razgradjevinar":fbnvyl2k je napisao(la):slicna "megastruktura" koja je postala geto.. mozes li mi navesti jedan slican primer? da olaksam, bilo kakav slican privatni projekat koji je postao geto, izolovana oaza koji tera ljude od sebe. usput, ja mislim da je beko sada geto i da samo moze da prestane to da bude.
sto se tice bojazni da ce neki zli bogati ljudi ograditi to i obicnoj raji zabraniti prilaz..pa cekaj.. to vec tu imamo, samo bez zlih bogatih ljudi, zar ne? sta vise, taj prostor nikada u svojoj istoriji nije bio javni prostor, sem u nekakvim planovima. prodat je za 60miliona i sad umesto da hvatamo za gusu gradsku vlast gde su te pare i zasto nisu recimo ulozene da se revitalizuje neki od tih silnih gradskih blokova i coskova koji vape za bagerom mi pametujemo investitoru koji je, morate priznati, ispao krajnje korektan i strpljiv, ispostovao sve sto je trazeno i cekao koliko je cekao.. odakle pravo? a da je njegov motiv profit.. wow, kakav skandal!
ima tu jos par stvari koje ne razumem ali pojasni mi ovo za pocetak, ako te ne mrzi
For the record - "Beko" Grcima nije prodao Grad Beograd, već tadašnja stečajna uprava fabrike (10. avgust, 2007. godine). Novcem dobijenim od prodaje trebalo je da budu isplaćeni poverioci "Beka", ali i mali akcionari koji, koliko mi je poznato, još uvek čekaju na taj novac. Tako da ta sredstva nikada nije ni trebalo da završe u gradskoj kasi, pa samim tim i nisu namenjena za gradske investicije.
Što se tiče Plana detaljne regulacije, namena bloka u kojoj se nalazi "Beko" promenjena je Generalnim urbanističkim planom Grada Beograda do 2021. godine, koji je usvojen još u septembru 2003. Dakle, četiri godine pre prodaje fabrike "Beko" Grcima. U hijerarhiji planova, GUP je najviši akt i ima suprematiju nad Planovima detaljne regulacije (slično kao Ustav u odnosu na pojedinačne zakone). Tako da je "Beko" prvobitno definisan kao stambeno-komercijalni kvart kroz GUP 2003. godine da bi ta namena bila samo konkretizovana kroz nedavno usvojeni Plan detaljne regulacije. Tačno je da je Plan iz '69. predviđao drugačija rešenja, ali dovoljno je samo pogledati istoriju beogradskih planskih dokumenta i videti koliko puta je menjana namena raznim gradskim blokovima, nije kao da je taj slučaj sui generis. Doduše, gradske vlasti posle 2000. nisu ni krile da je GUP prilagođen investitorima - političke i ekonomske okolnosti su jednostavno diktirale takva rešenja.
A što se teksta u "Dezeenu" tiče, upravo je činjenica da je ovaj projekat predstavljen na tom blogu veliki plus za "Beko". Sam tekst je afirmativan i u krajnjem, ono što niko ne može da porekne je da je Zahin projekat uvukao Beograd u globalne arhitektonske diskusije, što se, morate priznati veoma retko dešavalo u prošlosti. A komentari kao komentari, da li je "Dezeen", B92, "Blic" ili "Kurir" - uvek će biti šačica onih fino argumentovanih i gomila šaranja po klozetskim vratima.