Šta je novo?

Izbori 2024

IMG_20221224_110127469.jpg

Konstatacija:

Mislim da stepen (ne)slaganja sa time koji religijski kalendar da se koristi zavisi od toga koliko je osoba naklonjena SPC. Ne pravoslavlju, ne duhovnosti, već baš SPC. Ja sam kao mlađi bio maltene ponosan što mi imamo drugačiji datum za Božić i za Novu godinu od većeg dela zapada. Onda sam em sazreo em skontao da to i nije nešto posebno. A to je ujedno bio i period mog udaljavanja od SPC, nakon brojnih skandala i licemerština. 1) Duhovnost i 2) religioznost su mi i dalje tu, samo bi mi bilo teško da kvantativno poredim pre i sad. Ali ono što jeste sigurno je da sam se udaljio od same 3) crkve (što nije isto što i religioznost i duhovnost, zato i stavljam brojeve ispred pojmova).

Tako da konstatujem da ljudi koji su bliži i naklonjeniji SPC su često naklonjeniji i Julijanskom kalendaru i tom nekom osećaju čuvanja nečega što oni smatraju odlikom Srba i/ili Pravoslavnog sveta. Ne ulazim u to da li su i koliko u pravu - iskreno, sve me više smaraju takve besmislene debate i kvantifikacije, pogotovu u zadnjih godinu dana dok nas i domaća i svetske vlasti ekonomski porobljavaju i uništavaju, a ljudi se umesto time, bave nemerljivim neopipljivim glupostima. Štaviše, ne bi ni trebalo da komentarišem ovo jer samo dodajem goriva na još jednu besmislenu debatu u beskraj dok nas za nedelju dana sve čeka još nekoliko cunamija poskupljenja a 90% ljudi ćute o tome kao poslednje glupe ovce. :rolleyes: No dobro, kad sam već ovde samo da kažem šta sam primetio vezano oko te večite tzv. Srpske nove. A to je dakle da mi se čini da oni koji su bliži SPC, više drže do nje.

A da, ima još jedan faktor - od početka ovog veka, svake godine je bilo sve manje slavljenja nje i sve manje prostora da se ona slavi, odnosno da se izostaje ili odlaže nešto da bi se slavila ''Srpska nova''. Još dok sam bio u srednjoj, postalo je jasno da nikoga nije briga da li ti slaviš ''Srpsku novu'' ili ne, već da ako je 14.1. radni dan, očekuje se da se sutradan nacrtaš u školi u 8:00. Na faksu je to bilo još izraženije, jer tamo si samo običan broj, običan rob i obična vrećica para (zavisno od faksa do faksa) i nemaš neki lični kontakt i odnos sa predavačima kao što imaš u srednjoj. Tako da osim nekolicine ''kul ekipa'' koji bi crkli kada bi propustili neku žurku na svetu, niko drugi nije ni pričao o tome ''gde će za Srpsku novu'' a kamoli išao da je slavi, jer su svi uveliko gledali šta ih sve čeka od predavanja odnosno obaveza 14.1. Tako da pored udaljavanja od SPC, i ta praksa da zvanično, pravno, birokratski nikoga nije briga za ''Spsku novu'' mi je doprinelo da prestanem da uopšte i razmišljam o njoj.

Imajući sve to u vidu (mislim na status SNG u današnjem društvu i državi), mislim da je bespredmetno insistirati na tome da se SNG i dalje slavi jer ne vidim ni poentu, a ni izvodljivost tog slavlja ako je sutradan radni dan i velika većina ljudi neće ni razmišljati o njoj već sledećeg jutra kad krene radno vreme odnosno predavanje. Božić neka ostane 7.1. pošto fazon cela Srbija zna da je Božić 7. januara i ono, retko ko se uopšte bavi preispitivanjem toga. Dok SNG većinski polako odlazi u zaborav.

Poslednja izmena:
Видим да подругљиво и цинично говорите о православљу и његовим темељима. Никакав проблем. Живимо у демократији. Оно што бих вас питао јесте, зашто се муслимани и Жидови не одрекну својих календара? Зашто рецимо исламске државе не одустану од хиџретске године? Зашто се не одрекну свог рачунања времена и не пређу на грегоријански календар? Зашто исто то не ураде и жидови? Према муслиманском календару, данас није 2022. годинина, као ни према жидовском.

Да ли бисте могли на такав начин у њиховом присуству да исмевате њихове обичаје и рачунање времена, нпр. "агуј макар прасетину јео"?

Наравно да не бисте. Тамо бисте рекли "да, ми поштујемо верске обичаје и културу, ми живимо у мултикултуралном друштву, то је европска вредност и људско право"...

И жидови и муслимани више поштују православни календар и православне обичаје од вас. Зашто? Зато што прво поштују своје и не дају на то. Само се ми спрдамо са самима собом и глумимо грађанство.

Са друге стране постоје лажни и ултра верници, који су посебна тема, али ово је било сам на рачун на самих.

Jel brani neko vama da slavite Božić 25. decembra? To je tvoja privatna stvar, niko vam ne brani. Dosta više lobiranja, SPC slavi 7. januara po gregorijanskom kalendaru jer i dalje koristi julijanski kalendar. To je tradicija i ne vidim šta je tu problem. Mnogo se novca daje nekim ljudima da lobiraju za interese zapada. Beširi i kompanija propagiraju tako nešto. Ajde recimo da se Pupovac u Hrvatskoj zalaže za to da slave Božić 7. januara.

Ostaće ovako kako je danas. Nakon Drugog svetskog rata i odnosa Vatikana prema Srbima, ne vidim način da oni privole Srbe. Kada učestvuješ u sistematskom istrebljivaju Srba u NDH, tu nema povratka. Neki su veliki emotivci i nema šanse da pređu preko toga.

Previše negativnih komentara prema pravoslavlju. Katolici su se vekovima sukobljavali sa neistomišljenicima i silom nametali veru. Gde su ti silni liberali da osude tako nešto? Setimo se katoličke inkvizicije, uloge u Drugom svetskom ratu i drugih nedela. Kada bismo tako krenuli, ukinuli bismo sve vere i crkve. Kažem opet, obična propaganda u korist globalističkog zapada. Onaj ko misli da je pravoslavlje najveći problem čovečansta, ili je glup ili je zapadni plaćenik. Sve što je protiv interesa Amerike je takozvana opasnost za svet. Ako nešto nije u skladu sa njihovim interesima, onda tu prestaje demokratija i nastaje represija. Demokratija je poredak koji je u skladu sa interesima Amerike. Ako želite svoje "ja", onda ste protiv čovečanstva i sledi vam satanizacija od strane "civilizovanog" sveta.

Poslednja izmena:
Оно што је чудно, заправо дволично код "грађана", јесте то што се они изјашњавају као атеисти, демократе, либерали, али се истовремено баве питањима православне вере, коју редовно критикују. Ако неко сматра да црква треба да буде одвојена од државе и ако је верско питање лично питање, како то либерална и грађанска доктрина и филозофија налажу, онда религиолошкиње и сл. стручњакиње не би требало да се баве верским питањима и питањима православног календара.

И опет да поновим: нико од либерала не сме да каже муслиманима да се одрекну хиџретске године, али су сви упорни и самоуверени када треба да се укине јулијански календар.

Cenim da 99,9 posto ljudi zabole za to. Ne znam sto se pridaje paznja par besposlenih tviterasa i slicnoj ekipi. Kad naucimo da ih ignorisemo, pobedili smo.

Ko se uopšte bavi time i zašto bi to uopšte bilo važno?

Danas sam čestitao prijateljima koji slave 25.decembra, 7.januara ću proslaviti ja sa porodicom i čestitati prijateljima koji slave na taj dan i vozi dalje.

Игнорисање је први корак ка пропасти.

Већина седи и ћути, а агресивна мањина се шири медијима и јавним простором. То што сада крене на Твитеру, сутра прелази на РТС 1 и креће јавно да се намеће по кућама. Тако су људи кроз историју игнорисали разне покрете, идеологије, организације, удружења и филозофске правце, а онда се одједном пробуде у систему који су управо скројили ти људи, односно у систему заснованом на њиховим начелима.

Друго, ово није Твитер, већ јавно гласило. Треће, ова идеја се појављује и унутар саме СПЦ.

