Kao sto Tramp kaze, 99% cene nekretnine je lokacija (verovatno u zemlji gde se neki minimalan standard kvaliteta podrazumeva).
I za mene je lokacija glavna kod nekretnine. Necu kupiti bolju energetski efikasnu zgradu cak za 2 stepena u Borci za duplo manje novca u poredjenju sa nekom lokacijom poput Arene gde je energetska efikasnost D ili F.
Meni ovaj blok uopste nije na nekoj primamljivoj lokaciji. Sa jedne strane pogled je na barake koje ostaju, sa druge pumpa, sa trece frekventna saobracajnica, jedino bi pogled ka Sudu dosao u obzir. Do autobusa 16 ima da se pesaci (a kupuem stan od 2.300 evrica
)
Prosto ne vredi taj novac, zaista ne znam da li je moguce da ce neko toliko da plati.
U nekretninama se ne moze odredjivati fiksna marza jer ti nikad ne znas realnu cenu ulaznih parametara. Zemljiste je relativna kategorija, neko ce ga prodati investitoru za velike pare, a neko zbog hitnosti za male. Ne mozes da kazes da bi na istoj lokaciji onda jedan investitor morao da ga prodaje za 1.500 evra, a drugi za 1.000 evra. To nije hleb bez koga se ne moze. Ne bi funkcionisalo.
Split je bio bio jako skup grad. Sad videh da krece izgradnja jednog novog bloka, bas izgleda fensi, raspon cena 1.000-1.350e/m2. To izgleda ceka i nas. Hrvati su dugo drzali visoke cene i sa Beogradom su najskuplji na Balkanu, sada kada vide da ta EU nece bas da bude sto je ocekivano, vrlo brzo propadaju.
Srbija ima veliki priliv novca iz inostranstva putem pojedinaca i po tome spada medju prvih 5 u svetu. U bankama je skoro 6 milijardi evra stednje. Srbi tradicionalno ulazu u nekretnine i investitori su zbog toga strpljivi.
Samo se setite one nedelje kad su skoro u nasim medijima proglasili potpuno propadanje evra kao valute. Samo te nedelje GDS je u kesu prodala preko 300 stanova!!!
Opet ce neko u nekom lepom trenutku da objavi tako nesto, srbi ce da poveruju i brze bolje svoj novac da pretvore u siguran kapital, recimo blok 9a za 2.300e/m2 :lol: