Šta je novo?

Kupovina nekretnine, stana, kuće (pitanja i saveti)

Da li agenti za nekretnine treba da se zabrinu za svoj posao?

Čatbotovi na tržištu nekretnina

Četbotovi (engl. chatbot) su saputnici u digitalnom razgovoru, poput virtuelnih asistenata koji komuniciraju sa kupcima i prodavcima putem pisanog teksta ili glasa. Oni su na neki način mali digitalni pomoćnici, koji olakšavaju pronalaženje savršenog doma i omogućavaju brzu i jednostavnu prodaju nekretnine.


Kako to oni rade?


Odgovaranje na pitanja - možete ih pitati o cenama, lokacijama, karakteristikama nekretnina i sličnom. Oni imaju pristup ogromnoj bazi podataka i mogu da vam brzo pruže željene informacije.

Personalizacija iskustva - čatbotovi mogu zapamtiti preferencije klijenata i predložiti im relevantne nekretnine, stvarajući personalizovano i zadovoljavajuće iskustvo. Oni mogu da prilagode interakciju prema svakom korisniku pojedinačno i mogu da zapamte preferencije kupaca i predlože im nekretnine koje im najviše odgovaraju, stvarajući personalizovano i zadovoljavajuće iskustvo.

Pomažu u pretraživanju - oni vas mogu pitati o vašim željama i potrebama, a zatim vam predložiti nekretnine koje vam odgovaraju. Štede vam vreme i trud da sami pretražujete beskrajan broj oglasa.

Zakazuju obilaske - možete direktno preko chatbota da zakažete obilaske nekretnina koje vas zanimaju. Nije više potrebno da svaki čas telefonirate i čekate na odgovor agenta.

Dostupni su 24 časa - za razliku od tradicionalnih agencija, čatbotovi su tu za vas dan i noć i možete da im pišete kad god vam odgovara.

Automatizacija zadataka - chatbotovi mogu da preuzmu mnoge rutinske zadatke od agenata – zakazivanje, slanje dokumenata, odgovaranje na osnovna pitanja, prikupljanje informacija o nekretninama.

Velika brzina i efikasnost - chatbotovi mogu brzo da obrade velike količine podataka i pronađu relevantne nekretnine za kupce prema njihovim kriterijumima.

Smanjuju troškove - implementacija chatbotova može značajno da smanji troškove agencija za nekretnine. Oni mogu da preuzmu mnoge rutinske zadatke od agenata, oslobađajući ih složenijeg rada sa klijentima. To povećava produktivnost i efikasnost celog tima.

Izazovi u koriščenju četbotova


Nedostatak ljudskog kontakta - čatbotovima i dalje nedostaje ljudski faktor i ne mogu u potpunosti zameniti iskustvo interakcije sa realnim agentom, posebno u fazi građenja odnosa i pregovaranja. Večina kupaca i prodavaca nekretenina još uvek više preferiraju interakciju sa agentom, jer im to pruža direktan kontakt sa živom osobom i mogućnost da razgovaraju o smi pitanjima. Osim toga stariji korisnici koji nisu naviknuti na savremenu tehnologiju, mogu da imaju poteškoća u korišćenju čatbota i da se osećati zbunjeno.

Ograničeno razumevanje i inteligencija - još čatbotovi imaju ograničene sposobnosti razumevanja kompleksnih pitanja i nijansiranja komunikacije, što može kod klijenata da dovede do frustracije, nervoze i njihovog odbacivanja.

Troškovi implementacije - implementacija i održavanje sofisticiranih čatbotova, može biti skupa investicija za neke agencije za nekretnine. Potrebno je imati snažnije kompjutere i brže mikroprocesore.

Loš kvalitet baze podataka – softverski paket koji sadrži neažuriranu ili nekompletnu bazu podataka o nekretninama, cenama i lokacijama, davati će nepouzdane ili pogrešne informacije. Verovatnoća greške je u ovom slučaju velika. Pravovremeno ažurirana i detaljna baza podataka značajno smanjuje rizik greške i pruža tačne informacije klijentima.

Kakav četbot treba izabrati?

Postoje različiti paketi četbotova, oni su tek počeli sa razvojem i postaju sve bolji. Za agencije za nekretnine ključno je da odaberu kvalitetne chatbotove sa dobrim algoritmima i da redovno održavaju baze podataka, kako bi minimizirali rizik grešaka i pružili klijentima tačne i korisne informacije.

Agencije mogu implementirati i sistem za praćenje interakcija chatbota sa klijentima i identifikovati pitanja na koja čatbot često daje netačne odgovore. Ova informacija se može koristiti za poboljšanje baze podataka i algoritma chatbota, smanjujući tako verovatnoću grešaka u budućnosti.

