Šta je novo?

Linijski park od Beton hale do Pančevačkog mosta

Afinitet nekih ljudi prema kanalima (radi estetike) me podseća na afinitet prema kaldrmi. Na slikama i u teoriji to sve deluje primamljivo i bog zna kako elegantno i prefinjeno. Ali u realnosti i na terenu, situacija je često jako jako drukčija i razočaravajuća.

Posto se i dalje govori o kanalu, evo nastavka :D
"Usce" kod kule Nebojse.

Prilozi

• linijski park_.jpg
    linijski park_.jpg
    410,3 KB · Pregleda: 2.428
Ценим што си трасу пруге оставио.

Pored tolikog usca dovoljno je samo da bolje iskoristimo obale reka, nema potrebe za kanalima.

Поред толико чесми и лавабоа, не би нам требали ни водоскоци и поред толико базена шта би нам требале каде у купатилима ...

Kad bi vas redovno spopala najezda komaraca žalili bi dan kad ste poželeli da dobijete kanal.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=768120#p768120:1b1bypl6 je napisao(la):
spatiotecte » Pet Avg 21, 2020 5:27 pm[/url]":1b1bypl6]Kad bi vas redovno spopala najezda komaraca žalili bi dan kad ste poželeli da dobijete kanal.

Koja je razlika? Ionako je reka 100m sa druge strane, iza koje su opet kanali i mocvare sa one druge borcanske strane preko puta.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=768089#p768089:2jhxvnjg je napisao(la):
ГЛАС ПРИРОДЕ » 21 Aug 2020 03:52 pm[/url]":2jhxvnjg]Поред толико чесми и лавабоа, не би нам требали ни водоскоци и поред толико базена шта би нам требале каде у купатилима ...

Hajde prvo da iskoristimo obale reka pre nego sto krenemo da pravimo kanale.
Dzabe gradimo javne bazene ako se niko kod kuce ne tusira.

Obale reke Dunav se ne mogu korsititi za razne stvari, jer je reka, ipak, divlja i nepredvidljiva voda. Nije ni Sava mnogo pitomija.
Dugo postoji ideja o recnom saobracaju, sto u principu podrzavam, ali postoje razni razlozi zasto to nije do sada zazivelo.

I Libeskindov projekat je predvideo vodenu ulicu - zašto ih ne bi bilo više, skroz do Ade Huje?

Prilozi

• grad-na-vodi-3.jpg
    grad-na-vodi-3.jpg
    425,4 KB · Pregleda: 1.978
Ако ће да дивелопер да копа и прави да ваља, што да не...

Ovo je maksimum što bih ja ''dozvolio'' od pravljanja kanala u ovom delu grada. Pošto bi ionako išao kroz sadašnje deponije i zarasle livade.

Nažalost, upravo sam shvatio da bi ovo bilo jako teško za realizaciju.

Prva manje bitna stvar, sad videh da sam baš preterao sa širinom. :D Ova širina bi bila i više nego dovoljna.

Ali dobro, to je bila samo ilustracija. Nego, OVO je glavni problem. Previše je ovde petljancija, temelja, stubova i koječega da bi se tuda proterao čak i mali kanal bez izvođenja opsežnih radova radi osiguranja postojećih objekata.

Tako da slaba vajda od ovoga. :?

Postoje dva luka ispod zeleznickog nadvoznjaka ispod kojeg ne prolazi kolovoz, bas u liniji gde bi prolazio kanal :)
Sto se stubova mosta tice, ne vidim da bi to bio neki komplikovan poduhvat, u kom bi postojao rizik od - kolapsa mosta.
Kanal bi, svakako, imao betonske ivice.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=768125#p768125:1ppeggun je napisao(la):
Marc23 » 21 Авг 2020 05:47 pm[/url]":1ppeggun]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=768120#p768120:1ppeggun je napisao(la):
spatiotecte » Pet Avg 21, 2020 5:27 pm[/url]":1ppeggun]Kad bi vas redovno spopala najezda komaraca žalili bi dan kad ste poželeli da dobijete kanal.

