jovanovm":2kx29bh5 je napisao(la):
Stvar je u tome što ne treba da postavljaju intervale ako ne mogu sami da ih održavaju. Nije problem ako autobus kasni 2 ili 5 minuta, problem je kad ga nema po 20-30 min, što sam na svojoj koži iskusio. Ako Njujork može da ima red vožnje (a veruj mi, tamo sam za jedan dan iskusio više parkiranih automobila sa sva 4 nego u Beogradu, a o haosu i gužvi u saobraćaju da ne pričam), e pa, dragi moji, onda može i BG.
Krivica jeste menadžmentskog tima GSP što ne shvataju koliko su važne te male stvari, i što ne znaju da se bore za njih. Na ljude koje njih postavljaju na ta mesta (političare) može da utiče samo javnost, a ne vidim ništa loše u informisanju javnosti. Ne bi mi postavili ništa što već ne stoji na samom sajtu GSP. Ne znam, ja na ovu akciju gledam više kao na podsticanje odgovornosti, kod građana, kao i kod vlasti.
Ako se ljudi naljute što nema busa, tako i treba. Pa kad im objasne da je to zbog automobila sa sva 4, onda će da ukapiraju da ta dva imaju veze jedno s drugim (mnogi to i danas ne shvataju), shvatiće koliko je potreban metro, počeće malo da razmišljaju. A ne da budu majmuni.
a gradjani sada to ne znaju? Mislim, neva veze sa automobilima...svi znaju koliko je potreban metro, nova resenja u saobracaju, mostovi i sl. ...recimo gazela, autoput kroz sam centar, to je haos i autobus se tu ne moze provuci pa makar svi dubeli na glavi. I naravno da znaju da treba obilaznica, i gradjani i vlasti, i kao su nesto poceli da prave....ali sta vredi, kad nema love onda nema, a i pameti takodje, pa i to sto rade ide traljavao i tu pomoci nema.
Ali ok, to sto ti predlazes je mozda vec psiholoski, shvatanje stanja i preuzimanje odgovornosti...no, ima tu dosta toga i to je vec malo siroka tema. Recimo da i ti ljudi, cak iako ne znaju neke osnovne stvari tipa metro, nije to njihova krivica...tu su vize, kriza, ratovi...ljudima su druge stvari u glavi, i nikad nisu ni bili van beograda (srbije) u jednom parizu, becu, londonu itd. pa da vide i imaju stav sta bi trebalo i sami da zahtevaju i ocekuju...nazalost, srusen je sistem vrednosti, sve je raspadu, pa kad se i dogodi neki impuls, ljudi ga ne prihvataju i unapred misle...ah, to smo vec videli i opet ce biti isto. A bilo je toga u Beogradu...pokusaji da nesto naprave, pa onda ne funkcionise ili zato sto se ne odrzava ili zato sto vandali to razvale. U ovom slucaju ce biti isto...stajace ti intervali, niko ih nece postovati, pa ih ljudi nece ni primecivati...prazna posla...
po meni, ovo nije mala stvar, vec izuzetno velika i zapravo finesa jednog sistema koji funkcionise. Ne znam kako je u NY, ali znam kako je u Becu gde zivim i gde tramvaj dolazi u minut,... e tu ljudi gledaju te intervale i racnaju koliko im treba da stignu do ciljne lokacije. Ali do toga se nije doslo preko noci...vec postepeno....
dakle, nisam protiv, vec sam samo za postepeno sredjivanje stvari, po redu...a to bi bilo da prvo znamo koje nam stanice ima linija, i da ona normalno funkcionise, bez zastoja i kolapsa ( na sta uticu mnogi faktori) . A onda ce lako doci i sve ostalo.