rešenje bilo funkcionalno, a ne samo kulturno i istorijski značajno.

Kad se razmišlja o bilo kakvom uređenju priobalnog prostora u zoni tvrđave verujem da bi prvi prioritet morala imati restauracija ostataka tvrđavskih bedema. Tvrđava i grad su se tokom najvećeg dela svoje istorije pružali sve do Save. Reka je bila maltene najvažniji deo grada. Glavni transportni koridor, nešto što je obezbeđivalo znatan deo hrane, odbrana od napada ali i izvor opasnosti. Beograd zbog toga bez reke i čvrste veze sa njom nije isti grad. Tvrđava tik uz reku je čak i na gradskom grbu. To je na neki simboličan način jezgroviti prikaz njegove suštine i posebnosti. Zbog toga bi baš ta organska veza grada i reke morala da bude jasno vidljiva ne samo omogućivanjem da ljudu siđu na reku, što će ovde šetalištem uz reku nadajmo se biti postignuto i za svaku je pohvalu, nego bi bilo neophodno i da u nekom trenutku u budućnosti u potpunosti restauriramo nedostajuću drugu polovinu tvrđave, onu u Donjem Gradu i uz Savu. Što znači da ma koji deo tog prostora da se radi, bilo bi nužno restaurirati i istaći onaj deo tvrđavskih bedema koji se tu nalazi. Nisam siguran da je ovde tome posvećena dovoljna pažnja, a zaista jeste važno. Tu važnost priobalja i Donjeg Grada za Beograd i njegovu istoriju je sada, glededajući prazan park ispod tvrđave, teško zaista osetiti, ali možda pomognu ove fenomenalne ilustracije Beogradskog Savskog priobalja oko 14. veka (Zdravković).

1404-1521, Zapadno podgradje, Zdravkovic - Zapadno podgradje.jpg

Pogledajte prilog 1
Pristup koji u odnosu na to ovde ipak jeste usvojen izgleda isti kao onaj na Trgu Republike u odnosu na Stambol Kapiju. Pozicije trenutno nedvidljivih delova bedema su tu samo nekim znakom markirane u nivou tla, a inače nikakva rekonstrukcija ili posebna prezenacija tih delova ne izgleda predviđena. To je ogromna šteta na niz različitih načina, da sad ne nabrajam šta turisti više vole da vide ili šta je za našu istoriju važnije. Takođe, verujem da iz izvesan trud i kreativnost bedemi ne bi previše smetali pešačkoj komunikaciji budući da je moguće hodati i po njima (veoma su široki) i pored njih i, ako treba, kroz njih.

Evo prvo potsetnika gde su se priobalni bedemi ustvari nalazili. Ovo je jedna moja detaljna rekonstrukcija koju sam postavio na Beobuild 1. Marta 2020. u ovoj poruci http://www.beobuild.rs/forum/viewtopic. ... 92#p713192 Takođe, po nekom mom približnom računu, kada su Nemci tokom rada oštetili deo priobalnih bedema zbog ubacivanja još jednog železničkog koloseka, nije oštećen baš veliki deo bedema. Najveći deo je i dalje u zemlji ili iznad nje. Ako se gleda poprečni presek bedema, mislim da je zbog pruge uništen samo njegov plavi deo. To bi se lako rekonstruisalo.

file.php

A evo gde su bile granice bedema.

Priobalni-bedem-Beogradske-tvrdjave-a.jpg

Priobalni-bedem-Beogradske-tvrdjave-b.jpg

Po trenutnom rešenju međutim nigde ne vidim rekonstrukciju već samo naznake pozicije bedema u nivou tla. Evo ih ovde. Gledajte braon površine sa cigla paternom na tlu sa posebno uzdignutim šetalitem iznad njih, u nivou vrha bivšeg bedema. Rešenje jeste zanimljivo i daje maksimalnu korisnu površinu za nove upotrebe, ali da li je baš TO, dakle nova površina, ono što je najvažnije na zakonom zaštićenoj Beogradskoj tvrđavi čiji značaj ne možemo dovoljno naglasiti? Da se trajno ne vidi i da OSTANE zakopana (ako je još i ne oštete instalacijama, novim betonskim zidovima uz reku, najavljenom zaštitom Donjeg Grada od visokih voda i dubokim fundiranjem svega ovoga, pošto je sve na rečnom blatu i u vodi)? Pa samo originalni priobalni bedem čiji su delovi verovatno i dalje tu nedge potiče iz 1420-tih ili 1430-tih (mislim da je Popović to negde napisao). Koliko Beograd ima starijih objekta? Zar tako nešto nije zaslužilo malo veću pažnju i isticanje?

Linijski park, Delovi Tvrdjave 1.jpg

Uporedite braon deo na prethodnoj i sledećoj slici sa priloženom skicom. Bedem je markiran, ali ne rekonstruisan.

