Homer Jay":a0t20n4t je napisao(la):Što se mene tiče piši, druže, šta hoćeš i koliko hoćeš. Ali, molim te, nemoj samo da mi prodaješ tu foru: "Sve vas boli dupe, a jedino je meni stalo".
Izgledaš kao lik koji je video makljažu na parkingu ispred kafane i onda uleteo unutra i počeo da viče: "Ljudi, ljudi, šta ćemo da radimo", pa onda kad vidiš da te niko ne konstatuje kreneš sa: "Pa, zar nikome nije stalo!? Poubijaše se ljudi!". E vidiš, da ti je stvarno stalo - ali baš, baš stvarno stalo - pokušao bi da razdvojiš zavađene ili bar da zoveš policiju.
Postoje adrese gde se odlučuje o ovom projektu, a Beobuild nije jedna od njih. Tako da ne znam stvarno sa kim ratuješ!?
Delija":38e7my60 je napisao(la):Све ово што си написао је гомила нетачности и заблуда написаних услед неинформисаности,селективних интересовања на овом форуму и на жалост, огромне егоцентричности и самоуверености без икаквог покрића.
Мени наравно не пада на памет да ти сваку нетачну и бесмислену реченицу из овог пасуса преправљам јер је то залудан посао а и ту ти је твој најбољи другар Гугл па се консултуј са њим.
Patrik Šumaher, arhitekta: Želimo da izgradimo i kulturni kvart u Beogradu
Autor: M. Joksimović 17.12.2012. - 00:02 Komentara (0)
Projekat stambeno-poslovnog komleksa sa hotelom od pet zvezdica, koji će biti izgrađen na mestu nekadašnje fabrike „Beko”, potpisuje Zaha Hadid, jedna od vodećih svetskih arhitekata današnjice. Na svom prvom beogradskom projektu Hadidova sarađuje sa Patrikom Šumaherom, britanskim arhitektom iz studija „Zaha Hadid Arhitects”, koji za „24 sata” otkriva da bi slavni studio voleo da izgradi glavnu kulturnu zgradu u Beogradu. Ili čak ceo kulturni kvart!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
AVANGARDA - Ovo je prvi projekat koji radite u ovom delu Evrope. Zašto ste izabrali Beograd i šta vas je privuklo prestonici Srbije?
- Beograd je veoma dinamičan grad. Ima energiju i teži ka modernom i umeću urbanog postojanja. „Beko" kompleks je odličan pokazatelj težnje uključivanja sofisticiranih životnih stavova u lokalni ambijent i usavršavanja u njemu.
Kako će izgledati budući kompleks?
- Arhitektura kompleksa odražava fluidnost unutrašnjih i spoljašnjih prostora stvorenih nekonvencionalnim pristupom funkcionionalnom odvajanju i uključivanju javnih prostora. Verujemo da će arhitektura „Beka", ukorenjena u parametričke principe organskih oblika koji se presipaju glatko iz jednog u drugi bez simetrije, bez ponavljanja i bez standardnih podela funkcija, prevazići građevinske stereotipe.
Multifunkcionalni kompleks prostiraće se na 94.000 kvadrata
Šta će se, uz hotel, još nalaziti u kompleksu?
- Kompleks će imati 94.000 kvadratnih metara i činiće ga moderni stambeni objekti, galerije, kancelarije, toliko potreban hotel sa pet zvezdica sa teretanom i spa centrom, najsavremeniji kongresni centar, brojni lokali i robna kuća. Kompleks će nuditi čitav spektar najrazličitijih usluga. Ono što je jedinstveno za ovaj prostor je obilje uređenih otvorenih javnih površina isprepletanih sa glavnim šetalištem. Dali smo prednost pešacima i različitim prostorima u kojima korisnici mogu da komuniciraju, formalno ili neformalno, podržavajući tu omiljenu razonodu stanovnika Beograda - druženje.
http://www.24sata.rs/resources/img/17-12-2012/full_horizontal/594682-31.jpg
Kakvo je „prolazno vreme” projekta?
- Projekat prolazi kroz sve uobičajene zakonske faze odobrenja. „Lamda development” aktivno radi na dobijanju svih dozvola za gradnju konsultujući sve relevantne strane. Nakon dobijanja dozvola, ZHA i lokalnim partnerima će trebati godinu dana da završe glavni projekat pre početka gradnje.
