Šta je novo?

K-District [Nekadašnji Beko Projekat]

Zuma":f0fty6tr je napisao(la):
problem vizura definitivno postoji. ... Ovaj bager lepo markira poziciju buduće zgrade i pokazuje šta će biti zaklonjeno ....
IMG_3256_resize.jpg

istina :shock: :shok: :!:

ja mislim da broj ljudi koji u roku od mesec dana koji pristupe ovom mestu da pogledaju tvrđavu mogu na prste da se nabroje.

to je jedna velika tuga svih nas.

poseći ovo šiblje i drveće i pogled bi stvarno bio fantastičan.

Ево и прецизне површине одакле се тврђава више неће видети.

Обележио сам и правац процепа у Беко комплексу који чува визуре са шеталишта код паркинга, одакле се тврђава једино види.

Друга монтажа је евентуално исправаљање кривине и површина која би била за изградњу. Реља, да ли си на ово мислио?

2gv8s9z.jpg

Признајем, проблем са визурама одавде постоји. Зума, хвала на труду. Ипак се ретко ко тамо завлачи данас.

200м кеја...Могу да живим с тим.

stf":72blhcg9 je napisao(la):
. Реља, да ли си на ово мислио?

Da, treba otići na to mesto i baciti pogled. Sa tog mesta se i vidi koliko i postojeći "BEKO" blokira pogled ka tvrđavi.

uz dodatak da se na tih 200m keja tvrdjava ne vidi ni sada na bar 150 metara posto je zaklanjaju objeketi sportskog centra. da se ponovim, kog ne mrzi da otvara fotografije na google earth-u moze da se uveri da se od istog tog objekta tvrdjava ne vidi ni sa sredine reke. meni je na tim postavljenim fotografijama zanimljivo kako ti strani turisti i ribari koji plove dunavom i gledaju oko sebe nisu shvatili vrednost te vizure pa tako imamo stotinu fotografija djubreta po dunavu, nekakvih slepera, fotografije 25. maja i slovima JEDNA fotografija na kojoj se vidi tvrdjava. fotografije tvrdjave sa dunava masovnije pojavljuju se tek oko velikog ratnog ostrva i to dalje ka zemunu i naravno sa save i novog beograda.

sad se prelazi na vizuru tvrdjave sa zeleznicke pruge. sjajno

imam jedno pitanje. sta mislite kakva ce biti vizura na tvrdjavu, usce i dunav sa vrha novog objekta?

stf":2nan4cat je napisao(la):
Ево и прецизне површине одакле се тврђава више неће видети.

Обележио сам и правац процепа у Беко комплексу који чува визуре са шеталишта код паркинга, одакле се тврђава једино види.

2gv8s9z.jpg

Признајем, проблем са визурама одавде постоји. Зума, хвала на труду. Ипак се ретко ко тамо завлачи данас.

Nažalost, stvar je komplikovanija. Teži se takvom uredjenju prostora Usca da postanu vidljive i Dunavske zidine tvrdjave. Koliko će to biti veliki dobitak se tek malo naslucuje sa fotografija samog ćoška tvrđave koje sam ovih dana postavio. Slozili smo se da zooloskom vrtu ovde nema mesta. Kad se on iseli i kad se sredi rastinje sa te strane (što nije problem jer je tvrdjava na vrhu brda) videćemo potpuno novu Tvrđavu, nešto što niko od nas do sada nije video. Tek tada će biti moguće shvatiti pravi istorijski smisao njenog postavljanja na ovo mesto i svu lepotu ČITAVOG kompleksa tvrđave. To znači da je oblast sa koje ovih nekoliko Zahinih zgrada pravi "senku" koju si ucrtao na svojoj slici, ali na OBA najvisa zida tvrdjave, i Savski i Dunavski, a ne samo na JEDNU njihovu tačku kao na slici, ustvari daleko, daleko veći.

Dalje, čak i sa ono malo mesta gde se vidi čitava tvrđava, odmah pored nje u vidnom polju ćemo imati ogroman zid devetospratne zgrade. To će potpuno pokvariti čitav utisak. U početku smo napravili veliku grešku kad smo se fokusirali samo na vidik sa šetališta pored obale. Ideja je uvek bila da se uredi čitava oblast Ušća. Pruga neće uvek biti tu. Besmisleno je da tu bude stadion fudbalskog kluba. Bazeni i otvoreni sportski tereni 25. maja neće uvek biti prazni. Novakov teniski centar takodje gleda na tvrđavu, a ako se iseli i tu će biti šetaliste bez prepreka. Tako da ćemo imati veliki pešačko-zeleni pojas duž čitave oblasti od Savskog pristaništa pa sve do ulice Tadeuša Košćuška, a ne samo usku stazu pored obale. Kad se sve to sredi, tu bi moglo biti bar isto toliko ako ne i mnogo vise ljudi nego na dva metra sirokoj stazi pored obale. Sa čitavog tog velikog prostora tvrđava NIJE zaklonjena 25. majom, ogradom i zgradama Novakovog centra, i drvećem koje je blizu obalskog šetališta pa se vidi pod velikim uglom.

