Šta je novo?

Kupovina nekretnine, stana, kuće (pitanja i saveti)

Meni je bilo u Predugovoru baš to, ili u eurima ili po srednjem kursu NBS na dan plaćanja u dinarima.
I ja sam deo platio u eurima i deo u dinarima 😉
EDIT: Kada sam kupovao preko firme tada sam isto plaćao po srednjem kursu NBS u dinarima.

Poslednja izmena:
Da li može da se stavi hipoteka na stan u izgradnji u kompleksu? Ili mora da se taj stan totalno isplati i uknjiži, kako bi bio pogodan za hipoteku i dobijanje stambenog kredita ili kredita na osnovu njega?
Radi se o tome da sam uzeo stan u izgradnji i platio već 50% u kešu i ostatak je oročen i čekam po ratama da isplaćujem stan, izgradnja će trajati 2-2.5god, a verovatno 3 i više godina za uknjiženje.
Kako sam zarobio toliko novaca za taj stan jer nisam mogao na stambeni kredit, sada gledam kako bih mogao to da iskoristim i da mi banka na osnovu ovog stana da kredit za kupovinu drugog stana ili barem neki keš koji bi uložio u neke druge stvari...

Bukvalno je samo promet nekretnina izostavljen i dozvoljen i to samo u EUR.

Znam jer npr ja kao pravno lice nemam pravo da podignem EUR ili isplatim sebi ili bilo kome u srbiji EUR vec moram da fakturisem po srednjem kursu NBS na dan isplate u dinarima ili placam ljudima tako ako smo dogovorili uslugu u EUR (uglavnom stoji X EUR po srednjem kursu NBS na dan isplate ili na dan sklapanja ugovora).

EDIT:
Provizija ako placas a nije u istoj banci je medjunarodni transfer, npr ja sam iz OTP pustao u Intezu na racun investitora, provizija je bila oko 1% sto je iznosilo oko 500 EUR da se obavi transfer. Da su imali u OTPu racun ili da su mi dali isti onda bi provizija bila smesna, ali jbg, nije mi se placao aneks predugovora gde stoji racun Inteze samo da bih izbegao 500 EUR trosak (aneks isto kosta, morao bih da cimam i sebe i investitora itd).
Odes u banku koja treba, otvoris devizni racun, uplatis pare na racun, uplatis pare investitoru, zaboravis na racun :)

Odes u banku koja treba, otvoris devizni racun, uplatis pare na racun, uplatis pare investitoru, zaboravis na racun :)
Ne nozes da prebacis sa racuna na racun izmedju banaka u EUR.

Morao bih IBAN sa mog racuna u OTP na racun novi u Intezu ili da podignem sve pare u kesu pa da ih nosim fizicki u drugu banku da uplatim.
Iskreno ne znam za druge ljude ali ne seta mi se sa tolikim parama 🙂

Morao bih IBAN sa mog racuna u OTP na racun novi u Intezu ili da podignem sve pare u kesu pa da ih nosim fizicki u drugu banku da uplatim.
Nije prijatno svakako.Kada se to radi treba barem mobilni staviti na silent dok se sve to ne odradi, kako bi bio skroz fokusiran. Pričam iz ličnog iskustva 😉

To mi apsolutno nema smisla i ne vidim zašto bi to bilo tako.

To mi apsolutno nema smisla i ne vidim zašto bi to bilo tako.
Nismo u SEPA sistemu jos uvek, pa sve EUR transakcije izmedju banki moraju da idu preko centralnog sedista banke u EU.

U mom slucaju, pare su otisle iz Srbije u Franfurt do centralne banke pa nazad u Srbiju do Inteze i zbog toga se placa provizija 1%.

U EU mozes kako hoces da vrsis transfere ocigledno.
Ja znam da sam samo dobio SWIFT poruku i prosledio investitoru, oni potvrdili kroz par dana da im je leglo.

I da pomenem jos jednu suludu stvar a to je da NBS ili centralna banka moze da odbije taj transfer u teoriji i da izgubis fakticki tih 1% transfera ako banke odluce da im je transfer sumnjiv itd.

Zato se prilikom tog transfera mora skenirati overen ugovor od strane notara + se jos potpisuje neka izjava o samom transferu koja opisuje transakciju itd, barem sam ja to radio ove godine kada sam uplacivao.

Pa da kes. Tako sam Ja. Mada ibg ti si dao 50%. Ucesce od 20% nije toliko veliko.

Pa da kes. Tako sam Ja. Mada ibg ti si dao 50%. Ucesce od 20% nije toliko veliko.
I 20% na cifru od 270k je puno za nositi fizicki, barem meni 🙂

Nije uplata od 50% odmah, dogovorili smo se 20% sada, 30% sledece godine jer mi je dosta para u firmi koje cu izvuci iz firme tek krajem godine.

Jbg ja kad sam kupovao bili jeftiniji stanovi :D mada nisu to sad neke pare, imao 10k ili 50k isto je. Ne nosis u dzepu. Al dobro, svako kako njemu odgovara. Meni ta provizija dobro dodla da zavrsim nesto drugo :)

Ma nemaš šta da brineš, ja sam nosio keš između banaka, smorio sam se kad sam video koliko je tanka koverta. :ROFLMAO:

Da. Uplatis u banku kojoj pustas pare. Tako je najjeftinije. Ti vec u Amerikama zaradio za nekretninu kod nas :)
hahahah :) kao pravi gastos - pozajmica rodbini za kupovinu nekretnine :) Mislio sam da mogu iz banke u Sbriji da prebacim eur-e na njihov račun, ali neće moći
Jednostavnije mi je da iz US prebacim novac njima na račun i dostavim izjave zbog čega im uplaćujem - samo da oni to vide sa poreskom kako će se tretirati

Vrh