Vrste chatbotova

  • jednostavni čatbotovi zasnovani na pravilima: Dobri za osnovna pitanja i jednostavne interakcije.
  • čatbotovi sa AI podrškom: Pružaju naprednije razumevanje jezika i personalizaciju, ali su skuplji.
  • hibridni čatbotovi: Kombinuju pravila i AI za fleksibilnije rešenje.

Završne reči


Uticaj čatbotova nije apsolutno pozitivan ili negativan, već zavisi od njihove implementacije i korištenja. Kada se koriste na pravi način, oni mogu značajno da poboljšaju poslovanje agencija, ali ih ne treba gledati kao potpunu zamenu za agente. Mlađi i tehnički snalažljiviji korisnici, verovatno će imati pozitivnije iskustvo, dok stariji korisnici ili oni koji preferiraju ličnu interakciju, mogu se osećati manje prijatno.
Čatbotovi ne menjaju samo pravila igre u poslu sa nekretninama, već i otvaraju nove mogućnosti za efikasnije, personalizovanije i dostupnije usluge za sve učesnike na tržištu. Ali, oni su još uvek samo alat koji pomaže agentima da rade efikasnije i pruže bolje usluge klijentima. Ljudski faktor (agenti) i dalje imaju ključnu ulogu u izgradnji odnosa sa klijentima, pregovaranju o cenama i zaključivanju transakcija.

Sigurno je da će atbotovi imati sve veću ulogu na tržištu nekretnina, ali neće zameniti ljudski faktor. Kombinovanjem tehnologije i ljudske kompetencije, očekuje se značajno poboljšanje efikasnosti, personalizacije i zadovoljstva klijenata u kupoprodaji nekretnina.
 
Pozdrav, zna li neko usled čega dolazi do neslaganja između građeviske površine( m2) i korisne površine (m2), u pitanju je stan?
Zar ne bi trebale da su iste?
 
MIsliš na projektovanu površinu stana? Ako je to onda zbog zidova i završne obrade. To su se dosetili naši investitori pa naplaćuju oko 3% manji stan jer koriste projektovanu površinu.
 
Starogradnja je u pitanju po podacima iz katastra nepokretnosti u
"3. Подаци о посебном делу објекта - В2 лист"
razlikuju se građevinska i korisna površina, gde je građevinska površina odgovarajuća površna neto stana (na oko) dok je korisna površina manja.
 
U pitanju je garsonjera bez balkona , terasa itd
Po podacima iz katastra
* građevinska površina 23m2,
* korisna površina 20m2,
* stvarna površina (premerio sam upotrebne površine sobe i wc) je 23m2
 
Jedino sto mi pada na pamet jeste ako je potkrovlje pa zbog kosine krova
 
Nema kosine, garsonjera je na običnom spratu. Nikakve ispravke tipa pripajanje terasa nije bilo, ali iz nekog razloga vodi se manja korisna površina, dok je upisana građevinska površina.
 
Pozdrav svim forumašima,

postujem na temi jer sam u nedoumici oko predbeležbi za promenu imaoca prava na posebnim delovima objekata u izgradnji po osnovu Ugovora o kupoprodaji nepokretnosti.

Pomenuti objekat je upisan (tačnije predbeležen) u Katastaru, zajedno sa posebnim delovima (sa napomenom koja prati objekte tog tipa, tj. da je izdata Građevinska dozvola ali ne i Upotrebna).

Zakon o postupku upisa u Katastar neporetnosti i Katastar infrastrukture reguliše Predbeležbe u članovima 11,12 i 13.

Ako tumačim ispravno, član 11 pravi razliku u pogledu Predbeležbe kada su u pitanju objekti/posebni delovi u izgradnji, navodeći da u njihovom slučaju, Predbeležbe se upisuju bez označenja roka trajanja. U čemu se razlikuju rok trajanja i rok za opravdanje Predbeležbe?

U konkretnom slučaju, Ugovor uređuje dinamiku isplate kupoprodajne cene koja prati faze izgradnje objekta. Predviđa izdavanje potvrde o isplati celokupne kupoprodajne cene (kada ta okolnost nastupi) kao i overene Clausula Intabulandi u roku od 10 dana nakon izdavanja Upotrebne dozvole za objekat.

Moje shvatanje je da bi predbeležba bila upisana BEZ roka za opravdanje s obzirom na to da uslovi za upis prava svojine su navedeni i definisani u samom ugovoru + činjenica da je u pitanju objekat u izgradnji pa samim tim zakon navodi da predbeležbe za isti se upisuju "bez označenja roka trajanja".

Vidim da za pojedine posebne delove već su upisane Predbeležbe sa rokovima za opravdanje. Uzimajući u obzir navedene okolnosti, da li Katastar greši ukoliko upisuje ih sa rokom za opravdanje?

Edit:typo.
 
Poslednja izmena:
Da li sam to dobro video da Intesa ne daje stam kredit na duze od 240 meseci?
 
Ako neko može da mi pomogne, tj. približi proceduru oko uknjiženja stana...

Ja sam kupio stan 2021. od prvog vlasnika koji je kupio stan od investitora 2 godine pre mene... (zgrada je kad sam kupovao stan imala izdatu građevinsku i upotrebnu ali nije još bila uknjižena)

Zgrada je u međuvremenu uknjižena i sad me zanima procedura koju bi trebalo da prođem, kako to izgleda u praksi oko podnošenja zahteva za uknjiženje stana jer znam da treba da se prati pravni sled, što bi značilo da bi i prethodni sticalac trebalo da podnese zahtev da se prvo on uknjiži... Da li taj zahtev on podnosi uz neku zabeležbu da je stan prodat, da postoji ugovor o prodaji iz 2021. kao i da li je moguće podnošenje zahteva istog dana, da zajedno odem sa prvim vlasnikom gde bi verovatno on prvi predao zahtev, pa zatim ja...

Kako to ide u praksi ako neko ima iskustva?

Cao!

Da li je dobijena upotrebna dozvola za novogradnju garant da ce biti upisana u katastar? Koja je procedura upisa, pretpostavljam da notar i invesitor to resavaju?

tj. da li moze doci do nekog problema sa upisom u katastar ako je zgrada dobila upotrebnu tipa umesto garaznih mesta su uradjeni stanovi u suterenu ili umesto tavanskog prostora je izgradjen stan

Hvala!
 
Da li je dobijena upotrebna dozvola za novogradnju garant da ce biti upisana u katastar? Koja je procedura upisa, pretpostavljam da notar i invesitor to resavaju?

Ne mogu da tvrdim da je garant al dobri su izgledi da hoće... da, zgradu uknjižava investitor.

Ali imaj uvidu da se ja ne bavim ovom oblašću. Dao sam samo savet gore šta bi mogli biti rizici, na šta obratiti pažnju, al ih ne mogu predvideti sve...

tj. da li moze doci do nekog problema sa upisom u katastar ako je zgrada dobila upotrebnu tipa umesto garaznih mesta su uradjeni stanovi u suterenu ili umesto tavanskog prostora je izgradjen stan

Time odstupa od projekta i zaista nisam siguran... Do sada je to prolazilo... To se knjiži kao garaža, dakle i zgrada prethodno bude uknjižena, a posle da li će ikada neka inspekcija da zahteva vraćanje u pravu namenu (iz stana u garažu) u našoj državi verovatno ne...
 
Pitanje:
Kolika je uobicajena cena kvadrata terase povucenog sprata u odnosu na "normalan" kvadrat unutrasnjosti stana (novogradnja)? 30%, 50%, 70%, 90%?
 
Zavisi od investitora. Prvo pitanje je da li cela terasa pripada stanu, a drugo kolika je terasa. Nekad su neki investitori računali 50% cene kvadrata, sad je većinom 100% ali kao što rekoh, sve zavisi od investitora.
 
Odlucio sam se za kupovinu novog stana u izgradnji. Da li treba da angazujem advokata ili to moze i samostalno da se zavrsi?
Ne pitam zbog toga sto mi je advokat skup vec da li treba nesto da se proveri investitor iako je veliki kompleks u pitanju.
 
Odlucio sam se za kupovinu novog stana u izgradnji. Da li treba da angazujem advokata ili to moze i samostalno da se zavrsi?
Ne pitam zbog toga sto mi je advokat skup vec da li treba nesto da se proveri investitor iako je veliki kompleks u pitanju.
Trebalo bi da moze da se samostalno zavrsi, ono sto ja planiram je svakako ukljucenje advokata da proveri dokumentaciju i stavke predugovora.
Bolje da se plati malo vise I mirna glava po meni.

Za jednu novogradnju koju sam gledao prosle nedelje predugovor je bio veoma los po samog kupca a mnogo dobar po investitora.
U smislu da su prava kupca/stanara srozana na minimum minimuma ili oduzeta, a sam prodavac ima klauzulu za naplate 50,000 eur od kupca od dana kupovine pa doveka prakticno ako on proceni da krsis jednu stavku ugovora.

Nije pravilo ali treba sagledati realno sta se potpisuje, a zbog nacina izrazavanja u ugovorima neko ko ne barata punom terminologijom moze nesvesno da sebi nasteti losim tumacenjem ugovora, da ne pominjem da advokat moze da modifikuje ugovor da malo manje rizika preuzimas (penali kasnjenja npr).
 
Vrh