Šta je novo?

Linijski park od Beton hale do Pančevačkog mosta

Ja sam za to da ostanu stovarista.
Stovarista i pruga su prepreka koja stiti reku od ljudi.

Ко ће нас заштитити од напорних мизантропа

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=767808#p767808:1f8at52a je napisao(la):
ГЛАС ПРИРОДЕ » Čet Avg 20, 2020 8:40 pm[/url]":1f8at52a]Канали могу да имају врло различит облик и намену. Могу да буду пловни и дубљи, а могу да буду и само декоративни и врло плитки. У том простору би можда најбоље решење био један прави канал, повезан са Дунавом, који би повезао марину Дорћол и Луку Београд, а то је чак могуће управо на месту пружног колосека.

Mislim da ideja nije losa, taman ta koju si pomenuo, povezivanje marine Dorcol i Luke Beograd, jer mislim da je za ideju o bilo kakvom kanalu duz trase od Beton hale do marine Dorcol sada kasno :-(

Ali za razradu ovog plana od strane nekog ko ce se u buducnosti pitati za taj deo, mozda ima...samo nisam siguran koliko bi bilo koji investitor zeleo da pretvori metre kvadratne koje moze da proda u neki kanal, ako mu je reka sa druge strane na dohvat ruke. Pre bih se kladio da bi to zemljiste po kome bi potencijalno kanal isao pretvorio u stambeno-poslovni prostor, posle toga prodao i zaradio...

Msm, sve je ovo sta bi bilo kad bi bilo.

Bas me zanima kakva ce idejna resenja biti do 15tog septembra i da li je mozda neko pri izradi istih imao u vidu neke od ideja iznesenih ovde na forumu, nevezano samo za kanal, koji pretpostavljam nece postojati u ovim skorasnjim idejnim resenjima...

Уколико замисао није јавно изнесена пре моје поруке неће моћи да је присвоји иако сам преко преузимања неколико десетина јавно изнетих замисли прешао, у овом случају не, из разлога што је конкурс ускратио могућност свима да прикажу своје замисли, тако да скоро ни за једну природну целину или врт који се ствара или преуређује није дат простор ствараоцима, посебно онима који су стручњаци у области вртне и пејсажне архитектуре. Није било прилике у том смислу ни за Ушће, обалу Савског амфитеатра и врт између две улице, на обали код савског пристаништа, за шеталишта у блоку 45,Топличин венац, за линеарни врт, а ускоро и за врт код Храма који ће бити претворен у поплочан трг.

Primetio sam da svuda trpaju ploce, a da zelene povrsine samo nekako ubace tek tako, radi reda...

Nadam se da tako nece biti sa ovim high line parkom, da ce biti malo vise zelene povrsine, hlada i da ce vestine u pejzaznoj arhitekturi doci malo vise do izrazaja.

Можда ниси најбоље разумео, није питање да ли ће линијски врт садржати више или мање природе, то јест простора за пејсажну архитектуру. У питању је нешто друго, конкурс је искључио све пејсажне архитекте, архитекте и друге стручњаке само зато што нису довољно млади, а за друге наведене примере, није ни било конкурса и било какве прилике, то јест стваралачког простора за све људе који су могли да покажу своја решења и замисли.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=771125#p771125:32xqcl2y je napisao(la):
ГЛАС ПРИРОДЕ » Uto Sep 01, 2020 11:12 pm[/url]":32xqcl2y]Можда ниси најбоље разумео, није питање да ли ће линијски врт садржати више или мање природе, то јест простора за пејсажну архитектуру. У питању је нешто друго, конкурс је искључио све пејсажне архитекте, архитекте и друге стручњаке само зато што нису довољно млади, а за друге наведене примере, није ни било конкурса и било какве прилике, то јест стваралачког простора за све људе који су могли да покажу своја решења и замисли.