Linijski park, Delovi Tvrdjave 2.jpg

Ovde markirani istureni ugao na višem nivou obalskog bedema se razlikuje od detaljnog plana po kome sam radio skicu, gde ga nema, ali je to sada nebitno. Bedemi su povremeno bivali rekonstruisani i menjani.

Na renderu deluje da je potpuno uništen ostatak najisturenijeg dela bedema koji se danas nalazi između sadašnjeg pešačkog šetališta i vode. On je mestimično nekih pola metra iznad nivoa šetališta i izgleda veoma staro i autentično. Ovde deluje kao da je kompletno zamenjen betonskim zidom do vode.

Linijski park, Delovi Tvrdjave 3.jpg

Pretpostavljam da ovo pogled sa bedema blizu Vodene kapije, a da je ovaj uzvišeni deo zida upravo Vodena kapija, mada nisam baš detaljno gledao pa nisam ni sasvim siguran u to. Ali ako jeste, ona je ipak zaslužila bolje. A sam bedem na kome stoji posmatrač iz rendera je obrasao travom i zelenilom iako bedem i sada postoji i nije srušen. I ja volim zelenilo i želim ga što više, ali zašto ispod zemlje sakriti baš deo ovako važnog bedema koji i sada postoji?

Linijski park, Delovi Tvrdjave 4.jpg

Prilozi

• 1404-1521, Zapadno podgrađe, kula Mlinarica i ratna luka, Zdravkovic - 79cd5942009773_56070e14...jpg
    1404-1521, Zapadno podgrađe, kula Mlinarica i ratna luka, Zdravkovic - 79cd5942009773_56070e14...jpg
    221 KB · Pregleda: 1.404
Evo dela starog zida pored sadašnjeg šetališta na koji mislim. Da li će on biti uništen i zamenjen betonskim zidom (recimo zbog nove zaštite od viskih voda koja se spominje)?

IMG_5036_resize.jpg

Svaka cast. I meni se taj.deo parka ne svidja, jer na tom mestu se mora obnoviti bedem,

Iskreno koliko god da meni kalemegdan deluje odlican zbog turista iz zbog kulturno istorijskog nasledja ovaj linijski park ce konacno da otera ove sine. Iskreno ja da sam se pitao i ovu ulicu bi sklonio i sve da bude park. Plus na Dorcolu bi srusio onaj AutoBoban i one industrial gluposti oko toga. Sve do onih zgrada sve park. Takodje bi iskoritio priliku i nocnom eksproprijaciom porusio i par onih baraka okolo.

Дефинитивно на првом месту мора да буде заштита и рестаурација приобалних бедема тврђаве.

Izgleda da medju tim strucnim timovima nije bilo arheologa, ili barem nekog sa malo znaja o delu "Linijskog Parka" koji se zove - zasticena kulturno-istorijska celina "Beogradska Tvrdjava".
Zuma je na odlican nacin obrtio paznju na ovu bitu stvar. Ni ovaj deo oko pasarele nije uradjen idealno, bas zato sto su zavjek ostavili zakopanim jedan debeli deo bedema.

Evo i malo rendera linijiskog parka sa Vesicevog fb naloga, mada bi ja te rendere ukinio jer su sto bi rekao onaj hrvat kamberizam "teska debilana".
FB_IMG_1603611434125.jpg

FB_IMG_1603611514708.jpg

FB_IMG_1603611431415.jpg

FB_IMG_1603611507102.jpg

FB_IMG_1603611426152.jpg

FB_IMG_1603611485967.jpg

FB_IMG_1603611422676.jpg

FB_IMG_1603611482731.jpg

FB_IMG_1603611458462.jpg

Pogledajte prilog 8
FB_IMG_1603611448423.jpg

FB_IMG_1603611441629.jpg

Prilozi

• FB_IMG_1603611461689.jpg
    FB_IMG_1603611461689.jpg
    35 KB · Pregleda: 1.290
  • FB_IMG_1603611468169.jpg
    FB_IMG_1603611468169.jpg
    47 KB · Pregleda: 1.283
  • FB_IMG_1603611476331.jpg
    FB_IMG_1603611476331.jpg
    44,5 KB · Pregleda: 1.281
  • FB_IMG_1603611479642.jpg
    FB_IMG_1603611479642.jpg
    50,4 KB · Pregleda: 1.292
Ovo sve izgleda zaista prelepo, ali mislim da bi se moralo insistirati na obnovi svih bedema jer oni su zaista ono što je najzanimljivije.

Из све снаге желе да исфорсирају "линијски парк" као копију Њујоршког парка на траси укинуте метро линије. Отуд и ове разне пасареле од никуд никуд, мостови и степеништа, сви беспотребни. Буквално као да желе да задрже затечено стање зидина уместо да их реконструишу.

А не кажете шта би тачно та реконструкција подразумевала, рестаурацију сачуваних зидова, откопавања, или затварање ове лепе обале у нови зид од цигле?

Рестаурација зидина девастираних провлачењем пруге, пошто је иста уклоњена. По самим зидинама може да буде шеталиште са лепим погледом. Пентрао сам се пар пута, нажалост има неколико одроњених делова с тога и није баш најбезбедније у овом стању. Зума је горе лепо изнео скицу шта треба да се уради.

