Džoni, Džoni, nemoj da stvaraš atmosferu "progona" tamo gde je nema. Niko ne osporava pravo na kritiku, ali ono što meni smeta je kritizerstvo - potreba da se uvek posmatra crna strana medalje.
Tužna činjenica je da je u Srbiji poslednjih godina postalo žestoko nepopularno izneti pozitivno mišljenje o bilo čemu. Ako osmeliš da uradiš tako nešto, odmah će ti prilepiti etiketu da si slep, da si naivni idealista, da si Đilasov/Vučićev/Dačićev/Dinkićev pulen itd. U Srbiji se živi loše, to je činjenica, ali to ne znači da treba da budemo slepi na one dobre stvari koje se ipak dešavaju.
U krajnjem, ne moram da pametujem, imaš vrlo konkretan primer - svaka, ali bukvalno svaka vest o Beobuildu koja se pojavila na mejnstrim portalima, izazvala je gomilu negadivnih komentara. Komentatori su lupetali kako je Beobuild DS-ov, pa da je "Deltin" itd. I dan danas se gomila ljudi pita ko stoji iza Beobuilda i čiji to interes mi zapravo branimo? Ljudima deluje prosto nemoguće da mi "samo želimo da nam grad bude bolji". Slični komentari su bili i za Zeksa kada je radio 3D Novi Beograd za GE - lupetanja da je DS-ov omladinac koji je "dobio posao" preko partijskih veza. Čak ga je i jedan lik na onom drugom forumu prozvao za to. Pa, za Vukšu - sećaš se da su i za njega komentatori pisali da je cela priča o njegovom aktivizmu Đilasova nameštaljka, da nema šanse da se neko tako mlad iskreno bori za bolji grad, bez skrivenih namera. Kada su ga pretukli oni mamlazi, sećaš se toga? E tada su mnogi pisali po komentarima da je Vukša najzad naučio da ne treba da se meša. Kada je na B92 predstavljeno rešenje grupe "Imamo plan" za Slaviju, gomila komentara je bila negativna - ljudi su pisali kako tako nešto mogu da smisle samo ljudi koji nikada nisu seli u auto ili ljudi koji nisu iz Beograda i sl.
Нема сумње, све би било супер, гужве у саобраћају би престале, плате би скочиле, а фасаде би се наравно преко ноћи обновиле.
Čak ni ovo nije daleko od istine. Gomila tih ljudi, koji su mudri na Internetu, mogla bi tu energiju da usmeri na nešto konkretno. Neka organizuju komšije da okreče ulaz ili srede fasadu, neka ne bacaju smeće sa terase, neka budu tolerantni u saobraćaju, neka se ne parkiraju na zelene površine, neka plaćaju gradski prevoz... Ali ne - ta gomila živi po principu da će se oni menjati tek kada se svi drugi promene. "Zašto ja da budem pošten, kada Žika krade". Nijansiranej strvarnosti u crno je samo alibi za apsolutnu pasivnost.