Hvala za objasnjenje, za razliku od mnogih ovde koji su potkovani nekim predznanjem,laik sam za te stvari, ali jbg, znam sta mi se dopada, a sta ne...i na osnovu toga pisem...

https://www.novosti.rs/beograd/vesti/91 ... rok-timove

CRTEŽE ZA LINIJSKI PARK MLADE NADE ARHITEKTURE IMAĆE PRODUŽEN ROK ZA TIMOVE

MLADE arhitekte koje su dobile šansu da rade na projektu izgradnje Linijskog parka, od Beton hale do Pančevačkog mosta, u potezu od 4,6 kilometara, dobiće produžetke.
Iako je celokupan posao 52 stručanjaka, podeljenih u 10 timova i isto toliko tematskih celina, koje će činiti jedan mozaik, trebalo da bude gotov prvog dana septembra, zbog trenutne situacije sa virusom korona, timovi neće moći da završe sve do prvobitnog roka.

Kako za "Novosti" objašnjava Marko Stojčić, gradski arhitekta, biće im dato još malo vremena kako bi posao priveli kraju.

- Produžićemo im do 15. septembra. Trebalo bi da se od svih tih celina uradi jedan render za ceo potez. U planu je i da se napravi film, pa se očekuje da to bude sve gotovo do kraja septembra - objašnjava Stojčić.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=771127#p771127:7hu0o8zg je napisao(la):
Marc23 » Сре Сеп 02, 2020 12:15 am[/url]":7hu0o8zg]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=771125#p771125:7hu0o8zg je napisao(la):
ГЛАС ПРИРОДЕ » Uto Sep 01, 2020 11:12 pm[/url]":7hu0o8zg]Можда ниси најбоље разумео, није питање да ли ће линијски врт садржати више или мање природе, то јест простора за пејсажну архитектуру. У питању је нешто друго, конкурс је искључио све пејсажне архитекте, архитекте и друге стручњаке само зато што нису довољно млади, а за друге наведене примере, није ни било конкурса и било какве прилике, то јест стваралачког простора за све људе који су могли да покажу своја решења и замисли.

Hvala za objasnjenje, za razliku od mnogih ovde koji su potkovani nekim predznanjem,laik sam za te stvari, ali jbg, znam sta mi se dopada, a sta ne...i na osnovu toga pisem...

Имам утисак да, без обзира на предзнања, знаш да препознаш шта је вредно, и да си искрен, надам се да ће тако и остати, а нема овде баш много стварних зналаца, не брини...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=771405#p771405:20cfw0qf je napisao(la):
vradovic » Sre Sep 02, 2020 11:01 pm[/url]":20cfw0qf]https://www.novosti.rs/beograd/vesti/910266/crteze-linijski-park-mlade-nade-arhitekture-imace-produzen-rok-timove

- Produžićemo im do 15. septembra. Trebalo bi da se od svih tih celina uradi jedan render za ceo potez. U planu je i da se napravi film, pa se očekuje da to bude sve gotovo do kraja septembra - objašnjava Stojčić.

Izgleda da su im opet dodatno produzili sve rokove :sesir:

Proslo je vec nekoliko dana od zavrsetka roka, a jos ni jedne vesti o radovima i idejama. :?:

Video, tj. film do kraja novembra...pardon, do kraja septembra, kako clanak kaze :lol:

Marc, bolje što si nepotkovanjem takvim znanjem, jer ovi što su potkovani, uništiše nam arhitektonski i urbanistički grad svojim "znanjem". Oni su još gore, izzombirani modernom ružnom arhitekturom, za lepo slabo znaju. Takođe i to što ne znaš njihove izraze je tvoja prednost, jer za razliku od njih koristiš reči koje uglavnom znaš šta znače, a te termine koje oni koriste uglavnom njihovi nepismeni profesori nisu ni znali prevedu na naš jezik pa tako ogromna većina njih ne zna šta znače izvorno reči arhitekta, pejzaž, park, konzola i sl pa ih nose ko patka brus.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=775590#p775590:egha4c1p je napisao(la):
Earthmoving » Čet Sep 17, 2020 7:43 am[/url]":egha4c1p]Marc, bolje što si nepotkovanjem takvim znanjem, jer ovi što su potkovani, uništiše nam arhitektonski i urbanistički grad svojim "znanjem". Oni su još gore, izzombirani modernom ružnom arhitekturom, za lepo slabo znaju. Takođe i to što ne znaš njihove izraze je tvoja prednost, jer za razliku od njih koristiš reči koje uglavnom znaš šta znače, a te termine koje oni koriste uglavnom njihovi nepismeni profesori nisu ni znali prevedu na naš jezik pa tako ogromna većina njih ne zna šta znače izvorno reči arhitekta, pejzaž, park, konzola i sl pa ih nose ko patka brus.

