Šta je novo?

"Kula Beograd" - Beograd na vodi [Hotel i stambeni objekat | 65 000 m²]

Radoviću, hvala na informacijama. Dakle, IMS je uspešno testirao šipove od 45m dubine i sledeći korak bi onda bio dovršenje projekta i pribavljanje građevinske dozvole (pod pretpostavkom da je investitor odlučio da uđe u izgradnju).
Što se tiče talpi na obali, definitivno ohrabruje što se konačno nešto radi. Rupa Beograd je tačno na mestu gde se sastaju onaj preostali deo obale gde nikada nije bilo nikakve obaloutvrde, i deo gde je obaloutvrda urađena sedamdesetih istovremeno sa Gazelom. Biće interesantno videti kako misle da urade taj prelaz.
Kada bi se konačno ušlo u ozbiljne radove na spajanju obaloutvrde, tako da se obala Save vrati Beograđanima, mislim da bi odmah malo splasnuo nivo mržnje i prezira prema projektu (makar kod mene lično).
 
Da se dopunim. Talpe koje su postavljene pored Rupe Beograd još ne predstavljaju nikakvu kontinuiranu izgradnju obaloutvrde. Ovo je slika sa obale iz pravca Savalove 2, vidi se da je od talpi napravljena jedna isturena površina do koje je nasuta peščana staza (a sve to je izvedeno u nivou nižem od šetališta).
Nemam pojma šta je to, možda samo neki radni pristan za barže (do sada je za tovarenje barži koje rade u zoni obaloutvrde bila neophodna dizalica).
 
Pa iz prve ruke nisu se proslavili sa sipovima jos je to daleko od gotovog ispitivanja tako da radovicu spusti loptu ili od kupca postani pr sto i jesi
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=429378#p429378:1lo8q8b2 je napisao(la):
vradovic » 23 Jan 2017 12:23 am[/url]":1lo8q8b2]
Prva dva probna sipa su propala. (pomerila su se).
Zatim su uradili testiranje dodatna dva sipa i to je proslo. Nisu se ni malo pomerili.
Sto znaci isprobavanje sipova je proslo uspesno.
Testiranje sipova nije radio Novkol vec http://www.institutims.rs
Takodje oni rade sipove i za donju platformu na promenadi (oni stubovi sto su iznad vode).

Sipove za kulu stavljaju do 45m dubine i bice ih oko 100 komada sa precnikom 1000. Sipove testiraju dinamickom metodom.
Takodje investitor je zahtevao neku metodu koja se kod nas ne primenjuje pa su morali da prilagodjavaju i zato malo traje.

Trenutno se testiraju i neki manji sipovi (za pratece objekte).
Sto se tice vode tu ide hidroizolacija i sa vodom nece biti nikakvih problema. Najvaznije je da je testiranje sipova uspesno proslo :gobb:

Da li je neko uopšte primetio postavljanje ova druga dva šipa, nakon što su prva dva "propala"?
Kako spadoše na oko 100 šipova, u nekoj od onih emisija Studija B kad su test-šipovi za Kulu bili aktuelni pominjana je brojka od oko 200 čini mi se?
Da li je to Novkol zamenjen IMS-om?
Da li postoji iko ko radi na Kuli, a da je odgovoran prema građanima i javnosti, da nam saopšti tačne informacije o konačnoj visini, preciznom datumu početka i kraja radova isl?
 
IMS nema mehanizaciju, on može samo da radi ispitivanja šipova koje je Novkol postavio.
Na Rupi Beograd trenutno ionako ne radi niko, a što se tiče odnosa BNV d.o.o. sa javnošću, oni su davno (rekao bih, ispravno po njih...) doneli ocenu da im je najbolje da ćute (samo direktor lično ponekada da izjavu za medije) i da samo puštaju nezvanične informacije i glasine.

A zašto bi se i potresali da daju bilo kakve "tačne informacije", kada se u ovoj zemlji nađe poneko ko će da im plaća oko 2500 evra po kvadratu za stan u zgradi koja nema gotov projekat, građevinsku dozvolu, niti definisan rok završetka (kupoprodajni ugovor isključuje bilo kakvu kompenzaciju za kašnjenja do 9 meseci)...
 
Slažem se, zato je moje poslednje pitanje bilo retoričko :)
Majku li im kriminalističku, od cirkusa sa obaloutvrdom, preko budževina od zgusnutih zgrada na neodgovarajućoj lokaciji, sumnjivog kvaliteta radova, eksperimentisanja, upropašćavanja savskog amfiteatra, nepoznavanja urbanizma, uzurpiranja i rušenja privatne imovine i zemljišta do zakulisanih krimi radnji na najvišim nivoima gradske i republičke vlasti... I na sve to, pojavljuje se izvesni vradovic (kome hvala, ukoliko je iskren) da nama zaintereosovanima za naš Beograd i radove u njemu "dojavljuje" informacije iz prve ruke, umesto da nam čovek sa imenom, prezimenom, funkcijom i odgovornošću svake nedelje govori šta je sve urađeno i šta je u planu, ako je ovde već reč o "projektu od nacionalnog značaja".

Je l' neko primetio postavljanje ta druga dva šipa, nakon što su prva dva propala - pitam da proverimo teze Vradovica, a znam da su ljudi cele godine fotkali sva ova BnV gradilišta?
 
Ja mogu da tvrdim samo ono što sam na forumu lično dokumentovao svojom fotografijom, a to je da je Novkol povukao svoju mehanizaciju iz Rupe Beograd. Ako se dobro sećam, to je bilo u novembru mesecu 2016. Da li je testirano sve ono od šipova što je do tada rađeno i da li tu još nešto može da se testira, to ne bih znao.
 
И оно што је стајало раније није се померало.
 
Baltimore Tower, also known as Arena Tower, is a residential skyscraper currently under construction at the Isle of Dogs, London. The building is located on a site that was previously the location of the London Arena. [Wikipedia]

BALTIMORE WHARF: Design and Build Luxury mixed use waterfront residential development comprising 2 storey basement with car parking ,46 storey residential tower with 330 apartments [O'Shea]

Uglavnom, Kula Beograd je samo jedna od radnih varijanti projekta Skidmore Owings & Merrill za Baltimore Wharf. Originalna zgrada je projektovana za lokaciju na samoj obali reke identično kao što je postavljena i na maketi BNV. Tako da je vrlo jasno čemu služe probni šipovi, za prilagođavanje generičkog projekta konkretnom zemljištu.

Inače, ovako SOM website vidi Rupu Beograd:

Project Facts
Location: Belgrade, Serbia
Anticipated Completion: 2019
Project Area: 47,600 m2
Building Height: 168 m
 
I meni se čini da su ove talpe ipak neko improvizovano pristanište, a ne deo nove obaloutvrde. Ovako je to izgledalo danas:
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=428165#p428165:2hdniwra je napisao(la):
tzoran1 » Ned Jan 15, 2017 3:49 pm[/url]":2hdniwra]@bobcha78

Evo pohvaljujem ukljanjanje sljunkara, stovarista, magacina, neuslovnih objekata koji su bili stambeni, sina i vagona koji su godinama truleli i bili van funkcije, starih olupina brodova zapustenih decenijama, jos kada bi desetkovali silne "splavove kafancine" i smestili ih bar desetak kilometara uzvodno. Izmestanje autobuske stanice, sredjivanje fasada u Karadjordjevoj,...

Kritikujem kreaturu od "promenade" (preuska i time nefunkcionalna), totalno gasenje glavne zeleznicke stanice Beograd ( bar dva ukopana koloseka se moglo isfinansirati), ceo postupak ugovaranja projekta BnV, lex specijalis i stavljanje privatnih interesa ispred javnih i nacionalnih, kao i potpuno nekontrolisano pustanje "investitora" da radi sta mu je volja pocevsi od visine objekata pa do izgleda i namene. Izadavlje u zakup i automatsko prevodjenje zemljista u vlasnistvo po nikakvim prihodima i zaradi za gradjane Srbije. Dozvola da se neko narednih trideset godina izivljava (citaj zaje*******ava) u po geografskom polozaju centralnoj lokaciji u gradu itd. itd.

Potpisujem od A do S
 
Da li to znači da su konačno završili sa testiranjem, i bacili se na fundiranje?

Plusić Miloše za info.
 
Da li Novkol ima dovoljno opreme da radi fundiranje i kule i tržnog centra i Viste u isto vreme? Pošto su oni očigledno dobili sve te poslove postavljanja šipova i bareta...
 
@kkorisnik krenuli su sa fundiranjem,ovu vest su danas postavili na njihovom sajtu još uvek nema fotki sa gradilišta.
Ne bi bilo zgoreg ako je neko od forumaša u prolazu da fotka. :)
 
Umesto planiranih 220, kula će biti visoka 168 metara.
http://magazin-restart.com/zasto-je-sma ... m=facebook

Da li je to posledica nesaradnje sa domaćim stručnjacima, neobaveštenost o karakteristikama i osobinama lokacije, vizuri i zaštiti istorijskog nasleđa?

Da li strani projektant, arhitekta Džordž Efstatiju zna da se zona gde treba da se gradi kula na mapi mikroseizmičke regionalizacije nalazi u VIII seizmičkom stepenu (od devet zona)? Tačno je da je Efstatiju projektovao tri kule u Abu Dabiju, ali to je zona sa nultim stepenom seizmičnosti.

Da li strani projektanti, ili investitori, kada su zamislili tako visoku kulu nisu znali da je brzina vetra na tom delu Savskog amfiteatra 36 metara u sekundi, a u Abu Dabiju je samo 5,2. I da su odgovorni u vlasti obećali upotrebu domaćeg materijala, a za ovu, i tako smanjenu visinu, armatura temelja se uvozi, jer tako veliki profili gvožđa se ne proizvode kod nas.