Ne razumem kako neko očekuje od drugih da slave neki dan koji se u državi ne vodi kao praznik bilo koje vrste i religije. Evo, dođe noć, ponoć između 13. i 14. 80% ljudi spava ili se sprema za spavanje. 10% radi noćnu smenu. Preostalih 10% slavi. A to slavljenje podrazumeva i bacanje petardi, žurke i noćne aktivnosti. Sve to se ne tiče se samo ovih koji slave (10%), nego i ovih 80% pored njih koji bi da odspavaju pred sutrašnji radni dan ali im drugi ne daju. Rezultat - sutradan veliki broj ljudi, i ovi što su želeli da slave i ovi što nisu želeli, odlaze na posao ili na predavanje neispavani a sve to samo zato što je 10% ljudi želelo da se to slavi po svaku cenu. Gde je tu logika, da se slavi nešto što ogroman deo naroda više ne želi, ili nije u stanju da slavi, ako ustaljeni poredak i navike nalažu da taj dan više nije praznik.

Slavljenje potpuno istih praznika, ličnosti i svetaca, samo 13 dana kasnije/ranije. Šta se tripujete da ćete izgubiti svoje verovanje ako možda vaša Crkva odluči da ipak slavi u isto vreme kao neko drugi? Zar nije bitno slaviti tu ličnost, a ne datum?

Ljudi, naša crkva (Milanković ispred nje) smislila kako da se slavi istog dana kad svi slave, ostali prihvatili, i uglavnom prešli, a Rusi ne, njima se sve raspalo zbog revolucije, pa ovi naši sačekaše da vide šta će biti...

Ispada da je ovo sve zbog - boljševika. I zapravo jeste.

U čemu je poenta ako će država Srbija računati vreme po jednom, a srpska crkva po drugom kalendaru? Ni u čemu, nema poente, to je glupost i tvrdoglavština. Živeo Julije Cezar, pravoslavni Srbin i njegov kalendar! Ave Caesare!

Uskrs (ili što kažu sad, 'Vaskrs') nek se slavi odvojeno - drugačije se izračunava kad pada - ali dvojnost kalendara unutar Srbije, budalaština. Tehnička budalaština.

Poslednja izmena:
Slavljenje potpuno istih praznika, ličnosti i svetaca, samo 13 dana kasnije/ranije. Šta se tripujete da ćete izgubiti svoje verovanje ako možda vaša Crkva odluči da ipak slavi u isto vreme kao neko drugi? Zar nije bitno slaviti tu ličnost, a ne datum?
Добро, што онда муслимани и жидови не пређу на грегоријански календар? Што не пређу будисти?

Сутра ће неко да каже "а што да се крстимо са три прста? Што се не би крстили са два или целом шаком? Битно је да се крстимо". Зашто имам своје правило богослужења? Хајде да користимо римокатоличко. И они и ми славимо Бога.

Наивно.

Ljudi, naša crkva (Milanković ispred nje) smislila kako da se slavi istog dana kad svi slave, ostali prihvatili, i uglavnom prešli, a Rusi ne, njima se sve raspalo zbog revolucije, pa ovi naši sačekaše da vide šta će biti...

Ispada da je ovo sve zbog - boljševika. I zapravo jeste.

U čemu je poenta ako će država Srbija računati vreme po jednom, a srpska crkva po drugom kalendaru? Ni u čemu, nema poente, to je glupost i tvrdoglavština. Živeo Julije Cezar, pravoslavni Srbin i njegov kalendar! Ave Caesare!

Uskrs (ili što kažu sad, 'Vaskrs') nek se slavi odvojeno - drugačije se izračunava kad pada - ali dvojnost kalendara unutar Srbije, budalaština. Tehnička budalaština.
Што није будалаштина другима да имају своје календаре и своје рачунање времена? Зашто Кина, Индија, Саудијска Арабија, Иран и др. државе имају своје верске празнике, који се поклапају са њиховим календарима, а не са западним? Свуда у свету важи западни календар као врста техничког времена, али свака религија и свака цивилизација има различит начин за рачунање. Јесу ли они сви будале што то имају? Само су Срби и Руси пропали и заостали, је л да?

Sad ti samo da mi objasniš zašto to 'tehničko vreme' za državu Srbiju ne bi bilo isto to, 'tehničko vreme' i za srpsku crkvu? Jer, ako ćemo o tradiciji a ne o tehnikalijama, za crkvu je Nova godina - 1. septembra...

