Šta je novo?

Izbori 2024

СПЦ, као и све остале православне цркве, је у ствари прихватила Миланкпвићев предлог календара али је одложила његови примену (сад ће јубилеј 100 год).
Претпоставља се да је разлог потенцијални проблем могућег раскола на старокалендарце и новокалендарце.

Nasa urbana omladina masovno odlazi u Zg na ponocnu misu.
Ne zarto sto su katolici nego je to in.
Biti kao Zapad, bito ono pred cim se klanjamo i cemu se divimo.

Do skora na uglu Palmoticeve i Desp Stefana bio je na bilbordu plakat
"Ne prpustite najlepsi advent u Opatiji!"

Umesto da pocistimo svinjac u kome zivimo, bavimo se time. Jer verujte, ovo je svinjac. Srbija je svinjac.
Umesto da nasa urbana i obrazovana omladina zadje u Borcu i MML i objasni ljudima da ne loze otrov.
Umesto da se bore za cist vazduh, na Bgd fakultetima je shik ako si bio u kat. crkvi u Zagrebu na 25. decembar.

Moji roditelji Srbi(janci) su išli zajedno sa mnom na ponoćku i to bas u Opatiji. Jer smo tamo išli svake zime, na zimovanje, ne na letovanje... Na leto smo išli u Hvar i Rovinj... Dakle u Opatiju u hotel Avala, kasnije preimenovan u Agava...

Mene bi ostavili da spavam u sobi, često sam se budio i plakao a oni su sa konobarima i osobljem hotela bili jako bliski i čitave te dve nedelje raznorazni neki partiji u privatnim kućama, u hotelu, proslava NG, maškare... Mene su vodili isto ali pre nego što baš zaginu negde bi me smestili na spavanje... Dok se uspavam i ćao 😄

Danas su potpuno nezamisliva takva spontana druženja osoblja da gostima...

Ne znam kako su tebi izgledale 80te, nama su izgledale ovako i preponosan sam na to jer sam kosmopolitski duh nasledio od njih...

Ostalo o lošem vazduhu koji činjenica udišemo (a u kontekstu posta koji si započeo) je klasična zamena teze...

Pa eto, i Nikola Pašić je Srpsku radikalnu stranku osnovao u Opatiji, ima tu nečega, ne moraju ni da plaćaju bilborde po Beogradu.

Orion wrote:
,, СПЦ, као и све остале православне цркве, је у ствари прихватила Миланкпвићев предлог календара али је одложила његови примену (сад ће јубилеј 100 год).
Претпоставља се да је разлог потенцијални проблем могућег раскола на старокалендарце и новокалендарце ,,
😁
Tako i tako ne poznat je nulti dan te ni jedan kalendar nije istinit.

Usaglašavanje sa većinskim delom kugle zemaljske donosi samo blagodet u raznim segmentima na pr: saobraćaj i mnoštvo dr stvari koje on dodiruje.

Konkretno , SI sistem mernih jedinica je doneo blagodet svima .

Moja visina je tolika kolika je bez obzira da li je prikazana u cm ili inčima
različite jedinice mere prave problem pri kupovini.
To isto važi i za kalendar
pa prihvatili smo promenu časova što ne bismo i kalendara
Nit cu živeti duže nit kraće nego samo onoliko koliko je Usud tačno meni odredio , ma kako ja računao dane Il godine.
Zašto ne bi olakšali sebi. To učiniše Grci a na njih i njihovo ne videh da smo nešto gadiljivi

@MC_ moram i ovo da ti kažem...

Ovog leta sam vodio amričkog crnca sa Floride u hram Svetog Save... Sam je hteo da ga vidi... Momak je kupio sveće i prekrstio se ispred sa 3 prsta (ja mu pokazao kako se tradicionalno krstimo) pre nego što ih je zapalio iako je baptista...

Da li je to novi trend? Ili se taj čovek i moji roditelji i ja jednostavno ponašamo normalno...

Nasa urbana omladina masovno odlazi u Zg na ponocnu misu.
Ne zarto sto su katolici nego je to in. Biti kao Zapad, bito ono pred cim se klanjamo i cemu se divimo.
Odakle ti ovo?! 😳
Bukvalno nikoga od svojih vršnjaka, pa i mlađih generacija, nisam video da to čini niti sam čuo da se to radi. Koliko vidim, ti si to pomešao sa turističkim putovanjem, što, čini se prema tvom mišljenju, ne bi trebalo da se radi jer "to nisu naši praznici ni vera ni vrednosti".

Bukvalno sam još uvek zatečen ovom izjavom, odakle si to izvukao majke ti 👁👄👁

Odakle ti ovo?! 😳
Bukvalno nikoga od svojih vršnjaka, pa i mlađih generacija, nisam video da to čini niti sam čuo da se to radi. Koliko vidim, ti si to pomešao sa turističkim putovanjem, što, čini se prema tvom mišljenju, ne bi trebalo da se radi jer "to nisu naši praznici ni vera ni vrednosti".

Bukvalno sam još uvek zatečen ovom izjavom, odakle si to izvukao majke ti 👁👄👁
Licno poznajem ekipu koja je isla pre kovida.
I video sam reklamu pre nedelju dana na pomenutom bilbordu.
Ako postoji reklama, postoji i interes.

Ja nisam doneo zakljucak koji je donela tvoja podsvest.
Mene u principu ne interesuje ni prav. ni katolicka crkva.
Ni oni koji to rade, ne idu tamo zbog religije, nego zato sto je moderno.
Postoji pomama za imitiranjem svega sa zapada, pa makar iz Hrvatske.

Advent u Opatiji ponovo donosi mnoga iznenađenja i šalje čaroliju u ceo svet

Opatija ima turističku tradiciju dugu gotovo dva veka. Iako leti mora da je predivna, zimi je definitivno čarobno mesto i idealno odredište za odmor. Advent uz more je nešto što svako treba da iskusi, naročito oni koji nikada nisu bili na Adventu.

Miris kuvanog vina, medenjaka i raznih drugih specijaliteta, zvuci božićnih zvončića sigurno su dobri razlozi zbog kojih bi trebalo da posetite Zagreb i Opatiju i doživite čaroliju Adventa, a ovaj primamljivi poziv uputile su direktorke ...

„Advent je idealno vreme za upoznavanje Zagreba i Opatije u njihovom pravom izdanju, uz prazničnu atmosferu koja zavlada među svim ulicama i trgovima okićenim rasvetom, uz miris toplog čaja, kafe i kuvanog vina“, rekla je Ivona Čulo, direktorka "Adrija medije Zagreb".

Ne znam kako su tebi izgledale 80te, nama su izgledale ovako i preponosan sam na to jer sam kosmopolitski duh nasledio od njih...
Izgledale su bas tako kao sto opisujes.
Jadranska obala i Amsterdam bila su valjda jedina dva mesta na svetu gde su takve stvari bile moguce.

Ali mora da je nasa percepcija pogresna ili losa.
Iz te idile izrodilo se nesto uzasno.

@MC_ moram i ovo da ti kažem...

Ovog leta sam vodio amričkog crnca sa Floride u hram Svetog Save... Sam je hteo da ga vidi... Momak je kupio sveće i prekrstio se ispred sa 3 prsta (ja mu pokazao kako se tradicionalno krstimo) pre nego što ih je zapalio iako je baptista...

Da li je to novi trend? Ili se taj čovek i moji roditelji i ja jednostavno ponašamo normalno...

To je drugo.
Ipak, potrebna je energija i novac i zelja i plan da odes u Zagreb na advent.

Mislim da vi uopste ne razumete sta ja kritikujem.
Smestate me u kontekst religije i srpskog nacionalizma, ksenofobije itd.
Moja kritika nije vezana za religiju i naciju vec malogradjanstinu.

Zato što je... bolji?

(pa je stoga drugim sestrinskim crkvama upravo ona predložila da se ide na promenu starog, lošijeg.)

I zato što se ovako - možda malo bahato? - zapravo tera inat državi Srbiji, u korist... Rimskog carstva. Dakle, kako treba čestitati 14. januar, Starorimsku Novu godinu? Ave Caesare, Serbi te salutant? Tu quoque, Serbia, mia patria?

Poslednja izmena:
Licno poznajem ekipu koja je isla pre kovida.
I video sam reklamu pre nedelju dana na pomenutom bilbordu.
Ako postoji reklama, postoji i interes.

Ja nisam doneo zakljucak koji je donela tvoja podsvest.
Mene u principu ne interesuje ni prav. ni katolicka crkva.
Ni oni koji to rade, ne idu tamo zbog religije, nego zato sto je moderno.
Postoji pomama za imitiranjem svega sa zapada, pa makar iz Hrvatske.

Advent u Opatiji ponovo donosi mnoga iznenađenja i šalje čaroliju u ceo svet

Opatija ima turističku tradiciju dugu gotovo dva veka. Iako leti mora da je predivna, zimi je definitivno čarobno mesto i idealno odredište za odmor. Advent uz more je nešto što svako treba da iskusi, naročito oni koji nikada nisu bili na Adventu.

