Šta je novo?

Izbori 2024

Испливао је опет најгори кримогени шљам да прича у наше име и да се залаже за патриотизам. Кримоси пар екселанс који су на листи санкција појединих земаља су нам представници са севера Косова? То не умањује чињеницу да се и друга страна у Приштини заинатила и да раде шта им је воља. Све што се догађа на Космету је пре свега потпуни фијаско европске политике и њене незаинтересованости да припрети усијаним главама. Уместо тога, усред овог хаоса ''Косово'' аплицира за кандидата и обећава им се визна либерализација а нама одобравају масне фондове за брзе пруге и путеве?

ЕУ никако да схвати да овај регион дрма закаснели романтизам и национална буђења на сваких пар деценија и да овде политичке воље за промене и помирење нема ! Као што је прошао воз да се помогне бившој СФРЈ да изађе из кризе и сукоба већ крајем осамдесетих, тако мислим да и сада пролази воз за мирну интеграцију Балкана. Требало је то још 2000-их урадити као са Румунијом и Бугарском, иако су били у корупцији до гуше, геополитички фактори су пресудили. Зато ми је несхватљиво да Европи не смета да се негде у регионална питања мешају Русија, Турска и остале земље а да су овамо Румуне и Бугаре брже боље повели за собом пре времена. Уместо заједничке интеграције целог региона као једне функционалне целине имамо сада распад система са ауторитативним и етнонационалистичким испадима попут Србије, ЦГ, БиХ, Албаније итд.

Ajde čoveče, kakva EU? Niko više neće ući u EU, to je jasno odavno. Oni namerno podržavaju ove režime. Vole što se ljudi iseljavaju, vole što smo siromašni, bedni, bez perspektive. EU me je totalno razočarala, a verujem i ogromnu većinu stanovništva u CG, BIH, SRB itd...

ЕУ никако да схвати да овај регион дрма закаснели романтизам и национална буђења на сваких пар деценија и да овде политичке воље за промене и помирење нема ! Као што је прошао воз да се помогне бившој СФРЈ да изађе из кризе и сукоба већ крајем осамдесетих, тако мислим да и сада пролази воз за мирну интеграцију Балкана. Требало је то још 2000-их урадити као са Румунијом и Бугарском, иако су били у корупцији до гуше, геополитички фактори су пресудили. Зато ми је несхватљиво да Европи не смета да се негде у регионална питања мешају Русија, Турска и остале земље а да су овамо Румуне и Бугаре брже боље повели за собом пре времена. Уместо заједничке интеграције целог региона као једне функционалне целине имамо сада распад система са ауторитативним и етнонационалистичким испадима попут Србије, ЦГ, БиХ, Албаније итд.
Што је онда та иста ЕУ или ЕЗ подржала дезинтеграцију Југославије? Зашто су признали новонастале државе и зашто признају и подржавају даље распарчавање Србије? Зашто ЕУ, САД и НАТО подржавају Косово као државу? Ако су већ видели да то води у рат и разарање, зашто су подржали такав расплет? Зашто су непосредно учествовали у свим тим оружаним сукобима, на једној од зараћених страна?

Све и да се сада Србија у целости одрекне Русије и да кренемо да славимо католички Божић, не мислим да би могли за мање од 20 година да уђемо у ЕУ, односно да постигнемо неки прихватљив степен развоја и да спроведемо све неопходне реформе.

RUS NATO.gif

Што је онда та иста ЕУ или ЕЗ подржала дезинтеграцију Југославије? Зашто су признали новонастале државе и зашто признају и подржавају даље распарчавање Србије? Зашто ЕУ, САД и НАТО подржавају Косово као државу? Ако су већ видели да то води у рат и разарање, зашто су подржали такав расплет? Зашто су непосредно учествовали у свим тим оружаним сукобима, на једној од зараћених страна?

Све и да се сада Србија у целости одрекне Русије и да кренемо да славимо католички Божић, не мислим да би могли за мање од 20 година да уђемо у ЕУ, односно да постигнемо неки прихватљив степен развоја и да спроведемо све неопходне реформе.
Zato što su sve te republike 1991. htele na Zapad, a vođstvo Srbije tada (a i sada) hoće na Istok.. Zato ih je EU podržala, a nas ne i zato smo prošli kako smo prošli. Vrlo jednostavna stvar.

Србија је хтела званично на запад после 2000. године. Шта се онда десило? Зашто није подржана њена целовитост и њена државност? Зашто нису подржане њене границе, њена привреда, њен народ?

• Sviđa mi se
Reagovanja: MC_
Neverovatno koja cenzura u Americi. Ni Kim Dzong Un ovo ne radi u ovoj meri. Totalno ludilo.
Ne treba zapadu verovati ni rec posle ovoga.

cenzura.png

Србија је хтела званично на запад после 2000. године. Шта се онда десило? Зашто није подржана њена целовитост и њена државност? Зашто нису подржане њене границе, њена привреда, њен народ?
Није хтела, као што ни сада не жели у ЕУ и као што ни сада не жели капитализам и као што ни сада не жели у Нато.

Србија је 2000их "желела на запад" како Турска жели у ЕУ, да ЕУ приклони Турској а не да Турска постане европска земља. Исто тако Срби хоће у ЕУ под својим условима, где би наставили по старом у сваком смислу осим што би добијали паре из европских фондова. Још би представљали безбедносну опасност криминалштином и сарадњом са европским непријатељима и њиховим тајним службама. Да опет бирају верујем да ни Мађарској оваквој не би дали да постане чланица.

Људи у нормалним земљама не мере власт по речима већ по делима, зато и не бирају људе попут Вучића, Дачића, Милошевића итд.

Neverovatno koja cenzura u Americi. Ni Kim Dzong Un ovo ne radi u ovoj meri. Totalno ludilo.
Ne treba zapadu verovati ni rec posle ovoga.

Pogledajte prilog 151388
Ja sam još početkom 2010ih rekao nekim ljudima oko sebe da će Google postati internet policija. Svi me gledali ko telad i govorili da sam hejter. Već posle jedno 5 godina, oko 2015., krenule su malo drukčije priče i reakcije da se nižu.

Doduše svako je mogao (i trebao) da zna ovo i bez Ilona Maska da to istakne. Ali ljudi uglavnom vole da budu telad, a da reaguju na nešto samo kada im neko istaknut skrene pažnju na nešto što im je svo vreme pod nosem.

Strasno. Plus kad se doda FTX da je placao Demokrate i Republikance .....

• Sviđa mi se
Reagovanja: MC_
Zato što smo te 2000. stigli na žurku pred fajront, najbolje jelo i piće se pojelo i popilo, a pijani gosti su na nas gledali kao na pokislo 13. prase.. U fazonu, ko su sad ovi, šta oni hoće..

Nego, sad stvarno.. Je l' ti misliš da je Kosovo posle svega moglo da ostane u Srbiji i da to funkcioniše? I da je Zapad 6. oktobra 2000. mogao da kaže- jaooo, super, Srbija je sad jedna totalno drugačija, demokratska i super država (a ne teška rupčaga kao što je i danas), daj da ih zagrlimo i ispunimo im sve što hoće?

1.Нисмо имали велики стратешки значај;
2.Зато што је Запад проценио да му се више исплати да настави са ослабљивањем Србије(додуше на много блажи начин него деведесетих);
3.И после 2000. имали смо гомилу корумпираних политичара на власти који су најчешће уводили законе у складу са ЕУ када процене да им то иде у прилог.
Како год,не могу да не споменем да је Запад после 5.10.2000 отписао цео дотадашњи јавни дуг СРЈ и да је слао материјалну и финансијску помоћ истој.

Запад да је тада издејствовао да Косово буде део Србије као што је РС део БиХ, верујем да би смо били у НАТО још 2006. а у ЕУ 2010. Овако испали су баба рога за народ, а Милошевић управу. Отуд СНС власт.

Ma, ja sam se pre zanosio da je Kosovo možda moglo da ostane u Srbiji.. ali sada... bliži sam mišljenju da bi to teško išlo i 91. a kamoli 2000. posle svega.

Prosto, mi ne bismo mogli da izađemo na kraj sa preko milion Albanaca..Da u Skupštini imamo 50 poslanika Albanaca, trećinu Vlade.. Da budemo podeljeni kao Makedonija sad.. da ništa ne možemo da uradimo bez njihove saglasnosti.. Niti bi oni prihvatili Srbiju. Pobedili su nas, nadmudrili, prvo strašnim natalitetom, kasnije pravilnim izborom saveznika i to je gotovo.. Sad treba gledati da u nekom konačnom sporazumu zaštitimo tamošnje manastire i narod i kraj.

Испливао је опет најгори кримогени шљам да прича у наше име и да се залаже за патриотизам. Кримоси пар екселанс који су на листи санкција појединих земаља су нам представници са севера Косова? То не умањује чињеницу да се и друга страна у Приштини заинатила и да раде шта им је воља. Све што се догађа на Космету је пре свега потпуни фијаско европске политике и њене незаинтересованости да припрети усијаним главама. Уместо тога, усред овог хаоса ''Косово'' аплицира за кандидата и обећава им се визна либерализација а нама одобравају масне фондове за брзе пруге и путеве?

Ajde čoveče, kakva EU? Niko više neće ući u EU, to je jasno odavno. Oni namerno podržavaju ove režime. Vole što se ljudi iseljavaju, vole što smo siromašni, bedni, bez perspektive. EU me je totalno razočarala, a verujem i ogromnu većinu stanovništva u CG, BIH, SRB itd...
Bravo.
Neshvatljivo je kako priglupe mase opcinjene snom o Zemlji Dembeliji jos veruju u san o EU.
EU je za njih mesavina prica koje su culi o SFRJ i nejasna secanja na Nemacju sedamdesetih.

Nbeojsa Katic zbog bezizglednosti prestaje da objavljuje u Politici.

KADA REČI IZGUBE SMISAO – objavljeno u dnevniku „Politika“ 28.12.2022.

28/12/2022 od Nebojša Katić

Revolucija je čin nade, a bez nade nema pobune. Ovo zapažanje ruskog anarhiste Petra Kropotkina danas je možda tačnije i aktuelnije nego ikada u modernoj istoriji. Uprkos svakodnevnom i svakovrsnom kvarenju života, uprkos strašnom ponižavanju razuma i ciničnom ruganju pameti, pobune nema. Današnji vladari, bilo da su na svetlu ili u senci, ne moraju previše da brinu – njihova „stvar“, bar za sada, stoji dobro.

Samo naivni ili ostrašćeni mogu poverovati da je društvena obamrlost specifično srpski fenomen koji se može objasniti ovim ili onim istorijskim ili antropološkim razlogom ili defektom. Greše svi oni koji veruju da je Srbija nekakav poseban politički prostor, tamni vilajet mimo sveta. Ne treba imati iluzija da nasuprot srpskog jada i čemera stoji idilična Arkadija. Kada se utekne iz Srbije (na Zapad, a gde drugde) neće se ući u svet kojim vladaju razum, vrlina i pravda … ako je to ono za čim se žudi.

Prethodna opaska nije pokušaj stvaranja nategnute simetrije jer nje, objektivno, nema. Iako nije sve i svuda isto, procesi socijalne i kulturne degeneracije su globalni i idu sličnim putevima. U razvijenijim društvima oni su manje vulgarni i manje brutalni nego u Srbiji, nešto su manje uvredljivi po zdrav razum i veštije su prikriveni, ali trendovi bi morali biti jasni svakome ko nema koprenu preko očiju. Uzgred i paradoksalno, u domaćem haotičnom prostoru mnogo je više slobode za iskazivanje različitih stavova i mnogo je manje tabu tema, nego što je to slučaj u zemljama koje sebe smatraju uzornim demokratijama. Doduše, ta vrsta sloboda nije nužno i vrlina medijske scene.

Nikada u domaćem javnom prostoru nije bilo više mogućnosti da se javno mnjenje informiše, dezinformiše, sludi, oblikuje ili deformiše. Nikada nije bilo više analitičara i stručnjaka, s navodnicima ili bez njih, koji pišu i govore, idu s jednog medija na drugi ponavljajući uvek isto. (Povremeno sam i ja deo tog putujućeg cirkusa koji sebe preozbiljno shvata.) Pri tome, prave debate i dijaloga nema. Cilj je, pre svega, da se nametnu sopstveni ili, češće, naručeni stavovi, da se usput nahrani nezasita ala narcizma i ako može, da se uzme koja para.

U toj kakofoniji tekstova i nastupa mešaju se istine i laži, bitno i nebitno, ozbiljne analize i tragikomične brbljarije. Tu nema „pozitivne diskriminacije“ i svako za sebe može naći ono što odgovara njegovom ukusu, verovanju ili predrasudama. Takav medijski haos ne može dovesti do mobilizacije, do akcije i do pokušaja da se loša stvarnost promeni. U ambijentu kakav je stvoren reč neće postati delo između ostalog i zato što je previše reči. Ono što su nekada radili filozofi, danas površnije i pristrasnije rade analitičari. Marks bi rekao da nije poenta da se svet samo tumači već da se promeni – „analitičarsko“ tumačenje sveta neće promeniti ništa i samo će pojačavati šumove svih vrsta. Sve što bi trebalo znati je odavno rečeno i ponovljeno mnogo puta. Loša stvarnost se ne može popraviti učenim rečima već samo borbom i žrtvom, u ovom ili onom obliku.

