razgradjevinar":w93kga9z je napisao(la):
pariska i t. koscuska su sve samo ne postavljene da bi se omogucio pogled na dunav i savu, kraj knez mihajlove je sve samo ne vidikovac, prirodna veza beograda i donjeg grada ide preko zoloskog vrta.. ja polako gubim strplenje da citam tvoje postove (sto je moj problem, uopste ne sugerisem da ih skratis) u kojima ima sve manje cinjenica a sve vise proizvoljnih ocena koje polaku gube vezu sa stvarnoscu
pogledajmo fotografiju jos jednom, pre nego zalutamo u neki zumin virtuelni beograd
I meni je pomalo dosadilo da ponavljam stvari koje sam već rekao, nekada i više puta. Planovi su priče o budućnosti, ne o sadašnjem stanju. Ovakve stvari ne tvrdim pre nego sto ih dobro proverim na terenu i sam sebi dokumentujem slikama. U ovome što sam rekao nema ničega što je virtuelnije od Zahinog projekta, naprotiv. Razmislite. U sred globalne ekonomske krize, dok je Srbija u ekonomskom kolapsu, posvađana sa svetom i dužna za poveći niz godina, a na Novom Beogradu ne znaju šta da rade sa viškom poslovnog prostora. Šta biraju da rade? Basnoslovno skup projekat, na najskupljem mogućem mestu, uz svetski čuveno ime, prosečenom ulicom, nekad i bitno boljim realizovanim parametrima od urbanistickih uslova. TO je ono što je stvarno virtuelno, jedan takav projekat. Koliko god da je dobar sam za sebe, tragično je loš na ovom mestu, a "usput" ga verovatno niko ni nema nameru realizovati, pošto je virtualan, služi jedino tome da se na Kalemegdanu promeni urbanistički plan, omogući gradnja i zauzme plac.
Ali nema veze, ponovicu. Rekao sam da zooloski vrt ne moze da ostane, da vojne barake i montažna prodavnica klozetskih šolja ni u jednoj varjanti nece ostati pored podvoznjaka, predložio sam da se zgrada škole na ćošku sruši zato što tuda ide prirodni prilaz sa raskrsnice, i da se duž cele ulice Tadeuša Košćuška i Pariske napravi šetalište na kome je samo nisko, ukrasno zelenilo, a ne visoko drveće kao sad. Ako se to uradi, postojaće čak prilično širok vidik ka Dunavu od tačke posmatranja na kraju Uzun Mirkove, a u zavisnosti od konačnog uređenja platoa naspram gradske biblioteke i Cvejte Zuzorić (tj od konačne visine zemljišta na oba mesta kad se bude radio projekt povezivanja pešačke zone sa Kalemegdanom), čak i na samom platou kod biblioteke.
Od kraja Knez Mihajlove, niz Parisiku ulicu, vidik ka Savi trenutno zaklanja jedna manja, neugledna, montažna zgrada od drveta. Ili je možda njime samo obložena. Očigledno se neko, nekada, manje-više ilegalno uglavio na prazno mesto pored stepenica, inače bi na jednoj ovakvoj poziciji napravio nešto bolje. Pošto je tesko zamisliti da je to neka istorijska vrednost, ni ovde nema problema, srusicemo je. Ionako se vec decenijama prave planovi da se negde oko velikih stepenica izađe pravo na Savu. One su, gle čuda, takođe tačno na kraju Pariske. U okviru toga je bilo priče i u vezi rušenja susedne zgrade penzionog. Tada bi pogled na Savu bio još širi.
Otvoreni plato ili trg, koji će u budućnosti sasvim sigurno povezivati pešačku zonu Knez Mihajlove i Kalemegdan, bi tako postao važno mesto u gradu, pešačka raskrsnica sa otvorenim stazama i vidicima na sve četri njegove strane. Ka Savi, ka Dunavu, ka Tvrđavi i nazad ka Knezu. Po meni je čist zločin upropastiti konačno odredište na Dunavskoj strani izgradnjom još jednog tržnog centra "Ušće", umesto da se jednostavno ostavi slobodan pristup 25. maju i zgradi Beka, koji ionako već postoje. Da ne spominjem buduću glavnu biciklističku i pešačku stazu grada, po trasi gde su sada šine, ili recimo pristup Tvrđavi sa donje strane. Zahin plac je tamo jedino horizontalno i nezauzeto parče zemljišta na kome se sustiču sve te putanje i sadržaji, pa tako drasticno povecava ukupnu vrednost citavog kompleksa tvrdjave. I sad, kao što smo odmah, da se vlasi ne sete, prodali istorijski i kulturno nenadoknadiv prostor iza gradske biblioteke, sad idemo ponovo!? Scena 1, drugi put.
Napomena: Ovo je 3D model, zato sto daje prirodniji utisak o citavom kompleksu tvrdjave. Medjutim ovde uglovi izmedju linija na slici nisu realni, za to treba pogledati mapu u horizontalnoj ravni. Linije vidika ne treba procenjivati na osnovu ovoga.