Stvarno je neverovatno da projekat ne ukljucuje obnovu srusenih zidina zbog pruge. A toliko je arhitekata ukljuceno u ovaj projekat. :?

Tu gresku svakako moraju ispraviti. Sam Vesic je ranije izjavio da Beogradsku tvrdjavu treba rekonstruisati po uzoru na Golubacku, eto sada i prilike za to.

Može neko da napiše nešto na Stojčićevom Instagramu. Ja sam par puta pisao, ali mi je brisao komentare jer nisu baš bili pohvalni.

Још једна замерка, превише дрвећа су предвидели поприлично близу бедема. Тако се и маскирају бедеми и потенцијално угрожавају растом корења.

Vidljiva je zelja da se ugradi sto vise ploca, jer se oni tako ugradjuju.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=787106#p787106:386wg10q je napisao(la):
astrodule » 25 Oct 2020 10:50 am[/url]":386wg10q]Može neko da napiše nešto na Stojčićevom Instagramu. Ja sam par puta pisao, ali mi je brisao komentare jer nisu baš bili pohvalni.

Trebao si možda neki drugačiji nastup da imaš? Možda se osetio prozvanim, povredjenim pa je zato i brisao tvoje poruke?

Naravno, ali nisam bio nekulturan. Komentari su bili tipa "možda bi trebalo razmisliti o drugoj ogradi kod Beton hale" i "zašto radnici u pozadini ne nose maske"

Evo, sad ću kulturno da pomene bedeme, pa ćemo videti dali će objaviti.

Naravno, pitanje je i da li uoošte on vodi taj nalog ili jedna osoba koja je zadužena za sve gradske čelnike.

Sa zvaničnicima, samo diplomatski, ja bi možda izbegao pitanje maski, to je verovatno shvatio kao neko smaranje i nije hteo da se objašnjava sa tim. Nadam se da ćeš ovaj put dobiti odgovor.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=787090#p787090:mgxsbg2l je napisao(la):
Плусквамперфекат » 25 Okt 2020 09:42 am[/url]":mgxsbg2l]А не кажете шта би тачно та реконструкција подразумевала, рестаурацију сачуваних зидова, откопавања, или затварање ове лепе обале у нови зид од цигле?

Otkopavanje, ali ne zatvaranje. Ostaci bedema su pod zemljom, a kako bi to tacno izveli neka struka kaze. Radi se, dakle, o delu tvrdjave kod pasarele (sava kapija), a bedem oko donjeg grada je, kao vidim, krajnje ispostovan na renderu.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=787144#p787144:3pgeg2u3 je napisao(la):
astrodule » Ned Okt 25, 2020 1:03 pm[/url]":3pgeg2u3]Naravno, ali nisam bio nekulturan. Komentari su bili tipa "možda bi trebalo razmisliti o drugoj ogradi kod Beton hale" i "zašto radnici u pozadini ne nose maske"

Evo, sad ću kulturno da pomene bedeme, pa ćemo videti dali će objaviti.

Naravno, pitanje je i da li uoošte on vodi taj nalog ili jedna osoba koja je zadužena za sve gradske čelnike.

Kako si mogao da mislis da ti nece obrisati komentar?
Zar ne znas sta su oni?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=787148#p787148:168y0qrd je napisao(la):
spatiotecte » Today, 14:08[/url]":168y0qrd]Sa zvaničnicima, samo diplomatski, ja bi možda izbegao pitanje maski, to je verovatno shvatio kao neko smaranje i nije hteo da se objašnjava sa tim. Nadam se da ćeš ovaj put dobiti odgovor.

Evo videćemo. Komentar stoji

Divno izgleda. Da li postoji šansa da se obnove bedemi uz reku koji su zapušteni (ili probijeni zbog pruge)

https://www.instagram.com/p/CGw0aerJW3q/

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=787197#p787197:3urwa57q je napisao(la):
astrodule » Ned Okt 25, 2020 5:35 pm[/url]":3urwa57q]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=787148#p787148:3urwa57q je napisao(la):
spatiotecte » Today, 14:08[/url]":3urwa57q]Sa zvaničnicima, samo diplomatski, ja bi možda izbegao pitanje maski, to je verovatno shvatio kao neko smaranje i nije hteo da se objašnjava sa tim. Nadam se da ćeš ovaj put dobiti odgovor.

Evo videćemo. Komentar stoji

Divno izgleda. Da li postoji šansa da se obnove bedemi uz reku koji su zapušteni (ili probijeni zbog pruge)

https://www.instagram.com/p/CGw0aerJW3q/

Ma nece obrisati, komentar je kulturan, ne verujem ni da ce odgovoriti, ali vazno je da neko procita, pa se mozda zainteresuju. Lajknuo sam ti komentar, inace sam i ja tamo ostavio komentar, onaj pre tebe, to sam ja.

Vrh