Koja je razlika? Ionako je reka 100m sa druge strane, iza koje su opet kanali i mocvare sa one druge borcanske strane preko puta.
Разлика је. Дорћолска обала Дунава је вода у покрету а канал би био стајаћа вода - савршено за комарце и жабе.

Da ostavimo na stranu sve logičke, tehničke i zdravstvene probleme sa tim zamišljenim kanalom...

Da li vi zasita verujete da će u gradu, u kojem uske zelene površine ljudima ispod prozora solitera formalnim činom dizanja ruku naprasno postaju gradilišta,
neko da dozvoli da se potencijalno građevinsko zemljište pretvori u - vodenu površinu?
:laugh:

Ma jasno, ovaj jedan predlog od mene je bio više ŠBB KBB. Ko veli ako bih baš hteo da pravim neki kanal, gde bih ga sproveo i kako bi izgledao. Mada rekoh, posle sam uvideo da bi bilo komplikovano tako da faktički odustajem od te zamisli.

@Drakche,
Da, video sam te lukove železničkog ''mosta'' kao i prostor između stubova pristupnih drumskih rampi Pančevca. Ali problem je kao što rekoh, što je tu prava petljancija stubova, prolaza i instalacija. Evo još jednog prikaza.

S obzirom da su ovi stubovi rampi građeni bez ideje da će ikad oko njih biti voda, verujem da ne bi moglo tek tako da se ''okopa'' oko njih i pusti voda. Takođe, čak i da je to moguće, opet bi oko stubova morao da postoji neki pojas zemlje ili betonske zaštite. A čak i da sve to uspe da se sredi, opet ostaje pitanje instalacija, cevi, kablova... koji verovatno protiču tuda ispod stubova rampi. Ko zna čega sve ima tu ispod.

A tu je i ovaj problem koji je @stf pomenuo, da bi stajaća ili sporo tekuća voda bila raj za žabe i larve insekata. Sad, verujem da po svetu postoje rešenja i za to. Mislim, postoji rešenje za sve. Ali jedno je pitanje da li je moguće, a drugo da li je racionalno, praktično i isplativo.

Nemojte da zaboravite da će se - po svemu sudeći - jednog dana Luka seliti, tako da će onaj njen kanal (sad bukvalno ne mogu da se setim adekvatne reči... :roll: ) da se oslobodi i to će otvoriti mogućnosti za razne nove sadržaje i ideje.

Ma pisemo, onako, vise teoretski, pre nego sto stignu neke nove vesti o linijskom parku. :)
@Bender Lepo si rekao, da postoji resenje za sve, ako se hoce. Kanal ispod mosta nije nikakva astro-fizika.
Tvoj predlog o kanalu od Luke do Ade Huje mi se takodje dopada, prosto ima smila. Jedna nova "Ada", i to blizu centra, bi bila pravo dostignuce za Beograd. Takav projekat bi mi bio sto puta drazi od postojeceg BNV.

Nego jel počelo proširenje Dunavske ulice? Meni oni bageri koji se ovih dana tamo motaju i kopaju liče na upravo to.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=769808#p769808:8f9kgkgg je napisao(la):
Arahne » Čet Avg 27, 2020 10:57 pm[/url]":8f9kgkgg]Nego jel počelo proširenje Dunavske ulice? Meni oni bageri koji se ovih dana tamo motaju i kopaju liče na upravo to.

Nisam siguran da bageri imaju veze sa tim konkretno :-/

Da je pocelo, objavili bi na sva zvona.

Tешко ће бити икаквог ширења Дунавске пре чишћења стоваришта и сличних објеката дуж њене садашње и будуће трасе.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=769808#p769808:gm0v2m5p je napisao(la):
Arahne » Čet Avg 27, 2020 11:57 pm[/url]":gm0v2m5p]Nego jel počelo proširenje Dunavske ulice? Meni oni bageri koji se ovih dana tamo motaju i kopaju liče na upravo to.

Mislim da je to mehanizacija koja radi povezivanje K Distrikta na vodu/toplanu, skoro su raskopali bili Dunavsku i nesto radili. Stovariste prekoputa je sklonjeno i napravljen je parking za radnike na K Distriktu

Dunavska ulica, kao i sam linijski park nisu stigli ni do najave raspisivanja tendera, tako da.....

Vrh