Auuu, hvala :) Nekad poneka lepa rec moze da ulepsa boaravak ovde na forumu. :)

Pravo da ti kazem, nekad se izgubim jer ne znam sta neki izrazi znace, ali ono, trudim se ukapiram samo da bih mogao da ucestvujem u diskusiji.

Svakako, moja jedina poenta boravka ovde je lepsi i kvalitetniji Beograd, a drago mi je da neko kapira iskrenu zelju za boljim sutra, bez obira na to koliko sam (ne)strucan...jer, zelja nam je, nadam se, ista pa mi nece zameriti i praviti se da ne razumeju jer se nisam dobro, strucno ili precizno izrazio. :sesir:

Videh pre neki dan radove izmedju 25 maja i Beka na mestu gde je bila pruga, jel su to poceli da rade park, zna li neko?

Nisu. Verovatno ce objaviti prvo koji tim je pobedio u idejnom resenju. Daleko smo od izrade.

Verovatno si upravu, ovo sam slikao brzinski iz kola pa mi se učinilo...
Screenshot_20201005_192237.jpg

Можда ће да прошире булевар на том делу око К-дистрикта?

Ja sam isto video to da rade intenzivno poslednjih 10 dana, postavljali su cevi i one betonske odlive na cijem vrhu su sahte, kao da rade ulicu, ali mi nije jasno dokle ce biti jer trenutno se radi samo do ivice placa K Distrikta

U pravu ste, u pitanju je izgradnja nedostajuće infrastrukture za K district, faktički proširenje Dunavske. Nestalo je stovarište i nema mnogo veze sa linijskim parkom, a po tabli radiće od Vojvode Bojovića do podvožnjaka u Tadeuša Košćuška. Ostatak do pasarele sam slikao usput. Možda čitavo proširenje Dunavske zaslužuje posebnu temu na forumu, ako je već nema.
Dunavska 1 by Berislav Opanjković, on Flickr

Dunavska 2 by Berislav Opanjković, on Flickr

Dunavska 3 by Berislav Opanjković, on Flickr

Dunavska 4 by Berislav Opanjković, on Flickr

Dunavska 5 by Berislav Opanjković, on Flickr

Dunavska 6 by Berislav Opanjković, on Flickr

Dunavska 8 by Berislav Opanjković, on Flickr

Dunavska 7 by Berislav Opanjković, on Flickr

Dunavska 9 by Berislav Opanjković, on Flickr

Dunavska 10 by Berislav Opanjković, on Flickr

Dunavksa - jedna od najgorih i najdovratnijih ulica u Beogradu. Izbegavam je kad god mogu

Ima, svakako, potencijala da postane jedna od lepsih bulevara.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=781521#p781521:3u00u9jo je napisao(la):
Drakche » Sre Okt 07, 2020 11:44 am[/url]":3u00u9jo]Ima, svakako, potencijala da postane jedna od lepsih bulevara.

Lipsi magarce do zelene trave. :(

Za sve ono sto bi trebalo da se promeni, trebalo bi da prodju desetine godina. :(

Gradnja linijskog parka će početi kraja 2021 - Izvor Politika

Ово би дословно била најбоља ствар коју је иједна власт урадила у Београду у протеклих 25 година и стога одбијам да се понадам да ће се десити док не видим завршетак радова

При чему би они тренутном динамиком радова градили не 2 него 20 година

Иначе, урнебесан ми је овај моменат:

Screenshot_6b0d5023f3873a417.png

који се неће десити јер потпуно негира целу поенту наше вишегодишње грађене пасареле али би баш, баш, баш требао да се деси.

Vrh