GOJE » Чет Авг 06, 2020 1:03 pm[/url]":ysgcoq30]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=763477#p763477:ysgcoq30 je napisao(la):
dex libris » 05 Aug 2020 05:09 pm[/url]":ysgcoq30]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=763461#p763461:ysgcoq30 je napisao(la):
Прле » Сре Авг 05, 2020 5:19 pm[/url]":ysgcoq30]Да, управо тако. Није српско није вредно да се прави од нуле.
1. Да је остало па било запуштено, логика "наслеђе је наслеђе" би свакако могла да се примени. Обновити, конзервирати га - да!
2. Да ли неком пада на памет да од нуле зида римски колосеум ако је некада ту постојао а сада га више нема? - не!
3. Објекте српског културног наслеђа направити од нуле, наравно. Уосталом, то је пракса свуда у свету - да од нуле реконструише своја национална наслеђа.
@Prle, to je sve postojalo ali smo mi to srušili (uz pomoć Nemaca i Saveznika, mora se i to priznati). Ovo bi bilo samo vraćanje u prethodno stanje - status quo ante..
U Viminacijumu, Srbija imaš obnovljeni rimski amfiteatar - temelji su mu bili kameni ali je superstruktura u potpunosti od drveta, kao nekada (obnovljena je polovina amfiteatra)..
Civilizacija na ovim prostorima postoji oko 9000 godina, sa tim retko koji grad može da se podiči - od toga, Beograd je bio srpski jedva nešto više od 200 godina - i Turci, Mađari pa čak i Bugari su duže vladali ovim prostorima..
Da li onda zaista misliš da imamo pravo na stav kojim negiramo ono što su drugi narodi sagradili ovde pre nas i šta bi nam ostalo da nismo čuvali ostavštinu prethodnika... a realno, premalo toga nam je ostalo, imajući u vidu šta je sve bilo i kako je možda moglo biti.
Сјајно Декс!!! Ја бих апсолутно урадио све како си ти предложио, уз два амандмана:
1. Због изградње Ђердапа, ниво Дунава и Саве је ипак неколико метара виши, а потребе за брањењем од великих вода су сада значајно веће, него у средњем веку. Мислим да из тог разлога бедеми који су недавно откопани (код склепареле), не би могли да буду репрезентативно реконструисани, односно морао би да постоји насип испред њих. Бастиони и капије би свакако морали да се обнове, па макар пар дана годишње и били делимично поплављени. Право питање је где изградити нови насип, и да ли га преплитати са бедемима, или ставити иза (на позицију садашњег булевара.
2. Моторна возила у тунел свакако, али предвидео бих трамвај или нешто слично, јер мислим да постоји велика потреба. Површина која би остала само за пешачко-бициклистички саобраћај би једноставно била превелика, али наравно предуслов је веома пажљиво трасирање. Реално трамвајски и пешачки саобраћај могу да буду врло компатибилни.