Pa zatim, niko nije spomenuo svetlosno zagađenje. Ušće je veoma popularno i noću. Sa tvrđave se noću vidi veoma lepa panorama dalekih svetala Novog Beograda, Gardoš u Zemunu, diskretna svetla Donjeg Kalimegdana, pa čak se ovlaš nazire i oblast iznad reke i ivice šume sa druge strane Dunava, što je osvetljeno odsjajem dalekih naselja sa te strane. Ponekad se vide i sjajnije zvezde, a u letnjim noćima i poneka "padalica". Tu je i opservatorija kojoj je to smisao postojanja. Sve to će biti totalno uništeno blještećim sjajem neona iz ogromne, devet spratova visoke zgrade koja ulazi daleko u vidik, ma odakle da se gleda. Pokvariće nam "noćni vid" i izgled čitave oblasti će biti potpuno unisten. Evo jedne ilustracije. Vec i 25. maj pravi mali problem, ali on je ipak pritisnut uz zemlju, relativno sitan i prilicno daleko. Sem toga ljudi vole da ga slikaju, čak i noću, što, verujete mi na reč, ovaj čovek u polu senci upravo radi ...

IMG_3095.jpg

Zuma":z6w94ndd je napisao(la):
Kad se on iseli i kad se sredi rastinje sa te strane (što nije problem jer je tvrdjava na vrhu brda) videćemo potpuno novu Tvrđavu, nešto što niko od nas do sada nije video. Tek tada će biti moguće shvatiti pravi istorijski smisao njenog postavljanja na ovo mesto i svu lepotu ČITAVOG kompleksa tvrđave.

ponovio bih pitanje, sta mislite kakva ce biti vizura na tvrdjavu, usce i dunav sa vrha novog objekta? pada li vam na pamet da ce mozda bas odatle biti moguce sagledati njenu monumentalnost na isti nacin na koji se ona bolje uvidja sa vrha palate usce nego sa parkinga beton hale?

Zuma":z6w94ndd je napisao(la):
Pa zatim, niko nije spomenuo svetlosno zagađenje. Ušće je veoma popularno i noću. Sa tvrđave se noću vidi veoma lepa panorama dalekih svetala Novog Beograda, Gardoš u Zemunu, diskretna svetla Donjeg Kalimegdana, pa čak se ovlaš nazire i oblast iznad reke i ivice šume sa druge strane Dunava, što je osvetljeno odsjajem dalekih naselja sa te strane. Ponekad se vide i sjajnije zvezde, a u letnjim noćima i poneka "padalica". Tu je i opservatorija kojoj je to smisao postojanja. Sve to će biti totalno uništeno blještećim sjajem neona iz ogromne, devet spratova visoke zgrade koja ulazi daleko u vidik, ma odakle da se gleda. Pokvariće nam "noćni vid" i izgled čitave oblasti će biti potpuno unisten. Evo jedne ilustracije. Vec i 25. maj pravi mali problem, ali on je ipak pritisnut uz zemlju, relativno sitan i prilicno daleko. Sem toga ljudi vole da ga slikaju, čak i noću, što, verujete mi na reč, ovaj čovek u polu senci upravo radi ...

IMG_3095.jpg

na postavljenoj fotografiji jedino vredno fotografisanja je upravo 25. maj, koji po tebi kvari sliku. sliku cega.. crnila prosaranog zutim tackama? lepa je panorama svetala novog beograda a ovde treba zadrzati panoramu crnila borce? btw, 70% panorame koja postoji i koja ce postojati i nakon izgradnje cini i cinice bas to prostranstvo borce. zvezde... sad se nece videti ni zvezde? dvostuki arsini, ignorisanje stvarnosti? kad si vec spomenuo opservatoriju to valjda samo kod nas postoji da je opsrvatorija u centru grada. njoj apsolutno nije mesto u centru grada, to je bar jasno, sem ako ne pricamo o njoj kao o turistickoj atrakciji sa koje ce ljudi da gledaju dole te ce bila sta dole obogatiti panoramu i ponudu a ne gore, amaterima koji bace pogled na velikog medveda umesto na veliko ratno ostrvo malo neona sa beka nece mnogo smetati.. u naucne svrhe zna se gde se postavlja opservatorija.

Bemliga, ovo levo krilo Zahine zgrade ili ograniciti spratnost ili tu nista ne graditi. Ironija je da bi se maltene ceo taj volumen mogau ugurati u desni deo kad bi se tu dozvolila veca spratnost kao kompenzacija. E, ali 'ajde ti to objasni nasim regulatorima.

razgradjevinar":21n9q23v je napisao(la):
na postavljenoj fotografiji jedino vredno fotografisanja je upravo 25. maj, koji po tebi kvari sliku. sliku cega.. crnila prosaranog zutim tackama? lepa je panorama svetala novog beograda a ovde treba zadrzati panoramu crnila borce? btw, 70% panorame koja postoji i koja ce postojati i nakon izgradnje cini i cinice bas to prostranstvo borce. zvezde... sad se nece videti ni zvezde? dvostuki arsini, ignorisanje stvarnosti? kad si vec spomenuo opservatoriju to valjda samo kod nas postoji da je opsrvatorija u centru grada. njoj apsolutno nije mesto u centru grada, to je bar jasno, sem ako ne pricamo o njoj kao o turistickoj atrakciji sa koje ce ljudi da gledaju dole te ce bila sta dole obogatiti panoramu i ponudu a ne gore, amaterima koji bace pogled na velikog medveda umesto na veliko ratno ostrvo malo neona sa beka nece mnogo smetati.. u naucne svrhe zna se gde se postavlja opservatorija.

Ali nece se videti NIŠTA! Kako to misliš "malo neona"? Na planu se spominju transformatori od, prepisujem, 10890 KW, 2000 KW, 1170 KW, 200 KW. To je vise od 10 MW. Ako cak i sasvim beznacajan deo ove snage ode na spolja vidljivo svetlo, kako mislis da ce se videti bilo sta sem same zgrade i njene okoline? Jer tamo imamo prvo spoljno osvetljenje ulica, prilaza i setalista oko zgrade, pa sjajno osvetljeno prizemlje sa izlozima, pa 8 spratova, pa izrazito visoko potkrovlje. To je deset nivoa. Pa to isto imate u nekoliko blokova, u izuvijanim i isprepletanim svetlecim linijama koje cine osvetljeni prozori svakog od 10 spratova. A izmedju dva bloka sa bedema gledamo tačno niz potpuno novu ulicu, "promenadu", i njeno ulicno osvetljenje. Noćni vid je noćna varjanta adaptacije oka na ukupno, odnosno maksimalno osvetljnje. Na jakom svetlu zenice se zatvaraju da bi se zaštitio očni živac, isto kao i kod kamere. To što noću vidimo, vidimo samo ako su svi izvori svetlosti približne jačine, inače sve sem najjačih tone u tamu. Kad se pogleda prizor na slici, videće se samo dugačke izuvijane trake neona.

Zuma":3qdusv4c je napisao(la):
I na kraju, nesto kao iz crtanih bajki Volta Diznija. Ovo bar Americki turisti nece imati problema da prepoznaju:

IMG_3052.jpg

Pogled ostaje isti, niko ne ruši Kalemegdan!!! Jedino što gledalac ne bi bio na bazenu, šinama ili u žbunu, već bi bio u luksuznom hotelu ili stanu.

Ja sam za!

malo neona sam spomenuo u kontekstu opservatorije.. znaci ako ce da proucavaju zvezde eto je fruska gora, eto ga rtnjan, rudnik, eto je cela sumadija i siguran sam da ce naci pravo mesto. ako gospoda astronomi nec iz beograda eto je zvezdara (cudnog li imena,a), kosutnjak..sta znam.. pa najbolje da ukinemo ulicnu rasvetu i uvedemo zabranu paljenja svetla u sobi polse 12 da bi mogli da gledamo zvezdano nebo u punom sjaju.. mozda nije ustavno ali nije ni zabrana prodaje alkohola pa eto uvedose.

ne razumem sta bilo ko ocekuje u centru milionskog grada nego svetlo, guzvu, zagadjenje svake vrste.. i obrnuto.. ja kad odem na zlatar ne idem tamo zbog trznog centra nego zbog prirode. neko ovde spomenu kako se cudi ljudima iz provincije koji dodju u usce i nece da pesace po livadi.. pa oni su tu i dosli zbog trznog centa jer livadu i sumu i zvezdano nebo imaju i kod kuce

GOJE":39x57xb1 je napisao(la):
Pogled ostaje isti, niko ne ruši Kalemegdan!!! Jedino što gledalac ne bi bio na bazenu, šinama ili u žbunu, već bi bio u luksuznom hotelu ili stanu.

Ja sam za!

Isto tako možes da kažes da je uzivanje u parku bolje ako ga gledas iz svog stana nego ako si na klupi, travi ili žbunu. To poništava osnovni smisao takve aktivnosti. Kalimegdan je zaštićena ambijentalna celina. Tvđave se prave na brdu i tako treba i da se vide, odozdo, sa livade, gledajuci je onako kako su je gledali svi koji su kroz istoriju dolazili do nje. Da se zna šta predstavlja, koliko vredi i šta brani. Potpuna je perverzija da se tvrđava gleda odozgo. Nigde u svetu nisam cuo za slucaj da je neko odmah pored tradicionalnog istorijskog centra svog grada, citadele, napravio soliter - vidikovac, tako da prebogati turisti mogu da gledaju direktno u vrh zida ili da preko njega zaviruju unutra.

I sad, zbog sumnjive privilegije da je vidimo bas na tako cudan nacin, treba da pokvarimo vidik sa nje, nešto što je u suštini originalni razlog njenog postojanja i bitan deo vrednosti koju mi prodajemo turistima.

Na kraju, ko će takav pogled na tvrđavu moći da plati? To je slična vrsta neobicne logike nasih politicara i privrednika koja tvrdi da se obale nasih reka moraju "razvijati", uciniti "pristupacnim" tako sto se iznajmljuju ugostiteljima. Znaci, umesto da 99% stanovništva može da koristi tu obalu, to je omoguceno samo jednom procentu, koji onda još za to mora da plati. Ranije je mogao da se kreće, skače, sedi na travi ili klupama, igra fudbal, ili prevrće preko glave. Sada mora da plati za privilegiju da nepomicno sedi zgužvan kao sardina i pije zaslađene otrove koji mu uništavaju zdravlje, sve vreme svestan da još jedan deo grada više ne pripada njemu. Naravno, bitna razlika je sto oni koji imaju bilo moć bilo novac u drugom slucaju zarađuju, a u prvom ne. A to je ustvari i čitava suština neverovatne ideje o lepoti postojanja ČETRI 10-spratne poslovne zgrade baš u parku, i to od svih parkova, baš na Kalimegdanu.

Zuma wrote,, .....sve vreme svestan da još jedan deo grada više ne pripada njemu. Naravno, bitna razlika je sto oni koji imaju bilo moć bilo novac u drugom slucaju zarađuju, a u prvom ne. A to je ustvari i čitava suština neverovatne ideje. . . . ,,

Takva recenica stoji i mogla bi da se napiše na ne malom broju tema ovog foruma naročito gde nije privatno vlasništvo
al tamo nije napisana , ne sporim je , samo se pitam zasto je nema od istog autora i tamo, vec samo na ovoj temi

razgradjevinar":1gi845eo je napisao(la):
malo neona sam spomenuo u kontekstu opservatorije.. znaci ako ce da proucavaju zvezde eto je fruska gora, eto ga rtnjan, rudnik, eto je cela sumadija i siguran sam da ce naci pravo mesto. ako gospoda astronomi nec iz beograda eto je zvezdara (cudnog li imena,a), kosutnjak..sta znam.. pa najbolje da ukinemo ulicnu rasvetu i uvedemo zabranu paljenja svetla u sobi polse 12 da bi mogli da gledamo zvezdano nebo u punom sjaju.. mozda nije ustavno ali nije ni zabrana prodaje alkohola pa eto uvedose.

ne razumem sta bilo ko ocekuje u centru milionskog grada nego svetlo, guzvu, zagadjenje svake vrste.. i obrnuto.. ja kad odem na zlatar ne idem tamo zbog trznog centra nego zbog prirode. neko ovde spomenu kako se cudi ljudima iz provincije koji dodju u usce i nece da pesace po livadi.. pa oni su tu i dosli zbog trznog centa jer livadu i sumu i zvezdano nebo imaju i kod kuce

Mnogima koji žive u gradu su važne baš zvede, zato što "građanima" pre svega fali prostor u svakom smislu, i fizički i duhovno, a nema boljeg simbola slobode od neogranicnog vidika zvezdanog neba. One su bas u gradu vazne, ne u selu, i ne u opservatoriji, bar ne za gradjane.

Ali evo, zaboravimo sad zvezde. Ionako se ne vide narocito dobro. Tacno je da se u centru grada moze ocekivati samo zagadjenje svake vrste. Ali Kalimegdan je popularan bas zato sto je tamo drugacije. Ne mozes ga pretvoriti u nesto drugo sa obrazlozenjem da je tako svuda oko njega, pa sto ne bi tako bilo i ovde. Ne kad je to razlog zato ljudi tamo uopste idu. Kad se nocu dodje na Kalis i sedne na onaj cuveni zidic, i dalje se vidi fantasticna panorama reke i grada, skoro 180 stepeni vidika. Svetlost je slaba, ali se sve ipak vidi savrseno bas zato sto nema ni jednog jarkog izvora svetlosti da te zaslepi. To je isto kao kad nocu upalis baterijsku lampu. Pre toga si video citavu okolinu onoliko dobro koliko je to moguce. Cim upalis bateriju, vise se ne vidi bas nista izvan onoga sto ona obasjava. Svuda okolo vlada apsolutna tama. Onaj prvi blok, a poprilicno i onaj drugi, su isuvise pomereni napred, tako da su nam uvek u vidiku. Nekad u direktnoj liniji gledanja, a u ostalim slucajevima u oblasti perifernog vida. A plus toga, zgrada i ulice oko nje ce jarko obasjavati i deo terena oko same zgrade, pa cak i obliznje drvece. I odzdo i odozgo. Jarki odsjaj ovog 10 spratova visokog stuba neona i terena oko zgrade ce biti previse jak, cak i kad se ne gleda direktno u njega, da ce nam drasticno potamniti i "pokriti" citav preostali vidik na i grad i na donji Kalimegdan. To je ono na sta mislim. Znam da zbog vidika i malo prirode mozes da odes na razna druga mesta, ali kakvog smisla ima ici tamo samo zato sto smo to isto upropastili ovde gde smo to vec imali?

boca-ica":2cvgotu3 je napisao(la):
Zuma wrote,, .....sve vreme svestan da još jedan deo grada više ne pripada njemu. Naravno, bitna razlika je sto oni koji imaju bilo moć bilo novac u drugom slucaju zarađuju, a u prvom ne. A to je ustvari i čitava suština neverovatne ideje. . . . ,,

Takva recenica stoji i mogla bi da se napiše na ne malom broju tema ovog foruma naročito gde nije privatno vlasništvo
al tamo nije napisana , ne sporim je , samo se pitam zasto je nema od istog autora i tamo, vec samo na ovoj temi

Slicno me je pitao stf za angazovanje povodom sume u Mirijevu. Odgovor je krajnje prozaican. Kad nesto pisem, volim da pisem o stvarima koje dobro poznajem. Sto se tice tema ovog sajta, to su mesta u gradu koje ionako stalno posecujem, pa kad nesto kazem, znam da znam o cemu pricam. Mirijevo je kilometrima dalako od mesta gde stanujem i jednostavo nisam u stanju da budem kvalifikovani sagovornik onima koji citav problem poznaju mnogo bolje od mene. Vaznije od toga jeste poduže iskustvo koje me je naučilo koliko je besmisleno rasipati se na sto strana, posto je tada jedini rezultat da nigde ne postigneš ništa. Ono sto se od poruka prati, prati se povrsno, bez koncentracije, bez zelje da se skupi dodatno znanje i sa jos manje pravog razumevanja. Otuda i povika na poruke duze od dve recenice. Ljudi nisu u stanju da postignu svoj ambiciozni program "prisutnosti" na hiljadu mesta. Ali kakva korist od toga? Ako se nesto radi, radite to kako treba, do kraja, ili nemojte raditi. Ako imate ograniceno vreme na raspolaganju neophodno je napraviti izbor. Ma koliko ja želeo da mogu da se angažujem na mnogo mesta, nemam toliko vremena.

Kao očigledan primer gde bi bilo bolje da se sada nalazim umesto što sam opet pored računara, danas u Domu Omladine počinje Eko Fest. Tema je baš ovo što smo videli da ovde izgleda fali, znanje o funkcijama i neophodnosti ekoloskog pristupa u modernom urbanom razvoju. Jedan od filmova se bavi pitanjem sta od dece pravi odrastanje u gradu, potpuno van ikakvog kontakta sa prirodom.

http://green-fest.org/

Зума,

Твоје намере и убеђења су искрени, али идеалистички. Потпуно у несагласности са реалношћу. Схвати да плац на који си се наврзо није у својини града, већ скупо плаћени приватни посед. Схвати да на њему последњих пар векова није био парк, већ разноразни војни и индустријски објекти - у овом крајњем издању респектибилна зграда Бека до улице и гомила хангара и шупа иза ње. Схвати да ће на њиховом месту легално бити изграђен (надам се) објекат далеко веће архитектонске и урбане вредности, који ће представљати нови ланд марк у Београду, а не дивљи објекат без икакве дозволе. То што се налази на ободу Калемегдана можеш схватити и као чист добитак за оба.

Ја се надам да ће се поштовати пројекат по коме ће Захино здање бити уроњено у зеленило које би га визуелно повезало са комплексом тврђаве-парка и да ће оживљавањем овог слепог црева у срцу Београда много боље бити валоризована и лепота самог Калемегдана.

И да, није у питању десетоспратница.

sizif":84now4qt je napisao(la):
Зума,

Твоје намере и убеђења су искрени, али идеалистички. Потпуно у несагласности са реалношћу. Схвати да плац на који си се наврзо није у својини града, већ скупо плаћени приватни посед. Схвати да на њему последњих пар векова није био парк, већ разноразни војни и индустријски објекти - у овом крајњем издању респектибилна зграда Бека до улице и гомила хангара и шупа иза ње. Схвати да ће на њиховом месту легално бити изграђен (надам се) објекат далеко веће архитектонске и урбане вредности, који ће представљати нови ланд марк у Београду, а не дивљи објекат без икакве дозволе. То што се налази на ободу Калемегдана можеш схватити и као чист добитак за оба.

Ја се надам да ће се поштовати пројекат по коме ће Захино здање бити уроњено у зеленило које би га визуелно повезало са комплексом тврђаве-парка и да ће оживљавањем овог слепог црева у срцу Београда много боље бити валоризована и лепота самог Калемегдана.

U Beogradu koliko znam nema privatnih parcela, sve je to gradjevinsko zemljiste koje se valjda jos uvek dobija na koriscenje, valjda na 99 godina. A i cak da je privatni posed, moze (a valjda i treba, pogotovo na osetljivim likacijama) da podleze regulativi, i da regulator recimo kaze ne moze vise od 3 sprata. A sad TI to SHVATI :D (ovo kazem samo zato sto mi je zaparao uvo ovaj ton sa shvati-shvati-shvati...)

Zuma wrote ,,. . . Kad nesto pisem, volim da pisem o stvarima koje dobro poznajem. Sto se tice tema ovog sajta, to su mesta u gradu koje ionako stalno posecujem, pa kad nesto kazem, znam da znam o cemu pricam. ... Ako se nesto radi, radite to kako treba, do kraja, ili nemojte raditi. . . . ,,

Zuma, ne shatam tvoj odgovor cak sta vise mislim da se rugas mom prosecnom IQ :(

Isti taj ljubleni i tebi dobro poznat Kalemegdan
se ugrozava drasnicno agresivno i mnogostruko na ne privatnoj vec i to javnoj zakonom zasticenoj povrsini
da nikada vise nece postajati ni tacka milimetar puta milimetar sa koje ce da se vidi sadsanja vizura sa Savske strane
nakon diktatorskog sprovodjenja ( meni monstrumskog ) projekta zvanog ,,Oblak,, :bash:

.... a tamo na toj temi gde se mesecima vodi bitka , nema ni jednog tvog slovceta da ti to smeta....
ili da imas ikakav stav o tome.... :dil:

Ne kazem da nisi u pravu za projekat Beka ,
samo mi pojasni svoju nemost i ne zainteresovanost kada je u pitanju Savska strana Kalemegdana
jer poredeci projekte Oblaka i Beka, stetnost Beka je nemerljiva, cak ni u u promilima
a i nula koma jedan promil, ikakve stetnosti ,
svakome od nas daje puno pravo da reaguje kako smatra i to posstujem :)

boca-ica":2e6j70x3 je napisao(la):
Zuma, ne shatam tvoj odgovor cak sta vise mislim da se rugas mom prosecnom IQ :(

Sasvim sam ozbiljan. Obicno nemam vremena, a ovo je bio izuzetak. I ovo sto sada pisem ide na racun odlaganja vise drugih obaveza koje imam i verovatno nece jos drugo trajati. Trenutno pratim samo ovu temu na Beobuildu.

Isti taj ljubleni i tebi dobro poznat Kalemegdan
se ugrozava drasnicno agresivno i mnogostruko na ne privatnoj vec i to javnoj zakonom zasticenoj povrsini
da nikada vise nece postajati ni tacka milimetar puta milimetar sa koje ce da se vidi sadsanja vizura sa Savske strane
nakon diktatorskog sprovodjenja ( meni monstrumskog ) projekta zvanog ,,Oblak,, :bash:

.... a tamo na toj temi gde se mesecima vodi bitka , nema ni jednog tvog slovceta da ti to smeta....
ili da imas ikakav stav o tome.... :dil:

Ne kazem da nisi u pravu za projekat Beka ,
samo mi pojasni svoju nemost i ne zainteresovanost kada je u pitanju Savska strana Kalemegdana
jer poredeci projekte Oblaka i Beka, stetnost Beka je nemerljiva, cak ni u u promilima
a i nula koma jedan promil, ikakve stetnosti ,
svakome od nas daje puno pravo da reaguje kako smatra i to posstujem :)

Oblak je toliki apsurd, da racunam da Kalimegdan ipak nije u velikoj opasnosti posto to na kraju verovatno nece biti napravljeno. Mozda se varam, ali ima puno ljudi koji su zgroženi i to je neka vrsta osiguranja, kakvog-takvog. Problem je ovde. Svi ste oduševljeni zato sto je neki psiholški tim dobro odradio i izbor projekta i pravi pristup marketingu. Čak sam i ja u jednom periodu uglavnom bio za ovo, sve dok nisam nekoliko puta dobro razmislio o svemu i muvao se uonaokolo po rovovima i trnju. Vojnim rečnikom, ljudi su potrebni ovde, tamo ih ima dosta.

sizif":2fnhdb4b je napisao(la):
Зума,

Sve ovo smo vec spominjali, ali nema veze. Ponovicu ukratko, iduci od jedne tvoje tvrdjnje do druge.

IMA deset nivoa. Prvo su govorili o sedam spratova, pa se ispostavilo da ih ima osam, plus prizemlje, plus potkrovlje koje je visoko bar 1,5 ili 2 sprata samo za sebe. To je 10+ nivoa, kao sto sam vec rekao. Pazljivo sam ih brojao i mogu za postavim sliku plana ako zelite.

Plan jos nema dozvolu za izgradnju. Koliko sam shvatio, gradjevinsku dozvolu, ali moguce da se varam oko toga koji je papir u pitanju. U svakom slucaju jos se sve moze zaustaviti posto je deo strucne javnosti (ne znamo koliki deo) protiv ovoga. U medijima se spominje samo da je "deo strucne javnosti" protiv. Pre ce biti da je "deo strucne javnosti za", a od njih deo samo zasto sto su dovedeni pred svrsen cin, pa zakljucuju da ni ovo nije tako lose, kad se vec mora.