Miris kuvanog vina, medenjaka i raznih drugih specijaliteta, zvuci božićnih zvončića sigurno su dobri razlozi zbog kojih bi trebalo da posetite Zagreb i Opatiju i doživite čaroliju Adventa, a ovaj primamljivi poziv uputile su direktorke ...

„Advent je idealno vreme za upoznavanje Zagreba i Opatije u njihovom pravom izdanju, uz prazničnu atmosferu koja zavlada među svim ulicama i trgovima okićenim rasvetom, uz miris toplog čaja, kafe i kuvanog vina“, rekla je Ivona Čulo, direktorka "Adrija medije Zagreb".
Znači upoznavanje drugih kultura i običaja je... zabranjeno i jeres? Ah...

Pazi ovo večeras-oko 18h prevrnuli se vagoni sa amonijakom kod Pirota, 50 ljudi u bolnici, proglašena vanredna situacija, a do skoro niko ništa nije objavio.. Sad odjednom na Pinku vest-Vučić upravo završio sastanak sa Brnabićkom i vojnim vrhom, večeras došlo do pucnjave u Zubinom Potoku, u 22h ekskluzivni snimci.

Koje spinovanje, sad će zbog tog navodnog puškaranja da rone krokodilske suze, a ovo trovanje će da zabašure.

Kao kad se letos srušio onaj naš avion sa oružjem u Grčkoj, a sutradan krenulo ispiranje mozga s tim kako su Hrvati zabranili Vučiću da ode u Jasenovac... Smradovi.

Pazi ovo večeras-oko 18h prevrnuli se vagoni sa amonijakom kod Pirota, 50 ljudi u bolnici, proglašena vanredna situacija, a do skoro niko ništa nije objavio.. Sad odjednom na Pinku vest-Vučić upravo završio sastanak sa Brnabićkom i vojnim vrhom, večeras došlo do pucnjave u Zubinom Potoku, u 22h ekskluzivni snimci.

Koje spinovanje, sad će zbog tog navodnog puškaranja da rone krokodilske suze, a ovo trovanje će da zabašure.

Kao kad se letos srušio onaj naš avion sa oružjem u Grčkoj, a sutradan krenulo ispiranje mozga s tim kako su Hrvati zabranili Vučiću da ode u Jasenovac... Smradovi.

Naravno:

Šta ako pronađemo vremeplov i vratimo se i vidimo da je Isus rodjen 7.januara, a mi bas promenili kalendar i krenuli da slavimo Bozic 25.decembra?

I onda umesto da se smejemo celom svetu i natrljamo im na nos sto smo bili u pravu, mi kao i svi drugi klosari slavimo mu rodjus 25.decembra 😭

Bitno da na Pinku uživo ide emisija o "napadu na Srbe", Pirot niko ni ne pominje, a i na RTS-u je vest o ovom akcidentu bila peta po redu.

Gebels im nije ravan...Još kao emituju snimak pucnjave, sve zamagljeno, snimali tosterom.. pa mislim da ni moja baba u to ne bi poverovala.

Treba neko da dođe da nas okupira, ako bi nas neko uopšte i hteo, da nam svane..

Vučiću, čuj me, dovedi nam još top centra i krilo i registruj Kampaca za Barsu, ako hoćeš da skrećeš pažnju sa realnih problema.

Vučiću, čuj me, dovedi nam još top centra i krilo i registruj Kampaca za Barsu, ako hoćeš da skrećeš pažnju sa realnih problema.
Samo mu ti daj ideje.. neka, neka..biće zanimljivo šta će se desiti kad vam padne Pokrovitelj :mad:

;)
FB_IMG_1672034998979.jpg

Zato što je... bolji?

(pa je stoga drugim sestrinskim crkvama upravo ona predložila da se ide na promenu starog, lošijeg.)

I zato što se ovako - možda malo bahato? - zapravo tera inat državi Srbiji, u korist... Rimskog carstva. Dakle, kako treba čestitati 14. januar, Starorimsku Novu godinu? Ave Caesare, Serbi te salutant? Tu quoque, Serbia, mia patria?
Их то је као да се убеђујемо да је ћирилица боља од латинице јер сваки глас обележава једним а не комбинацијом слова; на тој теми су историјске околности које су довеле до тога да се пише и ћирилицом и латиницом биле потребан и довољан разлог да се тако настави. Не видим што би историјске околности које су довеле до тога да ми славимо другог датума сада биле небитне и ми морали да се усклађујемо ако не желимо. Поготово када свака религија малтене има свој календар који није поклопљен са грегоријанским

Такође не видим какве везе СПЦ има са државом Србијом, ми смо ваљда секуларна земља и верске организације не морају да се потчињавају државном устројству

Vrh