Šta je novo?

Izbori 2024

Нису довеле никакве историјске околности до тога да ми славимо Божић другог датума, јер га славимо истог датума, 25. децембра - напротив, историјске околности су условиле да наша држава пре 100 и нешто година пређе на нормалан календар, једино њена црква (баш тако - њена црква - у то време држава није била секуларна, могао си се венчати у општини само у Војводини, а већ у Београду не), иако је рекла да хоће, то још није учинила. То нису историјске, него врло људске околности, тј. природа (пошто смо сада, како кажеш секуларна држава, написаћу и непатворена глупост, као што је готово све у нашој цркви од Светог Николаја из Лелића наовамо, укључујући конструкцију некаквог "Светосавља", присвајање паганских обичаја да би се умилило сујеверним бабама, признавање тзв. црногорских светаца - оно кад владар посвети блиског рођака неколико година после смрти да би учврстио власт фамилије, итд.).

Nije se desilo.
Moji roditelji Srbi(janci) su išli zajedno sa mnom na ponoćku i to bas u Opatiji. Jer smo tamo išli svake zime, na zimovanje, ne na letovanje... Na leto smo išli u Hvar i Rovinj... Dakle u Opatiju u hotel Avala, kasnije preimenovan u Agava...

Mene bi ostavili da spavam u sobi, često sam se budio i plakao a oni su sa konobarima i osobljem hotela bili jako bliski i čitave te dve nedelje raznorazni neki partiji u privatnim kućama, u hotelu, proslava NG, maškare... Mene su vodili isto ali pre nego što baš zaginu negde bi me smestili na spavanje... Dok se uspavam i ćao 😄

Danas su potpuno nezamisliva takva spontana druženja osoblja da gostima...

Ne znam kako su tebi izgledale 80te, nama su izgledale ovako i preponosan sam na to jer sam kosmopolitski duh nasledio od njih...

Ostalo o lošem vazduhu koji činjenica udišemo (a u kontekstu posta koji si započeo) je klasična zamena teze...
U tome u jeste stvar. Ti si Hrvatsku upoznao samo na osnovu letovanja. Da si živeo u Hrvatskoj pa da te recimo hrvatska tajna policija izbaci iz stana, onda ne bi tako razmišljao. Recimo, da ti prete dan i noć, da te zovu i vređaju te i prete ti deci. To smo doživeli ja i moja porodica iako je brak bio mešan.
Opet ne mrzim nikoga i potpuno sam relaksiran po tom pitanju. Međutim, nisam lud da prihvatam svaku glupost koja dolazi iz Hrvatske. Poznajem ih dobro i džaba ti taj "kosmopolitizam". Ne vole oni mnogo ni tebe, ali si im dobar jer si ostavljao novac.

Na kraju moram da ronim "krokodilske suze" što beogradska "gospoda" ne može da okvasi svoju zadnjicu na hrvatskim ostrvima. Evo ih svaki dan na N1, svi Srbi izvan Srbije su krivi, ostali su cvećke. Krivi su Srbi što nisu odmah napustili svoje stanove da ne bi ljutili susede. Onda bi gospoda mogla na miru da se kupa.

Da se razumemo i ja sam bio mnogo puta u Hrvatskoj. To me uopšte ne zanima šta je bilo. Samo sam hteo da odgovorim N1 gospodi.

Poslednja izmena:
U tome u jeste stvar. Ti si Hrvatsku upoznao samo na osnovu letovanja. Da si živeo u Hrvatskoj pa da te recimo hrvatska tajna policija izbaci iz stana, onda ne bi tako razmišljao.

Da, tako je i da si ti živeo u Sarajevu pod opsadom ne znam koliko godina drugačije bi gledao nego kad odeš 2 dana na ćevape...

Srbijanac sam, nemam negativno iskustvo sa Hrvatima. Prosto je tako.

Poznajem ih dobro i džaba ti taj "kosmopolitizam". Ne vole oni mnogo ni tebe, ali si im dobar jer si ostavljao novac.

Nema potrebe da idem u detalje da su u toj ekipi sa kojima su se moji družili bili i Srbin iz HR i jedan Italijan, veze s mozgom nema da su prema nama bili dobri jer smo ostavljali pare, i na svadbu nas je zvao taj Slavko, konobar a moj ćale je snimao dosta tada, imao je dobru kameru i sva ta neka slavlja je zabeležio... Ništa se tu loše nije dešavalo, poslo mnogo godina videli su se ponovo negde s početka 2000tih... Život ide dalje, al 80te su bile jako lep period za moju porodicu...

Žao mi je što si ti imao negativno iskustvo al pišeš generalizacije o Hrvatima i to što sam citirao prosto nije istina...

Meni je samo neobicno da mlada, lepa i urbana gospoda preferiraju jednu stranu sveta kad idu da "upoznaju druge religije".

Nikada im nije palo na pamet da svrate u Novi Pazar kad je Bajram.
Jos bolje i blize, nisu isli u Borcu, kad Romi slave Djurdjevdan.

Nasa urbana, lepa, mlada, multikulturna i pametna ekipa uvek se divi gazdama.
Uvek se divi sili.
Uvek se divi Zapadu.
Zagreb im je ipak najblize.

Zato idu na Advent.

Александар Вучић одржао састанак са Аном Брнабић и војним врхом. Након састанка, начелник Генералштаба Милан Мојсиловић хитно кренуо у Рашку

Dok neki prepricavaju kako je bilo na Adventu, dok amonijak curi, nas najpoznatoji tragicar nastavlja sa svojom dramom....
Svako se bavi sopstvenim prioritetima.

У Сектору за ванредне ситуације МУП-а Србије јуче касно поподне саопштили су да је након исклизнућа вагон- цистерне јуче око 17.30 сати са пруге Пирот- Станичење, код места Сопотски Хан укупно 51 особа хоспитализована са симптомима тровања амонијаком, од којих две имају теже симптоме.
Поједини медији јавили су да је синоћ пронађен мртав старији мушкарац, иначе хронични срчани болесник, у возилу којим је слетео с пута у близини Пирота, те да ће обдукција утврдити узрок смрти, односно да ли је преминуо од своје основне болести, последица удеса или удисаја амонијака.

Beogradska prepametna urbana mladost (seljaci koji zive u Beogradu) ne moze da shvati da izmedju kolonijalnog statusa, Hulje na vlasti, izlivanja azota i odlazaka na Advent postoji neka tajna veza.

Poslednja izmena:
Na kraju moram da ronim "krokodilske suze" što beogradska "gospoda" ne može da okvasi svoju zadnjicu na hrvatskim ostrvima. Evo ih svaki dan na N1, svi Srbi izvan Srbije su krivi, ostali su cvećke. Krivi su Srbi što nisu odmah napustili svoje stanove da ne bi ljutili susede. Onda bi gospoda mogla na miru da se kupa.
Prica se da najgospodskija beogradska gospoda svoju zadnjicu moraju da okvase bas u Rovinju ili Porecu.
Drugde im salinitet i PH vrednost vode ne odgovara.

Da, tako je i da si ti živeo u Sarajevu pod opsadom ne znam koliko godina drugačije bi gledao nego kad odeš 2 dana na ćevape...

Nema potrebe da idem u detalje da su u toj ekipi sa kojima su se moji družili bili i Srbin iz HR i jedan Italijan, veze s mozgom nema da su prema nama bili dobri jer smo ostavljali pare, i na svadbu nas je zvao taj Slavko, konobar a moj ćale je snimao dosta tada, imao je dobru kameru i sva ta neka slavlja je zabeležio... Ništa se tu loše nije dešavalo, poslo mnogo godina videli su se ponovo negde s početka 2000tih... Život ide dalje, al 80te su bile jako lep period za moju porodicu...

Žao mi je što si ti imao negativno iskustvo al pišeš generalizacije o Hrvatima i to što sam citirao prosto nije istina...
Ne pišem generalno o Hrvatima, već da ima toga i kod njih. Nisam ni ja imao negativna iskustva sa Albancima. Jel treba sada da kritikujem Srbe sa Kosmeta i da ih optužujem da su oni loši, a Albanci dobri? Lepo si napisao, to je tvoje iskustvo. Meni su pola rodbine Hrvati, a pričaš da generalizujem stvari. Samo kažem da nije sve u Hrvatskoj idealno, a ponajmanje da su samo Srbi loši momci. To ja narativ koji je prisutan kod beogradske nazovi elite kojoj se divi pola foruma. Valjda ja mogu bolje to da sagledam veze između Srba i Hrvata, od nekoga ko tamo ima samo prijatelje. Suština je da stvari nisu ni crne, ni bele. Nemam potrebu da slavim Božić 25. decembra pošto sam pravoslavac. Čestitam redovno Božić 25. decembra onima kojiga ga taj dan slave. Nemam potrebu da se nekome dodvoravam time što bih prihvatio nešto što nije u skladu sa mojim uverenjima.

• Sviđa mi se
Reagovanja: MC_

Šta je to Srbijanac, u našem jeziku nema tako rogobatnog izraza?
Niti je Sarajevo bilo pod opsadom...

Србијанац је ОК израз - становник Србије - језички оправдан у сваком смислу. Иста дистинкција постоји у сродном, руском језику: руски и расијски, као српски и србијански.

Istorijski možda jeste bio ok izraz, ali danas zbog naših susjeda ima tendeciozno značenje...

Ne pišem generalno o Hrvatima, već da ima toga i kod njih. Nisam ni ja imao negativna iskustva sa Albancima. Jel treba sada da kritikujem Srbe sa Kosmeta i da ih optužujem da su oni loši, a Albanci dobri? Lepo si napisao, to je tvoje iskustvo. Meni su pola rodbine Hrvati, a pričaš da generalizujem stvari. Samo kažem da nije sve u Hrvatskoj idealno, a ponajmanje da su samo Srbi loši momci. To ja narativ koji je prisutan kod beogradske nazovi elite kojoj se divi pola foruma. Valjda ja mogu bolje to da sagledam veze između Srba i Hrvata, od nekoga ko tamo ima samo prijatelje. Suština je da stvari nisu ni crne, ni bele. Nemam potrebu da slavim Božić 25. decembra pošto sam pravoslavac. Čestitam redovno Božić 25. decembra onima kojiga ga taj dan slave. Nemam potrebu da se nekome dodvoravam time što bih prihvatio nešto što nije u skladu sa mojim uverenjima.
Твој став је уравнотежен и свакако ми није намера да га критикујем, и лепо си указао на наракрадан став дела наше елите по којима су за све невоље у окружењу, па и шире криви само Срби, по природи зли људи, ето чак су криви и за први велики рат, ничим изазвани су злочиначки убили недужног Аустријког цара.

Међутим треба указати и да постоји део наше елите, а и велики део простог народа за које ми нисмо ни зашта криви. Искључиво смо жртве, а никаквог злочина нисмо учинили. Сви остали, осим можда руса, сво време проводе мислећи како да сместе нама јединима поштенима. То што сам пролазећи сам поред стадион чуо усклике "уби', уби' Шиптара" и видео транспарент "нож, жица Сребреница", то мора да ми се учинило. Вероватно су певали "љуби, љуби ..." а не "уби', уби'", и ко зна шта је писало за Сребреницу која се уосталом није ни догодила, мора да је све то измишљено.

Зашто се избалансиран стави увек медијски потире, и оставља простора само за екстреме и ако сам сигуран да већина ипак има балансиран став. Људи пре Срби и Хрвати, разлика јесте минимална, сличнији смо једни другима него са било ким другим. И по лошем и по добром. Само нас авете прошлости, квази историчари и парама склони политичари и даље терају да се међусобно мрзимо. Не кажем да треба заборавити нити изједначавати злочине, и потирати став да се за злочином НДХ ни један други злочин на овим просторима може изједначавати, али свакако да негде треба повићи линији и рећи "ОК и једни и други смо чинили срања, ај сад да кренемо испочетка неке нове и пријетељске односе". Сад се сетих Ђоковића кад су га назвали Хрватом, кад је рекао, неме везе то је једно исто, и лепо је рекао.

Џељаљ Свећља о пуцњави у Зубином Потоку: Вучићеве игре се настављају, одмах уклонити барикаде

Vise verujem njima, nego "nasem Vucicu".

Nasi ljudi vole da vredjaju, da nipodastavaju. Zato na naslovnicama Informera pise a"Siptarska st***" itd.
Hulja zna sta kod "naroda" pali.
Niko nas nije vaspitao.
Ni nas ni Hrvate jer i oni su takvi, samo sto su malo prefinjeniji u tom prljavom poslu.

Ne treba nasedati izvestajima organa republike Srbije.
Svak organ republike Srbije radi za Hulju.
Ovo je Huljina igra.

Meni su pola rodbine Hrvati, a pričaš da generalizujem stvari. Samo kažem da nije sve u Hrvatskoj idealno, a ponajmanje da su samo Srbi loši momci.

Ne, nisi to rekao nego ovo.

Poznajem ih dobro i džaba ti taj "kosmopolitizam". Ne vole oni mnogo ni tebe, ali si im dobar jer si ostavljao novac.

To kao prvo, kao drugo te iste tajne policije su i ovde hapsili i ubijali ljude jer su bili protiv Milosevića...

To kako si napisao je generalizacija.

Nasa urbana omladina masovno odlazi u Zg na ponocnu misu.
Prvi put u životu čujem za ovo.

Govorite da se ljudi zalažu za slavljenje Božića 25. XII da bi kopirali zapad, a istina je da se vi strastveno zalažete za netačan kalendar paganskog vladara države koja je progonila hrišćane i ubila Isusa Hrista samo da biste se razlikovali od zapada. Još jedan primer brilijantne doslednosti neargumenata srpskog nacionalizma.

Zašto ne koristite julijanski kalendar u svakodnevnom životu?

Prvi put u životu čujem za ovo.

Govorite da se ljudi zalažu za slavljenje Božića 25. XII da bi kopirali zapad, a istina je da se vi strastveno zalažete za netačan kalendar paganskog vladara države koja je progonila hrišćane i ubila Isusa Hrista samo da biste se razlikovali od zapada. Još jedan primer brilijantne doslednosti neargumenata srpskog nacionalizma.

Zašto ne koristite julijanski kalendar u svakodnevnom životu?
Ja se uopste ne zalazem za julijanski kalendar.
Meni je svejedno.
Ja se ne klanjam kalendarima.

Slažem se, nebitna je priča totalno.

Nisam na tebe mislio, već generalno pričam o ljudima koji misle da je promena kalendara zločin. Tebi je bilo upućeno samo ovo za ponoćnu misu.

Vesić je otišao u Pirot i izjavio je da je u kontaktu sa ministarkom Vujović i da drže stvari pod kontrolom...

MInistarka zbog premale plate radi i honorarno kao drzavna starleta.
Ona razume narod.
Mudra je i kompetentna.
Tu je i Vesic, junak, koga isto tako ljudi veoma cene.

Vrh