Da li su projektanti sigurni da će kula, tako masivna, široka na vrhu, a uzana u donjim etažama moći da zadrži svoj oblik (primer oblika konstrukcije koji se ne gradi u seizmičkim zonama; I. L. Korčinski).

Da li su inostrani projektanti znali da se na tom potezu u reku Savu ulivaju Mokroluški potok (trasa auto-puta), Vračarski potok (Slavija) i Čuburski potok, i da su podzemne vode na koti 73,5 metara, odnosno 2,5 metara od budućeg nasutog terena, i da postoji mogućnost likvefakcije (oticanje muljevito-peskovitog materijala), što može biti opasnije od zemljotresa. Možda su naknadna saznanja učinila da se visina kule smanji?

Smanjenje kule niko nije obrazložio, te pretpostavljam da je u pitanju stereotip, univerzalisanje proizvođača visokih kula i brzopletost vlasti, sklone fasciniranju, zasenjivanju masa, što je slučaj sa celim priobaljem, koje nazivaju ”Beograd na vodi” i kažu da je to silazak Beograda na Savu. U stvari, to je zatvaranje grada prema Savi, fizičko i vizuelno, i formiranje zasebne celine, što je i samim planom posebne namene rečeno – da će stanovnici tog dela naselja pored Save raditi u samom naselju. Zašto se onda planira 761 parking mesto u gradu, van naselja, a za potrebe samog naselja?

Svi ovi paradoksi govore o disonantnom, protivurečnom projektu, a ako je za utehu, moguće je da se objekti smanje, a ”promenada” proširi. Vrlo je moguće da će vlasnici biti strani državljani, jer javna glasila nisu mogla da identifikuju, do sada, niti jednog domaćeg koji je kupio tako skupe apartmane, te će retko dolaziti na svoj posed i izgledaće kao Porte Montenegro u Tivtu – uveče potpuno u mraku i od hiljadu apartmana osvetljena u novogodišnjoj noći samo nekoliko njih. Bar neće zakrčiti Karađorđevu ulicu i ceo grad, bar će nam omogućiti da uzanim stazama prošetamo pored Save, bar će nam omogućiti da u gradu koristimo ona za njih opredeljena parking mesta.

Ako vam nisu potrebni domaći stručnjaci, i nećete da ih poslušate, (”Akademce školujemo da odu”, Politika 20. januar 2017), onda poslušajte bar čuvenog balet majstora Kostjukova, pa sagradite operu umesto tržnog centra na tom prostoru. Pokažite da naselje na Savi koje nazivate ”Beograd na vodi” nije nezavisno, izdvojeno, uzurpirano zemljište za potrebe stranaca, tajkuna, pojedinaca iz političkih krugova i berzijanaca, sagradite operu sa binom na kojoj mogu da se izvode i velike baletske predstave, i pustite građane Beograda i Srbije da uživaju u operi na vodi.

Zdravko Zdravković
Arhitekt
 
Ako su krenuli sa fundiranjem, hoće li tu biti nekakve građevinske dozvole, nove table itd...?
 
Dobili su građevinsku dozvolu za prvu fazu (fundiranje) krajem prošle godine, a u januaru su prijavljeni radovi. Imaš sve na sajtu APR-a.
 
Има ли каквијех фотки наших вреднијих форумаша из рупе? Раде ли шта?
 
Sarajevska, teško je prići do gradilišta kule, zato nema slika. Evo šta sam danas uspeo da snimim tamo:

Pogledajte prilog 2
Ovo je improvizovano pristanište koje su napravili pre par nedelja:
Pogledajte prilog 1
Ovaj bager je intenzivno čistio dno negde u blizini gradilišta kule:
 
Ovo su neki novi momenti sudeći po prvoj slici, izgleda da pokazuje znake života,
jer do pre nekoliko dana nikakve mehanizacije u rupi nije bilo. Koliko vidim sada kamion dizalica
prebacuje nešto tamo.
 
Букиро, пуно ти хвала!

Ових дана стварно немам кад да прошетам до доле, а градилиште Куле, за чији неуспех навијам, ме највише интересује као парадигма овог криминалног пројекта, нажалост вођеног грађанима изабраним челницима града и државе.

Значи има помака у рупи, али минималних, рекло би се само једно "возило". Видећемо како ће ствари ићи даље. Очигледно им није ишло глатко са финасијама и технологијом за Кулу, контам да би то прво кренули да граде, (ови станови су им свакако уноснији) да би касније у првој предизборној кампањи користили "ижџигљалу" структуру, колосалну у очима простог Србе.
 
Samo da apdejtujem: prekjuče sam prošao, Rupa Beograd je potpuno napuštena, nema ničega unutra, ni traga od kamiona sa kranom kojeg je Bukira uhvatio pre nedelju dana.
Pozdrav svim mrziteljima kule (po poslednjim informacijama još krajcovane, ovog puta na 168m), koji u svojoj slepoj mržnji ne vide da će ovaj projekat promeniti lice cele Srbije.
 
Vrh