Konstatacija:
Mislim da stepen (ne)slaganja sa time koji religijski kalendar da se koristi zavisi od toga koliko je osoba naklonjena SPC. Ne pravoslavlju, ne duhovnosti, već baš SPC. Ja sam kao mlađi bio maltene ponosan što mi imamo drugačiji datum za Božić i za Novu godinu od većeg dela zapada. Onda sam em sazreo em skontao da to i nije nešto posebno. A to je ujedno bio i period mog udaljavanja od SPC, nakon brojnih skandala i licemerština. 1) Duhovnost i 2) religioznost su mi i dalje tu, samo bi mi bilo teško da kvantativno poredim pre i sad. Ali ono što jeste sigurno je da sam se udaljio od same 3) crkve (što nije isto što i religioznost i duhovnost, zato i stavljam brojeve ispred pojmova).
Tako da konstatujem da ljudi koji su bliži i naklonjeniji SPC su često naklonjeniji i Julijanskom kalendaru i tom nekom osećaju čuvanja nečega što oni smatraju odlikom Srba i/ili Pravoslavnog sveta. Ne ulazim u to da li su i koliko u pravu - iskreno, sve me više smaraju takve besmislene debate i kvantifikacije, pogotovu u zadnjih godinu dana dok nas i domaća i svetske vlasti ekonomski porobljavaju i uništavaju, a ljudi se umesto time, bave nemerljivim neopipljivim glupostima. Štaviše, ne bi ni trebalo da komentarišem ovo jer samo dodajem goriva na još jednu besmislenu debatu u beskraj dok nas za nedelju dana sve čeka još nekoliko cunamija poskupljenja a 90% ljudi ćute o tome kao poslednje glupe ovce.
No dobro, kad sam već ovde samo da kažem šta sam primetio vezano oko te večite tzv. Srpske nove. A to je dakle da mi se čini da oni koji su bliži SPC, više drže do nje.
A da, ima još jedan faktor - od početka ovog veka, svake godine je bilo sve manje slavljenja nje i sve manje prostora da se ona slavi, odnosno da se izostaje ili odlaže nešto da bi se slavila ''Srpska nova''. Još dok sam bio u srednjoj, postalo je jasno da nikoga nije briga da li ti slaviš ''Srpsku novu'' ili ne, već da ako je 14.1. radni dan, očekuje se da se sutradan nacrtaš u školi u 8:00. Na faksu je to bilo još izraženije, jer tamo si samo običan broj, običan rob i obična vrećica para (zavisno od faksa do faksa) i nemaš neki lični kontakt i odnos sa predavačima kao što imaš u srednjoj. Tako da osim nekolicine ''kul ekipa'' koji bi crkli kada bi propustili neku žurku na svetu, niko drugi nije ni pričao o tome ''gde će za Srpsku novu'' a kamoli išao da je slavi, jer su svi uveliko gledali šta ih sve čeka od predavanja odnosno obaveza 14.1. Tako da pored udaljavanja od SPC, i ta praksa da zvanično, pravno, birokratski nikoga nije briga za ''Spsku novu'' mi je doprinelo da prestanem da uopšte i razmišljam o njoj.
Imajući sve to u vidu (mislim na status SNG u današnjem društvu i državi), mislim da je bespredmetno insistirati na tome da se SNG i dalje slavi jer ne vidim ni poentu, a ni izvodljivost tog slavlja ako je sutradan radni dan i velika većina ljudi neće ni razmišljati o njoj već sledećeg jutra kad krene radno vreme odnosno predavanje. Božić neka ostane 7.1. pošto fazon cela Srbija zna da je Božić 7. januara i ono, retko ko se uopšte bavi preispitivanjem toga. Dok SNG većinski polako odlazi u zaborav.