Da li planirate još neke projekte u Beogradu?
- Trenutno ne radimo aktivno na drugim projektima, ali bismo voleli da izgradimo glavnu kulturnu zgradu u Beogradu. Ili čak ceo kulturni kvart!
SIV - primer herojske modernističke arhitekture
DRAGULJ - Šta biste izdvojili kao arhitektonski dragulj grada?
- Sviđa mi se ulična slika starog grada, ali Novi Beograd ima neverovatne primere herojske modernističke arhitekture kao što je zgrada SIV-a, koja je danas skoro stekla odlike muzeja. Postoji ogroman prostor za interesantnu arhitekturu u okviru zone regeneracije duž dveju reka. Takođe, tradicija Novog Beograda kao arhitektonskog igrališta treba da bude nastavljena, to je mesto gde u Beogradu može da se gradi u visinu.
Prostor kupljen za 55,8 miliona evra
INVESTITOR - Grčka kompanija „Lamda development” kupila je prostor na kome će biti izgrađen kompleks 2007. na javnoj aukciji za 55,8 miliona evra. „U izgradnji će biti korišćeni najsavremeniji materijali i sistemi ekološke gradnje što poskupljuje i produžava proces konstrukcije, ali sa druge strane značajno smanjuje troškove za buduće korisnike kompleksa”, kaže Zisimos Danilatos, direktor razvoja „Lamda development”.
ČINJENICE
- Beograd će postati prvi grad u jugoistočnoj Evropi koji će moći da se pohvali građevinom studija „Zaha Hadid”
- Ukupna investicija prevazići će 200 miliona evra
- „Lamda development” je već potrošila pola miliona evra na uklanjanje dela postojećih objekata „Beka”
- U realizacije projekta biće angažovano više od 2.000 ljudi
- Planiran početak izgradnje je tokom sledeće godine
- Kompleks bi trebalo da bude završen najkasnije 2016. godine
- Po završetku izgradnje, u kompleksu će biti zaposleno oko 1.000 ljudi najrazličitijih profila
- Ostalo je da investitor izabere lanac hotela od pet zvezdica pod čijim imenom će poslovati hotel. Isto važi i za robnu kuću
Pola miliona evra za rusenje ona tri hangara? Tamo je bio jedan covek u jednoj masini sa onim vibracionim nozem za beton. Zatim je dosao drugi covek u drugoj masini koji je ostatke tovario na kamione. Ako su i ostale "cinjenice" istinite koliko i ova ...- „Lamda development” je već potrošila pola miliona evra na uklanjanje dela postojećih objekata „Beka”
Ovo je otvoreno i razudjeno samo prema svom unutrasnjem "dvoristu". Komunikacija prema ostatku Kalemegdana je skoro nepostojeca, sem one ulice koja se uopste ne vidi sa glavnog dela donjeg Kalemgdana. Sve sto posmatrac izvan kompleksa vidi, sem ako nekim slucajem nije u avionu, su vrlo visoki, ravni, vertikalni zidovi. Ako je samo malo blize, pa pogleda levo ili desno, opet ce videti samo zid. Odakle god da se gleda, vidi se obican betonsko-stakleni zid visine osam do deset spratova, i ogromne sirine od 80 do 150m. Ukupan obim spoljasnje konture je 770m. Ka zadnjoj strani, dakle dalje od reke Save, i tesko vidljivi sa glavnog dela zelene zone Donjeg Kalemegdana, postoje tri prolaza ukupne sirine oko 150m. Ostalih 620m se pruza levo i desno u obliku dugacke, zatvorene vertikalne povrsina visoke koliko i najvisi zidovi tvrdjave. To bas ne lici na nesto sto narocito pospesuje komunikaciju, kao sto rekose. U otvorenim prostorima Kalemegdana ova dugačka zatvorena površina deluje kao strano telo.Ono što je jedinstveno za ovaj prostor je obilje uređenih otvorenih javnih površina isprepletanih sa glavnim šetalištem. Dali smo prednost pešacima i različitim prostorima u kojima korisnici mogu da komuniciraju, formalno ili neformalno, podržavajući tu omiljenu razonodu stanovnika Beograda - druženje.
