MilisaV":2mpc2di5 je napisao(la):
Imamo i u beogradu dosta primera tih urbanih razvalina ili nazovi parkova-zelenih površina.
najtipičniji primer je naravno park prijateljstva. to živi samo dok je bir fest i to je to. ostalim danima možemo na prste da nabrojimo ljude. relja kaže da sreće rekreativce ujutru. ja mislim da uz obalu još i može da se sretne neko, ali 10 metara od obale je sve pusto.
dobro poređenje je šetalište od ušća do hotela jugoslavija i od hotela jugoslavija ka zemunu. ovo zemunsko šetalište je uvek punije ljudi nego ovo drugo. i za razliku od zume ja smatram da to što ima ljudi je dobra stvar, a ne loša, a da li su oni tu došli da trče, poslom, šetnjom, ili žive tu to je nebitna stvar.
znači rešenje za ovu vetrometinu je urbanizovati park kod ušća i ostaviti park mnogo manjih dimenzija, ali uređen.
drugi primer je park staro sajmište. potpuno devastirano i zagrađeno od ljudi. čak je i šetalište propalo sa rupama. to jedino živi kad okolni splavovi rade. ali koliko vidim u budućnosti tu neće postojati splavovi tako da će ovo biti mrtvo.
treći primer je šetalište duž save kod sajma. ovde se mogu sresti samo biciklisti i posetioci lokalnih splavova-restorana. a inače po meni jako lepo mesto za šetnju. samo što su se gradski oci dobro potrudili da ga odbrane od ljudi i to bulevarom vojvode mišića, ogradom sajma, prugom, sajmom, opet prugom. ima dobrih 10 minuta hoda od najbliže stanice javnog prevoza kroz razne podzemne prolaze. jednostavno neprihvatljivo.
možemo i kao primer uzeti donji kalemegdan. jednostavno daleko od ljudi i sadržaja pust je u odnosu na ostatak kalemegdana. i sad nekom nije dosta ove pustare nego hoće i da je širi i da ljude još više udaljava odavde. i ne samo to, nego i ne želi da vidi ljude tu osim ako sa namerom nisu došli baš da posete pustaru.
Sve ovo je toliko netacno i u suprotnosti sa elementarnim naucnim i urbanistickim normama da prosto ne znam odakle da pocnem.
Zelenilo je potrebno pa taman da bude ogradjeno zidom i da tamo nikada ne kroci ljudska noga. Ono regulise odnos ugljen-dioksid / kiseonik, odrzava balans vlaznosti, cisti vazduh, odrzava povoljnu mikro klimu u gradu, sprecava pojavu toplotnih ostrva, predstavlja prvu branu vetru za prizemni sloj, obezbedjuje hlad, umanjuje buku ....
Postoje norme svetske zdravstvene organizacije koje nema nade da cemo dostici. Od Evropskih normi smo slabiji od 3 do 10 puta, zavisi sta i kako se meri. U zagadjenoj Americi se nalaze gradovi sa po 40% povrsine pod zelenilom. Rekorder je Japan gde postoje gradovi sa neverovatnih 80% teritorije pod zelenilom! Posle najduzeg leta koje pamtimo (sunce se JOS ne predaje) gde su ljudi disali na skrge, sa umirucom poljoprivredom jer nema vode, a zbog klimatskih promena je nece ni biti, ti si pronasao zelene "urbane razvaline" koje treba smanjiti!? U Evropi su ljudi potpuno poludeli od brige, zelene partije odredju sudbine zemalja, travu sade i po vertikalnim zidovima zgrada, a mi da imamo ovakav odnos?
Ako zelis da idemo u korak sa svetom u avangardnoj arhitekturi i urbanizmu, to onda NIJE Zahin projekat, to je nesto ovako:
Na setaliste duz Sajma se vikendom ne moze stati dovljno dugo za fotografiju, a da te ne pregazi neki bicklista, toliko je "prazno".
Setaliste od hotela Jugoslavije do Zemuna je nalik najgorem seoskom vasaru, apsolutno ruglo i sramota grada. Ono je puno zato sto mladi iz novokomponovanih naselja u produzetku Zemuna, pa cak i u samom Zemunu nemaju mesto za razonodu. Gradsko zelenilo je vise puta ocajnicki pokusavalo da spase sta se moze, sadeci drvece. Bez uspeha. SVA su pogazena, smetaju privatnom biznisu (sto je vrlo izgledna buducnost i njihovih rodjaka na Kalemegdanu kad tamo dovedete 30,000 ljudi). Zemunskim vlastima je po obicaju celog grada najlakse da zelenu povrsinu pretvore u nesto drugo, u mesto za cirkus recimo. Ovo je fenomenalni primer za nesaglasnu namenu urbanistickih povrsina o kojoj sam pricao. I znas li sta se desilo? Uvece, kad ljudi iz prezagrejanih solitera izadju da se nadisu vazduha, redovno se stvarala takva paklena guzva da su, ali bukvalno, izgledali kao spakovana kutija sardina. Potpuni inferno, majke vape jer decu ne mozes videti na dva metra, dok klinci biciklisti gaze i ne znaju za milost. Ako je to za tebe pozitivan primer onda jedino mogu da verujem da ti nikada tamo nisi proveo vise vremena.
"Pusta" setalista uopste nisu pusta. Ako u njime nema jos vise ljudi to je zato sto ne postoje dobre saobracajne veze i sto u nasoj bedi moramo da radimo po ceo dan, pa ljudi niti imaju mogucnosti za toliko slobodnog vremena niti imaju kulturu da shvate koliko im je to ustvari potrebno. Nece uvek biti tako. Urbanisti imaju precizne norme ne samo koliko drveca treba po glavi stanovnika (nismo ni blizu) nego i koliko maksimalno sme da bude daleko najblizi park. Itd, itd