Šta je novo?

Kupovina nekretnine, stana, kuće (pitanja i saveti)

Pozdrav,

Interesuje me da li je neko sa foruma imao iskustva sa koriscenjem pomoci drzave majkama za kupovinu prve nekretnine,vidim da postoji mogucnost dobijanja pomoci do 20.000€ ali da je jako mali broj majki uspeo da dobije pomoc,svaka pomoc bi mi znacila...

Vojna lica su agenti zato što odlaze rano u penziju pa im je dosadno.
Inače agent i nema neko posebno znanje osim iskustvenog. A iskustvo o pravnim aspektima je kod agenata uvek iz druge-treće ruke jer onaj komplikovaniji sudski deo nikad nisu videli.
Znanja u akademskom smislu naravno da nemaju

Bio sam do banke da se raspitam o proviziji prilikom transporta sa deviznog racuna na racun prodavca novog stana koji hocu da kupim i receno mi je da na iznos preko 14900 ide neka provera organizacije za sprecavanje pranja novca.

Malo sam iznenadjen. Sta bi to trebalo da znaci? Imam nesto ustedjevine i nesto sam pozajmio dok ne prodam stan koji imam. Da li to treba da pravdam ili sta?

Kako ovi silni ljudi kupise sve novogradnje po Beogradu..

Da li je neko kupovao starogradnju sa opremljenom kuhinjom Ili bilo kojim drugim komadom namestaja koji ostaje u stanu?
Odnosno da li je ta kuhinja tj. namestaj koji prodavac ostavlja bio naveden u kupoprodajnom ugovoru ?
Koliko detaljan tu treba biti?
Hvala!

pa ja bih bio skroz deteljan oko toga, jer meni se desilo da sam mislio da je kuhinja bila deo cene a na kraju se ispostavilo kao da nije

Navođenje nameštaja može da iskomplikuje posle kod donošenja poreskog rešenja. Odlaganje rešenja, izlaske na teren, ...
Ja sam nekoliko puta prodavao opremljene stanove i, na preporuku advokata, nigde to nije navođeno u ugovorima.

Morala sam da se učlanim 😁 Pročitala sam oko dvadesetak stranica, i razmišljam sa koliko informacija raspolazu ovi ljudiii...Neverovatno, u isto vreme zadivljujuće 👏 Ja raspolazem sa malom cifrom, tj.mogu se malo zaduziti, ali zelim po svaku cenu svoju podstanarsku sobu zameniti sa garsonjerom od 20 ili 30m2 i konačno imati svoj mir. Videla sam par lokacija. Mirijevski Vrtovi 30,34m2, 4 faza, 51.578 +PDV. Nine Kirsanove, 27m2 51.300 +PDV. Sanny Hill Jajinci 26,55 57.000 (potkrovlje), Ledine ( u Čkaljinoj) 28m2 58800, ne znam da li ima povrat PDV-a, nisu mi odgovorili na upit. Očajna sam! Iskreno ovaj stan u vrtovima je za mene odličan, ali sta ću sad sa tom trafo stanicom ili kako se zove. Ljudi moji spasavajte 🙏Garsonjera moze biti useljiva i za godinu, pa i dve. Ne bezim od starogradnje, ali to je za mene ogroman novac i zaista ne zelim grcati narednih 30 godina za suteren. Šta bi vi radili da ste na mom mestu?

Morala sam da se učlanim 😁 Pročitala sam oko dvadesetak stranica, i razmišljam sa koliko informacija raspolazu ovi ljudiii...Neverovatno, u isto vreme zadivljujuće 👏 Ja raspolazem sa malom cifrom, tj.mogu se malo zaduziti, ali zelim po svaku cenu svoju podstanarsku sobu zameniti sa garsonjerom od 20 ili 30m2 i konačno imati svoj mir. Videla sam par lokacija. Mirijevski Vrtovi 30,34m2, 4 faza, 51.578 +PDV. Nine Kirsanove, 27m2 51.300 +PDV. Sanny Hill Jajinci 26,55 57.000 (potkrovlje), Ledine ( u Čkaljinoj) 28m2 58800, ne znam da li ima povrat PDV-a, nisu mi odgovorili na upit. Očajna sam! Iskreno ovaj stan u vrtovima je za mene odličan, ali sta ću sad sa tom trafo stanicom ili kako se zove. Ljudi moji spasavajte 🙏Garsonjera moze biti useljiva i za godinu, pa i dve. Ne bezim od starogradnje, ali to je za mene ogroman novac i zaista ne zelim grcati narednih 30 godina za suteren. Šta bi vi radili da ste na mom mestu?
Sestro draga, kako to mislis sta ces sa trafo stanicom? Je li i tebe neko ubedio da trafo zraci XYW zrake od kojih odmah dobijes tri raka? Jesi li ti mozda cula za izvesnog Nikolu Teslu i kako je on proveo svoj zivot?

1725724009937.png

Sestro draga, kako to mislis sta ces sa trafo stanicom? Je li i tebe neko ubedio da trafo zraci XYW zrake od kojih odmah dobijes tri raka? Jesi li ti mozda cula za izvesnog Nikolu Teslu i kako je on proveo svoj zivot?