JohnyBgood":173zp9or je napisao(la):Sve bi to billo lepo (mada mi ova paljevina na Zahu Hadid i dalje nije jasna) da je na Dunavskoj padini blizu "Pancevca", u Savskom amfiteatru, na Novom Beogradu...
razgradjevinar":3ettbkcm je napisao(la):da se razumemo, takodje mislim da zahin projekat nije cudo nevidjeno i da sigurno nece uci u almanahe svetske arhitekture. zena je nasla foru sa krivinama koju prodaje gde stigne i ja uopste ne branim projekat kao takav, branim pravo investitora da investira i pravo grada da se razvija
razgradjevinar":tfbb06vn je napisao(la):zuma, javni sluzbenici u srbiji su korumpirani i ovaj projekat se u tom smislu ne razlikuje ni malo od bilo kog drugog projekta u beogradu. ono sto meni smeta kod tebe i zbog cega necu dalje polemisati sa tobom je neobjasnjiva nicim izazvana fokusiranost na beko a odsustvo bilo kakve kritike na skandalozna desavanja u vezi beton hale. tolika ostrascenost protiv jednog privatnog projekta a muk na (ja nemam drugu rec pa cu ponoviti) SKANDAL u reziji upravo tih javih sluzbenika koje porzivas za mnogo bezazlenije stavri (od lokacije preko vizure do samog motiva) je nesto sa cime ja ne zelim da imam nista. hvala puno za reportaze sa mosta ali mi o beku nemamo sta vise da pricamo
Zuma":3f7maa41 je napisao(la):Oblak, iako je vizuelno veće zagadjenje od Zahe, ima manji potencijal za mobilizaciju javnosti.
Zuma":3f7maa41 je napisao(la):Oblak laicima deluje kao novi javni prostor koji se "poklanja" narodu, a ne tajkunima
Zuma":3f7maa41 je napisao(la):Zahin centar je nesto sto je istoj toj javnosti oduzeto i dato tajkunima, da bi tu stanovali "oni koji su nas bombardovali"
Zuma":3f7maa41 je napisao(la):Oblak, iako je tik ispod važnog šetališta, ipak nije čir na fonu netaknute prirode i širokih vidika, kao Zaha
Zuma":3f7maa41 je napisao(la):koliko su ustvari ti "privatni projekti" tek posledica decenijske sprege javnih sluzbenika i osoba od novca i uticaja, pa se nikako ne mogu posmatrati kao nesto nezavisno, "privatno" i nedodirljivo, naspram "službenog" i podloznog kontroli
Minnheima":2aoe9rut je napisao(la):Verujem da se utisak o zastareloj arhitekturi pogrešno stiče na osnovu ruiniranosti objekata. Nažalost, mnogi reprezentativni primerci moderne arhitekture kod nas su u toliko nereprezentativnom stanju, da jedino mogu da izazivaju podsmeh i sažaljenje. Zaista mislim da bi stakleni Sava Centar bio sasvim ubedljiv, pa čak i dovoljno moderan, kada bi mu se zamenila musava i popucala stakla i doveo u stanje u kakvom je bio kada je sagrađen. To isto važi i za Genex, i za "Jugoslaviju", pa čak i za većinu stambenih zgrada širom Novog Beograda.
Uostalom, ne moramo mnogo da zamišljamo: renovirani "Metropol" (čak i uz problematična krečenja, doziđivanja i blaga skrnavljenja) to i potvrđuje.
I još jedna crtica: pre par nedelja sam po prvi put zakoračio u unutrašnjost (ex) SIV-a. Majko mila, izgubio sam dah koliko je to divno. Pravi retro chic. A danas je upravo taj period ponovo veoma popularan. Da ne idemo daleko, to je stil koji dominira hotelom Square Nine.
razgradjevinar":gcfjeemx je napisao(la):citiracu par recenica koje su me ostavile bez komentara i daljih pitanja.
Delija":2l0yle87 je napisao(la):Нетакнута природа??? :lool:
Ах,не мари.Плебс никада није био у стању да разуме велике умове.Zuma":3sojwxtd je napisao(la):Ne mogu da verujem na kom nivou moram da objašnjavamDelija":3sojwxtd je napisao(la):Нетакнута природа??? :lool: