Šta je novo?

Komunalna milicija (BELI)

šUprava (reg. zašt. znak Pantografa), kako čujem - od jednog dobro pozicioniranog 'belog' - namerava da postavi montažne kontejnere po beogradskim naseljima u kojima bi beli ordinirali. Verovatno šUpravi sinula ideja kad su čuli da tako funkcionišu japanska ili kineska policija.

Čak navodno hoće i da upravu belih isele iz zgrade u kontejnere!

Raspašće se gradska vlast, šUprava i šGradonačelnik nemaju kapacitete da vode tako složen sistem. Tačno se vidi uticaj Ratka Dmitrovića i sličnih saradnika šGradonačelnika iz Nambije.
 
Samo što ni prvo ni drugo nikad nije viđeno u akciji. Ako je neko nekad video takav prizor, neka javi.
Ето ја сам то видео, па сам зато и то и написао. Плус још оно што нисам желео да напишем, а ето испровоцирао си ме, пар пута сам кад сам видео тако "камуфлирану" таблицу, и сам скидао ту камуфлажу са таквих кола.
Што се тиче тачке 2 коју сам навео, то је већ толико пута писано по новинама и причано на тв.
 
Ja vala nikad nijednom. A baš ordiniram po delovima grada gde Oko Ćoravo prolazi. I šta, jel došao bio i pauk ili je sve ostalo na mrtvom parčetu papira?

Što se tiče ovoga da komunalci postanu deo Beokoma, mislim da Šapić pokušava da se ugleda na neke zemlje i gradove gde važi pisano ili nepisano pravilo da pripadnici javnih službi, javnih preduzeća i komunalnih preduzeća međusobno jedni drugima prijavljuju smetnje i probleme. Nisam video nikakvu formalnu manifestaciju toga (a i kako bih, kad su druge zemlje u pitanju i pritom ne radim u takvim organizacijama) ali znam da ima mesta gde se to praktikuje. Npr. policajac pošalje dopis o oborenom znaku koji je video, putari javljaju KP za osvetljenje da ne radi sijalica, vozač autobusa javlja da je demolirano stajalište, itd... Imaju svi zajedničke operatere ili su međusobno povezani i onda može jedna služba da šalje drugoj. Nešto kao Beokom, samo što se ne oslanjaju samo na građane da prijavljuju, nego traže i od svojih radnika da kuda prođu, vide šta treba prijaviti.

Verujem da je zato Šapić zamislio da se KP pretvori u deo Beokoma, kako bi sve gradske javne službe imale neki zajednički element i sponu. I ne vidim ništa loše tu. Bar u teoriji, za praksu se ne usuđujem da predvidim bilo šta. Drugo, komunalna policija ovde odavno važi za mafiju, tako da nije loše da se malo spuste na zemlju i da budu malo i redari, a ne samo wannabe šerifi.

Ono što je interesantno je da sam ja svojevremeno na forumu pisao o toj praksi zajedničkih dojava i dopisa među službama. Isto tako sam u više navrata pisao na forumu (prvi put 2017.) da bi Beograd trebalo da se ugleda na praksu u Americi da se prazni placevi pretvaraju u privremene prazne parkinge. Da bi Šapić par godina kasnije u javnosti predložio upravo tu ideju o ukidanju državnog monopola nad naplatom parkiranja i nad gradnjom i organizovanjem garaža i parkirališta. Mislim da je bio i neki intervju gde je pomenuo i ugledanje na druge zemlje gde se prazni placevi koriste privremeno za parkinge.

Ne bi me čudilo da on zaista prati ovaj forum ili da ima nekog ko obilazi sve ovo pa mu prenese najvažnije stavke. Kao što sam letos na temi Biciklizam dao predlog nekoliko desetina novih biciklističkih pravaca da bi svega par dana kasnije izašao novi plan Grada za biciklističke staze. 😄 Samo što su oni otišli Full Retard Mode pa su crtali i računali i neke staze koje nemaju veze s mozgom (pogledati Altinu). No, sve u svemu, ne bi me čudilo da Šapićevi ljudi prate ovaj forum. Kada je Gremlin iz šahta imao onog svog Vračmarca da još piše ovde hvalospeve i glumi dežurno besno kerište, što ne bi i Šapić imao nekog ko će samo da prati forum.


Jedino mi nije jasno zašto su morali i ovi da odu Full Retard Mode pa da reformisane Komunalce nazovu Beli. Kapiram, kao, Beograd, BEOkom, pa Beli... Ali ono, ne mora sve da bude semantički povezano. Mogli su prosto da ih nazovu ''Gradska redarska služba'' ili ''Gradski redari''.
 
Poslednja izmena:
Gledam sa radnog mesta Masarikovu. Oko sokolova prolazi više puta dnevno i nikada, nikada, nikada, nisu stali i opomenuli nepropisno parkirana vozila kojih je UVEK puna Masarikova.

A parkiranih je koliko hoćeš zbog čega nastaju čepovi jer tu na malom prostoru imamo ulaz i izlaz iz garaže, a samo 2-3 trake.
 
И шта кажу? Мора ленд ровер? КК Будућност не доводи играче из САД?

oko_sokolovo_podgorica_281022_tw1024.jpg
 
Е, нмој то. Ја кад сам сличне слике из Моксве постовао, имао сам мудровање, како то уопште није исто.
 
Шапић је овом приликом нагласио да близу основних школа и вртића већ више од месец дана о малишанима и њиховој безбедности брину комунални милиционари „Бели”, те да су реакције родитеља и грађана изузетно добре.

– Управо сада дефинишемо локације њихових станица, којих би на територији града требало да буде око сто, 70 на градским и 30 на приградским општинама. Следеће године расписаћемо конкурс за најмање још 500 и верујем да ће оног момента када то буде заживело, а већ је почело, слика Београда, нарочито када је у питању безбедност, бити боља, а онда и комунални ред – рекао је први човек престонице.

 

Današnji dan je loš za sokole
 
Ovih dana im je dodato, i ja sam jutros video prvu njihovu Skodu sa tim natpisom.

Komicno izgleda a i zvuci cela stvar.
 
sta im to znaci?
Više puta je nas nekoliko na forumu pisalo kako u drugim zemljama službe i komunalna preduzeća međusobno sarađuju i koordinišu se. Te se dešava da policajac po dolasku u stanicu preda spisak oborenih znakova koje je video, ili Javno osvetljenje prijavi rupu na putu, i onda na kraju dana jedni drugima prosleđuju te podatke i sve radi efikasnije. Šapić, po uzoru na Vesića, ima svoje ljude koji prate forum, i to se pokazivalo više puta. Pa su svojevremeno naleteli i na te predloge i opise kako u nekim zemljama dele nadležnosti, umesto da se ponašaju kao posvađani bračni parovi. Šapiću je neko to preneo, pa je odlučio da napravi pandan tome u Beogradu. I da se ceo taj kolektiv zove/zovu ''Beogradski beli''.


Međutim, kao i sve drugo u Srbiji, i to je urađeno polovično i ukrivo zasađeno tako da će najverovatnije cela priča da se završi kao svojevremeno uvođenje Komunalne policije širom Srbije - na papiru sjajna zamisao, u praksi katastrofalna.
 
Kad sam danas video, iz daljine me nasmejalo, jer mi je delovalo kao grafit.

Totalno amaterski.
 
Ово служба јавног реда је сасвим прикладан назив, и тако би требало да се зове у целој Србији, а не комунална полиција (несрећни превод municipal police) или још горе милиција (жеља МУПа да се дистанцирају од Комуналац).
Ово БЕЛИ је Шапкетова будалаштина на куб.
 
Vrh