Pokrenut ponovnim baktanjem oko kupovine stana, a i iznenadjen koliko se ova tema malo obradjuje na forumu, resih da startujem ovaj thread.
Naime, prvi put sam kupovao stan pre skoro 20 godina, 2004. u vreme "divljeg zapada" na trzistu nekretnina u Srbiji. Ljudi koji danas gledaju slike stanova i markirane lokacije u google mapama na portalima za prodaju nekretnina, ne znaju kakvo je zadovoljstvo bilo u nedelju uvece, 2004. godine cekati stampane Halo Oglase od ponedeljka koje su prodavci ispred podvoznjaka na Terazijama dobijali nekoliko sati ranije (obicno posle 18h). Uglavnom, da se vratim na temu; secam se da sam tada pitao advokaticu (inace prijatelja) koja je tada bila do guse u prodaji nekretnina - "Da li postoji neki 100% siguran nacin da kupim stan i ne budem prevaren?", na sta mi je ona kategoricki odgovorila - "Ne."
Na svu srecu te 2004. sve je proslo u najboljem redu. Sada, fast forward na 2023. godinu, Avgust mesec. Promene od situacije u kojoj sam bio pre 20 godina su ogromne. Agenti sa licencom, slike stanova u oglasima, lokacije, notari, elektronski katastar, neki novi zakoni. Ali ja se i dan danas pitam isto pitanje kao i pre 20 godina. U Srbiji ne postoji kao recimo na Kipru escrow account, gde su pare kupca uplacene i banka ih transferise prodavcu tek kada ovaj prebaci stan na svoje ime i sve prodje ok.
Dakle, ako moj advokat proveri ugovor, ako je stan uknjizen 1/1 i u katastru sve ok bez zabelezbi i komentara, ako notar odradi svoj deo posla - da li mogu da budem 100% siguran da ce sve proci ok i da ce stan biti uknjizen na mene kroz 5-10-15 dana?
Da budem sto jasniji - ovde ne govorim o neizgradjenim i neuknjizenim stanovima, to je potpuno druga tema. Pricam o 1/1 uknjizenim stanovima, dakle za nekoga ko hoce da "ide na sigurno".
Interesuju me vasa misljenja i iskustva? Kakav bi bio vas odgovor na moje pitanje od pre 20 godina?