Ako je sumorno viđenje aktuelnog trenutka ovakvo kakvo je opisano, onda kolumnistički angažman poput mog više nema nikakvog smisla. Čemu iz meseca u mesec, i tako godinama, propovedati, kritikovati, upozoravati, predlagati i mudrovati? Slutim i da mnogi od čitalaca koji ponekad pogledaju moju kolumnu misle to isto, ali ih uljudnost i obziri sprečavaju da to i kažu. Kada bih kojim slučajem počeo da ponavljam tekstove koje sam davno pisao, niko u ovoj okamenjenoj stvarnosti to ne bi ni primetio. Tekstovi bi bili aktuelni i danas isto koliko su bili aktuelni i juče, bez obzira da li sam u svojim zaključcima bio u pravu ili u krivu. Ipak, opreza i pravde radi, iz ove (samo)kritike izdvojio bih tekstove koji su fokusirani na informacije za koje je šira publika prikraćena i koji se razlikuju od kolumni u kojima se iznose samo stavovi. Oni prvi su korisni (čak i u ovoj inflaciji reči) i ostavljaju više slobode da svako za sebe formira mišljenje o događajima i stvarnosti.

Ovo je, bar za dogledno vreme, moja poslednja kolumna u „Politici“. Izvinjavam se što ovaj tekst ima ispovednu boju. Personalizovanje i ispovedanje kroz kolumnu je uvek na granici dobrog ukusa. Voleo bih i da sam za kraj godine mogao da napišem nešto vedrije, nešto što može bar nakratko da ohrabri i probudi nadu. Moje reči ipak ne treba uzimati preozbiljno jer je moguće da su one obojene pesimizmom mojih godina i da zato pogrešno vidim i loše tumačim stvarnost. Hvala uredništvu „Politike“ koje mi je dalo prostor, nikada nije cenzurisalo moje tekstove niti tražilo da ih korigujem. Hvala i čitaocima koji su imali strpljenja i volje da čitaju moje kolumne. Svima želim sretnu i, koliko je to moguće, spokojnu Novu godinu.

1.Нисмо имали велики стратешки значај;
2.Зато што је Запад проценио да му се више исплати да настави са ослабљивањем Србије(додуше на много блажи начин него деведесетих);
3.И после 2000. имали смо гомилу корумпираних политичара на власти који су најчешће уводили законе у складу са ЕУ када процене да им то иде у прилог.
Како год,не могу да не споменем да је Запад после 5.10.2000 отписао цео дотадашњи јавни дуг СРЈ и да је слао материјалну и финансијску помоћ истој.
1. Неистина.
2. Истина.
3. Истина.

Сад да ја питам: Колико су САД, ЕУ и НАТО зарадили на Србији?

Zato što smo te 2000. stigli na žurku pred fajront, najbolje jelo i piće se pojelo i popilo, a pijani gosti su na nas gledali kao na pokislo 13. prase.. U fazonu, ko su sad ovi, šta oni hoće..

Nego, sad stvarno.. Je l' ti misliš da je Kosovo posle svega moglo da ostane u Srbiji i da to funkcioniše? I da je Zapad 6. oktobra 2000. mogao da kaže- jaooo, super, Srbija je sad jedna totalno drugačija, demokratska i super država (a ne teška rupčaga kao što je i danas), daj da ih zagrlimo i ispunimo im sve što hoće?
Неки су кренули на ту журку после нас и видим да нема никаквих проблема. Чак су и ружнији и гори од нас.

Што се Косова тиче, оно није функционисало ни пре тога, већ се све гурало под тепих.

Петар Петковић: Велика победа Срба са КиМ и председника Вучића! Добили смо снажне гаранције ЕУ и САД да косовске безбедносне снаге не могу на север КиМ без одобрења локалних власти

Jos jedan trijumf. ko zna koji po redu,
Moje komsije slusaju televizor odlucno i glasno.
Sama buka zvucnika uverava ih, izgleda u snagu Srbije i svekolikog Srpstva, U Srpski svet, na celu sa njihovim Herojem, drzavnikom od Bugojna.
Cela Srbija istinski je spremna da se zrtvuje za Njega.
Veruju Mu. vole Ga. Dive Mu se,
Sluzenje Njemu je smisao njihovih zivota.

Mislim da Vulin daje casove mrstenja i opasnog izgleda ovom sljamu.

Горан Ракић: Председник Вучић сматра да је добро да се повуку барикаде. Не верујемо Куртијевој влади, ни међународним гаранцијама, већ само Вучићу

Gde je Zvonko, gde je MIlan?
Da svi zajedno proslave.

Sada ce sve da bude dobro. Kapnuce i nekih 50E...
Idila.

Poslednja izmena:
Vrh