Beko je imao bitno veću imovinu od dugova i upropašćen je namerno. Država je mogla da im plati dugove i preuzme firmu, pa bi zemljište dobila budzašto, a ne za 50 miliona.
A što se tiče velikodušnog investitora koji nas oslobađa "neprimerenog sadržaja", stalno se zaboravlja da je za to dobio zemljište koje vredi više, pa smo tu MI na gubitku, jer smo MI mogli da ga dobijemo bitno jeftinije. Ne vidim šta je tu pozitivno, čak i u usko ekonomskom smislu tržišne vrednosti, a da ne spominjem njegove pune urbanističke potencijale koje bi mogli realizovati samo ako raspolažemo njime.
Ali osnovno, to bi zemljište NAMA vredelo JOŠ mnogo više nego što može vredeti nekom drugom, jer on ne poseduje okolno zemljište, a mi ga posedujemo. Tako da samo mi možemo da ga priključimo ostatku Donjeg Grada, i tako zaokružimo jednu neponovljivu, veću, i bitno vredniju ambijentalnu celinu Kalemegdana. Umesto da se priča ŠTA je najbolje za taj plac, ovde se neobjašnjivo polazi se od toga da je bolje da on NIJE DEO Kalemegdana, da je izdvojen od svog prirodnog okruženja, i po vlasništvu, i po funkciji, i po uređenju, pa se onda gleda koliko bi tako izdvojeno parče koštalo, i da li smo za njega izvukli makar i tu manju vrednost jednog zemljišta opšte namene.
Na ovoj, sada neiskorišćenoj i napuštenoj strani bedema Tvrđave, imamo fantastičnu, 40 metara visoku padinu koja se blago i ravnomerno spušta ka savršeno ravnom platou pored reke, a završava kompleksom otvorenih bazena za kupanje. Do sada nigde nisam čuo iole smisleno objašnjenje zašto je bolje da Kalemegdanska ambijentalna celina bude odvojena od Dunava i da bude manja od svojih istorijskih granica, sem ako u objašnjenje ne računate princip "šaraj malo", pa makar to bilo i na mestu čije bi uključivanje aktiviralo deo tvrđave i preporodilo ceo njen imidž.
Šta se narušava? Narušava se ono što bi ovaj prostor - i samo ovaj prostor - mogao biti i šta bi mogao značiti za grad. A dobije se stambena zgrada i tržni centar! Svako ko misli da je to dobra trampa za Ušće Save u Dunav i podnožije 2000 godina stare tvrđave verovatno bi mogao još malo da razmisli o rezultatima svog obrazovanja, pa ma kako da ga je stekao.
Sve je ovo jedna savršeno očigledna urbana celina, pravim čudom još uvek neizgrađena, porodično bogatstvo koje prosto bacamo - i to za šta ??? Za tržni centar? Stanove za šaku ljudi?