Imaju i Grci u crkvi te 'tehničare', starokalendarce, samo, tamo su u manjini, kao što ekscentrici i treba da budu.

Игнорисање је први корак ка пропасти.

Већина седи и ћути, а агресивна мањина се шири медијима и јавним простором.

Kod nas je Božić praktično klizni praznik... Od 2100. krenućemo da ga slavimo 8. januara i tako će da kliza do leta zajedno sa svim ostalim praznicima i u krug pa će se u nekom trenutku par stotina godina poklopiti da bude 25.12.

Tad će turistima da bude nezanimljivo, pa je možda bolje da ga zadržimo tokom leta kad dođe do leta, ako je to razlog? Veća je atrakcija da bude leti...

Ja ево треба да чујем још један једини аргумент за промену датума када се слави наш Божић да се не своди на имитирање шта раде на Западу. Не у смислу да нема добрих аргумената него просто нема аргумената. Мислим шта је тачно поента? Ко има користи од тога? Чему?

Добро, што онда муслимани и жидови не пређу на грегоријански календар? Што не пређу будисти?

Сутра ће неко да каже "а што да се крстимо са три прста? Што се не би крстили са два или целом шаком? Битно је да се крстимо". Зашто имам своје правило богослужења? Хајде да користимо римокатоличко. И они и ми славимо Бога.

Наивно.
Pa brate, ako je tebi bitno da slaviš nekoga na X datum, onda ti slaviš taj datum, a ne tog nekog. Ne znam zašto uvodiš druge religije u ovu priču, kada mi svima njima namećemo ove praznike, pa ne vidim da nešto kenjaju o tome, nego uljudno čestitaju i učestvuju. Ali okej. Datum>>>svetac.

Наивно.

Ako idemo ka ekumenizmu, moraćemo da pravimo kompromise... 😑

Ne mogu sad da ti tražim citat, ali...

Analogija sa Kinezima i Židovima bi ti bila dobra da su oni unapredili sopstveni kalendar pa odustali od unapređenja...

Jer se ovde kod Hrišćana ne radi o 2 različita kalendara nego o jednom kalendaru i neispravnom računanju vremena po tom jednom istom kalendaru...

Ja ево треба да чујем још један једини аргумент за промену датума када се слави наш Божић да се не своди на имитирање шта раде на Западу. Не у смислу да нема добрих аргумената него просто нема аргумената. Мислим шта је тачно поента? Ко има користи од тога? Чему?
Čuo si. Država Srbija koristi tehnički bolji kalendar, a srpska crkva neće da ga koristi.

Jel brani neko vama da slavite Božić 25. decembra? To je tvoja privatna stvar, niko vam ne brani. Dosta više lobiranja, SPC slavi 7. januara po gregorijanskom kalendaru jer i dalje koristi julijanski kalendar. To je tradicija i ne vidim šta je tu problem. Mnogo se novca daje nekim ljudima da lobiraju za interese zapada. Beširi i kompanija propagiraju tako nešto. Ajde recimo da se Pupovac u Hrvatskoj zalaže za to da slave Božić 7. januara.
Nasa urbana omladina masovno odlazi u Zg na ponocnu misu.
Ne zarto sto su katolici nego je to in. Biti kao Zapad, bito ono pred cim se klanjamo i cemu se divimo.

Do skora na uglu Palmoticeve i Desp Stefana bio je na bilbordu plakat
"Ne prpustite najlepsi advent u Opatiji!"

Umesto da pocistimo svinjac u kome zivimo, bavimo se time. Jer verujte, ovo je svinjac. Srbija je svinjac.
Umesto da nasa urbana i obrazovana omladina zadje u Borcu i MML i objasni ljudima da ne loze otrov.
Umesto da se bore za cist vazduh, na Bgd fakultetima je shik ako si bio u kat. crkvi u Zagrebu na 25. decembar.

Ako Srbi zele da budu posebni.
Sto da ne.

Mnogi infantilni likovi (vidi se i na forumu) misle da ce promena kalendara znaciti da mi zaista "postanemo Zapad, budemo kao oni".
Po idiotizmu to je ravno verovanju rojalista da ce ustolicenje kralja po nekom principu istovetnosti, dovesti do toga da budemo bogati kao Danska.
"Bez kralja ne valja", tako kazu.

Kao oni urodjenici kad su slavili kargo kultove.

Vrh