Bez obzira da li je plac iznajmljen ili kupljen to, bar za nas, ne bi trebalo da vazi ako je neke papire dobio nečasnim ili cak nelegalnim putem. To ne obavezuje investitora, ali moralo bi da obavezuje nas. Ponovo cu postaviti deo intervjua da vidite kao je doslo do ovoga. A cak i ako je sve bilo sasvim u redu, nije nemoguce pogresiti. Ako se kasnije shvati da je napravljena greska, zasto da je ne ispravimo dok se to jos moze uraditi jeftinije od stete koju bi nastavak projekta izazvao?

Tacno je da ovde nije bio park nego industrijski objekti, ali zasto na ovako velikom prostoru sem Beka nema ni jedne poslovne, industrijske ili stambene zgrade trajne vrednosti? Zato sto
1. Nisu MOGLI da naprave park jer je tu bila pruga i zeleznicka stanica, a u blizini je obala sto je zgodno za recni transport, pa su bila potrebna stovarista i drugi objekti za manipulaciju robom
2. Za te namene nisu HTELI da prave bilo sta drugo sem jeftinih ili privremenih objekata (hangari, stovarista, carina, barake za radnike i brodare ...) bas zato da bi prostor sacuvali za nesto kao park ili drugu reprezentativnu ulogu. Inace bi se klasicno gradsko tkivo slicno onom u susednim ulicama vec davno prelilo i na ovaj prostor. Da su HTELI, svaki slobodan deo bi bio pun, jer je ovo bio i sada jeste dragocen i visestruko koristan prostor u svako vreme i za svaki posao: Blizina obe reke, blizina pristanista, zeleznicka stanica, ranžirna stanica, lep vidik, relativno ravan teren, blizina tvrdjave.

Znaci da je i ranije kod urbanista postojala i svest, i zelja, i konkretna akcija da se ovaj deo Kalimegdana bar sacuva za buducnost, kad vec oni sami ne mogu da ga bolje iskoriste. Medjutim, ovo je ustvari periferni argument, samo ilustracija univerzalne ociglednosti takvog resenja cak i pre danasnje svesti o potrebi posebe zastite. Cak i da nije bilo tako, nema razloga zasto danas ne bismo uradili ono sto je DANAS najbolje, pa ma sta da je tu bilo ranije.

Ova zgrada bi bila dobitak na drugom mestu, ali je na Kalimegdanu čist gubitak zato sto mu onemogucava da se dalje razvija u pravcu u kome se u svetu razvijaju oblasti ovakvih prirodnih, istorijskih, ekoloških i turistickih potencijala. Trzni centar možeš imati svuda, ovakvu okolinu Kalimegdana koja ga podržava i povećava vrednost i njemu i sebi, nemaš nigde drugde. A plus onemogucava da citav vec izgradjeni kompleks, 25. maj, pocne da funkcionise punim kapacitetom. Bukvalno bacamo pare VEC date na ogroman i vredan sportski centar, koji JESTE prilagodjen predvidjenoj nameni prostora, da bi DALI pare za nesto sto tek TREBA graditi, a sto ce pri tome drasticno degradirati ZAŠTIĆENU ambijantalnu celinu.

To sto ovaj komples "besplatno" pomaze da se rascisti ovaj ruinirani prostor je argument koji se ponavlja. Medjutim nema logike. Postavicu sliku da bi videli koliko malo vrede svi objekti koji su sada tu. Pa zar za raščišćavanje te šake jada neko treba da nam "pomaže"? I to po tako ogromnoj indirektnoj ceni po okolinu, ambijent i sve druge objekte?

Zahino zdanje nikako ne može biti uronjeno u zelenilo kad je visoko koliko i sama tvrdjava ZAJEDNO SA BRDOM na kome se nalazi.

Takodje, renderima ne treba previse verovati jer je okolina tog zdanja sasvim drugacija od one na renderu, pa i to što se naoko uklapa, ustvari nije sasvim tako kao što na njemu izgleda.

A o legalnosti u sledecoj poruci

Iz ovoga se vidi u kojoj je meri citav ovaj posao "legalan" ...
Iz intervjua Aleksandre Banovic. Korisno je procitati ceo intervju, evo samo jednog dela (link je na kraju):

"Pitanje: Unutar gradskog jezgra postoji nekoliko kulturno-istorijskih i prostornih celina od izuzetnog značaja za republiku, koje su trenutno veoma ugrožene: Beogradska tvrđava je jedno od njih. Vi ste kao autor DUP-a Beogradska tvrđava i Kalemegdan, ustali u odbranu svog autorskog prava da budete konsultovani prilikom promene Detaljnog urbanističkog plana. O kakvim promenama se radi?