Pogledajte prilog 211011
Ne znam, čitam razne informacije i brinem. Čula sam za Teslu, ali nisam upoznata sa onim sto je radio. Mozda nije ni čudno sa obzirom da osim osnovne škole imam kurs za frizera. Negde mislim da ne bi dozvolili gradnju ukoliko je bas toliko stetno, a opet sa druge strane gledajuci svet u globalu sve mi izgleda kao da smo prepusteni sami sebi, i da je na nama sva odgovornost, pa nije lose pitati.

Ako je prvi stan imate povraćaj pdv onda gledajte da to bude do 40 kvadrata sa kreditom kako bi ostvarili povraćaj pdv na prvi stan

Ako je prvi stan imate povraćaj pdv onda gledajte da to bude do 40 kvadrata sa kreditom kako bi ostvarili povraćaj pdv na prvi stan
Hvala. Moraću da obiđem lokacije, ovo nije humano koliko ih očito ne zanimaju kupci. Obratila sam se većini putem mejla, fb, instagrama, bukvalno ni seen nisam dobila. Na poziv su odgovorili da ce me pozvati kasnije, sto se na kraju nije desilo. Koga uopste zaposljavaju investitori? Ja i nemam za vise od 30m2 🙃 Nadam se da cu naci dobrog advokata da isprati tu kupovinu, do tada ću gledati i sama da se informisem na sta obratiti paznju. Ima dosta informacija na internetu, ali je sve "razbacano", tako da je tesko sve to pohvatati kako čovek ne bi bio ostećen.

Mozda/sigurno je bilo reci o ovome - jel u Srbiji legalizovana uplata/promet nekretnina u devizama (tj u Evrima) kada se kupuje novogradnja od investitora?

Mozda/sigurno je bilo reci o ovome - jel u Srbiji legalizovana uplata/promet nekretnina u devizama (tj u Evrima) kada se kupuje novogradnja od investitora?
Kako mislis da li je legalizovano?
Ja sam predugovor uplatio preko IBAN-a investitoru uredno u EUR iznosu, mislim da je to standardno kod nas vec duze vreme.

Jeste, možeš Predugovor i u dinarima i u eurima na tebi je. U banku odneseš Predugovor potpisan kod Notara, mada su mi rekli da možeš i elektronski ako se skenira taj Ugovor i tada je najmanja provizija.

Hvala puno!
Pitam jer je - valjda zakonski definisano - da se sav platni promet unutar drzave obavlja u dinarima/nacionalnoj valuti. Znam da postoje definisani izuzeci u zakonu, zbog toga i pitah da li je promet nekretnina upravo jedan od tih izuzetaka :)

Pretpostavljam da je provizija najmanja ako se prenos obavlja u istoj banci?

Da. Uplatis u banku kojoj pustas pare. Tako je najjeftinije. Ti vec u Amerikama zaradio za nekretninu kod nas :)

Hvala puno!
Pitam jer je - valjda zakonski definisano - da se sav platni promet unutar drzave obavlja u dinarima/nacionalnoj valuti. Znam da postoje definisani izuzeci u zakonu, zbog toga i pitah da li je promet nekretnina upravo jedan od tih izuzetaka :)

Bukvalno je samo promet nekretnina izostavljen i dozvoljen i to samo u EUR.

Znam jer npr ja kao pravno lice nemam pravo da podignem EUR ili isplatim sebi ili bilo kome u srbiji EUR vec moram da fakturisem po srednjem kursu NBS na dan isplate u dinarima ili placam ljudima tako ako smo dogovorili uslugu u EUR (uglavnom stoji X EUR po srednjem kursu NBS na dan isplate ili na dan sklapanja ugovora).

EDIT:
Provizija ako placas a nije u istoj banci je medjunarodni transfer, npr ja sam iz OTP pustao u Intezu na racun investitora, provizija je bila oko 1% sto je iznosilo oko 500 EUR da se obavi transfer. Da su imali u OTPu racun ili da su mi dali isti onda bi provizija bila smesna, ali jbg, nije mi se placao aneks predugovora gde stoji racun Inteze samo da bih izbegao 500 EUR trosak (aneks isto kosta, morao bih da cimam i sebe i investitora itd).

Hvala puno!

Najmanja je provizija ako ti sa aplikacije uplatiš njima direktno. Nisam lično to radio, ali je ta službenica meni rekla da možeš da skeniraš Ugovor i čekaš odobrenje od banke i tako platiš preko aplikacije. Banka će ti dati da ispuniš podatke i swift broj od prodavca itd.. Ja sam iskreno otišao kod prodavca da mi sve ispuni i vratio se u banku.
Čak sam tu prvu ratu stana platio i sa deviznog i sa dinarskog računa.
Ali da ako se obavlja prenos u istoj banci je najmanja provizija.
Takodje prilikom uplate novaca na račun, zavisi od banke ali preko 40-50k moraš da priložiš dokaz o stečenom novcu ili popuniš neki papir gde pišeš odakle ti novci.

Isto samo da javim, neki investitori dozvoljavaju i uplatu u dinarima po srednjem kursu, sve zavisi od predugovora.

Treba imati u vidu doduse da je meni bilo svejedno jer sam drzao te pare u EUR na svom racunu, da li ce mi banka uzeti 1% na kurs ili 1% na IBAN transfer, banka uzme svoje kako god hoces, a da setam velike pare do neke menjacnine u kesu i onda uplacujem bi tek bila avantura koja mi se nije igrala :)

Vrh