Staklena_Wool_nica":8rbwk0mk je napisao(la):
Izem ja vama razumevanje za sklad i kontrast, kad vi draz kontrasti u skladu ne vidite. To sto vama ovi pojmovi prestavljaju dva razlicita identiteta, to je vas problem. Pazi, to zapravo ide jedno sa drugim.
Ne mozes da krivis ljude u Beogradu zbog toga, jer oni oko sebe uglavnom vide primere kako kontrast stvaru anarhiju a ne sklad, kao sto je neko ispravno primetio gore. Jednostavno, velika vecina primera "sklada kroz kontrast" u Beogradu jer vrlo vrlo lose odradjena, pa su ljudi samim tim skepticni prema novim takvim projektima.
A ima nas koji nismo struka pa nam se mnogo SVIDJA ovakav objekat na toj lokaciji...
A ima i nas koji nismo struka i kojima se ne svidja
Omoguciti vecu livadu na toj lokaciji, nema potrebe. Grad nam je i onako celav i razredjen. A bas na toj lokaciji uz Kalemegdan treba uneti vise sadrzaja i zaokruziti tu oblast sa svim tim prepoznatljivim elementima tj. Zahom i Oblakom.
Drugi pogled na to pitanje da je jednu staru prepoznatljivu gradjevinu koja je simbol grada - tvrdjavu - "gusis" modernistickim skalamerijama sa dve strane. Skalamerijama koje,
same po sebi nisu problematicne (nemam licno nikakav problem sa izgledom oblake i zahinog beka pojedinacno, kada se gledaju sami) ali stvaraju vizuelno zagadjenje kada se stave uz tvrdjavu.
Popenjes se na tvrdjavu i imas sta da vidis.
A sad nemas sta da vidis? Sto se mene tice, pogled sa tvrdjave je dovoljno zadovoljavajuci, i bio bi jos vise zadovoljavajuci kada npr. ne bi bilo one modernisticke zgrade na 25. maju.
Zahine zgrade su dovoljno elegantne i karizmaticne da dugo mogu odoleti vremenu.
To je upitno.
A projekat je dovoljno obiman i kompleksan da moze da se smatra poduhvatom. Mnogim ljudima ce cilj setnje biti da sa ivica tvrdjave vidi tako nesto neocekivano.
Meni je cilj setnje po Kalisu da budem negde gde je mirnije, zelenije, i gde se delimicno mogu osecati kao da sam transportovan u neko drugo vreme. Prija mi to sto je veliki moderni grad daleko preko reke, sto ga gledas a ne dotice te, prija mi zelenilo ratnog ostrva i one druge dunavske obale, prija mi praznina ispod zidina sa ostacima starih gradjevina jer daje utisak duge istorije.
Popunjenu urbanu matricu sa zgradama sa 5 razlicitiih arhitektonskih stilova, velike moderne zgrade, to sve mogu da vidim na drugim mestima u gradu. Ne znam zasto bi to trazio na Kalemegdanu.
Harmonija je tako nemastovita i prevazidjena kompozicija. Neocekivana kontrast je smelost duha I TO BAS upravo na mestu gde si misli pustio na pasu, gde je do tada sve bilo ustaljeno i sablonski. Kontrast nema smisla medju drugim krontrastima, vec tamo gde vam uznemirava ucmalost.
Ispada kao da Beograd ima 5 tvrdjava, i sve na isti fazon, pa ajde malo da se igramo sa jednom. Da mozda je Kalis uredjen kao bilo koja tvrdjava bilo gde u Evropi ali to je jedina koju imamo u Beogradu (Gardos nikad nije bio beogradska tvrdjava
) i pre svega taj prostor treba da sluzi stanovnicima grada a ne da bi se neki turista odusevio skladom kroz kontrast.
Zaha je jos uvek veliko svetsko ime koje gradu moze doneti jos turista. Kad se iz Kalemegdana izbaci zoo, barem ce taj ce deo grada biti zavrsena celina.
Osim nekih zaludjenika za arhitekturu, Zahina zgrada nece privuci nikakve dodatne turiste. 98% potencijalnih turista ne zna ni ko je Zaha Hadid niti je ikada culo za nju.
Niti mislim, kao sto rekoh, da turizam uopste treba da ima veliki uticaj na to sta ce se graditi. Beograd, pored cinjenice da privlaci posetioce, nije u sustini turisticki grad. A profil turista koji dolazi (kada oduzmemo nase ljude koji zive u inostranstvu i njihovu decu) mahom ne dolazi zbog moderne arhitekture i jedna zgrada to nece promeniti.