Odgovor: Problem kompleksa Beogradske tvrđave, koji je 1979. godine utvrđen za spomenik kulture od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju, sastoji se u sledećem: 1969. izrađen je Detaljni urbanistički plan, koji je još uvek na snazi. Ovim planom je predviđeno da se prostor između ulice Tadeuša Košćuška i bedema raščisti kako bi se na tom mestu oslobodio prostor za zelene površine, šetališta i dečije igre. Aktuelnim predlogom izmena menja se osnovni koncept DUP-a, tako da će umesto šetališta, na prostoru od 60.000 m2 biti dozvoljena izgradnja hotelskog kompleksa i tržnog centra, koji podseća na kazamat, i kojim će se formirati novi bedemi ispred bedema, čime se potpuno uništava silueta postojeće tvrđave.

Pitanje: Da li su poznati naručioci i izvođači ovog „misterioznog“ projekta, koji se potpuno izmakao kontroli stručne javnosti?

Odgovor: Izrada plana detaljne regulacije ovog prostora poverena je CEP-u, a sredstva za njegovu izradu obezbeđuje 'Property Development' – firma čiji vlasnici tek treba da se oglase. Ja postavljam pitanje ko stoji iza stranog investitora, koji ima toliki uticaj na gradske vlasti da promene uobičajenu praksu da Direkcija za izgradnju finansira urbanističke planove. Problem se usložnjava činjenicom da je CEP bio društvena firma (direktor je Miša David), i da je u međuvremenu privatizovan i postao vlasništvo bivšeg Gradskog sekretara za urbanizam. (arhitekta Đurović). Sadašnji direktor Urbanističkog zavoda je nekadašnji radnik CEP-a. Izmenu generalnog plana je ispred Urbanističkog zavoda radio arhitekta V. Macura i arhitekta Ferenček, takođe bivši radnik CEP-a, kao i arhitekta Bobić, koji je bio glavni arhitekta grada kada su se sve ove aktivnosti oko spornih lokacija odobravale. On je istovremeno bio i predsednik stručnog veća Urbanističkog zavoda. Njihov uticaj bio je značajan zato što su bili raspoređeni na svim ključnim mestima za donošenje i sprovođenje odluka i međusobno su se neverovatno uspešno usaglašavali i sinhronizovali. Simptomatično je da su svi koji su radili na Generalnom planu, za račun Gradske vlade, kasnije dobili posao kod investitora, kako bi u njegovom interesu iskoristili dvosmislenosti Zakona, koji su sami formulisali. Mi tražimo da se spreči bahato i neodgovorno ponašanje gradskih vlasti, kao i da se zaustavi praksa parcijalnog rešavanja kompleksa, koji se mora rešavati jedinstveno.

Pitanje: Šta će biti sa fabričkim kompleksom BEKO, objektom koji je prema GUP-u bio predviđen za rušenje?

Odgovor: Sudbina ovog privrednog objekta je ista kao i sudbina naše privrede: propagira se njen razvoj, a u stvari – industrijske obekte rušimo, zbog primamljive lokacije, da bismo izgradili profitabilne objekte za, od očiju javnosti skrajnute, privatne investitore. Onaj ko je kupio BEKO (lokacija predviđena za zelenu površinu) unapred je znao da će dobiti odrešene ruke za izgradnju, zahvaljujući autorima teksta zakona koji su 'promućurno' ubacili klauzulu o mogućnosti 'transformacije zatečenih objekata na ovom potezu', koja je naknadno ubačena u uslove DUP-a, od strane onih koji su bili zaduženi za 'sinhronizaciju' urbanističkih uslova sa potrebama Investitora. Pitam se u kakvom su odnosu bivše kolege iz CEP-a sa Republičkim zavodom, kad su od njega dobili Uslove čuvanja, održavanja i korišćenja kulturnog dobra, tj. saglasnost da se promeni namena prostora na ovoj atraktivnoj lokaciji. Napominjem da je DUP-om načelno data mogućnost transformacije namene, ali ne da o tome odlučuju investitor i projektantski tim."

( http://www.pecat.co.rs/2010/07/aleksandra-banovic-poslusni-su-na-ceni-a-struka-je-u-zadnjem-planu/ )

Zuma da skratim moj utisak je da ti nisi napadač projekta Beka nego branilac projekta Oblaka

strategija . . . . :lool: :laugh: :lool:

I na jednoj i na drugoj strani Kalemegdana planira se pravljenje tržnog centra - o novcu je reč -
konkurencija oko slivanja potrošača je surova, jer radi se o opravdanosti postojanja samog TC
ikakav interes u TC Oblaka sada izaziva jaaaaaku mnogostruku zabrinutost
sto nije slučaj kada bi se od Beka odustalo

jul 1, 2010 :D Открио си топлу воду.Дискусија о свему томе је вођена пре две године. У међувремену ни ивеститор ни пројектант нису више мистериозни и све је урађено легално. ДУП јесте мењан на иницијативу приватног сектора али у сарадњи са свим градским институцијама. То уопште не мора да има било какве негативне последице као што је рецимо био случај са Ушћем.Али тај пројекат је ипак био нелегалан од почетка.

Vrh